Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zasto neko ko trenira tradicionalni i realni aikido ne prihvati Bakocevicev poziv za sparing? Te prozivke samo tako mogu da budu resene. Oni koji su protivnici aikidoa kao argumente iznose to sto je ta vestina iskljucivo defanzivna, a boks, kik boks , mma su i defanzivne i ofanzivne. MMA borac prima u ringu realne udarce i njegovo telo je oceliceno na batine. Kada bi majstora aikidoa neko udario u lice on bi popio nokaut momentalno.

Mislim da bilo ko, hladne glave, nema nikakvu dilemu oko toga kako bi aikidoka prošao u pravoj tuči sa bilo kim.. Ili bi počeo da udara protivnika najjače što može, dok ga ne nokautira (naravno, ako mu aikido dogme to dozvoljavaju ????) ili bi bio nokautiran vrlo brzo. To što pominju IQ ovih momaka na uvredljiv način nikako ne menja stanje stvari.

Mislim da bilo ko, hladne glave, nema nikakvu dilemu oko toga kako bi aikidoka prošao u pravoj tuči sa bilo kim.. Ili bi počeo da udara protivnika najjače što može, dok ga ne nokautira (naravno, ako mu aikido dogme to dozvoljavaju ????) ili bi bio nokautiran vrlo brzo. To što pominju IQ ovih momaka na uvredljiv način nikako ne menja stanje stvari.
Да се разумемо, има и у аикидоу и нападачких техника и није толико ствар у догмама већ у начину вежбања. Није исто када си навикао да ти се сувежбач повинује (и преда и пре него си успоставио контролу над њим) у свакој твојој радњи и када си навикао да очекујеш да ти сувежбач неће дозволити да на њему изведеш неку технику уколико стварно ниси успоставио контролу над њим (вежба се кроз двостране вежбе са отпором)...

С друге стране вежбао сам и са аикдистима који су пре аикидоа вежбали и неке друге спортове (нпр бокс, карате, кикбокс,...) а који су из различитих разлога прешли на Аикидо (од просто жеље да уче нешто ново, до здравствених разлога - доктор забранио бављење боксом уколико лик не жели трајне здравствене проблеме- момак био такмичар у боксу)... Сви они су озбиљно противници у случају туче... Такође има и аикидиста који вежбају и друге спортове истовремено ... Тако на пример сам Љуба Врачаревић имао је обичај да своје најбоље инструкторе упути на вежбање још по нечега ....

Slažem se sa time što si rekao. Apsolutno je bitan način na koji vežbaš. Međutim, sagovornici sa aikido strane su, uglavnom, izričiti u tehničkoj strani problema tj. tvrde da bi njihove tehnike koje vežbaju i način na koji ih vežbaju mogli da budu konkurentni ( u najmanju ruku) u tuči.. Dakle, ne boks, kikboks... šta god da je neko još vežbao, nego aikido. Ta tvrdnja je, ponavljam, vrlo diskutabilna..
Inače, respekt za pok. Ljubu zbog širine gledanja na stvar. Uostalom, jako dobar, tvrd stil jujutsua koji je njegov osnivač nazvao Kyokushinjutsu je i nastao kao projekat za polaganje za viši majstorski stepen gosp. Filipovića
Slažem se da je pozivanje ' na crtu' pomalo grub i sirov način komunikacije, ali, ipak, ovi momci stoje iza svojih reči. Da li će neko iz aikidoa da im odgovori na izazov?

