pop pera:
Evo informacije i o Sugi:
Prvi trening u maloj sali ‚‚Šumice‚‚,početak u 10 sati,treningom za decu.Posle toga trening za odrasle sat i po,zatim polaganje za dan stepene.Popodne sala u SC ‚‚‚Vračar‚‚ od 17 časova trening za decu,posle njih,trening za odrasle.Cena 20 eura.Razlog tako visoke cene je otkazivanje seminara u Mladenovcu,što je organizatora stavilo u nezgodnu situaciju.Veliki broj klubova nije obavešten o ovome,pa se računa na mali broj učesnika.Mogu vežbati svi koji dodju,bez obzira na organizacju.
Saznao sam da su diplome koje dodeljuje Suga,to jest Tamura u stvari Aiki kai diplome i da ih podpisuje Uešiba najmladji.Polaganje za prvi dan je 120 eura,dobija se budo pasoš i diploma Aikikai.
Pretpostavljam da si u pravu što se tiče diploma.
Većina japanskih majstora je povezana sa Hombu dodjom i diplome koje daju su Aikikai diplome. Što se tiče takse koja se daje za polaganje nisam siguran, odavno sam polagao za prvi dan, ali mislim da je Hombu taksa oko 120 do 130 eura. Za prvi dan se daje i taksa za izdavanje Judanša karte ( budo pasoš kako ga neki zovu) i taksa za registrovanje u IAF. Sve ukupno bi trebalo da je oko 150 eura. Za drugi dan se plaća samo taksa za izdavanje diplome i to je koliko se sećam oko 140 eura. Svaki viši stepen se povećava taksa. Podatke o tome bi trebalo da možes naći na sajtu IAF.
Što se tice prava na držanje polaganja, ono se ne stiče automatski sa DAN stepenom već se dobija na osnovu odobrenja Hombu dojoa. Tako imamo zvanja fuku-šidoin, šidoin i šihan. Svaki od njih ima odredjena prava za držanje polaganja.
Samo majstor aikidoa koji ima diplomu izdatu od strane Hombu dodjoa moze sebe nazivati majstorom i ima pravo da u ime Hombu dodjoa predstavlja aikido kao veštinu.
Nažalost sve češće se javljaju razni ljudi koji sebe nazivaju majstorima, oblače hakame, vode čak i sale, a da su u životu videli samo par treninga aikidoa. Zbog toga se laicima unosi pometnja i vrlo često aikido dolazi na loš glas. Mnogi aikido stavljaju u isti koš sa raznim sektama i drugim glupostima a da pri tom ne znaju ni jedan od principa aikidoa.
Suštinu aikidoa je verovatno najbolje dao O-sensei Morihej Uešiba svojim mislima:
"Onaj koji ne poseduje ništa poseduje sve. Ako ste zaista slobodni i nemate šta da izgubite onda možete biti pobeđeni. Kada pobeda i poraz ne postoje onda ne postoje ni pobednik ni gubitnik. Dakle, vežbajući aikido takmičite se jedino sa samim sobom. Ako pobedite sebe nećete moći da izgubite. Ako savladate protivnika koji vam je ugrozio život niste pobedili njega već sebe."
Nadam se da sam ovim sto sam u predhodnom napisao malo pojasnio o aikidou. Ako sam upotrebio neku težu reč nisam njome hteo nikoga da uvredim. Što se tiče informacija o taksama za polaganje nisam siguran da su 100% tačne ali su orjentirno tu negde. Sve što sam napisao je moj lični stav i nemam nameru da bilo koga omalovažavam.
Izvinjavam se što je tekst malo haotično napisan, ali nadam se da ćete shvatiti šta sam hteo da kažem.
Pozdrav svima koji vole aikido zbog onoga što on jeste.