Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Класичан ЕПП материјал и ништа више... Приказује неке уобичајне технике које потом демистификује лошом изведбом и мало усмеренијим нападом а онда даје нов сет техника као решење за, пази сад поново намештен напад...

Све у свему чак и те као "успешне" технике неће проћи мало конкретније тестирање једнако као што немогу да прођу ни оне уобичајне...

Као што рекох, ЕПП материјал ....

Poslednja izmena:
Baš zato što sam hteo da napravim jasnu razliku između nekog KO ZNA i nekog KO IMA PAPIR sam i napisao 'kvalifikovan', a ne 'sertifikovan'. I sam imam nekoliko takvih papira i ne smatram ih vrednim niti sebe stručnjakom. Čudo jedno koliko je, naizgled, ozbiljnih ljudi u svetu borenja, sa ozbiljnim sertifikatima, koji su obični cirkuzanti, prodavci magle, maštari..
Kada sam pitao o tvojim kvalifikacijama, zanimalo me je da li sebe smatraš zaista stručnim da nekoga nešto naučiš,nisam mislio samo na tvoje tehničko znanje..
Mi se bavimo borenjem, a to je ozbiljna stvar koja daleko prevazilazi tehniku. Navala adrenalina, 'tunel vizija', gubitak finih motoričkih pokreta, 'zamrzavanje'.. To su pravi problemi sa kojima se ljudi susreću u konfliktu/borbi sa drugi ljudskim bićem!
Geoffu Thompsonu je trebalo 15-ak godina 'na vratima' klubova i pae stotina borbi da uopšte počne da razmišlja (piše i definiše) o tome..
Varg Freeborn je odrastao u nasilju, borio se od malena da (bukvalno) preživi. Disfunkcionalna porodica, loše društvo, par godina u zatvoru.. da bi stekao dovoljno iskustva da priča o tome i da uči druge.
Rory Miller je godinama vežbao grub i oštar tradicionalni stil jujutsua, radio 'na vratima', a potom godinama kao zatvorski čuvar. Tek onda je počeo da piše i podučava druge..
Sličnu priču i background imaju i Lee Morisson, Craig Douglas, Kelly Mccann, Mark Denny, Dennis Martin..
Kakvo je tvoje iskustvo po tom pitanju? Kako si ti naučio da reaguješ na ove faktore?

Стицајем околности мени није требало xy година да бих увидео нефункционалност класичног вежбања... Рецимо да сам од почетка озбиљнијег бављења "борбеном" обуком почео да тражим начин да се изборим са проблемим које си навео првеснтвено у оквиру посла којим се бавим. Односно, у оквиру посла сам имао прилике да се суочавам са страховима на разним нивоима како личним тако и људи који су ми били поверени на обуку а обзиром да не волим да лажем ни себе ни друге...

Како сам научио да реагујем на факторе које си навео? Прво у оквиру посла, обука "општег" нивоа, потом посматрајући шта се све продаје на разним тренинзима, анализирајући и испробавјући. На крају ту је дошло и знање инструктора код којих сам вежбао ово чиме се и данас бавим. И данас не одустајем од испробавња, тестирања и "играња" са свим факторима који чине борбу... Има људи који су знали да се жале да су неке вежбе превише ризичне... Моје мишљење је да се без осећаја да ризикујеш озбиљну повреду не може ни стећи свест о употребљивости неке личне "вештине".

Нпр данас је чест случај да људи тестирају одбрану од ножа помоћу којекаквих маркера, фарби и сл... али ти инструктори не узимају у обзир да ту недостаје страх од могуће повреде који ће у највећем броју случајева да борца држи на дистанци (уколико нису спремни да ризикују) или ће га натерати на неку сасвим другачију реакцију од оне коју је вежбао, ефекат је просто такмичење ко ће кога да пипне маркером... Онда таквим борцима даш метални вежбовни нож са дозволом да пуштају снажне нападе и питаш се где нестадоше силни тренинзи...

Дакле, комбинација знања стечених у професионалном раду (извођење разних врста обуке, рад на демонстрацијам са колегама који су различитих новоа знања у борењу и то од почетника до мајстора, .....) искуства са класичних тренинга спортског борења али и неких метода обуке у борби на блиском одстојању, искуства стечена више од 10 година методом обуке којом се и данас бавим и све то уз могућност да све што радим подвргнем тестирању (безбедном) и анализи (без страха да ћу нарушити нечији "интегритет" или "традицију" јер се нешто показало као нефункционално), мени омогућава да и друге усмеравам ка подизању њихових потенцијала за преживаљавање у разним видовима конфликата.

Ако те напада неко ко има барем "два грама мозга" напад ножем нећеш видети чак и да није "заседа"...

Faktički svaki napad gde ne vidiš nož do poslednjeg momenta je zaseda ili bolje rečeno sačekuša. A ti što imaju dva grama mozga su dobijali cigle i žardinjere u glavu i završavali u komama.

.. your movements will be restricted, your fine motor skills will be gone, you won't able to access the knife bearing arm easily..