Slažem se sa time što si rekao. Apsolutno je bitan način na koji vežbaš. Međutim, sagovornici sa aikido strane su, uglavnom, izričiti u tehničkoj strani problema tj. tvrde da bi njihove tehnike koje vežbaju i način na koji ih vežbaju mogli da budu konkurentni ( u najmanju ruku) u tuči.. Dakle, ne boks, kikboks... šta god da je neko još vežbao, nego aikido. Ta tvrdnja je, ponavljam, vrlo diskutabilna..
Inače, respekt za pok. Ljubu zbog širine gledanja na stvar. Uostalom, jako dobar, tvrd stil jujutsua koji je njegov osnivač nazvao Kyokushinjutsu je i nastao kao projekat za polaganje za viši majstorski stepen gosp. Filipovića
Slažem se da je pozivanje ' na crtu' pomalo grub i sirov način komunikacije, ali, ipak, ovi momci stoje iza svojih reči. Da li će neko iz aikidoa da im odgovori na izazov?
А опет, имао сам прилике да од мајстора Аикидоа (дакле људи које поштујем као мајсторе тога што вежбају како због техничког знања тако и због ширине погледа на проблематику) чујем како Аикидо и није прављен за борбу нити му се треба тако приступати. И то су људи који имају разна искуства и у другим борилачким спортовима али и практичних искустава. Наравно да има елемента који могу да се употребе у одређеним ситуацијама (као што је боља контрола противника када си успео да преузмеш иницијативу тј када више не пружа отпор - не причам о тучама већ о служби у безбедносним структурама) али се ни вежбачи не би смели заваравати да вежбају борбу против увежбаног противника. Додуше често се и може чути да инструктори аикидо причају о томе али многи вежбачи то просто не желе да чују.
Због тога и постоје толике заблуде по питању Аикидоа, данашњи вежбачи Аикидоа поистовећују се са Морихеи Ушеибом који је пре уобличавања Аикидоа вежбао са циљем практичне примене...

Да се разумемо то није проблем само са Аикдоом већ са већином "борилачких вештина" ... Гомила инструктора који су тек научили неке основе и добили црне појасева у својим вештинама а да при том нису ни зашлу у проблематику борења... А онда их гледаш како за демонстративни напад тврде да је реалан и да је одбрана од демонстративног напада изводљива и при реалном нападу (напада са намером да се нанесе повреда).

Vežbao sam sa nekolicinom aikidoka, uglavnom na nekim seminarima i, manje-više, svi su tvrdili kako je aikido ultimativna borbena veština. Dobar drugar i bivši kolega ima majstorsko zvanje u Aikikai i u realnom aikidou. Radeći kao fizičko obezbeđenje, imao je nekoliko 'okršaja' sa agresivnim ljudima, jednom čak sa naoružanim čovekom. Gledao sam te 'incidente' i NIKADA nije uhvatio ruku ili kretanjem u stranu/krug odgovorio na napad, već je koristio staru, dobru boksersku ' jab-cross-hook' kombinaciju. Još kad uspe prvi da 'proda' udarac.. uspeh zagarantovan. Kad to uradi, nebitno je kojim zahvatom izbaci lošeg momka iz objekta. Može i za uši da ga odvuče..
Dalje, vežbajući razne veštine sa raznim ljudima, apsolutno je tačna tvoja tvrdnja da mnogi 'tradicionalni' majstori žive u 'fantasy world of martial arts'.. Da radeći demonstraciju tehnike na unapred dogovoren napad govore kako 'to isto možeš da uradiš i na ulici, samo brutalnije'.. Smešne i žalosne tvrdnje. I, zaista, to nije rezervisano samo za aikido. Mnogi drugi japanski/korejski/kineski tradicionalni stilovi tako vežbaju. A, paradoks je što te veštine, uglavnom, imaju šta da ponude u tehničkom pogledu, ali ih NAČIN TRENINGA, koji je besmislen, dovodi na žalostan nivo..

Zasto neko ko trenira tradicionalni i realni aikido ne prihvati Bakocevicev poziv za sparing? Te prozivke samo tako mogu da budu resene. Oni koji su protivnici aikidoa kao argumente iznose to sto je ta vestina iskljucivo defanzivna, a boks, kik boks , mma su i defanzivne i ofanzivne. MMA borac prima u ringu realne udarce i njegovo telo je oceliceno na batine. Kada bi majstora aikidoa neko udario u lice on bi popio nokaut momentalno.
Ova tvoja tvrdnja se OBARA U sekundi!Sam taj Vaso je popio NOKAUT-udarcem u TELO!!JEDAN JEDINI UDARAC!!O kakvkom celicenju tu govorimo...? Bolji je primer Kyokushinkay karate..A na prvo pitanje je odgovor prost-zasto bi se neko ko ima potpuno, diijametralno shvatanje borenja, ima skroz drugaciji stav i prema zivotu, prihvatyi poziv, ne pre provokciju, jednog ovakvog..ne znam kako bih ga nazvao...a to sto govoris za udarac nopgom u lice da je nokaut-opet ti je zivi primer-KYOKUSHINKAY karate!Pogledaj mal oborbe-darac nogom u telo se i istrpi-iu glavu-u 90 % slucajeva=NOKAUT!Nebitno da li je MMA borac ili sta...

