Bojan_BRT
Buduća legenda
- Poruka
- 30.730
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Baš zato što sam hteo da napravim jasnu razliku između nekog KO ZNA i nekog KO IMA PAPIR sam i napisao 'kvalifikovan', a ne 'sertifikovan'. I sam imam nekoliko takvih papira i ne smatram ih vrednim niti sebe stručnjakom. Čudo jedno koliko je, naizgled, ozbiljnih ljudi u svetu borenja, sa ozbiljnim sertifikatima, koji su obični cirkuzanti, prodavci magle, maštari..
Kada sam pitao o tvojim kvalifikacijama, zanimalo me je da li sebe smatraš zaista stručnim da nekoga nešto naučiš,nisam mislio samo na tvoje tehničko znanje..
Mi se bavimo borenjem, a to je ozbiljna stvar koja daleko prevazilazi tehniku. Navala adrenalina, 'tunel vizija', gubitak finih motoričkih pokreta, 'zamrzavanje'.. To su pravi problemi sa kojima se ljudi susreću u konfliktu/borbi sa drugi ljudskim bićem!
Geoffu Thompsonu je trebalo 15-ak godina 'na vratima' klubova i pae stotina borbi da uopšte počne da razmišlja (piše i definiše) o tome..
Varg Freeborn je odrastao u nasilju, borio se od malena da (bukvalno) preživi. Disfunkcionalna porodica, loše društvo, par godina u zatvoru.. da bi stekao dovoljno iskustva da priča o tome i da uči druge.
Rory Miller je godinama vežbao grub i oštar tradicionalni stil jujutsua, radio 'na vratima', a potom godinama kao zatvorski čuvar. Tek onda je počeo da piše i podučava druge..
Sličnu priču i background imaju i Lee Morisson, Craig Douglas, Kelly Mccann, Mark Denny, Dennis Martin..
Kakvo je tvoje iskustvo po tom pitanju? Kako si ti naučio da reaguješ na ove faktore?
Ако те напада неко ко има барем "два грама мозга" напад ножем нећеш видети чак и да није "заседа"...
.. your movements will be restricted, your fine motor skills will be gone, you won't able to access the knife bearing arm easily..
Osim toga, govoriš o 'saradnji' tipa daj napadaču novac.. Koliki procenat napada je motivisan razbojništvom?
Pa valjda se slazemo da baratanje i odbrana od noza nikako nije zajebancija..U pitanju su skoro uvek situacije zivot ili smrt...
@ DraganŽ
Ok, hvala na odgovoru
@ igiboy
U "fine motoričke pokrete" spada još i mnogo drugih stvari, osim poluga. I samo hvatanje ruke, i kretanje po naučenom šablonu.. Kada simpatički nervni sistem preuzme komandu nad telom, lišava te mnogih atributa da bi te bolje pripremio za fight or flight situaciju. Zato se savremene, eklektičke veštine oslanjaju na tzv. gross motor skills i svoju tehniku baziraju na tome. Ne izgleda lepo ni elegantno, ali radi posao..
- - - - - - - - - -
Jedan primer rvanja i otimanja oko noža, pokušaj kreiranja 'rupe' za prolaz noža i odbrana od toga.. Nije lepo, ni elegantno, al radi posao.
- - - - - - - - - -
Grapling sa protivnikom koji napada nožem, nešto što se često dešava..
Ne shvatam šta hoćeš da kažeš jer i prvi i drugi primer pokazuju upravo ono što se dešava u tzv. samoobrani od noža: otimanje, grapling stojeći i u parteru.. Kao što rekoh, nije elegantno, ali radi. Opasno? Da.
Rizično? Svakako, u pitanju je borba za život gde lako možeš da pogrešiš.
Probaj da radiš situaciju sa partnerom naoružanim vežbovnim nožem koji sme da radi random napade, bez dogovorenog 'kreni' i 'stop'. Garantujem da ćeš da se nađeš u sličnoj/istoj poziciji..
Baš to i jeste realnost borbe nožem : bićeš isečen, uboden, zakačen.. Poenta je u tome da imobilišeš ruku sa oružjem pre nego nanese nepopravljivu štetu, a zatim i neutralizuješ protivnika. Ponavljam : NEMA ELEGANTNIH ODBRANA u realnim situacijama! Predložio sam ti dril za trening, isprobaj ga i videćeš o čemu pričam.
Pogledaj na YouTubeu, ima par kanala koji prenose snimke nadzornih kamera, CCTV I slično (predlažem Active Self Protection, odličan je). Pogledao sam sigurno nekoliko stotina klipova i NIKAD niko, ni laik ni profesionalac, nije uspeo da izvede bilo kakvu 'elegantnu', tehnički doteranu... odbranu.
Zbog toga je važan NAČIN TRENINGA, pre nego tehnika.
Zbog toga je važno SA KIM vežbaš.
I, zbog toga je važno ISKUSTVO, u sali i na ulici..
Mislim da smo na temu 'odbrana od noža' došli do tačke gde reči više ne znače mnogo. Svi smo izneli svoje mišljenje, saslušali tuđe i možemo da se složimo da se ne slažemo
Da prevaziđemo situacije tipa ' veruj mi', 'kad ti kažem', 'to je tako' predlažem da organizujemo jedan zajednički prijateljski trening i razmenimo mišljenja, uporedimo iskustva i, možda, naučimo nešto jedni od drugih![]()