TORTE: recepti, saveti, ideje...

Apsolutno se slazem sa Unom :) A evo i jedne informacije vise, za sve vas. Naime, pravila sam tortu jednom malom fudbaleru, pred odlazak na utakmicu u Bec. Kako je cela porodica putovala, a bilo im je zao tortu samo da nacnu, oni su je lepo stavili u zamrzivac. Onako prekrivenu fondanom i dekorisanu sa sve figuricom :) izvadili su je tek posle dvadesetak dana, pustili da se otopi u klimatizovanom prostoru. Kaze moj prijatelj da nista sa nje mrdnulo nije. Jeste malo vlazila dok se otapala, ali nista tragicno, nigde se boje nisu mesale ili sl. Mislim da je tu odigrala uloga ta klima, pa se sve relativno brzo i susilo.

Moje iskustvo je takvo da pravim skoro sve isto kao po Minjinom receptu, samo je meni ta njena mjera za precnik 24cm, a za vecu tortu od 4kg povecam na 16 jaja, i to je precnik 28-30cm.
Kore su mi odlicne te, a fil malo povecam mlijeko i dodam jos malo brasna, jer mi je ono marg + puter puno na prvobitnu kolicinu, znaci smao malo da bude vise fila.
I da, ne pravim kasu od voca, nego samo po zutom filu rasporedim i na to sl. pavlaku

hvala ti daco ,i ja mislim povecati kremu posto volim kremastije torte,stavicu maline i ananas i kupila sam kidy cokoladice ......ma bice to nesto izmedju kidi i moskve hahahah,kad napravim stavljam sliku presjeka .....

I ovog vikenda sam malo bila vredna. Prvo dve rodjendanske

Sirena drži cvet, ne jede ništa, sam sam je ja iz glupog ugla slikala. :D
attachment.php

I jedna Mini
attachment.php

Hvala ti puno na brzom odgovoru Unchi.Jos samo jedna stvar ako moze.Kad je izvadim jednom iz frizidera po ovoj vrucini,dali smem da je nosim tako,ako nije jako daleko ili obavezno mora da bude u rashladjenoj kutiji.Bojim se da ne pocne da se stvara kondenz i da se topi fondan zbog promene temperature.Sta u tom slucaju da radim?Da li pomaze ventilator?

Do sada nikada nisam stavljala tortu pokrivenu fondanom nakon ukrasavanja u frizider, jer sam negde procitala da se to ne sme i uvek je ukrasavam u zadnjem momentu.

Joj, al si se ti mucila do sad, tako dekorisati torte u zadnji cas, pa frka da sve uspijes na vrijeme da uradis, uh...
Ma kako uopste neko moze takvu neistinu napisati, cuj fondan da ne moze u frizider, pa kako bi se tolike torte po poslasticarnicama drzale?!

ma ok je iako pocne da vlazi fondan osusise ce....meni se nije stvarao kondenz sada na svadbenim, bilo je jako vruce ali ne i vlazno vreme, pa je bilo ok...slobodno nosi.kondenz. se uglavnom stvori kada je velika vlaga napolju.

E bas sam i ja primjetila kako je prosle nedelje bilo jako vruce, ali se nisu toliko znojile torte, a ja sam bila bas srecna zbog toga :D opet sam normalno uspjela da ih dekorisem.
Bas je u tome fazon, samo vlaznost, tolika vrucina ne smeta, samo ako je suv vazduh, ako je vlaznost velika onda se moraju topiti i sa tim se pomirimo i gotovo, bas onako kako si ti rekla, osusise se :super:

Hvala vam obema.Bas ste divne.A ja se osecam otprilike kao neka budala.U pravu si od kad sam pocela da koristim fondan ,a to je otprilike godinu dana,mucim se i uvek pazim da ukrasavam u zadnjem momentu.Ali sta ces,niko se nije naucen rodio i treba pitati pametnije i iskusnije
.A osim toga i nije da ja pravim jako mnogo torti ,bude i mesec dva da ne napravim nijednu.Radim samo za moje ukucane,familiju i prijatelje kao poklon.
Jos jednom puno hvala na savetima i komentarima.

Slične teme

Back