TORTE: recepti, saveti, ideje...

ŠAM OD BELANACA

200 gr belanaca
450 gr šećera

Stavite u činiju belanca i šećer. U šerpu sipajte vodu pa kad voda provri u šerpu spustite činiju sa belancima i mutite na pari 10 minuta, a onda izvadite činiju iz šerpe i nastavite sa mućenjem još 2 minuta i šam je gotov.

Vrlo prost recept i provereno uspeva svaki put.

Da, ZD videla sam tvoje ruze, ali od sinoc nemam bonice, a i na tebe sam vec potrosila na onu plavojku strumpficu :))) Ma mora da negde gresim, jer uvek imam taj problem...i jedino ja debil ne umem da radim sa C slagom a ni to ne znam kako!!! Ajde da Vas pitam onda pa mozda sama uvidim gde gresim: Ima li neke razlike ako boju dodam odmah u sam prah slaga i tako da mutim (kao sto ZD pravi obojen fondan), ili je najbolje u umucen slag da dodam rastvorenu boju u par kapi vode, ili samo onako boju u prahu da sipam u umucen slag....????

Zvoncice, sad sam videla tvoje pitanje. Kada premazujem celu tortu jednom bojom onda dodajem boju odmah na početku i tako mutim. Ako mi treba više boja, onda šlag umutim čvrsto i kao i ZD dodam malo boje na jedno mesto, preko boje nekoliko kapi vode da bi se boja lepo rastvorila i onda mutim. Dobro se umuti u oba slučaja. Najčešće koristim GOLD šlag, C sam koristila nekoliko puta, lepo se umuti ali mi se dešavalo da do sutradan spadne, posebno kad ga stavljam u čokoladnu tortu, stavim deblji sloj, a do sutradan izmedju fila i kore ostane samo bela linija tako da sa njim i nisam baš zadvoljna. I kad mutim šlag uvek sipam manje vode nego što piše na kesi.

Ja po običaju moram da budem dosadna. :rumenka: Pošto ja sve kuvam u mikrotalasnoj, pa sam zaboravila kako to ide na šporetu, da li ova činija sa belancima treba da dodiruje vodu u šerpi ili ne? I znači, ovo neće da spadne i da šećer počne da curi, nego će ostati onako čvrsto kao za šampite?

Niste dosadni, ja sam zaboravila da napišem. Ne muti se klasično na pari, već činiju spustite skroz u vodu. Nivo vode treba da bude do nivoa belanaca.

attachment.php

attachment.php

Moja princezica u subotu napunila 8 godina. :D

SHAM OD BELANACA

6 belanaca, 400gr kristal secera mutiti malo mikserom da se lepo izmesa, ne mora dugo, par minuta.
Za to vreme staviti drugi sud sa vodom dok ne provri voda.
Onaj sud sa belancima staviti na sud sa kipucom vodom i miksirati 10-tak minuta.
Pravilo je da je sham gotov ustvari onda kada se tokom miksiranja tj kuvanja pocne odvajati od zidova suda u kojem se kuva, ali ovih 10 min je provereno.
Ovo je sham za torte umesto slaga.
Ovako kuvam i sham kada zelim da ukrasim celu tortu tj izdekorisem sa nastavcima.

Ja sam je ovako pravila u plehu 30x40cm

VASINA TORTA

Kora:7belanaca umutiti sa 7 kasika kristal secera, dodati 7 zumanaca,10 kasika mlevenih oraha i 2 kasike brasna.Kasike su one supene velike .Ispeci koru.

Fil: 300gr mlevenih oraha, 2dcl mleka i 150gr kristal secera kuvati par minuta da se dobije ona gusta masa.Ostaviti da se ohladi.Zatim 6 zumanca umutiti sa 6 kasika secera, zatim dodati 1/2 margarina 1/2 putera.
Ovu masu pomesati sa ohladjenom masom od oraha i u to doati 100 gr otopljene cokolade.Dodati sok i narendanu koru od jedne narandze
Premazati preko ohladjene kore sav fil, a preko fila sham od belanaca.

Sham: 6 belanca,400gr kristal secera umutiti i kuvati na pari 10 minuta, prvo najmanjom brzinom, a pri kraju srednjom.Kada je gotov sham jos malo ga mutiti najmanjom brzinom ali skinutog sa vrele vode, da se malo prohladi i premazati celu tortu.

Poslednja izmena:

Slične teme

Back