TORTE: recepti, saveti, ideje...

ajoj draga moja pa mislim da je to i meni najveca mora..stalno proveravam i stalno sam u frci da cu nesto da pogresim,ime,godine(godine sam jednom i pogresila al na svu srecu skinula lako pred njima a da nije bio pocepan fondan)..ne daju mi bonicu al za pretrpljeni stres bi rado dala.zelim svima da se zahvalim javno za komplimente mome muzu(dal da se i zabrinem?)al meni stvarno on pomaze,pogotovo kad je slag u pitanju.ja bila na kursu al dzabe kad brzo planem i nemam zivaca da do kraja uradim.svaka cast vama na radu sa slagom al ja ga ne voooooooliiiim nikako

ja sam napavila mali predah,od danas pauza sa tortama do 08.05. pa vas cituckam i setih se ,sad mi smesno ali tada nije bilo,pre neki mesec hoce stara musterija tortu sa nemom i dorom i jos ja sa njom razglabam pricu kako nema i doru da smestimo u jednu pricu na torti kad su dva razlicita crtaca i ona nista na to ne reaguje...napravim ja i kornjacu i nema i doru stavim u neki cosak pored torte jos kukam kako je pokvarila dekoraciju i kako joj tu nije mesto...odneo mm tortu i zove me iz igraonice,kaze hoce gospodja da te cuje...ja halo a ona pita daco ko je ova devojcica na torti???:think::eek:pa dora ko bi bio....ispostavilo se da je dora ustvari ona plava ribica koja je u crtacu sa nemom ali da je to hrvatski prevod za nju...shvatila je ona da ja nisam upucena u crtace,a da ona nije ukapirala kad sam joj kukala za kombinaciju ispalo sve ok ali me izbacilo iz koloseka...

Desavaju se i nama takvi pehovi. Jednom je covek dosao po tortu, zavrsena, ali teget, a on kaze da je trebalo da bude narandzasta!!!. Skidaj sve i menjaj.... Dok je on popio kaficu kod nas, mi smo sve odradili. Pa, secate se sigurno one torte koja nam je pala, pa sve iz pocetka dok su oni zavrsili posao koji su imali po Jagodini i popili kaficu kod nas :)
Desava se da zaboravimo da napisemo ime ili da ga pogresimo; jednom je bio Milos umesto Petar (pojma nemam kako), jednom Jana umesto Ana, jednom Tara umesto Sara (doduse za to je ona kriva, sacuvala sam snimak naseg razgovora), jednom Masa umesto Maša :(((
Jednom smo zeznuli oblik, umesto cetvrtaste odradili smo okruglu. Desava nam se da pomesamo ukuse :(
Jednom smo imali dve iste dekoracije (hanna montana) za razlicite ukuse torti za dve zene, pa smo pogresnu dali prvoj zeni, a onda smo jurili po Jagodini da je stignemo, pre nego je iseku, da zamenimo, e to je vec bilo smesno :lol:

Jednom smo uradili grb partizana na torti, spakovali u kutiju, ljudi dosli po tortu iz Lapova i nisu hteli da otvaramo kutiju. Posle sat vremena me zove zena... pogresna dekoracija. Kaze -nema veze, -docice oni, samo da ispravimo! Oni su hteli zensku koja iskace iz poklona u partizanovom dresu, nismo se razumele, a dete place... Pored svih torti koje smo tada imali, jos mi je samo trebalo da ponovo pravim neku tortu aaaaaaaaaa I opet, oni su pijuckali kafu, a mi smo radili...

Streeeees, naravno. Pitaju me ponekad, da li mi smeta kada me gledaju dok radim?! Ma kakvi, uopste nemam problema :D

attachment.php

Zar ovo nije za katalog? Kad bi još bio i moj.. Rekoh ti ja Ceco da si ti l.... ali u pozitivnom smislu.
A na ove mini tortice sam jaaaako ponosna posto sam operisana od coko dekoracije. Naravno Tenesa je i ovog puta sedela na mom ramenu i davala uputstva :mesi: HVALA drugarice :cmok2: Torte je uslikala devojka za koju sam ih i pravila i u pitanju su mini tortice precnika 10cm za probu ukusa.

attachment.php

attachment.php

Tenesa, nemam pojma. Ja kada pravim tortu u obliku srca u kalupu koji ulazi u R 26cm, bude mi oko 3kg. Ako ti to nešto znači.

