TORTE: recepti, saveti, ideje...

attachment.php

Pa ovo je prosto nemoguce Maji ti si vanzemaljac, ili si barem citavu cetu njih imala kao ispomoc i to neka vrsta sa po 10 ruku jer ovo je opet da PONOVIM NEMOGUCE!!! I to takve genijalne torte, sa mnogo mnogo detalja, PRVOKLASNO ne da ne bi stigla za nedelju dana spavala ili ne spavala...

I da neko spava umesto mene mislim da nikada ne bih stigla...

Ja sam tamo oko 15og imala 4 za vikend pa nisam znala gde udaram... :dash::dash:
Svaka cast

:worth::worth::worth:

Drage moje, posto primjecujem da temu SITNI KOLACI rijetko ko posjecuje, pokusacu ovdje da vas pitam kako se pravi taj tecniji fondan :dontunderstand: U njega se umacu kuglice ili se njime prelivaju minjoni i ostali sitni kolaci, citala sam tamo da je to jako zahvalnije i lakse za rad nego bijela cokolada sa kojom uvijek imam problem kad treba topiti za glazuru, ma ni ne nadjem nikakvu sem one Paracinkine a ona mi bas nije nesto OK :besna:

Hvala vam na savjetima, ja sam vidjela na toj temi sitni kolaci kolace od mamamaji2003 koji su sa divnom bijelom glazurom i ona je samo jednom spomenula da ih umace u tecni fondana, ali nigdje nije receno kako se to dobija, evo oci mi ispadose citajuci opet sve ispocetka i nemam pojma kako da otopim fondan kad nemam mikrotalasnu, da li da ga stavim u neki tanjiric pa na paru, ili nesto slicno :dash:

Poslednja izmena:
Ja sam bacila pogled na recepte, i nešto da vas pitam. U svakom receptu za filove kuvane u mleku piše 200g gustina na 1l mleka. Zar to nije malo mnogo? Ja mnogo volim čvrste filove, ali na l mleka stavim 3 pudinga (ili 120g gustina) i i 4 ravne kašike brašna, što je ukupno 150g skroba, i to bude gusto, da mi se samoj čini da preteram. Jednom prilikom mi je neko odavde rekao da za "moskvu" skuvam 4 pudinga u l mleka, i prvo je bilo pregusto, a drugo, nekako mi se taj skrob osećao previše, ne umem da objasnim taj ukus. :(

Da li je neko od vas (sem cileta) probao da kuva 200g gustina u l mleka, i kako mu se činilo?

Ja uvek koristimtu meru ili 3 pudinga i jos par kasika gustina ali sve to rastvorim sa dodatnom kolicinom mleka ili cak i vode znaci ne diram onaj l mleka koji sam stavila da provri i onda polako sipam ako mi se ucini da je to to onda prestajem sa dodavanjem ako je gustina ona koja meni odgovara ali 3 pudinga na l mleka je meni malo

Drage moje imam pitanje za vas treba da radim sutra tortu koja je jako niska ali takva mi i treba posto se radi o teniskom reketu. Problem je sto u tom receptu kore su jako vazdusaste i preko gornje ide glazura od cokolade, moje pitanje je da li smem na nju da stavim fondan i kako da resim problem ravnjanja i ivica bojim se da mi fondan na ivici gde je rucka ne popuca.
Drugi problem koji imam je sa fondanom radim ga po Minjinom receptu koristim frankov secer i Dr.Oetker zelatin, kada ga umesim u fondanu mi se pojave male niti kao plasticne,nije od posude jer radim u metalnoj i mesim na mermernoj ploci, mozda je neka od vas to opazila i imala takav problem.:dash::dash:

Daco tecni fondan je prah secer par kapi limuna kasika ulja i par kapi vrele vode dodaj do odgovarajuce gustine sa tim se prelivaju i rozen kolaci mozes da ga bojis prehrambenim bojama i to ti je to ja mere ne znam sve to radim odokativnom metodom a ako te mrzi da pravis u prodavnicama imas fondan tecni i roze i beli i nije nesto ni skup

Ja mislim da bi se otopio u nekoj šerpici na tihoj vatri. Ali, ja kada ga topim u mikrotalasnoj, posle tog tečnog stanja jako se brzo steže, pa ne znam kakav bi na kolačima bio za jelo. A mikrotalasna neka ti bude prva sledeća investicija. MT je zakon.

Jeste, to si skroz u pravu, to mi je prva sljedeca investicija, ici ce u kompletu sa sporetom koji stalno planiram, ali ovdje u Su nema nesto izbor onih u kojima bi mogla da pecem vise kora u isto vrijeme, a i za njih sam cula raznorazna iskustva, ali to sad nije za ovu temu, negdje drugo moram da se raspitam :cmok2:

Cilence, nemo' se ljutiš, ali ja sam pitala za još nečije iskustvo. Tvoje je takvo, ok, razumem, ali bih volela da čujem da li još neko ima komentar na temu. :D

Pahujaa, ne znam šta se to dešava, enmam takvo iskustvo. Ja radim sa C želatinom uglavnom, a šećer dobijem iz Pionira, gde ga oni melju za svoju proizvodnju, i nisam primetila opisano.

