TORTE: recepti, saveti, ideje...

Pošto je veliko zanimanje za puž tortu ,evo recepta

dsc04587.jpg

PUŽ TORTA

PIŠKOTA 1 i 2
10 belanaca,umutiti sa 10 kasika secera,10 zumanaca,10 kasika mlevenih oraha ili lesnika,2 kasike kakaa,2 kasike brasna ,2 rebra otopljene cokolade(po želji i ribana korica od narandže)
Ispeci biskvit pa preseci na pola,moj savet je da se ispeku 2x po 5 jaja,ja sam rezala pa posto je dosta mekan biskvit nisam jednako presekla :(
sirup:3dl vode uspinovati sa 200gr secera ,malo soka od limuna...ja to nisam nego sam kvasila kore mesavinom vode secera i ruma

PUŽIĆI
6 belanaca umutiti sa 6 kasika secera,6 zumanaca,6 kasika brasna,peci u plehicima za puzice 6 tankih korica koje se preseku i dobije se 12 malih tankih rolatica,uviti ih i kada se ohlade filovati braon filom
E sad ,ja imam plehice od moje mame od koje je i ovaj recept,mada mislim da moze da se pece u velikom plehu pa se iseku samo kvadratici za rolate....
Posto se peku tanke korice ,ide jedna velika polsuzavka mase(priblizno 1 jaje) na plehic,prvi rolatic sam probala ispeci na peko papiru pa mi se sve zalepilo na papir,tako da sam kasnijemazala plehice i posula brasnom.....
BRAON FIL
250gr mlevenih oraha ili lesnika popariti u mleku,dodati šecer u prahu po ukusu,malo soka od limuna i 3 rebra otopljene cokolade(moze i kora narandže,rum,sta ko voli...),pa filovati rolatice

BELI FIL
u 5dl mleka zakuvati 6kasika brasna(gustina),skuvati kao puding u hladno 1 margarin (ja stavljam maslac) i 250 gr secera u prahu(po zelji,ja stavim manje secera),malo soka od limuna,ja sam iscedila sok od jedne narandže i kuvala sa mlekom...na kraju sam u fil dodala i nekih 100gr mascarponea(on nije obavezan al da divan ukus:)

REDOSLED FILOVANJA
piskota-beli fil-pužici-beli fil-piskota-čokoladna glazura

U receptu piše da se braon piskota peče u đuveč plehu broj 40,ja takav nemam pa sam pekla u onom rastegljivom obrucu
dimenzije plehica su 25x25 a izgledaju ovako
dsc04524.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Forumašice,da vas pitam nešto!
Radila sam u nedjelju tortu sa beze korama za mog muža.Sušila i sušila te beze kore oko sat i pol po 2 komada u plehu.
Kad sam tortu radila kore su pucale i bile jako ljepljive.
Nisam ih mogla skinuti sa papira.Gdje sam pogriješila?
Sušila sam ih na 100stupnjeva sa ventilatorom.
U receptu piše da se suše oko 75min.
I da nebi to bilo sve,zašto su mi pustile neki sok,u torti se ne poznaje da su beze kore?

lyly ja sam prije mjesec dana dobila od mm rernu sa ventilatorom ( i indukcisku plocu ;) :) ) i u uputstvu za rernu koje je kao enciklopedija jasno pise da se baze korice ne peku sa ventilacijom! mozda je to problem. znam da su ili dragica ili stana imale problem sa macarons koji im nisu uspjevali bas zbog ventilatora!

jao lyly sad sam se bas uvalila u nevolju!!!
evo opet sam uzela uputstvo i citam... ovo sam gore pisala napamet po sjecanju i jako se izvinjavam!
ovde kaze da se meringues peku sa ventilatorom, na trecem nivou, na 80-100°c 100-150 min.... ne moze na vise nivoa!
a macarons ako su samo na jednom nivou onda BEZ ventilatora a na vise nivoa sa... ma ludnica sa rernama!
u svakom slucaju ja bih iskljucila ventilator jer i do sada sam pekla bez njega i nije bilo problema....
molim te izvini jos jednom!

