TORTE: recepti, saveti, ideje...

Evo ja ću kopirat za sve kojima treba!

Hvala Stano !!!
TAMNA ČOKOLADNA MASA ZA OBLIKOVANJE

600g čokolade (kuverture)
200g škrobnog sirupa (glukoznog sirupa)
30g vode

Čokoladu ugrijemo na 40°C i mešamo dok se ne rastopi. Dodamo škrobni sirup, mlačnu vodu i polako promešamo. Ako mešamo predugo ili na previsokoj temperaturi, čokolada može da se usiri. Rubove posude očistimo i pokrijemo masu folijom. Tako nek odstoji otprilike 8 sati na sobnoj temperaturi. Masu ne stavljamo u frižider. Dobro umesimo dok ne postane meka i glatka. Ako je ne upotrebimo odmah, masu razdelimo na više manjih komada, zavijemo u foliju, vakumski zatvorimo i čuvamo u frižideru do godinu dana.

BELA ČOKOLADNA MASA

400G kakavovog maslaca
600g škrobnog sirupa
1000g mlevenog šećera
boje - po želji

Kakavov maslac ugrijemo na 35°C, dodamo škrobni sirup i pola mlevenog šećera. Promešamo masu ali ne predugo, da se ne usiri. Očistimo rubove posude i pokrijemo folijom. Kad je masa ohlađena na 22-24°C, stavimo ju na mermernu ploču (pult ili slično), dodamo ostatak mlevenog šećera i dobro umesimo dok masa ne postane elastična. Po želji možemo i da je obojimo. Masu možemo da uvijemo u foliju i držimo u frižideru do godinu dana.

Ovu tortu moram podjelit sa vama!OOOOOdlična je!
Torta je sa Coolinarike,ali isprobana i totalno kremasta i fffffiiiiinnnna!

BIJELA LJEŠNJAK TORTA

Sastojci
Za biskvit:
5 jaja
100 g šećera
100 g lješnjaka
80 g maslaca
2 žlice gustina
2 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
par kapi arome lješnjaka
prstohvat soli
Za kremu:
800 ml mlijeka
80 g gustina
80 g šećera (ili manje)
50 g lješnjaka
100 g bijele Linolade
par kapi arome lješnjaka
200 ml vrhnja za šlag
Za krokant:
50 g lješnjaka
50 g šećera
Priprema
Lješnjake (ukupno 200 g) stavite na lim i pecite na 180 stupnjeva 8-10 minuta. Zatim ih istresite u čistu krpu i dobro protrljajte da se digne korica. (Ovo možete napraviti i dan ranije.)
BISKVIT:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Sameljite 100 g lješnjaka.
Maslac rastopite na laganoj vatri i pustite da se prohladi.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg zajedno s prstohvatom soli.
Žumanjke tucite sa šećerom da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte prosijani gustin, prašak za pecivo i kakao. Miksajte da se sastojci povežu. Zatim dodajte otopljeni maslac, aromu lješnjaka i mljevene lješnjake.
Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Kalup za torte promjera 22 cm lagano namastite i ulijte smjesu za bisvit.
Pecite 30-35 minuta (provjerite čačkalicom da li je gotovo).
Biskvit pustite da se malo ohladi, a onda odstranite prsten i prerežite ga na 2 dijela.
KREMA:

Sameljite 50 g lješnjaka.
Od 800 ml mlijeka oduzmite 6-7 žlica.
U ostatak mlijeka umiješajte lješnjake, aromu lješnjaka i bijelu Linoladu te stavite kuhati na laganu vatru. Povremeno prommiješajte da se Linolada otopi.
Gustin i šećer pomiješajte sa 6-7 žlica mlijeka.
Kad mlijeko provrije dodajte gustin i kuhajte par minuta (uz neprestano miješanje) dok se ne dobije gusta krema.
Kremu prelijte u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom te ostavite da se ohladi.
Vrhnje za šlag istucite i sjedinite mikserom s ohlađenm kremom.
SLAGANJE TORTE:

Na tanjur za tortu stavite prvu koru biskvita i premažite je s polovinom kreme. Poklopite s drugom korom i premažite cijelu tortu ostatkom kreme.
Tortu stavite u hladnjak na par sati.
KROKANT:

Šećer stavite u manji lončić na laganu vatru. Kad se počne karamelizirati, dodajte lješnjake i miješajte par minuta (dok se šećer ne zalijepi za lješnjake). Istresite ih na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Zatim ih sameljite na krupnije komade.
Krokantom posipajte tortu.

