TORTE: recepti, saveti, ideje...

evo i moje prve tako zeljene mladenacke torte...bas sam ponosna na nju :) moram se zahvaliti i javno Daci su na ogromnoj pomoci, i pored mnogo svog posla nasla je vremena da mi pomogne svojim savetima, hvala puno i Cilence na savetima oko dimenzija i visine, nju sam gnjavila jos pre par meseci kad sam ipak odustala od mladenacke torte zbog trudnoce.....ja sad ko zelje i pozdravi :zcepanje: ostale torte kacim malo kasnije...

ukusi su coko kremasta po receptu Dace su, moskva i po zelji mladozenje plazma torta...

attachment.php

Ja bih trebala da pravim ovako neku svadbenu tortu ,a vidim da si i ti imala nesebicnu pomoc ,pa se nadam da ces i ti meni pomoci :-) Molim te, mozes li mi reci dimenzije torti ,precnik svake i visinu ? Hvala unapred

naravno da hocu...visine su 10 cm svaka, a precnici 35,26,17 imala je oko 20 kg....
kad pravim laksu varijantu onda manji precnici

E bas ti hvala.Ja sam planirala da bude 35 ,25 ,15 cm precnik ,a visina 12-15 cm jer mi nekako bogatije izgleda kad je torta visocija.I htela bih te jos pitati posto sam za donju tortu mislila Zoju ona je onako bas cvrsta da drzi ostale lepo ,da li mi je tri mere Zoje dovoljno na precnik 35 cm da dobijem tu visinu od 12-15 cm?

E bas ti hvala.Ja sam planirala da bude 35 ,25 ,15 cm precnik ,a visina 12-15 cm jer mi nekako bogatije izgleda kad je torta visocija.I htela bih te jos pitati posto sam za donju tortu mislila Zoju ona je onako bas cvrsta da drzi ostale lepo ,da li mi je tri mere Zoje dovoljno na precnik 35 cm da dobijem tu visinu od 12-15 cm?

Iskrena da budem meni je 15 cm stvarno previsoko, cak i dvanaest mi se ne dopada bas, jednom sam pravila i to je u sustini jako nezgodno posle za secenje....meni je sa 10-11 taman....ja za tih 10-11 kad pravim 35 pravim 2.5 mere bilo koje torte.....e sad zoju ne pravim pa ti ne mogu pomoci

Dobro jutro drugarice kulinarke. Imam jednu molbu. da li nbeka od vas ima receept za tortu Divlja ruza. Ynam nda u jedan cokoladni fil idu celi lesnici, a drogi je sa mlevenim mnorasima. Hvala
Sad si me naterala da tražim po svojoj "ahivi" jer se nešto sećam da negde imam recept pod ovim imenom.
Nemam pojma da li je to to i ne znam šta podrazumevaš pod "celim lešnicima" ali šaljem recept koji imam:

Divlja ruža
kore:
2x10 belanaca
2x20k šećera
2x1 kašika isceđenog limuna
2x150g seckanih oraha (može jednom seckani jednom mleveni)
Klasično se mute belanca, doda šećer, limun (naravno da može i sirće), na kraju orasi.
Napomena: Kore su ogromne tako da treba baš velik pleh ili smanjiti količinu ili peći 4x5 belanaca

Fil1:
20 žumanaca
20 kašika šećera
200-300g čokolade
200g putera
Žumanca sa šećerom se skuvaju na pari. U toplo se doda izlomljena čokolada, meša dok se ne otopi. Puter umutiti penasto i kad se fil ohladi sve sjediniti.

fil 2
1dl mleka
400g mlevenih oraha
150g šećera
može i strugana kora od limuna/narandže
200g putera
Orasi se popare zasleđenim mlekom. Puter se umuti penasto i u njega dodaje kašika po kašika prethodno ohlađenih poparenih oraha.

Fil 3
2 pudinga vanila
0,5l mleka
100g šećera
200g putera
200g pečenog seckanog lešnika
Klasično se prašak za puding ukuva u zaslađeno mleko. Ohlađeno se sjedini sa penasto umućenim puterom i na kraju se dodaju lešnici.

Keks fil
300g mlevene plazme
150g putera
200g šećera u prahu
malo mleka
200g seckane mlečne čokolade
200g mlevenih bedema (mogu i orasi)
Napravi se smesa slična onoj za klasičnu "plazmu" s tim što umesto mleka može da se upotrebi i neki vočni sok. U smesu se može dodati i seckano suvo voće, kokos... po želji i ukusu.

Još je potrebno:
200g seckanog lešnika
200g seckanog badema
200g čokolade + 50g putera

Ređa se po želji (preko fila se posipaju redom lešnici, badem i glazura od čokolade), a "po receptu" redosled je sledeći:
kora, keks-fil, prženi lešnici, čokoladni fil (onaj od žumanaca), kora, žuti fil sa lešnikom, glazura od čokolade, popareni orasi, badem.

