TORTE: recepti, saveti, ideje...

Una ti si
a010.gif

Vezano za beze ili suskavac kore
na 8 belanaca srednje velicine jaja ili veca ide 400 grama secera i ako ko zeli kasika supena sirca koja se dodaje tek kad se bas dobro ucvrsti belanac i ostaje jos malo do kraja mucenja
sirce i ne mora, ne mora ni limun ali mora se mutiti i do 20 minuta srednjom brzinom a onda moze i brzom zavisi od miksera a secer sipati beo cist fini kristal i to tek kad se malo belanci zamute i pobele
Vazno
beli blago nauljani papir ili nauljana folija ili nauljani pleh posut seckanim orasima lesnicima
masa jako cvrsta fino se namaze sto brze i ravnije bez nepotrebnog mazanja i razmazivanja i bez rupa sa vazduhom
Pec ne mora imati nikakav ventilator , ako ima pec grejati na 150 stepeni, kad dostigne spustiti na 120 i peci koru bez otvaranja rerne 90 min bez otvaranja
isto vazi i za rernu bez ventilatora
Kore da bi bile vazdusaste i krckave ko puslice moraju se peci 90 minuta ni manje ni vise
cak i ako belanca ne upiju i razgrade sav secer pa se on nazire tu i tamo u smesi kora ce biti savrseno ispecena , vazno je da je belanac umucen u tako cvrstu i gustu masu , belanca se nikad ne mute manje od 10 minuta a zavisi i od miksera
Pre ili kasnije nakon par pokusaja svako nadje metodu za tu koru i zavisi sve od rerne i toga da ona radi dobro i drzi zeljenu temperaturu, kristal secer ume da bude nekad zaprljan ili crn ali to se ne vidi ali ima udela u kvalitetu, belanca mogu da budu previse gusta ili previse vodena, ali ako se radi o domacim svezim jajima uvek se jaja odloze u frizider na par dana da odstoje , pazljivo se razdvoje jer ako procuri i malo zumanca u belanac on zamasti belanca i smanji mogucnost da se belanca bas savrseno umute,zatim sud u koji se belanca mute pari se vrelom vodom i detaljno riba i najbolje je imati sud koji samo tome sluzi i nikad se ne masti filom...
Ne pecem tu koru vec dugo ali ako se dobro secam sustina je ta

Ljubo, jesi li pisala već negde recept za tvoju Kapućino tortu? Izgleda i više nego odlično, a čini mi se da je baš kremasta.

A imam i jedno pitanje- gde kupujete tacne za torte i kutije za kolače?
Znam koliko glupo zvuči, ali ja tacne kupim na pijaci za 100 din pa ih ni ne tražim nazad. Nego mnogo lepše mi izgledaju te srebrne, pa ako mi možete reći gde ih nabavljate bila bih vam zahvalna.

dobro jutro svima?
evo ni kafu nisam popila a moram da vas pitam,ziva se pojedo.
kada pravim fil na pari on meni ispadne super ali mi vecinom curi negdje sa strane.Josd ja tortu slozim u obruc i u fr i tek sutradan je saram.
Evo jutros sa isporucila jednu bio je il
12 zumanaca,200gr secera,150 orasa,50 gr cokolade i 1 maragarin
ukus je fenomenalanaqli...
kada sam je uzela iz fr ima na 2-3 mjesta probio malo kroz slag jos kad bude u toku svadbe stajala na stolu u restoranu nesmijem ni da razmisljam
a kada bi ga jos kuvala postane ko karamela se razvlaci tako da nesmijem
u cemu grijesim:dash::dash::dash::dash::dash::besna::besna::besna:

cudno mi je da fil kuvan na pari curi..kad ga umutis on bude postojan.a ne znam da li je greska ili je 50g cokolade stavljeno,...ako je tako, to je prilicno mala kolicina na 12 zumanaca....a jos imas i orahe, pa bi trebalo da bude fino cvrsto...bas mi nije jasno kako curi :(

Ni meni nije jasno ali ga definitivno ne kuvas dovoljno na 12 zumanaca ja stavim 12 kasika secera i on bude super znas kako ja proveravam kad mi je kuvan fil stavim prst u fil i ako je bas vruc da ne mogu prst da drzim u filu i ne osecam nikakav secer to je onda to znaci napomena ne gurajte ceo prst u fil vec samo jagodicu prsta ja bar tako radim

Bitno je da cela jaja mešaš sa šećerom oko5-7 minuta, onda to staviš na paru i kuvaš ne duže od 10 minuta, temperatura NE SME da pređe 50 stepeni ili će se zgrušati. To skloniš sa pare i u njega ubaciš neotopljenu čokoladu i rastopiš je, a onda vratiš još možda 5 minuta na paru i dodaš neki ekstrakt ako treba. Prohladi ili u vodi ili ovako, pa u hladno umešaj puter, prethodno dobro umućen ili omekšao napulju, pa dodaješ parče po parče. To sve uopšte ne bi trebalo da bude mnog gusto, ali ga stavi u frižider i dobro ohladi, pa kad se stvrdne onda ga dobro uzmešaj mikserom i onda ti je super. Ja tako pravim, to mi je najbrža krema koja se kuva i super je. Nadam se da sam dobro objasnila.

Evo nasla,mozda jos nekom pomogne

BOMBONA TORTA

Kora: 6 jaja,6 kš. šećera, 6 kš. oraha,1 kš. brašna, malo praska za pecivo . Tako peći 2 kore.
Krema: 2 dcl mleka,200 gr šećera i 500 gr. oraha prkuvati.
Krema 2: 6 celih jaja,12 kš. šećera kuvati sa 200 gr čokolade i na kraju u ohlađeno 1 margarin.
ne znam ima li vec ovaj recept,ali sam ga stavila posto volim ovu tortu .To mi je baba uvek pravila za rodjendan kad sam bila mala:D
MOZE POD FONDAN :)

Poslednja izmena od moderatora:

Slične teme

Back