Tradicionalna astrologija

нетачно. :lol:
ја немам рупу у џепу, а шкорпија као сунчев знак ништа не значи. ;) Замисли, нађе се као владар 7. поља. Па какве везе има с власником натла? ;)
nemas jer si ovnica pa ti dzepce malecno i dobro prostepano :zcepanje:
al od ruznije polovine ne znam kakvo mu je :cry:

nemas jer si ovnica pa ti dzepce malecno i dobro prostepano :zcepanje:
al od ruznije polovine ne znam kakvo mu je :cry:
Од ружније половине, сасвим задовољавајуће. :)
Владар АЦ марс у шкорпији (на Асценденту). Сунце у лаву на Мц-у. Прави дечак.
Алмутем фигурис- Венера. Човек има Венеру у паду и задеси му се неко ко испуњава симболику у пуном сјају. Докторка, која ради и смара и дежура и не спава код куће.
Ја имам владара 7. јако добро интегрисаног, егзалтираног Сатурна.
Али је у апликативној опозицији са мојим егзалтираним Сунцем на МЦ-у. Тако да очекујем у једном моменту ''трас'' по глави од њега. :D
Али то ће онда бити борба Титана. :lol:

Ima li veze kod Bon Jovija to što je vladar sizigije između vladara 5 i 7? Vladar 5. je, iako Saturn, vrlo jak jer je u svom sedištu, vladar 5 u 5.

Btw on sad ima povratak i Saturna i Marsa :lol:

Nego htedoh samo kratko pitanje oko kojeg stalno imam nedoumice, tiče se spaljenosti, Sunčevih zraka i kazimija. Za kazimi je jasno, to je konjunkcija planete sa Suncem orbisa 17', e sad spaljenost i pod Sunčevim zracima.

Planeta je spaljena ako je 8° 30' udaljena od Sunca, i u istom znaku.

Planeta je pod Sunčevim zracima ako je 17° (negde nađoh 12°) udaljena od Sunca, ali ne znam da li to važi za isti znak ili ne. Negde sam pročitala da nema veze sa znakom.

Šta je od ovoga tačno i ima li jedinstvene definicije?

Ima li veze kod Bon Jovija to što je vladar sizigije između vladara 5 i 7? Vladar 5. je, iako Saturn, vrlo jak jer je u svom sedištu, vladar 5 u 5.

Btw on sad ima povratak i Saturna i Marsa :lol:

Nego htedoh samo kratko pitanje oko kojeg stalno imam nedoumice, tiče se spaljenosti, Sunčevih zraka i kazimija. Za kazimi je jasno, to je konjunkcija planete sa Suncem orbisa 17', e sad spaljenost i pod Sunčevim zracima.

Planeta je spaljena ako je 8° 30' udaljena od Sunca, i u istom znaku.

Planeta je pod Sunčevim zracima ako je 17° (negde nađoh 12°) udaljena od Sunca, ali ne znam da li to važi za isti znak ili ne. Negde sam pročitala da nema veze sa znakom.

Šta je od ovoga tačno i ima li jedinstvene definicije?

Mislim da nema veze sa znakom.
Pošto lično imam spaljen Mesec, balsamičan ali u drugom znaku, i svi astrolozi su se složili da je spaljen, 6* od Sunca u Strelcu. Mesec u Škorpiji na 25* i u praznom hodu.
Mogu da potvrdim da se ta malefičnost pokazala nekoliko puta i u realnim dešavanjima, pošto je svetlo u pitanju ugrožava život natusa.

SIZIGIJE

"Ako znak mladog ili punog mjeseca, ili vladar ovog znaka se nađe na usponu ili MC, natus će biti sretan" (Valens, Antologija, knjiga II)

Helenistički astrolozi su veliki značaj pridavali mjesečevoj fazi koja je prethodila rođenju, stepenu sizigije i njenom vladaru što se smatra bazom natala a naročito je sretno ukoliko stepen sizigije ili njen vladar prilikom rođenja pada blizu nekog ugla karte, naročito asc ili MC. To doprinosi da se natus istakne u odnosu na okolinu, ali ima i zaštitnu ulogu, posebno ako vladar sizigije vidi stepen ili znak sizigije, odnosno ima aspekt sa istim, jer to daje snažnu zaštitu.

Vladar sizigije može takodje da preuzme i ulogu hajlega i uopšteno, predstavlja važan faktor natala. Nije povoljno ako vladar sizigije preuzima ulogu anarete ili ne vidi sizigijumski stepen ili znak.

S obzirom da je stepen prenatalne sizigije osetljivo mjesto karte, kada neki malefik tranzitira ili negativno aspektuje ovaj stepen ili njegovog dispozitora, ili u profekcijama, solaru asc dođe u kvadrat ili opoziciju sa ovim stepenom, to može biti kritični period života ili doneti određene preokrete.