Nego, pitanje za one koji hlade filove po Rudolfovom sistemu. Ono sipanje fila u tacnu ispranu vodom, pa prekriveno lepljivom folijom. Koj gustine vama bude taj fil kada se ohladi? Ja kuvam guste filove, i to sečem nožem i u pločama prebacujem u margarin. I nekada mi se ne naprave grudvice, a nekada se naprave. Zna li neko u čemu je fora? Možda ne treba da čekam da se baš skroz ohladi? Ili ne treba da budu tako gusti? Ako neko zna, neka pomaže. Mnogo mi se brzo tako ohlade filovi, ali nisam svaki put zadovoljna kako izgledaju kada dodam margarin.

Zd tako i ja hladim od nedavno, prebacujem u plocama u plastiku, tamo prvo to dobro izmutim pa dodam takodje umuceni margarin i bude super, za sada nisam imala nikad grudvice......stvarno ne znam u cemu je fora, ne verujem da je u cvrstini fila, moj je tako tvrd da kad ga izvadim iz tacne ona cista ko da nikad fila u njoj bilo nije......i ohladim ga takodje skroz.......

coko kremasta sa zeliranim visnjama, autic je od plazme

milka sa sjeckanom cokoladom, autic je radjen prema igrackici i od one smjese sa rizom i bombonama

oba sprata su sa sjeckanom milkom, jedva sam cekala priliku da radim ovu dekoraciju, jos kada je bilo na ovoj divnoj podlozi, super se uklopile kockice

hvala vam za savjete za Traktora Toma, moram ipak sljedeci put malo crvscu plazmu napraviti jer sam se stalno plasila da ce mi ova prednjica pasti na nos

milka sa sjeckanim cokoladama

milka sa topljenim cokoladama, sova je od plazme

milka sjeckana, moskva snjit, pcelice su od rize i bombona

obe su topljena milka

dole sjeckana, gore topljena milka

lud-lab

sjeckana milka

coko kremasta sa malinama

milka sjeckana, kinder

Izgleda da svi imaju neki fazon kada se kuvaju ti da ih nazovem obicni vanila filovi sa zumanjcima u mlijeku. Cula sam raznorazne varijante, ali ja nekako i dalje radim prema receptu, da li je sjeckana milka ja radim prema Kokinom receptu, da li je sa topljenim filovima, onda onaj drugi sto ovdje isto ima na forumu, moskva snjit opet po Stefanelli receptu, kidy... i sve tako redom
Koji su vasi fazoni, jel postoji tako neki univerzalni fil koji radite i kada je bilo koja torta sa tim vanila filom u kombinaciji :think: :think: naravno da gustina odgovara posto vidim da se tu sada u zadnjim postovima to spominje

Ja sve filove koji su varijanta žumanaca/celih jaja kuvanih u mleku kuvam po istom receptu, tj. u istoj razmeri. Pa onda u taj fil dodajem šta već ide: seckane orahe, lešnike, mlevene, rendam čokoladu, topim čokoladu, i tako to. Meni je recimo isti fil za kinder i za interkontinental.

I slučajnost da pišemo na ovu temu, baš sam sada za vikend nešto probala. Kuvala sam u 1l mleka žumnca za grčku tortu, ili kako je ima ovde na forumu kokinu milka tortu. I pošto se u fil lomi plazma, namerno sam smanjila količinu gustina, baš da vidim razliku ako je ima, jer će filsvakako ostati gust kada ga ta plazma upije. I sada sam to radila i nikada više. Fil uopšte noje bio redak, ali prosto nije imao onu čvrstinu na koju sam navikla kada su moji filovi u pitanju, a plazma se previše razmekšala u filu, što mi se takođe nije dopalo. Dakle, sem vizuelne razlike, jer fil je bio ređi no što ja volim, nikakve razlike u ukusu nije bilo. Baš nikakve.

Zato i dalje nastavljam po razmeri do koje sam sama došla, i koja mi se pokazala kao najbolja varijanta.

Hvala ti draga moja puno, ta torta je bila za moje redovne musterije, tako sam prosle godine pravila Thomas lokomotivu, a za blizankinje onog klovna Bumbu ili kako li se zove. Ta zenica kaze da joj je super tako da svakom djetetu u tanjir stavi ovu jednu ogradicu cokolade i parce torte, tako se sladje pojede, sto jes' jes'
Nego, super ti je ovaj Miki, od cega je kada je tako vejiki

Slične teme

Back