Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Milance,još se nezna tačna satnica niti pak sala.Čuo sam da su u opticaju sale na Vračaru i mala sala u sportskom centru Šumice.Pregovara se,kako sam saznao za prepodnevni trening 0d 9 sati,kao i za popodnevni od 17 časova.Cifra je izgleda tačna kao što sam rekao ranije.Isti majstor u petak i subotu drži seminar za 3o eura kod Vlade,Komazeca,Varge i drugih,ali neznam tačno gde.
Saznao sam i da Yokota drži seminar u junu,kao što je samuraj već rekao,ali par dana ranije,jer će nešto raditi i sa Mirkom Jovandićem,a valjda će ga Mirko i Vesa voditi i na neki fakultet,ako je verovati tim izvorima.Moguće je da Yokota jedan dan boravi i negde van Beograda.

pop pera:
Milance,još se nezna tačna satnica niti pak sala.Čuo sam da su u opticaju sale na Vračaru i mala sala u sportskom centru Šumice.Pregovara se,kako sam saznao za prepodnevni trening 0d 9 sati,kao i za popodnevni od 17 časova.Cifra je izgleda tačna kao što sam rekao ranije.Isti majstor u petak i subotu drži seminar za 3o eura kod Vlade,Komazeca,Varge i drugih,ali neznam tačno gde.
Saznao sam i da Yokota drži seminar u junu,kao što je samuraj već rekao,ali par dana ranije,jer će nešto raditi i sa Mirkom Jovandićem,a valjda će ga Mirko i Vesa voditi i na neki fakultet,ako je verovati tim izvorima.Moguće je da Yokota jedan dan boravi i negde van Beograda.

Sto se tice Yokote on dolazi u Bgd u junu i to je tacno. Termini koje je Samuraj naveo su tacni, ali on nije rekao da u tim terminima se odrzava seminar u organizaciji JAF. Prethodna tri dana se odrzava seminar sa Yokotom u organizaciji Mirka Jovandica.
Koliko sam ja cuo trebalo bi da bude u sali Vise skole unutrasnjih poslova (ili vec kako se zove) u Zemunu.
Termini su valjda cetvrtak vece, petak pre podne i uvece i subota nisam siguran ali mislim pre podne i uvece. Taksa ne bi trebalo da bude mnogo visoka. U svakom slucaju cim budem znao detaljnije informacije stavicu ih ovde.
Ovaj seminar bi nadam se mogao da bude novi pocetak vezbanja aikidoa u prijateljskoj atmosferi. Nadam se da ljudska sujeta nece sve pokvariti.
Pozdravljam te i vidimo se na Yokotinom seminaru ako dolazis.
Pozdrav svim ljudima koji vole aikido i vezbaju ga zbog onoga sto on jeste.

Evo informacije i o Sugi:
Prvi trening u maloj sali ‚‚Šumice‚‚,početak u 10 sati,treningom za decu.Posle toga trening za odrasle sat i po,zatim polaganje za dan stepene.Popodne sala u SC ‚‚‚Vračar‚‚ od 17 časova trening za decu,posle njih,trening za odrasle.Cena 20 eura.Razlog tako visoke cene je otkazivanje seminara u Mladenovcu,što je organizatora stavilo u nezgodnu situaciju.Veliki broj klubova nije obavešten o ovome,pa se računa na mali broj učesnika.Mogu vežbati svi koji dodju,bez obzira na organizacju.
Saznao sam da su diplome koje dodeljuje Suga,to jest Tamura u stvari Aiki kai diplome i da ih podpisuje Uešiba najmladji.Polaganje za prvi dan je 120 eura,dobija se budo pasoš i diploma Aikikai.

pop pera:
Evo informacije i o Sugi:
Prvi trening u maloj sali ‚‚Šumice‚‚,početak u 10 sati,treningom za decu.Posle toga trening za odrasle sat i po,zatim polaganje za dan stepene.Popodne sala u SC ‚‚‚Vračar‚‚ od 17 časova trening za decu,posle njih,trening za odrasle.Cena 20 eura.Razlog tako visoke cene je otkazivanje seminara u Mladenovcu,što je organizatora stavilo u nezgodnu situaciju.Veliki broj klubova nije obavešten o ovome,pa se računa na mali broj učesnika.Mogu vežbati svi koji dodju,bez obzira na organizacju.
Saznao sam da su diplome koje dodeljuje Suga,to jest Tamura u stvari Aiki kai diplome i da ih podpisuje Uešiba najmladji.Polaganje za prvi dan je 120 eura,dobija se budo pasoš i diploma Aikikai.

