TORTE: recepti, saveti, ideje...

Hvala svima na komentarima :heart: Stalak: isekla sam kutiju iz Soko Starka (prodavnica je u mom ulazu :)) za 3 podloge od 30*30, 25*25 i 20*20. Za svaku podlogu sam isekla dva kvadrata i zalepila jedan za drugi, da bi podloge bile cvrste. Oblozila sam ukrasnim papirom. Uzela sam dve konzerve od bebi hrane, takodje oblozila papirom i super lepkom zalepila izmedju podloga. Eto, nikakva mudrost a izgleda super. Za cake pops sam samo oblozila stiropor debljine 3cm sa ukrasnim papirom.

Ne znam kako vi, ali ja sam baš na mukama svaki put kad mi traže tortu za dečaka od 14 - 15 godina, a kažu da ukrasim samo šlagom i da neće ništa posebno. Nekako za devojčice uvek može neki cvet, srce... A za dečake sam baš bez ideja. A sad sam imala tri takve. I to dve za braću, jedan puni 14, a drugi 18 godina i žena koja je naručila torte je rekla da budu slične. Ne pamtim kad me neka torta toliko namučila kao ova plava, došlo mi je da je bacim kroz prozor. :dash: Prvo se šlag nije umutio dobro, pa se nešto topio, pa mi je kompresor poludeo i nije dobro ispuštao boju... Sve u svemu haos!!! Ali na kraju je ispala dobra.

attachment.php

A ova je bila za dečaka od 11 godina. Doduše, tad sam imala malo više inspiracije ali sam je radila sa temperaturom 39.2 i jedva sam čekala da je završim pa da se stropoštam u krevet.

attachment.php

Je li netko pravio tortu za dijabetičare, po mogućnosti voćnu i da može pod fondan. Smiju li oni jesti biskvite sa bijelim brašnom? Imate li iskustva ili kakav savjet?
Poslednjih par meseci sam o dijabetesu i ishrani dijabetičara pročitala jako mnogo literature.
Moj zaključak je da pravila - nema. Različiti su i pristupi i mišljenja i stavovi i o tome koji šećer tj. zaslađivač koristiti kao i da li uopšte može običan šećer ili ne...
Svojevremeno sam kao redovnu gošću u Igraonici imala devojčicu obolelu od dijabetesa. Njana majka je lekar, pedijatar i prilikom proslave rođendana tražila je samo da u tortu stavim manju količinu šećera... običnog, "belog" kao i da sve ostalo bude uobičajeno. U suštini, devojčica je od te torte pojela jedno ili dva parčeta... i to je jednom u ne znam koliko vremena, tako da ne ugrožava njeno zdravlje i uobičajen način ishrane.
E sad... Beli šećer, belo brašno, masnoće i sl. su namirnice koje nisu poželjne ni u ishrani zdravih osoba... pa nisiu ni za dijabetičare (za čiju terapiju ishrana ima ključnu ulogu), ali jedno parče manje zaslađene torte neće ugroziti terapiju niti njegovo zdravlje. Druga je stvar ako se torta pravi za neku grupu u kojoj ima eći broj dijabetičara ili neko od njih naglasi kakvu tortu hoće i čime je zasladiti.
Fondan, koji je praktično čist šećer, svakako nije pogodan da ga jede dijabetičar, ali se uvek može ukloniti sa tog jednog parčeta.
Drugi "pristup" bi bio da se beli šećer zameni fruktozom (koja je po većini teorija prihvatljiva u ishrani dijabetičara) u kombinaciji sa nekim veštačkim zaslađivačem (ja lično imam vrlo negativan stav prema njima). Podatak na koji sam ja naišla je da 60g fruktoze menja 100g običnog šećera. Svakako da bi i ovako zaslađenu tortu dijabetičar jeo u ograničenim količinama, kao i svaku drugu namirnicu.
Po meni je najbolje da ljude za koje praviš tortu pitaš kakve su navike, kakav pristup u ishrani imaju i sa čim da zasladiš tu tortu.
Što se belog brašna tiče, za njega se uvek kaže da ga treba "izbegavati" ili koristiti u "strogo ograničenim količinama", a kako to nije osnovna namirnica u bilo kojoj torti, mislim da ga možeš slobodno upotrebiti.
Inače, ja sam za tu devojčicu uvek pravila "kapri" (tako su tražili) sa doslovce polovinom količine šećera iz recepta i bila je odlična (od tada je tako pravim i za sebe - oseti se lepo voće i sve što treba... a ja stvarno ništa ne volim mnogo slatko).