Najvažnija je ona sizigija koja je najbliža datumu rođenja, gleda se tačka sizigije, kao i vladar.

Da, na to sam i mislila, na aspekt SO/MO nego ne gledam šta pišem :lol:

Meni je na vrhu 11.

Na astro-seek-u sam našla syzygy chart, radio/tumačio neko? :lol:

U kom znaku, koji stepen, koja planeta je vladar tračke sizigije i gde se nalazi, da li je sa njom u aspektu?

Morinus i Janus takodje računaju sizigije.

Ja mogu reći za sebe da, s obzirom na vrckavi Mesec jesam ubola bingo.

Tačka sizigije mi je u Biku, na 18* i u egzaktnom trigonu sa vladarom tačke Venerom u Jarcu u 2. :D

Mislim da nema veze sa znakom.
Pošto lično imam spaljen Mesec, balsamičan ali u drugom znaku, i svi astrolozi su se složili da je spaljen, 6* od Sunca u Strelcu. Mesec u Škorpiji na 25* i u praznom hodu.
Mogu da potvrdim da se ta malefičnost pokazala nekoliko puta i u realnim dešavanjima, pošto je svetlo u pitanju ugrožava život natusa.

A koji se orbisi preporučuju za spaljenost, da li važi ono od 8 i po stepeni što sam već napisala za spaljenost i 12° (minimum) za planetu pod Sunčevim zracima? Da li postoji razlika ako su Sunce i Mesec u različitim znacima i ako nisu, iz ugla orbisa a i inače?

Mnogo pitam, znam :lol: :rumenka:
Ali to je zato što znate mnogo više od mene :mrgreen:

A koji se orbisi preporučuju za spaljenost, da li važi ono od 8 i po stepeni što sam već napisala za spaljenost i 12° (minimum) za planetu pod Sunčevim zracima? Da li postoji razlika ako su Sunce i Mesec u različitim znacima i ako nisu, iz ugla orbisa a i inače?

Mnogo pitam, znam :lol: :rumenka:
Ali to je zato što znate mnogo više od mene :mrgreen:

Evo šta kaže Bojan:

Najpre, mali podsetnik šta je to spaljenost. Spaljenost je pojava kada se neka planeta nađe na udaljenosti koja je manja od 7°30′, a veća od 17′ od Sunca. Vrednost stepena varira od autora do autora pa neki navode 08°30′, neki 8° neki manje od 8°. Kada se planeta nađe na udaljenosti većoj od 7°30′ pa sve dok se potpuno ne oslobodi sunčevog uticaja, za nju se kaže da je pod sunčevim zracima. Granica nije ista za sve planete. Za Lunu važi da postaje vidljiva nakon 12°30′ udaljenosti od Sunca, dok Mars, na primer, postaje vidljiv tek 17° daleko od Sunca.

https://astroriznica.com/spaljenost-planeta/

Evo jednog slikara, sa tackom Duha u Vagi, vladar Venera na tacki egzaltacije.
Na konto onoga sto smo pisali da je tacka Duha intelektualno stvaralastvo.

