TORTE: recepti, saveti, ideje...

A onda neke malo drugacije varijante
Milka torta sa lomljenom cokoladom, plazmom i ljesnicima
attachment.php

Vocna torta, banane, kivi, coko kore i vanila fil
attachment.php

attachment.php

Plazma sa coko-bananicama
attachment.php

Od danas sam i ja sa vama. Skoro sam nesto za cerkicu pravila,trazila je neke figurice iz crtaca i otkrila da mi fonda i sve sa njime jako lepo ide:) na moje iznenadjenje...napravila sam tri torte i svi su odusevljeni a i ja...za mene pocetnicu,jako jako dobro...ovde sam da zajedno nadogradjujemo znanja...
pozdrav

Mackapacka,

nema ali evo odmah cu ga napisati.

Pecem tri kore od po 5 belanaca i oko 250gr secera i malo manje od pune kasike sirceta.
Drobljene lesnike pospem po papiru za pecenje a preko umucene belance.
Zagrejem rernu na 250C i kada stavim koru sucim je oko 1sat i 20-ak min na 125C.
Kora ne bude skroz osusena vec onako sundjerasta unutra a spolja kao osusena ali sto je jako bitno ne curi!

Fil kuvam tako sto odvojim 10 zumanaca i skuvam u litri mleka sa 6 kas. gustina, 3 kas. ostrog brasna i 12 kas. secera.
U taj fil dodam oko 150-200 gr cokolade menaz.
Isto i sa drugim filom samo smanjim mere na pola i ne ide cokolada.
U ohladjeno ide umucen maslac.

Kore se premazu nutelom, zatim ide crni fil, preko plazma umakana u gazirani sok od narandze, preko ziti fil. Preko kora pa jos jednom.
Treca kora ide preko a ostatak crnog fila koristim da premazem celu tortu kako bi mi bila sto ravnija.

Eto toliko od mene.
Ako nesto nije jasno tu sam.

E to i meni treba, ali da nije ni dobos, stalno zovu i kazu SOCNU cokoladnu tortu. Posto Zoja ipak nije ono sto im treba, a ima sve vise4 musterija koje su vec narucivale ZOju kod emne pa bi da probaju neku drugu, ali isto cokoladnu, ja sve nestro kombinujem, ali nije to to. Pravila sam i Stefaneli coko tortu, ali tamo me stalno zezaju kore, jesu li ili nisu pecene, tako da mi treba jos nesto provjereno

ja imam recept za lepu cokoladnu tortu pa ako nekom treba napisacu, mi je svi obozavamo, pravila sam sad skoro 4 puta musterijama i sve su javile da su prezadovoljne i da je torta bila jako ukusna, i da su je gosti hvalili, lepo je i cvrsta pa sam je cak stavljala i kao donju tortu. Meni licno zoja se ne svidja, mnogo mi je suva a ova mi je fenomenalna.

COKOLADNA TORTA

KORA:
5 belanjaka
5 kasike secera
1.5 kasike fila
90 gr orasa
1 kas brasna
malo p za peciv
koru pecem na 250 stepeni dok ne pocne da se odvaja od rubova tepsije, nisam bas merila ali nekih desetak min u zagrejanoj rerni

FIL 1 :
1 puter ili margarin umutiti sa 250 gr secera u prahu, dodati 200 gr otopljene cokolade, i zumanca (ja ih malo skuvam na pari, da budu kao puding ili malo redje, ne treba bas skroz, ja stavljam margarin jer mi bude cvrsci fil nego sa puterom a to mi je jako bitno kad ide pod fondan i dosta smanjim kolicinu secera, cak duplo, najbolje probati pa je lako dodati jos, jer ovako bude bas bas previse slatka)

FIL 2:
150 gr slaga razmutiti sa vodom, dodati kasiku kakaoa i jos malo secera u prahu da ne gorci kakao. moze samo slag ali meni se vise dopada ova prva kombinacija

idu 4 kore, ali moze i vise ako volite visu tortu, sa cetiri kore visina je 7 cm....ja pravim sa 4 i 5 kora, kako kad...

kada pecem u precniku 28 sa cetiri kore je 2590 gr, sa pet kora 3260 gr bez dekoracije

kada pravim u precniku 25.5 stavljam 4 jajeta i sve proporcionano smanjujem ( veliko hvala daci su na divnom matematickom objasnjenju) i tada dobijem tortu tezine 2 kg bez dekoracije

Poslednja izmena:
Evo sada premerih pleh unutrasnje mere su 23X40.
To je onaj pravougaoni sto su ga nase mame ili bake ranije sve koristile ;-)
Sa dekoracijom i tri kore bude teska oko 4kg.
Ima u mom albumu ono koferce sa masnicama sto je slikano na autu (jer sam zaboravila kuci da je slikam).
Nesto ne mogu da otvorim album koja je jos to torta da pogledam pa cu se setiti.
One partizanove su isto kinder bueno.
I da poprilicno je visoka.

Hvala vam svima na podrsci i divnim komentarima ,ja se jos nerviram sta cu takva sam.
Hvala Rade i vase su vrh.
Dragi moji ovo je strasno sad delila bone i sve potrosila na jednoj strani,kad li cu stici dajte jos bona ,a i ono pravilo da nemogu da dam bonu dok drugima nepodelim je bas bezveze.

Slične teme

Back