Opet pitam koji su to fini motorički pokreti? U Aikido-u mehanički gledano nema poluga, sve su zapravo torzije. Ovo napisano crnim i uvećano je zapravo onaj bitan deo. Kako zaobići prednju ruku a time se inače skoro niko ne bavi.

Osim toga, govoriš o 'saradnji' tipa daj napadaču novac.. Koliki procenat napada je motivisan razbojništvom?

Pa cela priča ovde se svodi na to da te lika napada zbog razbojništva, što se tiče kod nas nemam pojma za brojke. Ovo što znam je bilo mahom iz ličnih sukoba i navijačkih obračuna.

Pa valjda se slazemo da baratanje i odbrana od noza nikako nije zajebancija..U pitanju su skoro uvek situacije zivot ili smrt...

To da. Ne mora biti da su uvek na život i smrt. Često likovi žele da iseku jedni druge čisto da bi se pokazalo ko je glavni. Problem je kada usijane glave vide da ni sa nožem nisu dovoljno spretni pa onda krenu na sve ili ništa. To ti je najčešće među navijačima i mini bandama tako (maloletničke i oni malo stariji).

@ DraganŽ
Ok, hvala na odgovoru
@ igiboy
U "fine motoričke pokrete" spada još i mnogo drugih stvari, osim poluga. I samo hvatanje ruke, i kretanje po naučenom šablonu.. Kada simpatički nervni sistem preuzme komandu nad telom, lišava te mnogih atributa da bi te bolje pripremio za fight or flight situaciju. Zato se savremene, eklektičke veštine oslanjaju na tzv. gross motor skills i svoju tehniku baziraju na tome. Ne izgleda lepo ni elegantno, ali radi posao..

@ DraganŽ
Ok, hvala na odgovoru
@ igiboy
U "fine motoričke pokrete" spada još i mnogo drugih stvari, osim poluga. I samo hvatanje ruke, i kretanje po naučenom šablonu.. Kada simpatički nervni sistem preuzme komandu nad telom, lišava te mnogih atributa da bi te bolje pripremio za fight or flight situaciju. Zato se savremene, eklektičke veštine oslanjaju na tzv. gross motor skills i svoju tehniku baziraju na tome. Ne izgleda lepo ni elegantno, ali radi posao..

Super, neki primer toga tipa snimak sa jutjuba ili tako nešto?

Ne shvatam šta hoćeš da kažeš jer i prvi i drugi primer pokazuju upravo ono što se dešava u tzv. samoobrani od noža: otimanje, grapling stojeći i u parteru.. Kao što rekoh, nije elegantno, ali radi. Opasno? Da.
Rizično? Svakako, u pitanju je borba za život gde lako možeš da pogrešiš.
Probaj da radiš situaciju sa partnerom naoružanim vežbovnim nožem koji sme da radi random napade, bez dogovorenog 'kreni' i 'stop'. Garantujem da ćeš da se nađeš u sličnoj/istoj poziciji..

Ne shvatam šta hoćeš da kažeš jer i prvi i drugi primer pokazuju upravo ono što se dešava u tzv. samoobrani od noža: otimanje, grapling stojeći i u parteru.. Kao što rekoh, nije elegantno, ali radi. Opasno? Da.
Rizično? Svakako, u pitanju je borba za život gde lako možeš da pogrešiš.
Probaj da radiš situaciju sa partnerom naoružanim vežbovnim nožem koji sme da radi random napade, bez dogovorenog 'kreni' i 'stop'. Garantujem da ćeš da se nađeš u sličnoj/istoj poziciji..

Šta radi?! Lik ga je skoro svaki but nabo ili zakačio nožem a da se nije realno mnogo ni trudio. Jedina "pozitivna" stvar ovoga bi mogla biti da ubodi ne bi bili dovoljno duboki da nanesu ozbiljnu štetu ali ovako realno, odlična pozicija za samoubistvo. Da ne pominjem da se i ovaj lik ne bavi osnovnim problemom kada je prednja slobodna ruka ta koja blokira metu da se bolje odbrani od napada nožem. Tu temu naravno nije načeo.

Što se tiče drugog klipa, klip počinje iz gotove pozicije gde lik već ima kontrolu a opet lik sa nožem ne koristi drugu ruku. Viđao i bolje ideje za parter, samo da pronađem snimak.

Baš to i jeste realnost borbe nožem : bićeš isečen, uboden, zakačen.. Poenta je u tome da imobilišeš ruku sa oružjem pre nego nanese nepopravljivu štetu, a zatim i neutralizuješ protivnika. Ponavljam : NEMA ELEGANTNIH ODBRANA u realnim situacijama! Predložio sam ti dril za trening, isprobaj ga i videćeš o čemu pričam.
Pogledaj na YouTubeu, ima par kanala koji prenose snimke nadzornih kamera, CCTV I slično (predlažem Active Self Protection, odličan je). Pogledao sam sigurno nekoliko stotina klipova i NIKAD niko, ni laik ni profesionalac, nije uspeo da izvede bilo kakvu 'elegantnu', tehnički doteranu... odbranu.
Zbog toga je važan NAČIN TRENINGA, pre nego tehnika.
Zbog toga je važno SA KIM vežbaš.
I, zbog toga je važno ISKUSTVO, u sali i na ulici..

