Sigurno ste već govorili o tome, ali nova sam ovde.

Međutim, nisam sigurna da bih
uopšte htela da vidim da se Silmarilion ekranizuje.
Neki koji vole Tolkiena, kažu da su prosto "preživeli" filmove; pojeli ih ko pas s maslom, zato što ničeg boljeg nije bilo. Ja film volim, mada, naravno, to je skroz neka druga stvar u odnosu na knjige. Imam dva problema u vezi eventualnog snimanja Silmariliona. Prvo, skroz sam se svikla na Pitera; bez obzira da li mu zameram ovo ili ono. Mislim da možda ne bih gledala Hobita da ga je radio bilo ko drugi (kao što je u početku trebalo da bude s del Torom), zato što sam sad već naviknuta kako je to Piter predstavio i svako bi mi odstupanje smetalo. Ko što sam već pisala negde na nekom pdf, taman posla da mi sad neko tu postane kreativan i artista i odluči da Galadrijela ubuduće bude crnokosa ili štatijaznam. Karikiram, ali ono što hoću da kažem, jeste da sad, posle Pitera, imam određena očekivanja; da se sve ubuduće - ako ičega bude - nadoveže u istom smislu. Pre bih uzela Pitera takvog kakav je, nego da se pojavi neko sa skroz drugačijim idejama. Tolkiena, na prvom mestu, nije ni trebalo ekranizovat; i šta da se filmskih prava dokopa neko ko bi bio još
gori od PJ?
To je prvi problem koji imam sa Silmarilionom, da uzme da ga pravi neko ko bi sve okrenuo tumbe, i predstavio skroz drugačiji pogled (svoj).
Ono drugo - i važnije - jeste što mislim da bi to bilo svetogrđe. Ja nemam predstavu kako bi se Silmarilion
uopšte snimio. Šta bi film napravio od te priče, nekog novog Ben Hura? Jer je meni to isto, ko da uzmeš da ekranizuješ stvaranje sveta, da proste vernici. Oni koji ne veruju, njima bi bilo smešno; baš kako je ateistima bilo smešno kad je Mojsije (jel beše to Čarlton Heston? ne sećam se više) razdvajao more; a oni koji
veruju, njima bi bilo jeres.
Možda grešim za ostale, znam da bi meni bilo.