Kažeš 'zašto bi neko ko ima potpuno suprotne poglede, stavove... prihvatio poziv... na borbu...?' Možda zato što se obojica bave BORENJEM? Ti vežbaš borenje na aikido način, a ovaj momak Bakočević vežba borenje u MMA varijanti. On tvrdi da je njegov način superiorniji u odnosu na tvoj, a ti se izvlačiš kroz demagogiju.. Takve stvari rešavaju se samo na jedan način, a to svakako nije pisanje po forumima.
Inače, udarac je udarac, a glava je glava tako da je nebitno šta treniraš i koliko dugo kad popiješ pravi udarac u pravo mesto. Jak, pravovremen i precizan udarac nokautira i aikidoke i MMA borce i boksere i strongmene i kamiondžije... na isti način. Ne možeš da 'navikneš' na nokaut udarac, već kroz trening možeš da naučiš kako da primiš i podneseš one manje snažne.

Па сад, ако узмемо уобзир да је џиуџица (као европска варијанта јапанског ђу ђутсуа) у употреби у полицијским и војним јединицама од како јенаписан први приручник на европском тлу почетком 20 века... Нормално је да ће технике бити блиске кад је и Морихеи свој Аикидо базирао на техникама које су основ и за европску џиуџицу...

To sam i ja tako mislio dok nisam na toj obuci video razne varijacije tih tehnika od kojih su neke ili identične Daito ryu/Aikido tehnikama i načinu izvođenja (ovo je vrlo bitna stavka kojom sam posebno iznenađen) ili imaju vrlo sličan metod funkcionisanja. Dok sa druge strane većina tih tehnika (da ne kažem 99%) sa početka 20. Veka se ili ne nalaze u okviru te obuke koju sam ja prošao, da ne pominjem da ih mahom nisam ni drugde viđao da se rade, i mahom ih nisam ni viđao da se rade u okviru Aikido-a i da se ne nalaze u nekim od priručnika koje je kreirao sam Uešiba. Inače poznato je da je Sokaku Takeda još valjda od 1893 podučavao vojnike, policajce, sudije i ostale ljude u okviru tadašnjih vlasti Japana a sam Uešiba je na primer 30ih godina prošlog veka kreirao posebno tehnike za vojsku i policiju koje je podučavao istim. Viđao sam ja mokuroku svitke od drugih koryu škola i njihove tehnike đuđice, isto tako nema ništa od tih tehnika. zapravo vidljivo je da su one vrlo moderna tvorevina. Verovatno na prelasku iz 19. u 20. vek, gle čuda kada se i pojavio Sokaku Takeda. I Takeda je opet sakupljao tehnike sa strane kao i Uešiba ali su mnogi ljudi, prevashodno zapadnjaci koji su živeli i radili u Japanu i pre svega trenirali u tamošnjim koryu školama (Meik Skos. Elis Amdur) otvoreno govorili da su ne samo tehnike čudne nego i sam način podučavanja istih. No dobro to je neka druga tema.

Видиш све технике које ти познајеш преко Аикидоа такође су заступљене и у кинеским борилачким школама и то од много раније него што је то прихваћено у Јапану...
Да ли то значи да је и Аикидо настао на крађи?

Super, neki izvor za ovo ili više njih? Ako misliš na "China" ili Qinna taj sistem je zapravo daleko mlađi nego što ga Kinezi predstavljaju, štaviše i današnji Šuajđao je zapravo kopija Đudo-a i zapadnog rvanja i nema baš mnogo veze sa kineskim sistemima pre kineske revolucije 1911. godine.

Poslednja izmena:
Aikido je, dakle, nastao iz Daito ryu aiki jutsua tj. Uyeshiba je modifikovao tehnike, taktike i drilove i 'napravio' novu veštinu.. I to aikidoke smatraju legitimnim, ali ako neko danas primenjuje/koristi iste ili slične tehnike kao aikido, to je krađa/kopiranje?!
Diskutabilan način razmišljanja, neko bi rekao selektivan..
Sa druge strane, mnogi drugi ljudi su kod Takede vežbali Daito ryu i, kasnije, ustanovili 'nove' veštine.. Npr. Choi Yong Sool je posle studija kod Takede kao i učenja tradicionalnih korejskih veština napravio blend koji je nazvao Hapkido. Da li je onda i on 'pokrao' aikido i kopirao Uyeshibu?