astro_2atw_vincent_van_gogh.58100.290346.png

Ono što u tradicionalnoj astrologiji u prvom redu izgleda kao loše nakalamljeno su aristotelove bipolarne "primarne kvalitete" - vlažno-suho i toplo-hladno, iako su osute posvuda po sustavu tradicionalne astrologije, po spolovima, elementima, planetama, mjesečevim mjenama, temperamentima itd. - i odgovorne za brojne disonance. Npr. hladni i suhi Saturn je domicilni vladar zračnog znaka (Vodenjaka) i egzaltiran je u zračnom znaku (Vaga), a Zrak je po aristotelovom sustavu upravo suprotnih kvaliteta, vruć i vlažan (dok je po stoičkom jednostavno hladan). Takav red stoji također u disonantnom odnosu sa pozicijama elementarnosti zodijačkih znakova na zodijačkom krugu. Konkretno, "primarne kvalitete" elemenata daju elementarne polarnosti - Zemlja vs Zrak i Vatra vs Voda - i kose se sa dijametralnom (stoičkom) polarnošću elemenata na zodijačkom krugu - Zemlja vs Voda i Vatra vs Zrak. Stoici su za razliku od Aristotela elementima pripisivali svakom po jedan haptički kvalitet, jasno i elegantno - Zemlja=suvo vs Voda=vlažno i Vatra=vruće vs Zrak=hladan - što se i podudara sa dijametralnom logikom zodijačkog kruga. U Anthologiae Vettius Valenta, koji je po svemu sudeći bio stoik, suvremenika Ptolomeja (važan promoter Aristotela), su prvi put zodijačkim triplicitetima pridodani elmenti i istovremeno u 9 tomova ovog djela nije bilo ni spomena aristotelovih "primarnih kvaliteta". Planetama su aristotelove haptičke kvalitete pridodane po jednoj logici reda koja opet egzistira disonantno sa domicilnom. Ako ćemo gorepomenuti polarni sustav kaldejskog reda nazvati "solarnim" (Sunce u centru), ovaj bi smo onda mogli nazvati "merkurovski" ili još bolje po F. Rochberg "Babylonian Horoscope" "babilonski". Po logici ovog "babilonbskog" reda je Merkur neutralna ili androgina planeta bez polarnog oponenta i ne Sunce (kao u polarnosti kaldejskog reda) koje je ovdje oponent Mjesecu. Zatim su benefični Jupiter i malefični Saturn oponenti, kao i benefična Venera i malefični Mars. Dok se "solarni" polarni red bazira na brzini kretanja planeta u odnosu na Zemlju, ovaj "babilonski" bi se mogao bazirati na magnitudi planeta (njihov vizuelni intenzitet), iz koje se onda izvlače karakteristike benefičnost i malefičnost. Tako su najsvjetlije planete na nebu Jupiter i Venera benefične, dok su najmanje vidljivi, turobni Saturn i krvavo crveni Mars malefične planete. Merkur koji je uvijek u društvu Sunca, u relativno kratkim intervalima vidljiv prije njegova izlaska i zalaska, je bio posrednik između nebeske i podzeme zone. Zagovornik tradicionalne astrologije će benefičnost/malefičnost planeta zasnovati na aspektima njihovih domicilnih pozicija prema luminarima. Problem je da zodijački krug podjeljen na solarnu i lunarnu polutku ne pali kod Saturna: Saturn solarne polutke nije u aspektu sa Suncem i lunarne nije u aspektu sa Mjesecom (160° umjesto 180°), otprilike isto kao što ni neutralni Merkur nije (30°). Po ovom “babilonskom” redu su Aristotelove "primarne kvalitete" nakačene na planete (ne uvijek konzekventno): Saturn je hladan i suh, njegov oponent Jupiter je topao i vlažan; Mars je topao i suh i njegov oponent Venera hladna i vlažna; Sunce je toplo i suvo i Mjesec hladan i vlažan. Dualizam Sunca i Mjeseca, kao i "androgini" karakter Merkura, nas navodi na pomisao da je u pitanju spolna polarnost, međutim, iako su Sunce vs Mjesec i Mars vs Venera u odnosu muško vs žensko, Saturn i Jupiter su oboje muško, da bi se opet poslužila neka treća logika (dnevne i noćne planete). Ova zbrka ima svoj daleki odjek i u astrološkoj lektiri današnjice koja vrvi od disonantnih opisa planeta ili zodijačkih znakova, posebno kod opisa Jupitera i Merkura i pripadajućih im znakova po domicilnoj logici. Služeći gorepomenutoj logici je stara astrologija npr. Jupiteru dodjelila izrazito benefičnu i zračnu prirodu ili prirodu sangvinika (pozitivne kvalitete toplo i vlažno), suprostavljenu malefičnom Saturnu. Sangvinična i benefična priroda Jupitera se pokazuje i u izrazu "jovialan" koji je iznjedrila srednjovijekovna Astrologija i znači vedar, zabavan, dobronamjeran a odnosi se na latinskog Iuppiter-a kojemu je genitiv Iovis, dok je Satrun bio vezan uz turobnost i melankoliju. Tako Jupiter stoji za sve ono gdje je jovijalnost, vedrina, zabava itd. nepoželjna (!) - katedre, vrhovne sudove, crkvene i političke dostojanstvenike, filozofe, ideologe itd. Za ljude koji nose obilat teret odgovornosti, reprezentiraju institucije ili su okorijeli u jednoj ideologiji je sigurno najnepodesniji sangvinični temperament i humor im dođe kao nešto subverzivnog karaktera. Štoviše vedrina, zabava, veselje itd. su karakteristike ne samo daleko od Jupitera, nego se kao pripadajuće njegovom domicilnom opozitu Merkuru očigleno dijametralno kose s njim. Merkur je i Bog muljatora, lopova i trgovaca, zato je Jupiter heroja i dostojanstvenika, svih onih koji rade za nešto veće od sebe. U naporima isticanja njegove benefičnosti je Jupiter toliko iščašen da se uzima čak i za signifikatora materijalne imućnosti. Moglo bi se reći da ovdje imamo 2 Jupitera u jednom - jedan kao Saturnov i drugi kao Merkurov opozit. Iako je ta aristotelova logika "primarnih kvaliteta" i "babilonski" red planeta u povijesnim dubinama astrologije, velika je smetnja u dobijanju koherentne slike zodijačkih znakova. U svijetlu ovog se stara astrologija doima kao dva loše nakalamljena simbolična sustava, a nova ne kao astrologija koja je lijena misliti pa je odstranila sve zamršeno (kako je uzimaju tradicionalisti), nego kao astrologija u čijem pojednostavljenju postoji sistem. U tendenci je sve ono što je moderna astrologija pokušala otkantati taj red aristotelovih haptičkih kvaliteta i "babilonski" red u kojem su Sunce i Mjesec (dan i noć) baza polarnosti. Zato je sa scene nestala benefičnost-malefičnost, "primarne kvalitete", dnevni i noćni horoskopi i sva ona dostojanstva koja se baziraju na ovom - tripliciteti, granice, egzaltacije itd. Whatever, dvanaest zodijačkih znakova nisu ništa drugo nego jedna banalna kombinatorika 7 planeta i 4 elementa, utoliko prije što planete i elementi nisu jedno drugom samo adirani, nego su u odnosu srodstva. Planete faktički imaju elementarnu narav, ali nikako po logici "primarnih kvaliteta" nego prosto po domicilnoj, kao što je ovdje već netko spomenuo. Taj simpatetični odnos planeta prema elementima je štoviše dvostruk, ako izuzmemo luminare (Sunce i Mjesec). Tako je Jupiter evidentno srodan Vatri i Vodi - jer svojom sumirajućom, sintetičkom naravi samo ovdje može biti udomaćen i ne posjeduje apsolutno ništa od tradicionalno mu dodijeljene zračne ili sangvinične naravi; kao što je Merkur srodan Zemlji i Zraku jer oba ova elementa označavaju malo i usitnjeno.

