Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam,vi aikidoke ste mnogo hrabri ljudi,vi bi isli rukama na noz,dok mi MMA borci bezimo koliko nas noge nose.

U nekim situacijam jeste bolje pobeci, da ali kad moyes..Ali kad je neko pola metra metar ispred tebe s noyem u ruci nema tu beyanja..Upravo o otoj situaciji stalno pricam-nebitno sta covek trenitra jako je bitno da ima reflekse i da je svestan situacije..Da li ce samo popiit batine-podeliti nebitno ili izgubiti glavu..

U stvari si sada načeo vrlo ozbiljnu temu : samoobrana od naoružanog napadača. Ne znam da li shvataš šta to znači i koje posledice povlači za sobom. Kada te neko napadne praznim rukama, imate, manje- više, slične šanse. Čak i ako te udari nekoliko puta, i dalje možeš da se izvučeš sa malom štetom. Nož, sa druge strane, potpuno menja situaciju..
Prvo, ako čovek napadne prvi i bar malo zna šta radi, ti si mrtav za par minuta! Iskusan lik sa nožem će da te izbode i iseče nebrojeno puta za desetak sekundi! I tu nema samoobrane ili ublažavanja štete. Mrtav si!
Tehnika može da se radi tek ako vidiš nož i shvatiš šta se dešava, a to je, praktično, naučna fantastika.
Zato, molim te, testiraj svoju tehniku sa partnerom koji te brzo i jako napada nožem za vežbu i videćeš o čemu pričam. Mnogi su gubili glavu zbog kurčevitog stava. Uči na tuđim greškama, bolje nego na svojim..

Ne znam,vi aikidoke ste mnogo hrabri ljudi,vi bi isli rukama na noz,dok mi MMA borci bezimo koliko nas noge nose.

Bežali bi al u *****. Cela ta ideja da će se tek tako "pobeći" od nekoga ko na tebe krene nožem je zasnovana na imbecilnim komentarima likova iz amerike sličnog mentalnog kapaciteta kao što su Džakić i Bakočević. Čuj pobeći ćeš, ono što će se najverovatnije dogoditi je da će te nabosti u leđa dok se okreneš jer će se napadač uspaničiti da mu meta ne pobegne. Klasične priče za imbecile. Ovaj lik je prošao sito i rešeto da bi "pobegao": https://nypost.com/2018/10/25/eight-knife-wielding-thugs-tried-to-rob-the-wrong-mma-fighter/ i opet su ga izboli.

Manje-više sve zavisi od varijante do varijante, mene su uvek učili da je najbolje ne biti u toj situaciji uopšte znači izbegavati nepotrebne sukobe, lutanja mračnim ulicama i slične pizdarije ili u krajnjoj liniji izvadiš novčanik i daš novac liku (zato nikada ne nosim mnogo keša sa sobom da ne pominjem da se danas skoro svuda osim na pošti može platiti karticom). Jedna situacija gde su dva drugara sa treninga išla ulicom i naiđe lik iza ugla sa satarom i facom kao da hoće da kolje sve što naiđe, lepo zađu iza kola, sagnu se sačekaju da lik prođe, pozovu patrolu policije i to je to. Eto jedne fantastično harmonične Aikido situacije.

U stvari si sada načeo vrlo ozbiljnu temu : samoobrana od naoružanog napadača. Ne znam da li shvataš šta to znači i koje posledice povlači za sobom. Kada te neko napadne praznim rukama, imate, manje- više, slične šanse. Čak i ako te udari nekoliko puta, i dalje možeš da se izvučeš sa malom štetom. Nož, sa druge strane, potpuno menja situaciju..
Prvo, ako čovek napadne prvi i bar malo zna šta radi, ti si mrtav za par minuta! Iskusan lik sa nožem će da te izbode i iseče nebrojeno puta za desetak sekundi! I tu nema samoobrane ili ublažavanja štete. Mrtav si!
Tehnika može da se radi tek ako vidiš nož i shvatiš šta se dešava, a to je, praktično, naučna fantastika.
Zato, molim te, testiraj svoju tehniku sa partnerom koji te brzo i jako napada nožem za vežbu i videćeš o čemu pričam. Mnogi su gubili glavu zbog kurčevitog stava. Uči na tuđim greškama, bolje nego na svojim..

