TORTE: recepti, saveti, ideje...

E vidis, a mene su na pocetku ovog posla svi savjetovali zasto da se mucim vise za sicu, nego da odradim 1 - 2 torte za vece pare, isti je saldo na kraju u novcaniku. Na pocetku sam radila jeftinije i figurice se nisu naplacivale, kada su poceli da izvoljevaju, onda je pocela druga prica.
A isto tako dok sam jos radila u firmi pricam sa drugaricom iz Sapca koja se isto bavi ovim poslom, i kaze ona meni ovako:"Sta briga musteriju sto ti imas malu djecu, posao, malo prostora, ne spavas, umorna si i ostalo, oni nisu krivi sto je kod tebe to tako, oni mogu da pomisle - sto ne zivis u kuci pa napravis poseban prostor za torte, sto nisi 100% svog vremena u tom poslu, sto djeca nisu samostalna, ko ti je kriv sto se time bavis, onda odustani i sve ostavi, radi nesto drugo ako ne mozes stici!" Eto, 100 ljudi 100 cudi vazda bilo, svako razmislja na svoj nacin

Poslednja izmena:
ct1.jpg
ct2.jpg

ovo je ona sa wow biskvitom,ganach kremom i zeliranim jagodama.trebala je biti za nijansu sladja i malo vise onih zeliranih jagoda.nemam sliku preseka,nosila sam na posao,ali bila je extra na preseku.bar se meni dopala

dobro, to si u pravu, kada se okrene on ce se izravnati, ali ipak, poenta je da kada se pece sto vise poraste, a ovaj nacin to omogucava, jr kada ti nejag okrenes naopacke, onda ce se onaj vazduh iz supljina da izbaci i kora da se slegne. Ja cu sljedeci put ovo da probam, posebno jer imam i dvije lud-lab za vikend koje cu da p[ecem po nekom novom receptu gdje se pece kora deblja pa sijece na 4 kom, ne volim te kore jer mi je rerna jako grozna i ne pouzdana ali kazu da je ovaj nacin extra, super i jednolicno porastu i bude bas bas izdasno

I meni plazma nije light, cak naprotiv.

Htela sam da vas pitam da li neko ima iskustva sa zamenama mleka, secera i slicno u standardnim receptima za torte. Npr. musterija slavi 1. rodjendan detetu i malte ne insistira na tome da umesto obicnog stavim pirincano mleko, umesto secera neke zasladjivace. Zeli Svarcvald tortu. Ja sam rekla da cu se raspitati ali zaista smatram da ukus torte sa tim zamenama i po originalnom ne moze nikako biti isti.

Htela sam da vas pitam da li neko ima iskustva sa zamenama mleka, secera i slicno u standardnim receptima za torte. Npr. musterija slavi 1. rodjendan detetu i malte ne insistira na tome da umesto obicnog stavim pirincano mleko, umesto secera neke zasladjivace. Zeli Svarcvald tortu. Ja sam rekla da cu se raspitati ali zaista smatram da ukus torte sa tim zamenama i po originalnom ne moze nikako biti isti.
Ukus sigurno ne moze biti isti, ali cackaj po receptima za dijabeticare, ne znam da li uposte ima bas za svarcvald? Uglavnom, nema sanse da ti sada stavim fruktoze onoliko koliko stavljas obicnog secera u tortu. Ja sma dva puta radila tortu za dijabeticare, nadjoh neki recept i iskljucivo po njemu, ali da vec postojecu tortu samo u njoj mijenjas sastojke 1:1...

Drage moje treba mi savet.Imam porucenu tortu plazma malkine i da bude lagana (misle na ukus). Ima li neka od vas isproban recept. Nasla sam na internetu razne,ali volela bi neki koji je neko od vas isprobao. Da budem sigurna da je ok.
Sta je to plazma malkine?
Pisla sam i prije na forumu kako su kod nas u jednoj slasticarni u gradu prodavali pod imenom plazma torte u stvari COKO MOKO tortu, ona je extra lagana, ne kuva se fil, kore se zalivaju cokoladnim mlijekom, prvi fil je kisela pavlaka sa prah secerom i plazma, drugi samo sl. pavlaka umucena i tako 2 ili 3 sloja fila, izmedju te kore i eto. Ne moze pod fondan, jako ej mecava i kremasta, bas bas lagana i osvjezavajuca, moze i voce u nju, ali to ipak nije onaj pravi recept za PLAZMA tortu jer kao sto ostali rekose, plazma je bas bas teska

Umesto šećera možeš slobodno da upotrebiš fruktozu. Ide otprilike 60% fruktoze od potrebne količine šećera, s tim da ja ne volim slatko i obično stavim polovinu predviđene količine.
Kod klasičnog fila (sa žumancima na pari) ima malo problema, jer se fruktoza drugačije ponaša od šećera i dobija se manja količina fila (što je krajnje logično). Ja sam to rešila tako što dodam umućenu slatku pavlaku (imlekova u sebi ne sadrži šećer).
Za pirinčano mleko i ostalo - ne znam, odnosno nemam iskustvo sa tim (a u Švarcvald i ne ide mleko)

Malo mi smeta to, iskreno. Em sam pristala da joj napravim tortu na sprat koja nema 5 kg a to NIKADA ne radim, em menja porudzbinu na svaka dva dana, em ce na kraju svakako naci neku manu, to tako obicno bude.
Pa majko moja mila, a koje ces recnike za tu spratnu manju od 5kg, meni su one moje od 5,5kg prcmaste precnici 24 i 17, a gdje cu manje od toga. Doduse, to su obicno neke torte koejsu su vec teske same po sebi, milka, moskva i sl, ako bi bila reforma, dobos, mozda ne bi imale ni 5 u tim precnicima.
E tako sma i ja nedavno imala porudzbinu da ne budu kore samo sa bjelancima jer se plasi da se nece dovoljno osusiti, da nema jaja u filu i tako to, posalje sliku i kazem dobro, nesto cemo rijesiti, dopisivale se 3 dana dok smo dogovorile da kore budu kao WOW biskvit a fil kao za cokoladu 4 boje sa sl. pavlakom, maskrpone sirom i 3 vrste cokolade. Kad salje ona meni poruku da je djevojcica bila na nekom rodjendanu u Mc Donald's-u pa bi i ona tamo da slavi, ali oni ne daju torte da se sa strane donose nego njihovu moras uzeti. E doslo mi da je pitam jel i njima tako izvoljevala

Slične teme

Back