Torta je pogodna i za prekrivanje fondanom,samo je obavezno ostavite da prenoći u frižideru!

Sećam se da je bila velika, ali ne i tačno kolika... negde oko 3 kg. A ne sećam se ni tačno koliko se peče...ja sam kao po osećaju - pipkala i gledala boju ali ona zbog meda bude mekana dok je vruća pa sam ja sve vreme mislila da je živa a i pošto je tamna kora dok sam ja primetila da žuti sa strane bilo je kasno. Dakle, 10-ak minuta maksimalno! Tu nema ustvari šta ni da se peče posebno, otprilike je kao medenjak. Možda da jedan komadić ispečeš malo i pustiš da se ohladi, pa proceni idalno vreme - da ne bi bacala celu koru posle kao ja.

nugat torta
kore:
15 belanaca
15 kasika secara
15 kasika lesnika(moze i oraha)
4 kas brasna od ove smese peci 4 korice
fil prvi:
15 zumanaca
15 kasika secera kuvati na pari
200 gr bele milke
150 gr seckanih lesnika
fil drugi.
500 gr visanja ili malina
500 gr secera moze i manje
1 gustin

filovati kora prvi fil drugi fil pa slag i sve tako dok ne potrosite materijal odozgo kad se torta malo stegne prekriva se sa 200 gr mlecne milke i 1 kiselom pavlakom ako na tortu stavljate fondan ispecite jednu koru vise i sa njom zavrsiti tortu

Poslednja izmena:
egipatska torta
kore:
16 belanaca
16 kasika secera
300 gr lesnika
4 kasike brasna
fil prvi:
1 litar mleka
16 kasika secera
16 zumanaca
1 pakovanje gustina
kad se krem ohladi u njega dodati 250 gr maslaca moze i margarin
fil drugi;
500 gr slaga mleveni grilijaz sa lesnicima( istopiti 300 gr secera i dodati 200 gr lesnika razliti na pek papir kad se ohladi samleti u multipraktiku i jedan manji deo ostaviti za dekoraciju po vrhu torte)
filovati kora zuti fil pa zatim fil sa grilijazom

Poslednja izmena:
diplomat torta
kore:
15 belanaca
15 kasika secera
15 kasika brasna
3 zumanca od ove smese peci 3 kore
fil:
1 litar mleka
16 kasika secera
12 zumanaca
200gr gustina kad se fil ohladi spojiti ga sa 1 litar umucene slatke pavlake
postupak filovanja je sledeci
svaku koru pokvasiti vocnim sokom u zavisnosti koje voce koristite meni se najvise svidja kombinacija crvenog mixa(ribizle,jagode,maline.visnje) i ananasa znaci kora , fil pa pobacati odozgo voce i sve tako dok ne potrosite materijal zadnji sloj treba da je voce koje zatim prelijem prelivom za torte dr.oetker i okolo ukrasim sa slagom

bela lesnik torta
kore:
21 belance
21 kasika secera
500 gr mlevenih lesnika
7 kasika brasna peci 7 vrlo tankih korica
fil:
1 litar mleka
16 kasika secera
200 gr gustina kad se ohladi dodati 375 gr putera
umutiti 500 gr slaga
filovati redom kora fil slag dok ne potrosite materijal okolo ukrasite po zelji

Poslednja izmena:
najcokoladnija cokoladna torta
kore:
25 belanaca
25 kasika secera
300 gr otopljene cokolade
5 kasika ulja
5 kasika mleka
10 kasika brasna od smese peci 5 kora
fil:
25 zumanaca
25 kasika secera kuvati na pari
300 gr cokolade kad se ohlado dodati 375 gr maslaca
celu tortu preliti sa glazurom od cokolade doduse moze i slag ili fondan