Nije poznato zapravo da li je on sam zaista išta toliko modifikovao ili izmenio jer nije ni poznato toliko na koji način je sam Takeda izvodio tehnike. Po priloženim dokazima u vidu snimaka i knjiga koje je sam Uešiba autorisao ispada da on sam nije menjao svoju Daito ryu tehniku od početka svog treninga do kraja svog života, u prevodu sve bi to bio "Aikido" jer je Aiki ono što definiše Daito ryu kao neku posebnu veštinu. Ja nisam ništa ni govorio o krađi i kopiranju, štaviše po mnogim pričama Uešiba je i trenirao svoje učenika tako da su oni morali da "kradu" uslovno rečeno znanje od njega kao što je i on morao od Takede i drugih. Tih što su ustanovili "nove" veštine bazirane na Daito ryu, sa jedne tačke gledišta ili nema ili su faktički svi ustanovili "nove" veštine pa i sam sin Takeda, Tokimune, koji je svoju veštinu prozvao Daito ryu Aikibudo. Inače među Daito ryu grupama danas i dalje idu priče da je u kreiranju mokurokua-a odnosno svitaka sa tehnikama koje će biti dodeljivane pored Sokaku Takede učestvovao i Uešiba. U prevodu i on je imao udela u tome koje će se tehnike podučavati i kako i to vrlo rano u svojoj karijeri kao Daito ryu prakticionara. Jbg nisu džabe za njega rekli da je bio omiljeni učenik Takede (reči Tokimune-a Takede, sina Sokaku-a).

Poslednja izmena:

Zato što ih mahom ne boli ***** za Bakočevića, imaju svoje klubove, svoje učenike, "svoju" neku filozofiju treniranja i boli ih uvo. E sad da Bakočević krene po Aikido salama da bije ljude, dođo jaburi, to bi već bilo zanimljivo i možda bi pokrenuo neke stvari sa mrtve tačke.

:rotf: , pitaj moderatora ovog pdf-a koliko mu je telo očeličeno na batine. Jedini koje znam da rade speficične tehnike za "čeličenje" tela da trpi udarce su oni Ueči rju karatisti, takozvane kotekitae vežbe. Postoje tvrdnje da je slične vežbe radio i Uešiba ali nemam nikakvih konkretnih podataka o tome.

А опет, имао сам прилике да од мајстора Аикидоа (дакле људи које поштујем као мајсторе тога што вежбају како због техничког знања тако и због ширине погледа на проблематику) чујем како Аикидо и није прављен за борбу нити му се треба тако приступати. И то су људи који имају разна искуства и у другим борилачким спортовима али и практичних искустава. Наравно да има елемента који могу да се употребе у одређеним ситуацијама (као што је боља контрола противника када си успео да преузмеш иницијативу тј када више не пружа отпор - не причам о тучама већ о служби у безбедносним структурама) али се ни вежбачи не би смели заваравати да вежбају борбу против увежбаног противника. Додуше често се и може чути да инструктори аикидо причају о томе али многи вежбачи то просто не желе да чују.

Zašto ja nikada nisam naleteo na te dugogodišnje majstore koji to tvrde nego samo na neke "budale" koje kreiraju učenike koji nemaju problema da se pobiju sa ljudima :rotf: (izbacivači, policajci itd.)? Mada i ne čudi me, obzirom da se na seminarima može videti lik koji je majstor Aikido-a i još tamo neke "realne" veštine koji ne ume pravilno da izvedu prokleti ikkyo onda mi je sve jasno. Da ne napominjem kada krene sa tom realnom veštinom da mu je nivo znanja i sposobnosti isti :rotf:

Poslednja izmena:
Vežbao sam sa nekolicinom aikidoka, uglavnom na nekim seminarima i, manje-više, svi su tvrdili kako je aikido ultimativna borbena veština. Dobar drugar i bivši kolega ima majstorsko zvanje u Aikikai i u realnom aikidou. Radeći kao fizičko obezbeđenje, imao je nekoliko 'okršaja' sa agresivnim ljudima, jednom čak sa naoružanim čovekom. Gledao sam te 'incidente' i NIKADA nije uhvatio ruku ili kretanjem u stranu/krug odgovorio na napad, već je koristio staru, dobru boksersku ' jab-cross-hook' kombinaciju. Još kad uspe prvi da 'proda' udarac.. uspeh zagarantovan. Kad to uradi, nebitno je kojim zahvatom izbaci lošeg momka iz objekta. Može i za uši da ga odvuče..
Dalje, vežbajući razne veštine sa raznim ljudima, apsolutno je tačna tvoja tvrdnja da mnogi 'tradicionalni' majstori žive u 'fantasy world of martial arts'.. Da radeći demonstraciju tehnike na unapred dogovoren napad govore kako 'to isto možeš da uradiš i na ulici, samo brutalnije'.. Smešne i žalosne tvrdnje. I, zaista, to nije rezervisano samo za aikido. Mnogi drugi japanski/korejski/kineski tradicionalni stilovi tako vežbaju. A, paradoks je što te veštine, uglavnom, imaju šta da ponude u tehničkom pogledu, ali ih NAČIN TRENINGA, koji je besmislen, dovodi na žalostan nivo..

U jbt zamisli, nije svaka tehnika kotegaeši :rotf: , ovo je delimično tačno, naime postoje razlozi zašto se trenira na određeni način jer taj način treninga treba da razvije određene sposobnosti kod vežbača. Problem je prvo što mnogi od njih ne znaju neke ključne detalje koji takav trening donosi i ako njih nema onda nema ni odgovorajućeg rezultata, drugi problem je što nema sparinga da bi ljudi mogli utvrditi čemu šta služi od treninga.

- - - - - - - - - -

Da li bi ovako mogao da baca Vasu?

Pa i ne baca ga, ovo su mahom rušenja i poneki ukemi. I da baci Vasu, osim ako to nije na betonu ništa postigao nije. Pogotovo što su ovo sve školske tehnike sa ponekom ozbiljnijom.

- - - - - - - - - -

No vidim da je ova tema živnula ali još uvek nema drugih Aikidoka osim mene. Ajmo javite se ljudi, znam da vas tu ima :D

Igi boy, ovo 'nema sparinga' si odlično primetio i iskreno naveo. Da, sparing je JEDAN OD načina da se razviju i unaprede određeni atributi u vežbanju borenja. Kažem 'jedan od', ali ima i drugih važnih drilova. Problem u vašem (aikido) treningu je što imate mnogo (ogromnu većinu, ako ne i sve) drilova gde je trening partner u fazonu 'padam i ako me pogledaš'.. To je, donekle, ok dok učiš osnovnu tehniku, ali kasnije (na majstorskom nivou) samo te sputava i sprečava da stvarno nešto naučiš o borenju. Dakle, problem je, pre svega, u NAČINU TRENINGA. Sama tehnika je tu sporedna, suštinska greška je u metodici.
Inače, ovo je (nadam se ) prijateljska rasprava ljudi koji se međusobno poštuju, ali imaju suprotstavljene stavove, tako da nema potrebe da prizivaš još aikidoka :-)

Igi boy, ovo 'nema sparinga' si odlično primetio i iskreno naveo. Da, sparing je JEDAN OD načina da se razviju i unaprede određeni atributi u vežbanju borenja. Kažem 'jedan od', ali ima i drugih važnih drilova. Problem u vašem (aikido) treningu je što imate mnogo (ogromnu većinu, ako ne i sve) drilova gde je trening partner u fazonu 'padam i ako me pogledaš'.. To je, donekle, ok dok učiš osnovnu tehniku, ali kasnije (na majstorskom nivou) samo te sputava i sprečava da stvarno nešto naučiš o borenju. Dakle, problem je, pre svega, u NAČINU TRENINGA. Sama tehnika je tu sporedna, suštinska greška je u metodici.
Inače, ovo je (nadam se ) prijateljska rasprava ljudi koji se međusobno poštuju, ali imaju suprotstavljene stavove, tako da nema potrebe da prizivaš još aikidoka :-)