Daco tecni fondan je prah secer par kapi limuna kasika ulja i par kapi vrele vode dodaj do odgovarajuce gustine sa tim se prelivaju i rozen kolaci mozes da ga bojis prehrambenim bojama i to ti je to ja mere ne znam sve to radim odokativnom metodom a ako te mrzi da pravis u prodavnicama imas fondan tecni i roze i beli i nije nesto ni skup

Jeste to je tečni fondan, odnosno fondan, ostalo što ga tako zovemo i nije fondan nego neke dekor mase ili gum paste...No suština je da se ovakav fondan pravile naše mame i bake (za drugo se i nije znalo) i pravile glazuru na kolačima bilo belu ili u boji. Vrlo je važno znati da se:
1. Prah šećer stavlja isključivo u porcelansku činiju ili tanjir.
2. Muti se vrlo brzo viljuškom (naravno može mikserom, ja to viljuškom lakše odredim gustinu)
3. Voda se dodaje postepeno u toku mućenja.
4. Limun se dodaje na kraju da ubije preteranu slast.
5. Boja takođe na kraju ali vrlo malo jer je vrlo intenzivna i nema popravke i taba se sporije meša.
6. NAJVAŽNIJE OD SVEGA: vrlo brzo zgušnjava i nema šanse da se razredi, a i kada se premazuje ili preliva zgušnjava se brzo. Ako je suviše gusta glazura puca pri sečenju.:rtfm:

Nadm se da vas nisam uplašila. To mi nije bila namera već da vas upozorim. Najbolje je prvo vežbati pa tek onda primeniti. Kao i sve što se radi kad naučiš nije teško.

Poslednja izmena:
Drage moje imam pitanje za vas treba da radim sutra tortu koja je jako niska ali takva mi i treba posto se radi o teniskom reketu. Problem je sto u tom receptu kore su jako vazdusaste i preko gornje ide glazura od cokolade, moje pitanje je da li smem na nju da stavim fondan i kako da resim problem ravnjanja i ivica bojim se da mi fondan na ivici gde je rucka ne popuca.
Drugi problem koji imam je sa fondanom radim ga po Minjinom receptu koristim frankov secer i Dr.Oetker zelatin, kada ga umesim u fondanu mi se pojave male niti kao plasticne,nije od posude jer radim u metalnoj i mesim na mermernoj ploci, mozda je neka od vas to opazila i imala takav problem.:dash::dash:

Kod mene se isto pojavljuju te niti. Ja sam mislila da su mozda od kuhinjske krpe kojom brisem radnu plocu ali nije. Promenila sam zelatin i sada ih malo manje ima ali svejedno su tu.Naravno niko ih sem mene ne primecuje. Razmisljam da na drugm mestu kupim glicerin :think:

Uh covjece, pa naravno da sam se uplasila, probala sam ja to davno davno, kad sma pravila kolace samo za moje ukucane i nikad nisam uspjela da odredim gustionu, bas kao sto kazes, ili je pucalo prilikom sjecenja ili je bilo prerijetko pa curilo :besna:
Mislila sam da je taj izraz TECNI FONDAN stvarno nesto u vezi fondana, pa ona varijanta kako su MinicaRelja i ZD rekle da ga otopim uz neki dodatak.... ipak vidim to izgleda onda to nije to, ne znam
Ali i nekako bih to uspjela da napravim ovakvu glazuru za rozen tortu ili kolac kad treba premazati jednu povrsinu i gotovo! Ali sta da radim u toj varijanti kad treba brdo sitnih bombica preliti sa tim, znaci stvrdnuce mi se i gotovo, nakon sto umocim u to nekoliko kuglica mogu sve baciti :dontunderstand:

Hvala vam na savjetima, ja sam vidjela na toj temi sitni kolaci kolace od mamamaji2003 koji su sa divnom bijelom glazurom i ona je samo jednom spomenula da ih umace u tecni fondana, ali nigdje nije receno kako se to dobija, evo oci mi ispadose citajuci opet sve ispocetka i nemam pojma kako da otopim fondan kad nemam mikrotalasnu, da li da ga stavim u neki tanjiric pa na paru, ili nesto slicno :dash:
Fondan koristim često za kolače i to kupovni.Staviš ga u porcelanski tanjir i dodaješ kap po kap vode,mutiš ga kašikom do potrebne gustine.Možeš ga koristiti za prelivanje rozen torte, za umakanje ili prelivanje sitnih kolača i sl, s tim što mora stajati dok se ne osuši.Meni je on mnogo ukusniji i lepši od onog koji se muti sa prah šećerom.

Kod mene se isto pojavljuju te niti. Ja sam mislila da su mozda od kuhinjske krpe kojom brisem radnu plocu ali nije. Promenila sam zelatin i sada ih malo manje ima ali svejedno su tu.Naravno niko ih sem mene ne primecuje. Razmisljam da na drugm mestu kupim glicerin :think:

Ja sam prvo mislila da je od plasticne posude koju koristim pa sam stavila u metalnu i isto. Tacno je da verovatno samo ja to primetim, ali plasim se da i drugi ne primete pa eto belaja znam da nije nista otrovno ali me interesuje usled cega se pojavljuje, u cemu gresim.

Slične teme

Back