ja imam recept za lepu cokoladnu tortu pa ako nekom treba napisacu, mi je svi obozavamo, pravila sam sad skoro 4 puta musterijama i sve su javile da su prezadovoljne i da je torta bila jako ukusna, i da su je gosti hvalili, lepo je i cvrsta pa sam je cak stavljala i kao donju tortu. Meni licno zoja se ne svidja, mnogo mi je suva a ova mi je fenomenalna.
COKOLADNA TORTA
KORA:
5 belanjaka
5 kasike secera
1.5 kasike fila
90 gr orasa
1 kas brasna
malo p za peciv
koru pecem na 250 stepeni dok ne pocne da se odvaja od rubova tepsije, nisam bas merila ali nekih desetak min u zagrejanoj rerni
FIL 1 :
1 puter ili margarin umutiti sa 250 gr secera u prahu, dodati 200 gr otopljene cokolade, i zumanca (ja ih malo skuvam na pari, da budu kao puding ili malo redje, ne treba bas skroz, ja stavljam margarin jer mi bude cvrsci fil nego sa puterom a to mi je jako bitno kad ide pod fondan i dosta smanjim kolicinu secera, cak duplo, najbolje probati pa je lako dodati jos, jer ovako bude bas bas previse slatka)
FIL 2:
150 gr slaga razmutiti sa vodom, dodati kasiku kakaoa i jos malo secera u prahu da ne gorci kakao. moze samo slag ali meni se vise dopada ova prva kombinacija
idu 4 kore, ali moze i vise ako volite visu tortu, sa cetiri kore visina je 7 cm....ja pravim sa 4 i 5 kora, kako kad...
kada pecem u precniku 28 sa cetiri kore je 2590 gr, sa pet kora 3260 gr bez dekoracije
kada pravim u precniku 25.5 stavljam 4 jajeta i sve proporcionano smanjujem ( veliko hvala daci su na divnom matematickom objasnjenju) i tada dobijem tortu tezine 2 kg bez dekoracije