Tramp je upravo kapitulirao pred Kinezima - sada najavljuje ukidanje i smanjenje svih carina prema Kini!!!

Korektan si sagovornik ali nisi obavešten

Radim gotovo isključivo sa zapadom ali imam desetak kineskih firmi od kojih nabavljam različite stvari.

Ti nemaš ni približnu projekciju koliko je Zapad zavistan od Kine, većina ljudi ne sluti razmere te zavisnosti. Zapdani logistički lanbci bi se urušili za nedelju dana ukoliko bi zaista došlo do trgovinskog rata. Kina može bez problem da izdrži i godinu dana ali Zapad ne može ni ceo mesec, bukvalno bi sve stalo.

Danas sam popizdeo jureći neke komponente, nemačkog porekla i druge japanskog porekla, premijum brendovi u svojoj oblasti, svetski lideri.

Rok isporuke u Evropi, gde god da sam tzražio je mesec dana, što mi je mnogo. Rok isporuke u Kini ya iste te nemačke i japanske komponente je 3 do 5 dana.

Šta misliš zašto je tako, odnosno gde se to proizvodi a gde se samo preprodaje.

Dakle, veruj mi jer znam sasvim dobro o čemu pričam, bez kineskog izvoza kompletna zapadna industrija staje u roku od 7 - 14 dana. Za toliko možda imaju na lagerima. To kako se zapadna industrija osakatila i izložila riziku premeštajući proizvodnju na istok će se izučavati u školama kao primer ekonomskog samoubistva
Ma vidi, neću ti kontrirati da Kina nije postala srce svjetske proizvodnje, to je jasno kao dan. Tko god je pokušao naručiti išta iz industrije, zna da bez Kine ne ide. Ali baš zato je Zapad i krenuo u de-risking i friend-shoring. ne zato što može bez Kine odmah, nego zato što zna da ne može još dugo ovako.

To što ti danas možeš brže nabaviti japanski senzor iz Shenzhena nego iz Hamburga, nije dokaz da se sve proizvodi u Kini, nego da Kina ima ogroman distribucijski kapacitet, skladišta, i uhodanu mrežu. Dio se i dalje pravi vani, pogotovo high-end stvari, ali je logistika preko Kine brža i fleksibilnija.

Znači, slažemo se da je Zapad napravio kardinalnu grešku što je toliko outsourcao. I da bi totalni trgovinski rat izazvao kaos. Ali razlika je što Kina bez izvoza ima pad BDP-a, dok Zapad samo ima kolaps u retailu i industriji. Obje strane krvare, ali Kina više.

I da budem iskren, nije poanta može li Kina preživjeti bez Zapada. Poanta je može li voditi igru dok je ovoliko integrirana u globalnu ekonomiju i podložna sankcijama. Za to još moraš imati opcije izvan “ako nas puste da radimo u miru, mi rastemo”.

A znaš i sam, svijet više ne pušta nikog da raste u miru.

Istina je da Kina ima ogromne prednosti, od ljudskih resursa, preko jeftinije proizvodnje, do sve bržeg tehnološkog razvoja. Ali to sve vrijedi samo dok ima tržišta koje to želi kupiti. A upravo tu Zapad još uvijek igra ključnu ulogu.. ne zato što može sve proizvoditi jeftinije, nego zato što diktira standarde, kontrole kvalitete, sigurnosne protokole, softverske platforme i pravila igre na globalnom tržištu.

To što Kina može napraviti jeftin i kvalitetan auto ne znači da će ga netko htjeti homologirati za EU bez stotine certifikata. I ne zaboravi, mnoge njihove kompanije su i dalje podložne ovisnosti o zapadnim alatima i standardima. Čak i u proizvodnji čipova, za koje si linkao članak, piše da će možda dostići TSMC za 3 godine, a TSMC već tad ide dalje.

A što se Rusije tiče, ako ti je “dobiti Rusiju na tanjuru” cilj, onda ok, ali realno, Kina je dobila surogat saveznika koji više služi kao izvoznik sirovina nego kao ravnopravan partner. I što dublje Rusija tone, to je više Kinezima samo korisna kao sirovinski dodatak, ali ne kao centar moći.

Dugoročno, Kina raste, slažem se. Ali i dalje je u sustavu u kojem Zapad vuče puno nevidljivih, ali presudnih konaca. I to je ono što će odlučivati još godinama.