Jeste ali ako te nabode iz zasede i ide sa idejom da te ubije. Većina napadača zapravo ne zna da rukuje nožem zato i napadaju iz zasede, oni koji zaista znaju da rade sa nožem mogu da ga izvade i da ti ga mašu njime i ti opet ne bi mogao ništa konkretno da im uradiš ako nisi treniran ili iole imaš predstavu o tome šta bi trebalo da uradiš u toj situaciji. Ima jedan zanimljiv članak na temu napada noževima:
https://www.urbanfitandfearless.com...edium=social&m=1&fref=gc&dti=1426312564098161

Poslednja izmena:
Slažem se

- - - - - - - - - -

Jeste ali ako te nabode iz zasede i ide sa idejom da te ubije. Većina napadača zapravo ne zna da rukuje nožem zato i napadaju iz zasede, oni koji zaista znaju da rade sa nožem mogu da ga izvade i da ti ga mašu njime i ti opet ne bi mogao ništa konkretno da im uradiš ako nisi treniran ili iole imaš predstavu o tome šta bi trebalo da uradiš u toj situaciji. Ima jedan zanimljiv članak na temu napada noževima:
https://www.urbanfitandfearless.com...edium=social&m=1&fref=gc&dti=1426312564098161

Odličan članak, potvrđuje sve ono što sam i rekao: napadi su brzi, iznenadni, kratkotrajni i brutalni..
Ne vidiš nož do poslednjeg trenutka..
Fini motorički pokreti npr. aikido poluge možeš da zaboraviš..
Inače, preporučujem pomenuti kanal na YouTube ( Active self protection, pratim ga godinama, odličan je..)

Stvari koje pisete su vrlo opasne,ovo citaju deca i razni profili ljudi,citajuci vase komentare vi ih ohrabrujete da od noza postoji odbrana.
U teoriji da,u praksi koliki je to procenat?Zanemarljiv

Ti stvarno ne znas da citas ili sta..?Koliko god da se ne slazemo inace eto i Igiboy i ja se slazemo...i NIKO od nas ne propagira to sto ti pricas!Ah da izvinoi Ti si gospodin moderator pa ti se moze jel;da..?Pacenice..

Slažem se

- - - - - - - - - -

Odličan članak, potvrđuje sve ono što sam i rekao: napadi su brzi, iznenadni, kratkotrajni i brutalni..
Ne vidiš nož do poslednjeg trenutka..
Fini motorički pokreti npr. aikido poluge možeš da zaboraviš..
Inače, preporučujem pomenuti kanal na YouTube ( Active self protection, pratim ga godinama, odličan je..)

Ne vidiš ga jer napada iz zasede. Kakvi fini motorički pokreti? Proveriću kanal.

Stvari koje pisete su vrlo opasne,ovo citaju deca i razni profili ljudi,citajuci vase komentare vi ih ohrabrujete da od noza postoji odbrana.

Jel ti uopšte čitaš šta je napisano i šta sam pišeš ili troluješ onako bezveze? Napisao si da bi pobegao koliko te noge nose a u 70% slučajeva u onom članku se radi o zasedama. Kako bi pobegao? U principu bi te lik samo izbo u leđa i gotovo. Najprostije je da mu daš stvari i gotovo, kao što sam i napisao gore.

- - - - - - - - - -

Ti stvarno ne znas da citas ili sta..?Koliko god da se ne slazemo inace eto i Igiboy i ja se slazemo...i NIKO od nas ne propagira to sto ti pricas!Ah da izvinoi Ti si gospodin moderator pa ti se moze jel;da..?Pacenice..

U čemu se slažemo :D ?

Ne vidiš ga jer napada iz zasede. Kakvi fini motorički pokreti? Proveriću kanal.

.. your movements will be restricted, your fine motor skills will be gone, you won't able to access the knife bearing arm easily..

- - - - - - - - - -

Pročitaj članak detaljnije :)

- - - - - - - - - -

Osim toga, govoriš o 'saradnji' tipa daj napadaču novac.. Koliki procenat napada je motivisan razbojništvom?

Занимљиво је пратити овакве дискусије... Али колико је вас себе довело у ситуацију да на тренингу ради слободан рад са ножем (али не гуменим!) где партнер треба да се стварно потруди да вам направи масницу са тим ножем (тј да сваки контакт са ножем направи трауму на кожи-масницу). А онда такву вежбу нека изведу ваши инструктори! Просто да се нетрипујете како дужина вежбања има неку пресудну улогу...

