Treba mi za petak. Daj mi molim te recept za te kore koje imaš.
Nema tu nekog preciznog recepta.
Kod mene je tu sve na "šolje" (s tim što ne kaže kolika je ta šolja

) i odlično je kad ti ostanu belanca od nečega... ali sam koristila i kao podlogu za voćnu tortu.
dakle:
Potrebno je:
- šolja belanaca
- šolja šećera (ti stavi pola "šolje" fruktoze)
- sok i narendana kora od jednog limuna (u ovom slučaju koru možeš i da izostaviš)
- šolja brašna (ja uvek stavim malo manje)
- šolja putera (takođe ne mora da bude puna)
- šolja naseckanog suvog voća (orasi, lešnici, suvo grožđe, brusnica... ), može i seckana čokolada
- malo praška za pecivo
Priprema (klasično): Umutiš čvrst sneg od belanaca, dodaš šećer, limun i nastaviš da mutiš. Isključiš mikser, dodaš brašno sa praškom za pecivo, promešaš, ubaciš voće (ako stavljaš, jer u ovom slučaju i ne moraš, možda je bolje da koru samo natopiš sokom od jagoda? ) i skroz na kraju rastopljen puter. Promešaš lagano, sipaš u pleh i pečeš.
Ja se stvarno izvinjavam što nemam precizniji recept, ali tako sam ga i ja dobila, tako i pravim... sve po malo "odokativno".
Naknadno sam se setila još nečeg. Jednom je neko dete za rođendan imalo tortu koja je ličila na "kapri" ali je kora bila ona "obična" žuta. Drugom detetu se to dopalo i kad su zakazivali rođendan tražili su da ja pravim tortu i da bude - takva. Stavila sam koru koju i inače koristim za "običnu" voćnu tortu i natopila sam je sokom od jagoda.
Evo ti recept (mada mislim da ima ovde negde, ali nema veze):
- 2 žumanca
- 150g šećera
- 1dl mleka
- 1dl ulja
- 12 kašika brašna
- 2 belanca
- ½ praška za pecivo
Sve dobro umutiti, dodati čvrsto ulupan sneg od belanaca i peći u umereeno zagrejanoj rerni.