TORTE: recepti, saveti, ideje...

Pozdrav svima, nadam se da sam na pravom mestu posto mi treba pomoc nekog iskusnog ...u nedoumuci sam koliko se parcadi torte dobije od okruglog pleha promera 30cm, posto ja to sa kilogramima bas i ne razumem. Hvala

Jedno parce torte dekorisane fondanom je oko 120gr, tako da ti je to orjentir kad treba da odredis kolika torta treba za odredjeni broj parcadi.
A od precnika 30cm u kome se pece kad se kore ispeku i izvade budu oko 28cm tako da je to kad se dekorise od 4, 4,5 ili cak neke torte mogu biti i 5kg, tako je takva torta po racunu i teoriji za 33 - 42 parceta. Ali, ponavljam to je samo TEORIJA, praxa zavisi koliko su ješni gosti, NARAVNO :zcepanje:

Deco, da li se meni samo čini ili se krem tabla mnogo brže steže od prave čokolade? :think: Pitam zbog pravljenja čokoladnih pločica. Sa čokoladom nikada da krene da se steže, a sa ovom krem tablom mi se steglo za pet minuta? Imate li takvo iskustvo?

Ja koliko se sjecam, Daca_011 je negdje napisala da je mnogo lakse raditi sa tom nego pravom cokoladom kad se radi transferom ili vec o cemu je prica bila, ali u svakom slucaju je bila bas diskusija o izlivanju i stezanju iste cokolade.
Ja isto to iskustvo imama, pa sam pocela da mejsam, menaz i onu C Sabacku

Ja tu šabačku više ne kupujem. Sve radim sa onom austrijskom u crvenom omotu. Nego sam slučajno imala kakao tablu, mislim da je čokolend, i stegla se dok si rek'o keks.

E ta crna austrijska mi je nekako previse gusta pa moram vise ulja da dodajem kad je topim i onda nece fino da mi se stegne, mozda onda najbolje da isto probas sljedeci put te dvije da izmjesas

Ma nema tu šta da se objašnjava. Isečeš pek papir koliko hoćeš da ti budu visoke pločice. Otopiš čokoladu sa malo ulja i naneseš na papir. Kada počne da se steže, nožem obeležiš željenu širinu. Kada se skroz stegne, odlepiš pločice, i ...čiča, miča i gotova priča. :)

A ja to izlijem na celofan i onda cekam da se srednje stegne, onim sjekacem za picu kojim rezem i krajeve fondana sjecem trake, kasnije i po sirini plocice, stavim u frizider, kasnije poskidam i poslazem jedan na drugi pa ceka svoju tortu. To kad znam koja dekoracija treba i koliko ce visoka torta biti, a kad je sve neizvjesno, onda tek kad se torta zavrsi, a takodje tako i kad je ta varijanta obljepljivanja oko torte transferom ili samo izlivenom cokoladom.
Nego, sad sam prvi put razlivala bijelu cokoladu preko transfera i trebalo mi je oko 350gr za tu jednu povrsinu transfera, a kad lijem crnu onda je to 200-250gr?! Ova bijela mi se jako brze steze i nekako ne mogu fino da je razmazem

jedna odvratna :D :D

naručila ju je cura koja je prebolila mišju groznicu pa je torticu nosila sestrama u bolnicu

P5200025.JPG

P5200013.JPG

P5190002.JPG

attachment.php

Zaljubljena tortica, već sam pravila ovakvu dekoraciju ali je bila mnogo manja torta i plazma, pa se lako držala ova srijela. Ali ovo je bila baš dosta kremasta voćna torta sa svježim voćem, pa sam se baš plašila kako će ispasti, držalo je dok je bilo kod mene, nadam se da je i kod njih bilo OK! Inače, probola sam kroz čitavu strijelu štapić i baš duboko u tortu

Isprobavanje novih plehova je u potpunosti uspelo. Konačno sam uspela da napravim tortu po ukusu mog muža (vizuelno), visoku, male površine, a ne nisku velike površine. :)Ukusna je bila, skoro kao nugat, ali i vizuelni užitak je bio potpun.

17zbie.jpg

Ne da izgleda FENOMENALNO, nego sis tvarno napravila pun pogodak 100% !!! Hajde mi daj broj tel da vidim za obruce, a dobila sam inspiraciju i za jos koji plehic sad kad vidim kako ti to radis.
A cek, ne razumijem ovo "skoro kao nugat" ?

Pa kore sam pekla kao za nugat, ono sa smanjenom količinom šećera (15 belanaca, 300g šećera i 230g ml. oraha) i uspela sam da ispečem 8 kora. Fil sam kuvala žumanca, ali sam dodala i malo mleka, i čokoladu, nisam ml. lešnike, a u kornet fil sam iseckala lešnike i imala sam neku milku sa lešnicima i karamelom, pa sam i nju iseckala sa lešnicima. Uglavnom, mnogo je bila lepa, kore su mi bile tako sočne, i uopšte cela torta je bila sočna.

Plehove mi je napravio kako sam rekla, da u najširem delu srce bude 26cm, ali ih je mogao napraviti malo šire i u donjem delu. Tu ih je prilično suzio, tako da je ova torta na slici imala 2,7kg, a bila je visoka 9cm. Da su plehovi samo malo širi u tom donjem delu, taman bi bila malo niža, ali dobro je i ovako...

Back