Baš to i jeste realnost borbe nožem : bićeš isečen, uboden, zakačen.. Poenta je u tome da imobilišeš ruku sa oružjem pre nego nanese nepopravljivu štetu, a zatim i neutralizuješ protivnika. Ponavljam : NEMA ELEGANTNIH ODBRANA u realnim situacijama! Predložio sam ti dril za trening, isprobaj ga i videćeš o čemu pričam.
Pogledaj na YouTubeu, ima par kanala koji prenose snimke nadzornih kamera, CCTV I slično (predlažem Active Self Protection, odličan je). Pogledao sam sigurno nekoliko stotina klipova i NIKAD niko, ni laik ni profesionalac, nije uspeo da izvede bilo kakvu 'elegantnu', tehnički doteranu... odbranu.
Zbog toga je važan NAČIN TRENINGA, pre nego tehnika.
Zbog toga je važno SA KIM vežbaš.
I, zbog toga je važno ISKUSTVO, u sali i na ulici..

Ne nije, ne moraš biti ni isečen ni zakačen, cela poenta je šta uradiš u toj situaciji i od same situacije naravno. ovi likovi polaze iz najgore moguće opcije da se navikavaju na rvanje protiv nekoga ko ima nož i što je najgore dovoljno je da lik ima samo malo iskustva kako zaobiđe tu ruku kojom ovaj blokira ruku sa nožem i izbošće će ga kao sir. I šta si zapeo više za "elegantna rešenja". i ovde ima poteza koji se mogu okarakterisati kao elegantni, brzi prolazak ispod ruke i rušenje na zemlju, praviš distancu i vadiš pištolj. Sasvim elegantno izvedeno po svim kriterijumima lepote pokreta.. Ovde se radi prosto o pristupu. Ovo deluje kao neki valjan pristup "jerbo radi" a radi na tvoju štetu više nego na korist. I da napomenem, u ovakvoj borbi protiv noža bolje bi ti bilo da si solidno jak jer u suprotom lik može prosto da te nadjača i da ne zaboravim, opet nema priče o odbrani od napada prednje ruke, one koja brani ruku sa nožem i koja omogućava pristup napadaču.

А што не бисте отворили неку посебну тему где би се дискутовало о обуци у руковању хладним оружјем и одбраном од нападача наоружаног хладним оружјем?

Mmm, da.. Slažem se da zaključimo razgovor o odbrani od noža. Čuo sam vaša stanovišta, razmislio o tome šta ste rekli..
Ja sam rekao šta sam hteo da kažem, neke stvari naglasio i više puta ( jer ih smatram za osnove od kojih se kreće u treningu, fundamentals).. Što se mene tiče, nema potrebe da dalje trošimo vreme na ovu temu.

Ма тема је ваљана за дискусију јер се рад са оружјем често олако схвата и обрађује без уласка у озбиљнији рад који обухвата рад са свим условима који делују у току таквих борби.
Зато и предлажем да се отвори нова тема где би и ми који не тренирамо Аикидо могли дати своје виђење...

Mislim da smo na temu 'odbrana od noža' došli do tačke gde reči više ne znače mnogo. Svi smo izneli svoje mišljenje, saslušali tuđe i možemo da se složimo da se ne slažemo :)
Da prevaziđemo situacije tipa ' veruj mi', 'kad ti kažem', 'to je tako' predlažem da organizujemo jedan zajednički prijateljski trening i razmenimo mišljenja, uporedimo iskustva i, možda, naučimo nešto jedni od drugih ;)

Mislim da smo na temu 'odbrana od noža' došli do tačke gde reči više ne znače mnogo. Svi smo izneli svoje mišljenje, saslušali tuđe i možemo da se složimo da se ne slažemo :)
Da prevaziđemo situacije tipa ' veruj mi', 'kad ti kažem', 'to je tako' predlažem da organizujemo jedan zajednički prijateljski trening i razmenimo mišljenja, uporedimo iskustva i, možda, naučimo nešto jedni od drugih ;)

Ја сам увек расположен за такве акције...

Мада немам проблема ни са дискусијама ако ништа бар могу да стекнем увид колико саговорник има стварног искуства, а колико је само"начитан" или још горе индоктриниран у једној причи коју није тестирао.. Често имам прилику да видим како се појединци представљају као зналци али кад им се прича о неким методама рада увек причају како је то теоретисање а што је најгоре у питању је уобичајан тренинг... Тако да је и то добар показатељ домета неких класичних (али и многих модерних) метода обуке у борењу које се често заснивају на "веруј"...

Volim i ja da razgovaram, ali kad počnem učestalo da citiram sam sebe, da ponavljam ono što sam već rekao, vreme je da se promeni tema.
Zbog toga je zajednički trening katalizator koji pomaže da se dođe do usaglašavanja mišljenja :)

Back