Видиш постоји неколико разлога зашто би се неко борио са противником који је наоружан неким оружјем.
Некад је то јер неки просто је убеђен да је његово знање (вештина) које је стекао на тренинзима где му партнери увек повлађују и ту је твој коментар на месту.
Проблем настаје код свих оних других ситуација где смо принуђени да се боримо - да ли због заштите нечијег живота и имовине (у случајевима плаћеног обезбеђења), или у случајевима када штитимо наше најдраже (супругу, децу, крвне сроднике...)... Е у тим ситуацијама боље је имати одређена искуства у односу на то да просто чекамо да нас неко исече и избоде.
Дакле вежбање борбе против нападача наоружаног хладним оружјем је и текако потребно и вредно - уколико се то ради озбиљно а не про форме...

Ključnu stvar si rekao na kraju ".. ako se drilovi rade ozbiljno, a ne pro forme.."
Niko ne može da negira svrsishodnost takvog treninga, ali ako se ne radi ozbiljno, kvalitetno sa ( zaista) kvalifikovanim instruktorima, onda je takav trening opasniji po vežbača nego netreniranje uopšte...
E, to je ( mislim) ono na šta je Bojan hteo da upozori. I ja se sa tim slažem u potpunosti.
Da li ti, kao instruktor, smatraš da imaš potrebne kvalifikacije da nekoga tome učiš?
Da li misliš da je tvoj instruktor/i imao dovoljno znanja i iskustva da tebe tome nauči?

Jel ti uopšte čitaš šta je napisano i šta sam pišeš ili troluješ onako bezveze? Napisao si da bi pobegao koliko te noge nose a u 70% slučajeva u onom članku se radi o zasedama. Kako bi pobegao? U principu bi te lik samo izbo u leđa i gotovo. Najprostije je da mu daš stvari i gotovo, kao što sam i napisao gore.

- - - - - - - - - -

U čemu se slažemo :D ?
Pa valjda se slazemo da baratanje i odbrana od noza nikako nije zajebancija..U pitanju su skoro uvek situacije zivot ili smrt...

- - - - - - - - - -

Ne pretim ja tebi,ti si bio vrlo bezobrazan jer si me uvredio bez potrebe.
Pitam se da li bi smeo to u lice da mi kazes,zato ja nikog ne vredjam na internetu niti izazivam,jer ne znam ko sedi sa one strane monitora.

Delujes prilicno kurzan...a kao, ne vredjas...Poenta moje price je-NIKO nikog ne ohrabruje, objasnjavamo-barem ja se trudim da se SHVATI da je odbrana od noza vrlo bitna stvar..Naravno, u nekim situacijam vredi mozda i pobeci..Nekad nije vredno...ALi kad je ono, nemas izlaza, mORAS da se boris...Pa naravno da ce ti bar osnove samoodbrane od noza dati NEKU sansu da prezivis..Kao i u svakoj borbi- momenat prvog napada odredjuje ceo dalji tok i ishod borbe..Ako nisi odreagovao odmah, stavio si sebe u nepovoljnu poziciju...i gubis, skor sigurno..

Ključnu stvar si rekao na kraju ".. ako se drilovi rade ozbiljno, a ne pro forme.."
Niko ne može da negira svrsishodnost takvog treninga, ali ako se ne radi ozbiljno, kvalitetno sa ( zaista) kvalifikovanim instruktorima, onda je takav trening opasniji po vežbača nego netreniranje uopšte...

Занимљиво је то... "квалификован инструктор" да ли парче папира право мерило нечијег знања? Виђао сам чудо незнања код "сертификованих"инструктора (невезно за "вештине" које предају)...
Лично више волим да у личном контакту проценим нечије "квалификације" него да верујем неком парчету папира које у данашње време издају разноразни ликови и сами са сумњивим знањем и стеченим вештинама (то је просто факат- и дешава се у већини вештина).

Da li ti, kao instruktor, smatraš da imaš potrebne kvalifikacije da nekoga tome učiš?
Da li misliš da je tvoj instruktor/i imao dovoljno znanja i iskustva da tebe tome nauči?