Tortu sam probala u nekoj svadbi, nije loša, ali je količina ogromna... otprilike dve normalne torte.
Za moj ukus torta je preteška i nekako je sve "ugurano" unutra, ali - stvar ukusa.

za ovu sam danas davila katu da mi pomogne,mm je presedeo za kompom stampao i mozgao i nije bas uspeo...na kraju sam razvlacila i krpila,ako ko ima savet kako da ubuduce radim fudbalsku loptu bila bi mu/joj jako zahvalna...eto ,sad na redu moja frankestajn lopta
attachment.php
.ovu sam ukrasila ganashom kumi za rodjendan(nosi na posao da casti pa nisam mogla da dozvolim da bude bas naked)
attachment.php
.i za ovu je musterija rekla da im ne treba ukrasena jer je za kucnu upotrebu ...
attachment.php

Ja se vama divim kako kalkulisete, zaista. Ja ne pristajem na porudzbine manje od 2.5 kg, kad je na sprat 5 kg a na dva sprata 8 kg. Ali, kapiram da ja imam tu slobodu zato sto mi ovo nije primarni izvor prihoda, ko zna sta bi bilo da nemam redovnu platu svakog meseca, kolika god da je.

ma ne znam...prvo sam prihvatila da bude ukus kidi,pa sam se smorila dal cu uspeti u poluloptu da je smestim...e tu sam se obradovala jer je bas fino ispala i stegla se(ugurali smo je u plasticnu okruglu ciniju)...mislim da je ok oblik ispao al nisam mogla nikako da je uklopim.malo sam razvlacila,malo sam dobijala razlicite uglove i delove,krpila....nije lose ispala ali da nije po narudzbini isla ona trava okolo videlo bi se da je krpljena.tvoja zd je odlicna,bas je lepo ispala.

Ja sam par puta u pocetku pristala i na 1 kg i na 2 kg, ali naravno da su bile vece, to je bilo secam se za dan zaljubljenih............isla sam na foru bolje ista nego nista, a pri tom sam vezbala i ucila i napredovala....sad vise nemam vremena i 2.5 kg mi je minimalna porudzbina.....na sprat 5.5 -6 kg....zavisi od ukusa torte....na dva oko 8, a mladenacke min 14....pa ko zeli nek narucuje....ja za tortu od kg i 300 zaradjenih dinara ne palim rernu.....mislim da se zaista ne isplati jer meni jednako treba vremena i za malu i za veliku....

A ja sam najgora od sve dece. :( I posle punih 7 godina bavljenja ovim poslom, ja primam svakakve porudžbine. I danas za sutra, i tortu od 1 kg, i da mi plate kada prime platu, i svašta...:aha: Ja očigledno toliko volim pare, da mi i tih 300 dinara znače. :( I samo se tešim da će se sve to jednog dana isplatiti, i da neće biti da sam se uzalud mučila, izlazila u susret svakakvim suludim idejama, i naopraštala se onog što prelazi dogovorenu kilažu.

Evo, baš pre neki dan me zove žena, moja dobra mušterija. Treba joj torta, koju je njena ćerka zamislila da bude mala, malecka, kao fora za drugaricin 18. rođendan. Nemaju pojma ni kako da izgleda, ni koji ukus da bude, bitno je samo da bude mala. A koliko mala, ni to ne znaju. I ja naravno prihvatim, kažem joj da će koštati 1000 dinara, i uopšte nisam uzimala papir i olovku u ruke davidim koliko će ona zapravo mene koštati. Bolje mi je, da se ne nerviram. Ali zato me juče zove prijateljica od te žene, hoće kumovsku tortu, na sprat, 6 kg, kaže:"Slađa je rekla da Vi pravite najukusnije torte." Postoji neka ravnoteža. Tamo ostanem na nuli, tamo dobijem, i kotrljam nekako. Dan za danom prolazi, meni se posao polako širi, i ćutim i radim...Nemam malu decu, nisam zaposlena, da mi nije ovoga, stvarno ne znam šta bih.

Zdravo devojke. Imam jedno itanje za vas. Treba da napravim 2 torte od po 5kg ali da budu sto vece. Po mogucstvu cokoladne. Znaci treba da budu lake. Posto tako nesto dosad nisam radila neznam ni da odredim u cemu da pecem. Trebale bi da budu okrugle.. Bas sam u dilemi da odaberem ukusne i lake tortei da odredim tacnu meru. Ako je neko imao slicna iskustva molim ga da to podeli sa mnom.
Inace ja sam ovih dana potpuno pogubljena jer svaki cas ocekujem svoje prvo unuce :)

Slične teme

Back