Pretpostavljam da si u pravu što se tiče diploma.
Većina japanskih majstora je povezana sa Hombu dodjom i diplome koje daju su Aikikai diplome. Što se tiče takse koja se daje za polaganje nisam siguran, odavno sam polagao za prvi dan, ali mislim da je Hombu taksa oko 120 do 130 eura. Za prvi dan se daje i taksa za izdavanje Judanša karte ( budo pasoš kako ga neki zovu) i taksa za registrovanje u IAF. Sve ukupno bi trebalo da je oko 150 eura. Za drugi dan se plaća samo taksa za izdavanje diplome i to je koliko se sećam oko 140 eura. Svaki viši stepen se povećava taksa. Podatke o tome bi trebalo da možes naći na sajtu IAF.
Što se tice prava na držanje polaganja, ono se ne stiče automatski sa DAN stepenom već se dobija na osnovu odobrenja Hombu dojoa. Tako imamo zvanja fuku-šidoin, šidoin i šihan. Svaki od njih ima odredjena prava za držanje polaganja.
Samo majstor aikidoa koji ima diplomu izdatu od strane Hombu dodjoa moze sebe nazivati majstorom i ima pravo da u ime Hombu dodjoa predstavlja aikido kao veštinu.
Nažalost sve češće se javljaju razni ljudi koji sebe nazivaju majstorima, oblače hakame, vode čak i sale, a da su u životu videli samo par treninga aikidoa. Zbog toga se laicima unosi pometnja i vrlo često aikido dolazi na loš glas. Mnogi aikido stavljaju u isti koš sa raznim sektama i drugim glupostima a da pri tom ne znaju ni jedan od principa aikidoa.

Suštinu aikidoa je verovatno najbolje dao O-sensei Morihej Uešiba svojim mislima:

"Onaj koji ne poseduje ništa poseduje sve. Ako ste zaista slobodni i nemate šta da izgubite onda možete biti pobeđeni. Kada pobeda i poraz ne postoje onda ne postoje ni pobednik ni gubitnik. Dakle, vežbajući aikido takmičite se jedino sa samim sobom. Ako pobedite sebe nećete moći da izgubite. Ako savladate protivnika koji vam je ugrozio život niste pobedili njega već sebe."

Nadam se da sam ovim sto sam u predhodnom napisao malo pojasnio o aikidou. Ako sam upotrebio neku težu reč nisam njome hteo nikoga da uvredim. Što se tiče informacija o taksama za polaganje nisam siguran da su 100% tačne ali su orjentirno tu negde. Sve što sam napisao je moj lični stav i nemam nameru da bilo koga omalovažavam.
Izvinjavam se što je tekst malo haotično napisan, ali nadam se da ćete shvatiti šta sam hteo da kažem.
Pozdrav svima koji vole aikido zbog onoga što on jeste.

Uskoro ću na forum staviti tačne informacije o terminima održavanja seminara koji će voditi majstor Yokota u Beogradu, ceni seminara i sali u kojoj će se održavati, kao i poziv svima koji treniraju aikido da učestvuju.
Pozdrav

U pravu si za cenu polaganja,odprilike ide ovako:
I dan - 120 eura,II dan - 115,III dan - 150,IV dan - 200 eura,toliko sam plaćao u Americi,normalno,preračunato u dolare.Evropske cene su tu negde,stim što u Americi ne postoji mogućnost,to jest,mi je ne dajemo aikidokama,da umesto diplome dobiju samo potvrdu koja je u evropi vrlo uobičajena i popularna jer košta ako se ne varam oko 25 eura.Pošto zbog prirode posla često dolazim u Srbiju, imam prilike da kontaktiram sa aikidokama iz evrope i oni kažu da se diplome uglavnom uzimaju za prvi dan,a naredne tek za više pojaseve kad se uglavnom prestaje sa aktivnim vežbanjem.To naravno nije pravilo,ali mislim da za standard u Srbiji,te potvrde mogu da budu dosta interesantne.

Shihan Yoshioki Yokota 7 Dan održava seminar u Beogradu u sledećim terminima:

Mesto održavanja treninga: Viša Škola Unutrašnjih Poslova
Cara Dušana 196 Zemun

Autobusi 17,73,704,84,706,707

Termini
16.06.2005 Četvrtak 19:00-21:00
17.06.2005 Petak 12:00-14:00 i 19:00-21:00
18.06.2005 Subota 12:00-14:00 i 19:00-21:00

Kotizacija za učešće na seminaru je 25 evra za sva tri dana.