Ja ću još jednom, i još sto puta da ponovim da ako pravite beze kore po receptu koji je pisala Jaca, a koji glasi

BEZE KORE

6 belanaca
420 g kristal šećera
3 kašike griza
1 kašika sirćeta

nema greške. Suše se oko 1 h na 150 C, ja nikada toliko, dovoljno je 40 minuta, i ja ih uvek, ali uvek sušim na programu sa ventilatorom. I uvek budu savršene. Nekada, ako se desi da počne da curi šećer, ali to samo kada je nafilovana torta, kore same po sebi ne cure nikada, onda ja tortu, koja stoji u frižideru, oblepim papirnim ubrusima. Papirne ubruse isečem na trake široke 3 - 4 cm, i zalepim ih tamo gde vidim da torta curi. Pogledam povremeno, kada su ubrusi mokri, ja ih promenim, i tako nekoliko puta. Dva, tri. Posle stavim šlag, i nikada, ali nikada se nije desilo da je procurila. A postavljala sam i sliku, ali evo još jednom, kako izgledaju te kore, najlepše za jelo, i najlakše za rad: I da, uvek pečem 2 kore istovremeno, uvek.

2wmnifl.jpg

I opet hvala Jaci, hvala do neba.

Poslednja izmena od moderatora:
ja sam jednom pravila po povom receptu i moram reci da je torta bila toliko slatka da se nije pojela :(
mislim da je ovo puno secera u koricama pa sam se vratila na moj stari recept :
12 bjelanaca
1/2kg secera
kasikica sirceta
pece se 5 min na vecoj t pa oko sat na 150°C
znci duplo manje secera na 6 bjelanaca.... peku se dvije kore....

pota:
ja sam jednom pravila po povom receptu i moram reci da je torta bila toliko slatka da se nije pojela

Ovo već spada u domen ukusa, a o ukusima ne vredi raspravljati. ;) A kod nas nema preslatkih stvari. :( Od minimalno do nenormalno slatkih, sve se tamani... Mada, kako je meni Jaca objasnila, taj šećer u stvari i " drži" te kore. Ja sam, posle prve probe ovih Jacinih kora probala i te po tvom receptu, i meni te nešto nisu uspele. :( Od tada ne eksperimentišem.

Ja sam jednom bas i pitala domacicu pa je ona bila fina i iskuckala mi recept..jedino mi je bila frka da ne bude preslatko, pa sam zato ipak smanjila secer i bilo mi je ok... ne pravim cesto beze kore pa nemam neki svoj recept koji uspeva provereno...ali do sad sto sam pravila beze kora,da kucnem u drvo ok su se ispekle, nisu curile i tako to..
a kad pravim kinder npr, onda pravim po Dacinom receptu i bude super...

recimo vidim da je za nugat tortu npr na 5 belanaca 200g secera....ja izmenim kad pravim taj tip kora sa lesnicima.... pa na 5 belanaca stavim 75 do 100g secera npr da bi mi bilo taman...
eto obicno prilagodim da mi ne bude preslatko..ja i nisam ljubitelj torti :) ali vidim da musterijama isto tako odgovara..verov. kako je ko navikao.

Poslednja izmena:
na jedan belanjak ide izmenju 30-40 grama secera....postoji postupak kada se kora susi ili kada se kora pece ....susenje kora je kad je temperatura 80 stepeni u rerni (ventilator je u celoj prici nebitan) i pecenje kada je temperatura u rerni 100 stepeni i +............u zavisnosti od toga kore se vremenski peku ili suse ....na 80 stepeni pusla kora ide i do tri sata a kada je preko 100 stepeni kora ide oko sat vremena ....U celoj prici je bitno kako vas mikser umuti belanjak sa secerom ako secer ostane i ne umuti se onda se on rastopi pri pecenju i zato kore cure.......veliku ulogu igra i acidite koji stavite da stopira belanjak hocu reci koliko stavite limunovog soka ili sirceta sto je iobavezno kada se peku pusla kore .... normalno je oko 1 supene kasike na 5 belanjaka....Ovo je osnova

Slične teme

Back