Тончева шема за избегавање плаћања саобраћајних прекршаја: преко милион динара неплаћено за његову фирму

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
36.225
https://www.krik.rs/toncevljeva-sem...naplaceno-preko-milion-dinara-njegovoj-firmi/

У ноћи 2. новембра 2022. године, луксузни црни Мерцедес Бенц јурио је аутопутем. Лимузина се кретала много брже од ограничења брзине – просечно 178 километара на сат, скоро 50 више од ограничења брзине.

Прекршај је забележен, али на крају нико није позван на одговорност – јер је овај „мерцедес“, иако у власништву приватне компаније, уживао привилегије службеног возила.

Био је регистрован на фирму „Тончев градња“ у власништву српског министра без портфеља Новице Тончева, задуженог за развој неразвијених општина. Међутим, он је аутомобил привремено позајмио државној Управи за заједничке послове – која га је потом вратила Тончеву.

Овај забуњујући круг коришћења аутомобила који је Тончев створио имао је практичну улогу у избегавању казни за прекршаје, откривају новинари КРИК-а.

Наиме, када је на суду покренуто питање ко је те ноћи возио Мерцедес, министров адвокат је објаснио да га користи државни орган, наиме Управа заједничких служби, „за министрове потребе“. Када је полиција то чула, одустала је од случаја.

На овај начин, Тончев је искористио државну институцију као штит од прекршајне осуде.

Ово није био једини такав случај. Новинари КРИК-а открили су да је Тончев, поред „мерцедеса“, Управи поклонио и „ауди А8“. Њима је у последње две године у Београду и Нишу наложено најмање 33 прекршаја, углавном због прекорачења брзине на аутопуту. Тончева компанија није осуђена за већину ових прекршаја и на тај начин је, како су новинари КРИК-а израчунали, избегла плаћање најмање милион динара.

Тончев је на догађај дошао „мерцедесом“ из „Тончев констракшн“-а (фото: Тончев Инстаграм профил)
Новинари КРИК-а су покушали да питају министра Тончева о овоме. Он је заказао интервју у свом кабинету, али када су новинари стигли, њега није било. Наводно је морао хитно да оде, како нам је рекао његов сарадник.

Након тога, послали смо му питања путем имејла и Вајбера. Обећао је одговор, али га никада нисмо добили.

Адвокат Бранко Антић, који је заступао министрову фирму у прекршајном поступку, тврди да није имао никакву улогу у процесу преноса возила на Управу, нити зна шта се крије иза те одлуке.

„Мој задатак је био да заступам тужене на суду и да поднесем документацију, односно уговор који сам добио од руководства Управе“, рекао је он.

Ово откриће КРИК-а је направљено у оквиру истраживања имовине политичара и ажурирања профила у истоименој бази података.

Зачарани круг

Министар Тончев се јавности представља као богати функционер који се обогатио радом своје компаније, а не злоупотребом државних ресурса.

„Ја сам остварен човек који је ушао у политику, немам авионе, камионе, јахте, а од 1988. године имам фирму у којој раде четири инжењера, ја, моја два сина и жена и две снаје“, написао је новинару КРИК-а.

Међутим, његова компанија „Тончев градња“ је у протеклих 16 година од државе добила више од осам милијарди динара (око 68 милиона евра).

У изјавама медијима, Тончев се често хвали да не користи службене аутомобиле, већ вози своје.

То је практично тачно. Али, иза тога се крије систем у коме се приватне ствари трансформишу у службене када је то неопходно да би се избегла казна.

Када су радари или наплатне рампе забележили прекршаје ових аутомобила – најчешће прекорачење брзине на аутопуту – полиција је прво тражила од Тончев градње податке о особи која је возила аутомобил. Када то нису учинили, полиција је затражила од суда да покрене прекршајни поступак против Тончев градње и њеног директора, Драгана Златковића.

Сваки пут када се овакве врсте прекршаја нађу пред судом, укључује се адвокат из Сурдулице, Бранко Антић, који је и заступник „Тончев градње“.

Back