Mislim da nemaš blagog pojma ni osećaja koliko je svaki automobil na svetu od USA, preko EU do Koreje i Japana u svojoj suštini Made in China

To što na haubi stoji BMW ili VW ne znači da unutra nisu komponente iz Kine

Taj procenat je zapanjujući za mnoge koji misle da su kupili čistokrvnog Nemca a u suštini jako veliki broj komponenti je vanevropskog porekla

Mislim da nemaš blagog pojma ni osećaja koliko je svaki automobil na svetu od USA, preko EU do Koreje i Japana u svojoj suštini Made in China

To što na haubi stoji BMW ili VW ne znači da unutra nisu komponente iz Kine

Taj procenat je zapanjujući za mnoge koji misle da su kupili čistokrvnog Nemca a u suštini jako veliki broj komponenti je vanevropskog porekla
To samo potvrđuje moju poantu da je Kina ključni igrač u globalnoj proizvodnji, ali da Zapad i dalje postavlja pravila igre. Da, mnoge komponente automobila dolaze iz Kine, ali to ne znači da su Kinezi ti koji diktiraju dizajn, sigurnosne standarde, ili tehnološke inovacije. Zapad je još uvijek taj koji određuje što je prihvaćeno na tržištima, a ne samo tko proizvodi dijelove. Komponente su samo jedan dio slagalice, a cijeli sustav i dalje počiva na standardima koje postavlja Zapad.

Ma vidi, neću ti kontrirati da Kina nije postala srce svjetske proizvodnje, to je jasno kao dan. Tko god je pokušao naručiti išta iz industrije, zna da bez Kine ne ide. Ali baš zato je Zapad i krenuo u de-risking i friend-shoring. ne zato što može bez Kine odmah, nego zato što zna da ne može još dugo ovako.

To što ti danas možeš brže nabaviti japanski senzor iz Shenzhena nego iz Hamburga, nije dokaz da se sve proizvodi u Kini, nego da Kina ima ogroman distribucijski kapacitet, skladišta, i uhodanu mrežu. Dio se i dalje pravi vani, pogotovo high-end stvari, ali je logistika preko Kine brža i fleksibilnija.

Znači, slažemo se da je Zapad napravio kardinalnu grešku što je toliko outsourcao. I da bi totalni trgovinski rat izazvao kaos. Ali razlika je što Kina bez izvoza ima pad BDP-a, dok Zapad samo ima kolaps u retailu i industriji. Obje strane krvare, ali Kina više.

I da budem iskren, nije poanta može li Kina preživjeti bez Zapada. Poanta je može li voditi igru dok je ovoliko integrirana u globalnu ekonomiju i podložna sankcijama. Za to još moraš imati opcije izvan “ako nas puste da radimo u miru, mi rastemo”.

A znaš i sam, svijet više ne pušta nikog da raste u miru.

Pročitaj samo šta si napisao, a napisao si sve, samo što ti je zaključak katastrofalan i pogrešan

Kina bi svakako imala pad BDP ali koliki bi bio pad BDP ako usledi KOLAPS EU industrije, koliko bi radnih mesta bilo trajno izgubljeno, raspala bi se EU a mnoge zemlje bi uletele u bankrot i potpuni haos.

Samo zamisli da sutra stane kompletna evropska autoindustrija (a stale bi mnoge ne samo autoinduustrija) i razmere haosa koji bi usledio.

Kina ima dovoljno keša i dovoljno prodaje na lokalnom i drugim svetskim tržištima da može da dozvoli sebi i 10 godina stagnacija i pada ali zapad je gotov za par meseci

To samo potvrđuje moju poantu da je Kina ključni igrač u globalnoj proizvodnji, ali da Zapad i dalje postavlja pravila igre. Da, mnoge komponente automobila dolaze iz Kine, ali to ne znači da su Kinezi ti koji diktiraju dizajn, sigurnosne standarde, ili tehnološke inovacije. Zapad je još uvijek taj koji određuje što je prihvaćeno na tržištima, a ne samo tko proizvodi dijelove. Komponente su samo jedan dio slagalice, a cijeli sustav i dalje počiva na standardima koje postavlja Zapad.

Može li Kina danas napraviti automobil bez Zapada MOŽE ITEKAKO, i to radi sve više i sve bolje

Može li Zapad danas napraviti automobil bez Kine, VRLO TEŠKO, praktično NEMOGUĆE a veliko je pitanje i koliko bi taj automobil koštao. Radi se o stotinama komponenti koje se ne vide i za čiju bi substituciju bile potrebne godine

Dakle, ko kontroliše svetsku autoindustriju, Kina ili Zapad

Pročitaj samo šta si napisao, a napisao si sve, samo što ti je zaključak katastrofalan i pogrešan

Kina bi svakako imala pad BDP ali koliki bi bio pad BDP ako usledi KOLAPS EU industrije, koliko bi radnih mesta bilo trajno izgubljeno, raspala bi se EU a mnoge zemlje bi uletele u bankrot i potpuni haos.

Samo zamisli da sutra stane kompletna evropska autoindustrija (a stale bi mnoge ne samo autoinduustrija) i razmere haosa koji bi usledio.