Обзиром на специфичност методе обуке који користим - да, сматрам да имам довољно искуства да могу и друге вежбаче да усмерим ка бољем разумевању специфичности борбе против наоружаног противника. То значи да ни један вежбач неће да ми оде са тренинга са лажним самопоуздањем односно вером да је тиме што је научио пар покрета/техника у контролисаним условима спреман да се бори са наоружаним противником.
Што с тиче знања и искуства оних од којих сам учио... Рецимо да од сваког човека са којим дођеш у контакт можеш нешто да научиш а на нама самима је да то искористимо на најбољи начин. Имао сам прилике да будем на семинарима и тренинзима са којих су различити људи излазили са различитим поукама и искуствима... Неко је видео просто занимљиве вежбе које ће касније покушавати да репродукује и навежба, а неко други је успео да ухвати суштину излагања и да ту суштину користи у даљем свом раду. Они први се никада нису померили од клонирања приказаних им покрета (техника) док су ови други у стању да сами развијају нове покрете...
Да, рецимо да сам имао доста добре инструкторе који су ме научили да уочавам суштину ...

Занимљиво је то... "квалификован инструктор" да ли парче папира право мерило нечијег знања? Виђао сам чудо незнања код "сертификованих"инструктора (невезно за "вештине" које предају)...
Лично више волим да у личном контакту проценим нечије "квалификације" него да верујем неком парчету папира које у данашње време издају разноразни ликови и сами са сумњивим знањем и стеченим вештинама (то је просто факат- и дешава се у већини вештина).

Обзиром на специфичност методе обуке који користим - да, сматрам да имам довољно искуства да могу и друге вежбаче да усмерим ка бољем разумевању специфичности борбе против наоружаног противника. То значи да ни један вежбач неће да ми оде са тренинга са лажним самопоуздањем односно вером да је тиме што је научио пар покрета/техника у контролисаним условима спреман да се бори са наоружаним противником.
Што с тиче знања и искуства оних од којих сам учио... Рецимо да од сваког човека са којим дођеш у контакт можеш нешто да научиш а на нама самима је да то искористимо на најбољи начин. Имао сам прилике да будем на семинарима и тренинзима са којих су различити људи излазили са различитим поукама и искуствима... Неко је видео просто занимљиве вежбе које ће касније покушавати да репродукује и навежба, а неко други је успео да ухвати суштину излагања и да ту суштину користи у даљем свом раду. Они први се никада нису померили од клонирања приказаних им покрета (техника) док су ови други у стању да сами развијају нове покрете...
Да, рецимо да сам имао доста добре инструкторе који су ме научили да уочавам суштину ...

Masa diskutanata ovde, vezba u raznim klubovima, i nesto su naucili, i to primenili na takmicenjima. Rjapko je Vojno lice, Vasiljev takodje i kao takvi itekako znaju ono sto uce studente,a to je samoodbrana i prezivljavanje, savladjivanje straha i kontrola adrenalina.

Poslednja izmena:
Baš zato što sam hteo da napravim jasnu razliku između nekog KO ZNA i nekog KO IMA PAPIR sam i napisao 'kvalifikovan', a ne 'sertifikovan'. I sam imam nekoliko takvih papira i ne smatram ih vrednim niti sebe stručnjakom. Čudo jedno koliko je, naizgled, ozbiljnih ljudi u svetu borenja, sa ozbiljnim sertifikatima, koji su obični cirkuzanti, prodavci magle, maštari..
Kada sam pitao o tvojim kvalifikacijama, zanimalo me je da li sebe smatraš zaista stručnim da nekoga nešto naučiš,nisam mislio samo na tvoje tehničko znanje..
Mi se bavimo borenjem, a to je ozbiljna stvar koja daleko prevazilazi tehniku. Navala adrenalina, 'tunel vizija', gubitak finih motoričkih pokreta, 'zamrzavanje'.. To su pravi problemi sa kojima se ljudi susreću u konfliktu/borbi sa drugi ljudskim bićem!
Geoffu Thompsonu je trebalo 15-ak godina 'na vratima' klubova i pae stotina borbi da uopšte počne da razmišlja (piše i definiše) o tome..
Varg Freeborn je odrastao u nasilju, borio se od malena da (bukvalno) preživi. Disfunkcionalna porodica, loše društvo, par godina u zatvoru.. da bi stekao dovoljno iskustva da priča o tome i da uči druge.
Rory Miller je godinama vežbao grub i oštar tradicionalni stil jujutsua, radio 'na vratima', a potom godinama kao zatvorski čuvar. Tek onda je počeo da piše i podučava druge..
Sličnu priču i background imaju i Lee Morisson, Craig Douglas, Kelly Mccann, Mark Denny, Dennis Martin..
Kakvo je tvoje iskustvo po tom pitanju? Kako si ti naučio da reaguješ na ove faktore?

Back