Je li netko pravio tortu za dijabetičare, po mogućnosti voćnu i da može pod fondan. Smiju li oni jesti biskvite sa bijelim brašnom? Imate li iskustva ili kakav savjet?

moje kumče je dijabetičar , ima 13 godina i ja mu uvek pravim torte . Sve isto radim kao i obično samo umesto belog šećera stavljam fruktozu i to upola manje nego običnog šećera po receptu . kuma kaže da je to ok .

Evo recepta po kome sam ja pravila, kore su OK, koristila sam bas heljdino brasno jer sam ga imala u kuci, a mislim da sam povecala jos za jednu koru, jer je ovo bila pravougaona torta po receptu (ima ga na coolinarci) a meni je trebala okrugla, pa sam crnu presjekla, a pekla jos jednu bijelu i mislim da sam i fil povecala za 50%, znaci 1,5 mjeru, ne sjecam se tacno, ali znam da sam dodavala jos fruktoze u njega jer mi nekako nije bio dovoljno sladak, mada ja stavrno ne volim previse slatke torte, uvijek smanjujem secer u filovima iz recepata, mislim da mi je ovo bio prvi u koji sam dodala jos fruktoze.
Nisam procitala sta je smeh pisala, sad se zurim, prostudiracu to sutra, pa samo da ti napisem svoja iskustva, svi su bili zadoovljni, a u fil mozes nekako dodati jos i svjeze jagode ako bas hoces sa tim vocem i eto, super cvrsta za pod fondan, koji naravno ti dijabeticari treba da sklone sa svog parceta jer je to bijeli secer, tacnije, ogromna koncetracija istog.

Da, ta torta nije bila za djeciji rodjendan, nego za Slavu gdje tim domacinima dodje dosta gostiju koji su dijabeticari pa da bi i oni mogli da se najedu slatkisa namjenjenih bas za njih

Fina dijabet torta sa cokoladom i rumom

Sastojci
• Crna piskota
• 5 Jaja
• 7 dkg Fruktoze ili bilo kojeg zasladjvaca
• Na vrh noza praska za pecivo
• 1 supena kasika Kakaa
• 4 supene kasike Heljdinog brasna
• Bela piskota
• 5 Belanca
• 7 dkg Fruktoze
• 5 supene kasike Heljdinog ili bilo kojeg brasna osim belog
• 1 Limun (sok i rendana kora)
• Krema
• 2 kesice Pudinga
• 0.5 litre Mleka
• oko 250gr Light margarina
• po zelji par komada zumanjca ja sam dva dodala
• 3 supene kasike Ruma
• Par kapi rum arome
• 4 supene kasike Fruktoze
Priprema
1. Piskote
Piskote ispeci na po receptu na uobicajan nacin i belu i crnu .Ispecene piskote preseci na dva dela i tako cemo dobiti cetri manje piskote.
2. Priprema kreme
Dva pudinga skuvamo sa fruktozom u pola litre mleka ostavimo da se malo ohladi.Kad se ohladi umutimo mikserom light margarina oko 250 gr zatim dodamo malo ruma i rum arome(ja sam stavila tri kasike ruma i malo rum arome).Dodati tri kasike mlevenog lesnika ili moze i vise pozelji isto tako moze dodati zumanjce u kremu, kao sto sam ja uradila umutila u ovu masu dva zumanjca.
Filovati tortu po zelji i dekorisati sa obicnim slagom.

Poslednja izmena:
Hvala vam puno na odgovorima. Smeh, i mislila sam praviti kapri tortu, ali što da radim s beze korama, da li da ih pravim s fruktozom
Po meni ima tri opcije (uz konsultaciju sa naručiocem):
1. da u koru staviš običan šećer, eventualno žuti (isto se ponaša, to sam proverila) smanjenu količinu
2. da eksperimentišeš sa fruktozom (beze kore su specifične i velikim delom ih šećer "drži" - ne znam kako bi se fruktoza ponašala... ali neko mora da proveri ;) )
3. da beze koru zameniš nekom drugom za voćnu tortu (ja npr. imam odličan "recept" za koru u koji ide zapreminski isto belanaca, putera, šećera, brašna i suvog voća)
I, naravno... javljaj iskustva :)

PS Ne znam za kad ti to treba ali se ja spremam da pravim jednu "Moskvu" za dijabetičara samo još nisam odlučila kako to da izvedem, odnosno nikako da skontam kako je najpametnije zasladiti je.