Informacije na tel.064 157 48
Informacije o ovom seminaru su objavljene i na sajtu www.aikikai.org.yu

Pozivam sve ljubitelje aikidoa da dodju na ovaj seminar i da svojim prisustvom uveličaju ovaj dogadjaj.
Pozdrav svima

Zaboravio si samo da kažeš da Yokota pre toga za iste pare gostuje tri dana kod Mirka Jovandića,što znači da naše aikidoke imaju prilike da 6 dana rade vrhunski aikido.Kao nekad na Krku,kada je dolazio Fudža.
Milance,za tebe i ostale aikikikai vežbače:
Probaću da nagovorim Yamadu da kod sledećeg dolaska u Evropu svrati i do nas,kaže da mu se svidja energija kojom Srbi rade aikido.
Čućemo se za neki mesec,ne prekidajte ovu temu,pozdrav !

ali `ajde iskreno, mislim da se ne moze tacno odrediti ko je bolji a ko gori aikidoka, jer svaki od njih nosi nesto svoje posebno. I svakome odgovara drugi majstor aikidoa, mislim, ne svakome :D ali nekima odgovara Mirko, nekima Njegos , nekima Vesa...a mozda bi se mogli naci i jos mnogi drugi, koji su takodje izuzetni, a koje nisam nabrojala... tek, mislim da je besmisleno govoriti ko je bolji a ko gori aikidoka...jer smatram da je svako na svoj nacin poseban :D ...ali to je samo moje mudrovanje ( koje, budi receno i nisam najbolje srocila...pa ko razume, razumeo je 8) ) ovaj...pozdrav svim ljudima koji treniraju aikido zbog onoga sto on jeste! :D

Pero nisam zaboravio da kazem za treninge koji se odrzavaju u Mirkovoj organizaciji nego nisam imao tacne termine kada se odrzava pa sam to prepustio nekom drugom da kaze. Sto se tice Yamade bice mi drago ako uspes da ga dovedes.

Prica oko toga ko je najbolji aikidoka je cita glupost. Predlazem da svako zadrzi svoje misljenje za sebe po tom pitanju jer ce se rasprava oko toga rastegnuti u nedogled, a nicemu ne vodi. Svadje oko toga su i dovele do svih raskola koje danas imamo u aikidou.
Pozdrav svima

Pa eto, dakle, milance me je valjda skapirao... vidim i ja da ima razlicitih aikidoka, i da svako ustvari moze za svog instruktora da tvrdi da je naj , naj ( koliko se secam neko je ovo vec pomenuo)...evo, meni je licno najbolji...SALIM SE! 8) tek...pozdravljam vas sve! :D

hetman:
Vidim da postoji kao neka saglasnost da treba probati/trenirati oba pravca u aikidou. E sad, tu me zanima koliko je vas to treniralo oba. Drugo, posto se meni prebacivalo da je sest meseci smesno mali period da bi se stekao ozbiljan uvid, koliko sto trenirali svako od ova dva aikidoa ponaosob?

????????
Nije bitno da li realni ili tradicionalni!!!!!To su samo reci.Bitnije je ko ti prenosi i na koji nacin znanje. A naravno danas imas svakakvih trenera! Ako trazite dubinu aikido, onda postoji samo jedan, pravi;pa se trudite da budete na dobrom putu ka njemu i sa osobama od kojih to mozete svtarno uciti bez uslovljavanja, stoga ne postoji razlika!!!!!!!

sto se mene tice realni aikido pod 1 nema veze sa aikidoom a pod 2 nema veze sa realnoscu...to je samo jedan pokusaj da se zarade pare kroz sport i vestinu...tako da je samim tim RA izgubio pravi smisao...

iskreno, smatram ipak da je bolje trenirati tradicionalni aikido, ako vam je stalo do akidoa, a ukoliko vam je svejedno da li trenirate aikido, ili bilo koji drugi sport/vestinu onda ne bi trebalo da imate zamerki ni za realni.Ipak, cini mi se da se u realnom aikidou apsolutno gubi smisao pravog, izvornog aikidoa , tako da ja pre glasam za tradicionalni...a vi kako hocete...a za one manje upucene...realni aikido, zaista nije nista vise realan od tradicionalnog, odnosno, nijedan nije relaniji od drugog. Mnogi sa realnog pricaju kako je prakticniji, medjutim isto se bazira na tim nekim tehnikama...s tim sto u realnom imate i udarce i jos poneke dodatke...a po meni licno... aikido i RA nemaju nikakve veze...pozdrav!