"hladni i suhi Saturn vlada zracnim znakom Vodenjaka"
pa to nije nista cudno ne znam sto bi moralo da se to poklopi savrseno, sam zivot je tako kontradiktoran, kako ga astrologija i prenosi, apsolutna dominantnost jednog elementa nije moguca ni u prirodi ni u covekovoj karti.

kao i Mars tople i suve prirode sto vlada hladnim i vlaznim znakom Skorpije

Venera hladna i vlazna(flegmaticna) planeta vlada zemljanim (hladnim i suvim) znakom Bika, i sangvinicnim(toplim i vlaznim) znakom Vage, to je isto kontradiktornost.
Ali to sto su u pitanju kontradiktornosti ne znaci da isti nisu spojivi, ovo je jako bitno da se razdvoji.

Planete i znaci nisu isto btw. Planeta daje odgovor na to sta se desava, znak kako i kuca gde.

Primer kontradiktornosti je npr. Asc Ovan sa Venerom u Ovnu na asc.
Jel to znaci da ta osoba ne postoji ako ima to u natalnoj karti i jer se to ne uklapa u tu savrsenu shemu? Pa ne, samo znaci da kombinuje dve energije suprotne prirode(vatrenu prirodu znaka Ovna na asc i hladnu i vlaznu prirodu Venere) i da je neizvesno kako se to ispoljava u praksi, jer je izazov suprotstavljenosti.

ne znam sto bi moralo da se to poklopi savrseno

Cijela astrologija se bazira na simboličnim podudarnostima, što ih je više to je uvjerljivija. Kad bi ih se samo jedan dio poklapao a ostalo bilo kontradiktorno po uzoru na život, astrologiju nebi poznavao nitko ili u najboljem slučaju samo nekolicina starovjekovnih povjesnih freakova kao nekadašnju budalastu gatarsku vještinu poput čitanja usuda iz jetre.
Dom(icil) znači mjesto prisnosti i intime, a mjesto prisnosti i intime znači samoprepoznatljivost u nečemu izvan nas. Zato srodnost planete sa znakom mora postojati, planeta se mora prepoznati u svom domicilu, osjetiti "na svom". "Na svom" je suprotnost od "na tuđem", "tuđina" za Planetu je exil, tuđe je suprotno od moje, a moje je tendencijelno dio mene. Konkretno, kad se kaže da je Ovan "kuća Marsa" onda to podrazumjeva da nosi narav Marsa.

Pa poklapa se, ne znam zbog cega ti je tesko da spojis da npr. vatreni Mars moze da vlada vodenom Skorpijom, nije uopste toliko kontradiktorno.

Mars nije suštinski vatren, osim ako si mislila metaforu za strastven (Mars može označavati i hladnu, militantnu samodisciplinu), što ovaj ne mora biti, ali naravno može, posebno kad je vodeni. Whatever, Mars se može perfektno uklopiti sa vodenu Škorpiju, sasvim je jasno zašto mu je Voda dom. Ako zemljana Venera posreduje mir, svodi sile na nulu (izmiruje) time što okuje energiju u materiju (npr. u naslagama masti), onda je vodeni Mars energetski paroksizam, bujica, erupcija, kidanje okova strukture (ka tekućem).

Back