Poslednja izmena:
cokoladna puslica:
15 belanaca
1.2 kg secera
mutiti na pari ( dok vam ruka ne
utrne i mikser ne pocne da se pusi:hahaha:) oko pola sata kad masa bude toliko cvrsta da nemoze da se prospe iz cinije kad je okrenete naopacke tad je gotova i od nje susite 8 tankih korica na tihoj vatri moj savet je da odmah masu podelite na 8 delova i momentalno je razvucete po pek papiru u velicini pleha ili kalupa u kojoj pecete kore
fil:
15 zumanaca
15 kasika secera
300 gr cokolade
2 margarina
sve zajedno kratko prokuvati na pari pa premazivati kore fil mora da je redak da vas to ne uplasi stegne se u frizideru zatim tortu pritisnuti nekim tezim predmetom ( nekuh pola sata) i staviti u frizider kad se rashladi ukrasiti po zelji mozda deluje malo komplikovqano ali zeista nije a torta je prelepa

bela reforma
kore:
28 belanaca
28 kasika secera
800 gr mleveng lesnika
4 kasike brasna
peci 6 kora ( pleh 37x27)
fil:
28 zumanca
28 kasika secera
3 vanilin secera
3 kasike brasna
kuvati na pari na kraju dodati 400 gr bele milke kad se fil ohladi dodati 375 gr putera ukrasite tortu po zelji

cokoladna puslica:
15 belanaca
1.2 kg secera
mutiti na pari ( dok vam ruka ne
utrne i mikser ne pocne da se pusi:hahaha:) oko pola sata kad masa bude toliko cvrsta da nemoze da se prospe iz cinije kad je okrenete naopacke tad je gotova i od nje susite 8 tankih korica na tihoj vatri moj savet je da odmah masu podelite na 8 delova i momentalno je razvucete po pek papiru u velicini pleha ili kalupa u kojoj pecete kore
fil:
15 zumanaca
15 kasika secera
300 gr cokolade
2 margarina
sve zajedno kratko prokuvati na pari pa premazivati kore fil mora da je redak da vas to ne uplasi stegne se u frizideru zatim tortu pritisnuti nekim tezim predmetom ( nekuh pola sata) i staviti u frizider kad se rashladi ukrasiti po zelji mozda deluje malo komplikovqano ali zeista nije a torta je prelepa

Cilence,
koliki ti je pleh u kom peces ove kore? Koliko redak treba da bude fil? Zar ne curi?

bela reforma
kore:
28 belanaca
28 kasika secera
800 gr mleveng lesnika
4 kasike brasna
peci 6 kora ( pleh 37x27)
fil:
28 zumanca
28 kasika secera
3 vanilin secera
3 kasike brasna
kuvati na pari na kraju dodati 400 gr bele milke kad se fil ohladi dodati 375 gr putera ukrasite tortu po zelji

Cilence, koliko teška bude ova torta kada se napravi? I da li torte naplaćuješ po kg, ili imaš fiksnu cenu za torte, u zavisnosti od ukusa? Za ovu tortu samo materijal ( bez dekoracije, i naravno struje, vode, deterdženta i tvog vremena ) košta 2000 dinara, a ne bih rekla da bude nešto teška. Taj tip torte, kore od belanaca i žumanca kuvana na pari baš nemaju neku težinu. A sve što ide u nju košta ohoho...Pa me baš zanima koliko bude teška i kako je naplatiš.

Cilence, koliko teška bude ova torta kada se napravi? I da li torte naplaćuješ po kg, ili imaš fiksnu cenu za torte, u zavisnosti od ukusa? Za ovu tortu samo materijal ( bez dekoracije, i naravno struje, vode, deterdženta i tvog vremena ) košta 2000 dinara, a ne bih rekla da bude nešto teška. Taj tip torte, kore od belanaca i žumanca kuvana na pari baš nemaju neku težinu. A sve što ide u nju košta ohoho...Pa me baš zanima koliko bude teška i kako je naplatiš.

domacice ja torte ne naplacujem po kilogramu jer to nije praksa u kraju gde sam ja ja imam cenu za ruke plus materijal koji utrosim a materijal mogu i musterije da donesu cenu mog rada naplacujem od 800 za najobicnije torte sa slagom pa do 7000 za mladenacke torte sa fondanom ali iskreno bih volela da radim na kg jer bi tako vise zaradila ali sta da se radi ni ovako nije lose inace torta je teska negde oko 4 kg sa slagom je bila sarana nisam merila koliko je teska sa fondanom ako je ukrasavam jer generalno ja nikad ne merim svoje torte ali znam da je diplomat torta ubedljivo najveca od svih koje pravim a pravim stvarno velike torte pozz

Slične teme

Back