Po meni ima tri opcije (uz konsultaciju sa naručiocem):
1. da u koru staviš običan šećer, eventualno žuti (isto se ponaša, to sam proverila) smanjenu količinu
2. da eksperimentišeš sa fruktozom (beze kore su specifične i velikim delom ih šećer "drži" - ne znam kako bi se fruktoza ponašala... ali neko mora da proveri ;) )
3. da beze koru zameniš nekom drugom za voćnu tortu (ja npr. imam odličan "recept" za koru u koji ide zapreminski isto belanaca, putera, šećera, brašna i suvog voća)
I, naravno... javljaj iskustva :)

PS Ne znam za kad ti to treba ali se ja spremam da pravim jednu "Moskvu" za dijabetičara samo još nisam odlučila kako to da izvedem, odnosno nikako da skontam kako je najpametnije zasladiti je.
Treba mi za petak. Daj mi molim te recept za te kore koje imaš.

dobro, ja mislim da mozes i u ovaj recept staviti voce, fil od vanila pudinga i zumanjaca, onako kao i inace klasicna varijanta fila kuvanog u mlijeku sa par zumanjaka i pudingom, samo ovaj light margarin, pa onda pobacas voce i eto. Ili da se napravi onaj zelatinasti dio gdje se voce umjesto sa secerom kucva sa fruktozom, doda zelatin i kasika gustina i eto, ja tako pravim sve vocnbe varijante, posebno sa crvenim vocem kad je zimsko vrijeme i nema ga u svjezem obliku.
No, kako god uradis, javljaj da vidimo rezultate, posebno me interesuje ta beze kora sa fruktozom, ili te od smijeh sa suvim vocem, negdje sam ja ovdje vidjela da je Stefanelli stavljala nesto slicno, ali nisma nikad probala
Daco hvala na receptu. Pokušat ću izvesti neku voćnu verziju po želji žene.

Treba mi za petak. Daj mi molim te recept za te kore koje imaš.
Nema tu nekog preciznog recepta.
Kod mene je tu sve na "šolje" (s tim što ne kaže kolika je ta šolja ;) ) i odlično je kad ti ostanu belanca od nečega... ali sam koristila i kao podlogu za voćnu tortu.
dakle:
Potrebno je:
- šolja belanaca
- šolja šećera (ti stavi pola "šolje" fruktoze)
- sok i narendana kora od jednog limuna (u ovom slučaju koru možeš i da izostaviš)
- šolja brašna (ja uvek stavim malo manje)
- šolja putera (takođe ne mora da bude puna)
- šolja naseckanog suvog voća (orasi, lešnici, suvo grožđe, brusnica... ), može i seckana čokolada
- malo praška za pecivo

Priprema (klasično): Umutiš čvrst sneg od belanaca, dodaš šećer, limun i nastaviš da mutiš. Isključiš mikser, dodaš brašno sa praškom za pecivo, promešaš, ubaciš voće (ako stavljaš, jer u ovom slučaju i ne moraš, možda je bolje da koru samo natopiš sokom od jagoda? ) i skroz na kraju rastopljen puter. Promešaš lagano, sipaš u pleh i pečeš.
Ja se stvarno izvinjavam što nemam precizniji recept, ali tako sam ga i ja dobila, tako i pravim... sve po malo "odokativno".

Naknadno sam se setila još nečeg. Jednom je neko dete za rođendan imalo tortu koja je ličila na "kapri" ali je kora bila ona "obična" žuta. Drugom detetu se to dopalo i kad su zakazivali rođendan tražili su da ja pravim tortu i da bude - takva. Stavila sam koru koju i inače koristim za "običnu" voćnu tortu i natopila sam je sokom od jagoda.
Evo ti recept (mada mislim da ima ovde negde, ali nema veze):
- 2 žumanca
- 150g šećera
- 1dl mleka
- 1dl ulja
- 12 kašika brašna
- 2 belanca
- ½ praška za pecivo

Sve dobro umutiti, dodati čvrsto ulupan sneg od belanaca i peći u umereeno zagrejanoj rerni.

Poslednja izmena:
Drage moje, molila bih vas za savet odnosno da me malo podučite. Kakve torte se prave za pravoslavno krštenje curice? Ovde kod nas ( u Sloveniji) se u glavom pravi sa anđelima, krstom itd. A kod pravoslavnih valjda nikako ne idu anđeli pa me zanima šta može odnosno sme da se stavi. Ne bih volela da uradim nešto pogrešno pošto je mami te curice to jako bitno.

Pa devojke naravno da cu podeliti svoje iskustvo sa Vama. Od Vas sam dosta naucila i kad god nesto treba Vi uskocite. Ja imam dva recepta od ZD i od Cilenceta. Posto sam tortu pravila za sebe, 1/4 mere od jedne, 1/4 mere od druge, da probam kakve su s' tim da sam u jedno stavila orahe, a u dr. lesnike. Kalup je 18. Posle probe, moja ocena je da su obe dobre, tako da oba recepta preporucujem. I eto napravila sam tortu laksu od 2 kg., ali za sebe. Ako treba jos nesto pitajte.

Slične teme

Back