Kina ima dovoljno keša i dovoljno prodaje na lokalnom i drugim svetskim tržištima da može da dozvoli sebi i 10 godina stagnacija i pada ali zapad je gotov za par meseci
Ma naravno da bi kolaps EU industrije bio šok globalnih razmjera, ali to vrijedi i obrnuto. Ako misliš da bi Zapad pao kao domino, a Kina ostala čvrsto na nogama, zanemaruješ koliko su oni isprepleteni.

Kina ima keš? Ima. Ali ima i socijalni ugovor temeljen na rastu. Pad BDP-a u Kini nije samo ekonomski problem, to je politički rizik. Nema tu “ajmo 10 godina stagnacije pa ćemo vidjet”. Lokalno tržište raste, ali nije dovoljno veliko da apsorbira kapacitete koje je Kina razvila za izvoz. Da ne govorimo o tome da pola tih drugih svjetskih tržišta ovisi o dolarima iz EU i SAD-a.

I sad zamisli: EU autoindustrija stane, da, kaos. Ali ni Kina ne prodaje aute Marsovcima. Njihov BYD i ostali žele na EU tržište jer je to tržište koje plaća. Isto vrijedi za elektroniku, baterije, strojeve... Ako to stane, ne ideš u 10 godina stagnacije, ideš u lavinu otpuštanja, zatvaranja pogona i gubljenja investitora.

Realnost je da su obje strane dovoljno jake da naprave štetu jedna drugoj, ali još nisu u stanju ni blizu "jedna bez druge”. I zato ni jedna neće pasti za par mjeseci, ali ni pobijediti. Tu se ne radi o tome tko je jači, nego tko je manje ranjiv.

Može li Kina danas napraviti automobil bez Zapada MOŽE ITEKAKO, i to radi sve više i sve bolje

Može li Zapad danas napraviti automobil bez Kine, VRLO TEŠKO, praktično NEMOGUĆE a veliko je pitanje i koliko bi taj automobil koštao. Radi se o stotinama komponenti koje se ne vide i za čiju bi substituciju bile potrebne godine

Dakle, ko kontroliše svetsku autoindustriju, Kina ili Zapad
Može i Kina napraviti auto bez Zapada, ali pitanje je gdje će ga voziti. Po Šangaju? Super. Po Berlinu, Parizu ili New Yorku? E, tu već trebaš EU homologaciju, kemijske standarde, testove sudara, softverske sigurnosne protokole i još 500 papira koje piše, pogađaš, Zapad.

To što Zapad treba kineske komponente je činjenica. Ali to su dijelovi. Kina je srce proizvodnje, ali Zapad je mozak sustava. Bez Kine, teško sastaviš auto. Bez Zapada, napraviš ga, ali ne možeš ga prodati nikome tko si ga može priuštiti.

Dakle, tko kontrolira svjetsku autoindustriju? Onaj tko drži ključeve tržišta i pravila igre. A to još uvijek nije ni Shenzhen ni Chongqing, nego Bruxelles, Detroit i Tokio.

Ajde ne fantaziraj, nije kapitulacija kad dvije nuklearne sile sjednu za stol i pokušaju smanjit tenzije. To je diplomacija, ne slabost. Ako Amerika kapitulira svaki put kad pregovara, onda ne znam kako je i dalje vodeća svjetska ekonomija i vojna sila.

A to što je Kina industrijska tvornica svijeta.. pa to nije jučer postalo. I Trump, i Biden, i svi redom znaju da bez kineskog uvoza Walmart izgleda ko prazni Konzum u 90-ima. Ali to ne znači da je SAD nemoćan, to znači da su ekonomski interesi ispred mačo poza za TikTok publiku.

Art of the deal nije da sve digneš u zrak nego da znaš kad trebaš glumit lava, a kad mačku. A trenutno svi glume mačke jer znaju da bi rat Kine i SAD značio kraj globalne ekonomije, i tebi i meni bi dostava iz AliExpressa kasnila tri mjeseca.

Zato, manje bajki o kineskom imperiju, više realnosti, a lapitulacija danas znači samo da CNN i Fox nisu imali dobar naslov za clickbait.
Kina je najveca ekonomska sila.
Rusija je najveca vojna sila.
U startu posta imas greske..

Kina je najveca ekonomska sila.
Rusija je najveca vojna sila.
U startu posta imas greske..
Znači Rusija je vojna sila jer ima najviše hrđe po skladištima, a Kina ekonomska jer proizvodi sve, osim smisla za copyright.
Još ti fali da napišeš da je Sjeverna Koreja svjetski lider u slobodi govora pa da zatvorimo bingo.