To su tehnike a ne drilovi, posebno se izdvajaju delovi odnosno drilovi gde treba uke-a da rušiš dole odnosno da mu narušiš ravnotežu, kasnije se to uklapa u kretnju i celu tehniku. I to što kažeš treba da bude u početku tako, 6-5kyu eventualno 4kyu ali od trećeg tj. zelenog valjda pojasa to već treba da ide po sistemu ruši i nek se snađe odnosno ako ne uspeš da ga srušiš nema da pada. Samo jbg objasni ti to ljudima koji misle da to i "nije bitno" :D . Ima tu i do tehnika naravno, nema jasne strategije kojom se uče tehnike za koju situaciju da se koriste.Ja sam imao tu sreću izgleda da sam i to radio ali za većinu ljudi je da pokušavaju neku foru hvatanja za ruku i onda ne znaju šta dalje jer im upravo fali taj ofanzivni mentalitet koji imaju druge veštine i borilački sportovi a koji je inače i sam Uešiba forsirao.

Godine provedene upražnjavajući neku aktivnost + dovoljno IQ da se to pravilno obradi i razume = iskustvo.
Uvek je zadovoljstvo razgovarati sa ljudima koji imaju iskustvo u datoj temi i dovoljno rečitosti i elokvencije da to rečima izraze :)

Slusajuci Dzakica i Bakocevica neko moze da krene i pokusa da izmlati aikidistu. Kada ova dvojca vele da je to prevara sto ne bi probao. Tako ce tom pricom nekoga na tesko zlo da navedu. Pogotovo realni aikido koji ima efikasne poluge da coveku polomis ruku ili mu sjjebes rame.

Zašto ja nikada nisam naleteo na te dugogodišnje majstore koji to tvrde nego samo na neke "budale" koje kreiraju učenike koji nemaju problema da se pobiju sa ljudima :rotf: (izbacivači, policajci itd.)? Mada i ne čudi me, obzirom da se na seminarima može videti lik koji je majstor Aikido-a i još tamo neke "realne" veštine koji ne ume pravilno da izvedu prokleti ikkyo onda mi je sve jasno. Da ne napominjem kada krene sa tom realnom veštinom da mu je nivo znanja i sposobnosti isti :rotf:

Ако мислимо на истог мајстора Аикидоа не бих се много смејао пошто је у питању поприлично озбиљан лик са мало ширим искуствима у односу на интернет мајсторе,,, али, не, нисам мислио на њега... И да, и код њега су вежбали ликови који су радили као обезбеђења и избацивачи и сл...

Што се тиче тих мајстора Аикида који креирају ученике који немају проблема да се побију са људима ... пре бих рекао да ти њихови ученици ни пре доласка у њихове клубове нису имали проблема да се побију са људима... Него, колико је таквим ликовима требало док нису прешли на нешто примењивије... ?

Ако мислимо на истог мајстора Аикидоа не бих се много смејао пошто је у питању поприлично озбиљан лик са мало ширим искуствима у односу на интернет мајсторе,,, али, не, нисам мислио на њега... И да, и код њега су вежбали ликови који су радили као обезбеђења и избацивачи и сл...

Што се тиче тих мајстора Аикида који креирају ученике који немају проблема да се побију са људима ... пре бих рекао да ти њихови ученици ни пре доласка у њихове клубове нису имали проблема да се побију са људима... Него, колико је таквим ликовима требало док нису прешли на нешто примењивије... ?

Nisam se smejao tom majstoru nego što ja takve sa tom pričom još nisam sreo :D , mada bilo bi zanimljivo da ga upoznam da vidim njegova iskustva.

Nisam se smejao tom majstoru nego što ja takve sa tom pričom još nisam sreo :D , mada bilo bi zanimljivo da ga upoznam da vidim njegova iskustva.

Онда се могу сматрати срећним што су ти мајстори (при том су у питању људи који имају великог искуства управо са обукама полиције и службеника разних обезбеђења) дозволили себи да искрено причају (са адекватним образложењем) о употребљивости Аикидоа....

Е сад друга ствар је када интернет мајстори убеђују неког колике су могућности акидисте а тај неко је имао заједничке тренинге са аикидистима где је имао прилике да проради различите вежбе са носиоцима разних звања па и мајсторских (и то људи који су и пре аикидоа тренирали и такмичили се у борилачким спортовима). Лично поштујем људе који Аикидо тренирају из љубави према јапанској култури, који желе да осете тај неки дух самурајских времена али су истовремено и свесни разлике у односу на та нека времена и оног што данас вежбају.

Back