Vredelo je pre neki dan slušati T.Sugu o istorijatu udaraca nogama u Japanu,i zašto se u Aikidou malo rade odbrane od udaraca nogom.Interesantan dogadjaj se odigrao u drugom veku naše ere,u vreme kada je u Japanu veliki broj boraca koristio noge.Poznati borac izaziva na borbu najboljeg borca Careve garde i strahovitim udarcem nogom lomi mu metalnu kacigu na glavi jednim jedinim udarcem,usmrtivši ga tom prilikom.Na dvoru je zavladala pometnja,jer nije bila mala stvar da običan borac iz naroda sa lakoćom savlada carevog čuvara,a to samo zbog toga što carevi vojnici nisu do tada priznavali nožne udarce za ozbiljniji način borenja.Dilemu rešava takodje poznat borac iz mesta udaljenog 400 kilometara od carske palate,na severu Japana.Nije koristio nožne udarce,stil borenja mu je bio veština koja predhodi Sumo borenju.Na dvoboju koji car priredjuje,sumo rvač na samom početku borbe borcu koji koristi uglavnom noge specifičnom tehnikom lomi kuk i deo kičme i ovaj takodje brzo umire.Posle ove borbe u Japanu do 12 veka,znači skoro 1000 godina,noge više nisu korišćene u borbi,sve do dolaska poznatog kineskog keramičara N.J. koji u Tokiju pored bavljenja grnčarskim poslovima,podučava predstavnike jedne japanske škole borenja nožnim tehnikama.Ipak ovaj način borenja nikada nije prihvaćen na severu Japana.
Za nožne tehnike,aikido ima razradjene tehnike,koje se malo vežbaju jer malo aikidoka dobro izvodi nožne udarce,dok su padovi po izvodjenju ovih tehnika dosta teški i postoji mogućnost povredjivanja.Na žalost dobar broj instruktora ne poznaje većinu ovih tehnika što predstavlja problem za predstavljanje aikidoa.Neki naši instruktori su prvi put čuli da se tehnika kontrole yonkjo često radi na nogama,što je veliki blam za naš aikido...

aiki - mudrac_oglupaveo:
`ajde mi pero navedi nekoliko tih tehnika, sa koriscenjem nogu...da proispitam ja malo mog instruktora...a i...meni ovo zbuci interesantno, jos nisam cula za to... :lol:

Imas poziv da me posetis u sali. Ukoliko imas nekoga ko zna da napada nogom, a uz to da pada a da se ne polomi povedi i njega slobodno. Mislim da mogu prikazati dosta toga sto se tice odbrane od napada nogom i samog koriscenja nogu u aikidou. Inace ko je tvoj instruktor kog hoces da preispitas sta zna, osim ukoliko je to tajna?

Pozdravljam te i ukoliko te stvarno zanima odbrana od napada nogom u aikidou javi se slobodno pa svrati na trening.

milancebgd:
aiki - mudrac_oglupaveo:
`ajde mi pero navedi nekoliko tih tehnika, sa koriscenjem nogu...da proispitam ja malo mog instruktora...a i...meni ovo zbuci interesantno, jos nisam cula za to... :lol:

Imas poziv da me posetis u sali. Ukoliko imas nekoga ko zna da napada nogom, a uz to da pada a da se ne polomi povedi i njega slobodno. Mislim da mogu prikazati dosta toga sto se tice odbrane od napada nogom i samog koriscenja nogu u aikidou. Inace ko je tvoj instruktor kog hoces da preispitas sta zna, osim ukoliko je to tajna?

Pozdravljam te i ukoliko te stvarno zanima odbrana od napada nogom u aikidou javi se slobodno pa svrati na trening.

evo ja bih se prijavio da demonstriram da nisam sav razjeban :(
mada me zanima...zar nije malo glupo raditi odbranu samo od noge...covek moze da te napadne serijom udaraca..ne samo nogama...vec ruke+noge+telo...

Gost:
evo ja bih se prijavio da demonstriram da nisam sav * :(
mada me zanima...zar nije malo glupo raditi odbranu samo od noge...covek moze da te napadne serijom udaraca..ne samo nogama...vec ruke+noge+telo...[/quote]

pa vidish, ja znam za odbranu od ruku, i tela itd...a i josh cu da nauchim, nadam se, jer nameravam josh dosta duuugo da treniram aikido ( fenomenalan je!!! :D ) ali...josh nisam chula za odbranu od udarca nogom, pa me je zato to zainteresovalo...inache, nisam sigurna da li cu sad imati vremena da te posetim ( milance )u sali, ali...ipak, ako budem uspela nekako...gde i kada mogu da dodjem :?: :D
pozdrav... :D

al mene opet zanima...radio sam aikidio...opet jedno krace vreme ne dugo...
...sada vasa odbrana od udarca rukom je vise od nekog mahanja ili karate udaraca...ali nije od boxerskih i kickboxerskih udaraca...tako da sam zato zbunjen za neke vase tehnike...suvise su mi suplje

Back