Znači Rusija je vojna sila jer ima najviše hrđe po skladištima, a Kina ekonomska jer proizvodi sve, osim smisla za copyright.
Još ti fali da napišeš da je Sjeverna Koreja svjetski lider u slobodi govora pa da zatvorimo bingo.
To si ti rekao. Ne ja . U Severnoj Koreji postoji sloboda govora samo u svojim mislima. Ko pisne ode glava .
Rusija je najveca vojna sila sveta.
Svejedno , full respect za NAFO. Uspeli su da prisile Rusiju da upotrebi cak 12 % svojih vojnih kapaciteta. Mada NAFO je morao skoro da isprazni sve svoje zalihe municije i opreme i da cak ugrozi sopstvenu bezbednost. Hvala Rusiji sto je prihvatila da pomogde USA i NAFO da se kroz pregovore koji se trenutno vode u Kremlju dostojanstveno povuce iz sukoba u Ukrajini i sacuva svoj ponos. Neke EU zemlje ce morati da progutaju gov... ali i to je bolje nego da ih Rusi u potpunosti uniste.

Kina je najveca ekonomska sila sveta. Toliko je velika da i sama USA zavisi od nje i njenog finansiranja americkog budzeta . Kina je trenutno jedini faktor koji nekako uspeva da spreci potpuni bankrot amerike i irusavanje medjunarodnog finansijskog sistema.

Tehnoloski, istok je nadmasio zapad. Prvo su kopirali, zarim proizvodili zapadnu tehnologiju i sada unapredjuju i uvode inovacije koje ce obeleziti moderno doba sveta.
Zapad ako bude zeleo moze da prati istok ili da se u buducnosti nadju kao zemlje treceg sveta. Tehnoloski zaostali , ekonomski upropasteni.

Znam da vam je zao, ali tako je. Uvek mozete da se isplacete .ovde kmecite vec 3 godine.

To si ti rekao. Ne ja . U Severnoj Koreji postoji sloboda govora samo u svojim mislima. Ko pisne ode glava .
Rusija je najveca vojna sila sveta.
Svejedno , full respect za NAFO. Uspeli su da prisile Rusiju da upotrebi cak 12 % svojih vojnih kapaciteta. Mada NAFO je morao skoro da isprazni sve svoje zalihe municije i opreme i da cak ugrozi sopstvenu bezbednost. Hvala Rusiji sto je prihvatila da pomogde USA i NAFO da se kroz pregovore koji se trenutno vode u Kremlju dostojanstveno povuce iz sukoba u Ukrajini i sacuva svoj ponos. Neke EU zemlje ce morati da progutaju gov... ali i to je bolje nego da ih Rusi u potpunosti uniste.

Kina je najveca ekonomska sila sveta. Toliko je velika da i sama USA zavisi od nje i njenog finansiranja americkog budzeta . Kina je trenutno jedini faktor koji nekako uspeva da spreci potpuni bankrot amerike i irusavanje medjunarodnog finansijskog sistema.

Tehnoloski, istok je nadmasio zapad. Prvo su kopirali, zarim proizvodili zapadnu tehnologiju i sada unapredjuju i uvode inovacije koje ce obeleziti moderno doba sveta.
Zapad ako bude zeleo moze da prati istok ili da se u buducnosti nadju kao zemlje treceg sveta. Tehnoloski zaostali , ekonomski upropasteni.

Znam da vam je zao, ali tako je. Uvek mozete da se isplacete .ovde kmecite vec 3 godine.
Rusija kao vojna sila? Ako brojimo hrđu na tenkovima, onda sigurno. Kina kao ekonomska sila? Da, samo što kad bi im Zapad rekao ne za proizvodnju, možda bi morali izumiti nešto osim plastičnih igrača, s obzirom da je ostalo sve iskopirano.

A što se tiče Istoka i Zapada, dok Istok kopira, Zapad inovira... a vi još uvijek pokušavate uhvatiti Wi-Fi signal.

Rusija kao vojna sila? Ako brojimo hrđu na tenkovima, onda sigurno. Kina kao ekonomska sila? Da, samo što kad bi im Zapad rekao ne za proizvodnju, možda bi morali izumiti nešto osim plastičnih igrača, s obzirom da je ostalo sve iskopirano.

A što se tiče Istoka i Zapada, dok Istok kopira, Zapad inovira... a vi još uvijek pokušavate uhvatiti Wi-Fi signal.
Nikad gori post nisi napisao. Sve gore i gore. Udaljavas se od stvarnosti. To je tvoj mehanizam odbrane od realnosti i onda sve vise tones u svoj izmisljeni svet. Bolje se trgni iz toga pre nego sto potpuno potones. Zavrsices kao Dzegi. Saka lekova za biti normalan svakog dana do kraja zivota i soba sa resetkama na prozoru.... :dash:

1000018196.jpg

Back