Tolkinov svet

• Začetnik teme Začetnik teme Hurin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
То су пуке спекулације и жеље многих фанова

Nadam se da jesu, ali znaš da para vrti gde burgija... Da. Ne bi me iznenadilo da neko tamo, kad konačno prebroji sve (dosad) namlaćene pare; pomisli da tu ima još koječeg na čemu bi se dalo zaradit. A ako se huligani toga dosete; a pravo da ti kažem, ne treba im naročite mudrosti za takav zaključak; i ako neki advokatski timovi negde tamo možda već bistre autorska prava i franšize i brendove i deonice i procente; eto nama neDovršenih priča na velikom platnu da ćemo se samo okretat oko sebe i pitat: šta to bi?

Nadam se da jesu, ali znaš da para vrti gde burgija... Da. Ne bi me iznenadilo da neko tamo, kad konačno prebroji sve (dosad) namlaćene pare; pomisli da tu ima još koječeg na čemu bi se dalo zaradit. A ako se huligani toga dosete; a pravo da ti kažem, ne treba im naročite mudrosti za takav zaključak; i ako neki advokatski timovi negde tamo možda već bistre autorska prava i franšize i brendove i deonice i procente; eto nama neDovršenih priča na velikom platnu da ćemo se samo okretat oko sebe i pitat: šta to bi?

Ухх ма неће ваљда до тога доћи. Надам се. А можда и хоће. У праву си за бургију хахахаха =)

Нисам сигуран да ли је ово питање већ постављено, али који вам је омиљени лик (мислим уопште из Толкиновог величанственог света)? За кога бисте ви рекли да описује вас или оно што бисте желели да будете? =)

Нисам сигуран да ли је ово питање већ постављено, али који вам је омиљени лик (мислим уопште из Толкиновог величанственог света)? За кога бисте ви рекли да описује вас или оно што бисте желели да будете? =)

Омиљени лик ми је Гандалф.Некако мистериозан,интересантан,занимљив,баш га волим.

Gde si to pronašao, molim?

Izvini što opet pitam, stvarno me zanima, ako se sećaš.

Чини ми се да има тога у Недовршеним причама,а има и на :http://tolkiengateway.net/wiki/Main_Page

Nisam nikad razmišljala na taj način. Naprimer, volim Finroda i isto tako volim Feanora; mada iz skroz drugačijih razloga; i to je možda najpošteniji odgovor koji sam u stanju dati: svi su mi likovi dragi iz nekog razloga, čak i neki kod kojih se ima malo šta za voleti.

Radi se o stvari koju naročito poštujem kod Tolkiena, a to je da su mu likovi živi (životni?), i svaki za sebe jedinstven; čak i kad ih je opisivao samo sa par reči, nekom crticom, jednim pogledom u prolazu. Kao Joreta u Povratku kralja, ona koja je uzela da drži slovo Aragornu o Kraljolistu, sećaš se? Pojavila se u toj jednoj sceni, i rekla tri rečenice; i ja sam je umela tako jasno videti kao da joj je posvećeno pola knjige. Čak i skroz sporedni likovi kod Tolkiena mogu da blesnu kao dragulj, i urežu ti se pamćenje; i znao ih je savršeno opisati sa samo jednom reči koju im stavi u usta, tako dobro da odmah znate i kako sigurno izgledaju, i kakve su naravi, i da li ih komšije možda ne mogu očima videti.

Ali ima dva lika koja su mi bila čudno bliska kad sam prvi put o njima čitala. Ni dan danas ne znam zašto sam ih tako doživela. Radi se o Morwen, Turinovoj majci; i Eolu, Tamnom Vilenjaku - onome čiji je sin Maeglin napravio šou u Gondolinu zato što se Idril zaljubila u Tuora. Ako ima ijedan lik kod Tolkiena koji mi je sličan :mrgreen:, onda je to Morwen. Ne likom, već karakterom.

Nadam se da neću proći ko ona, strašno.

Zašto mi se Eol dopao, stvarno ne znam. Nije bio takav da ga čovek može volet; i nije mi drag kao, šta znam, Finrod. Prosto kao da nekako imam razumevanja za tog nesretnika, ne znam.

(Silmarillion na stranu, molim. :mrgreen: )
Ja mislim da je Bombadil jedan opaki frajer. :D
Ali ne znam da li bih volela da budem on... Mislim da bih radije bila Beorn ili jos bolje - Gwaihir. :aha:
A lik koji me opisuje... Uf... Mozda Eomer. Hrabro srce, pravda da izadje na videlo, temperamentan, ponekad netaktican... I rukuje macom, bre! :mrgreen:

Sigurno ste već govorili o tome, ali nova sam ovde. :) Međutim, nisam sigurna da bih uopšte htela da vidim da se Silmarilion ekranizuje.

Neki koji vole Tolkiena, kažu da su prosto "preživeli" filmove; pojeli ih ko pas s maslom, zato što ničeg boljeg nije bilo. Ja film volim, mada, naravno, to je skroz neka druga stvar u odnosu na knjige. Imam dva problema u vezi eventualnog snimanja Silmariliona. Prvo, skroz sam se svikla na Pitera; bez obzira da li mu zameram ovo ili ono. Mislim da možda ne bih gledala Hobita da ga je radio bilo ko drugi (kao što je u početku trebalo da bude s del Torom), zato što sam sad već naviknuta kako je to Piter predstavio i svako bi mi odstupanje smetalo. Ko što sam već pisala negde na nekom pdf, taman posla da mi sad neko tu postane kreativan i artista i odluči da Galadrijela ubuduće bude crnokosa ili štatijaznam. Karikiram, ali ono što hoću da kažem, jeste da sad, posle Pitera, imam određena očekivanja; da se sve ubuduće - ako ičega bude - nadoveže u istom smislu. Pre bih uzela Pitera takvog kakav je, nego da se pojavi neko sa skroz drugačijim idejama. Tolkiena, na prvom mestu, nije ni trebalo ekranizovat; i šta da se filmskih prava dokopa neko ko bi bio još gori od PJ?

To je prvi problem koji imam sa Silmarilionom, da uzme da ga pravi neko ko bi sve okrenuo tumbe, i predstavio skroz drugačiji pogled (svoj).

Ono drugo - i važnije - jeste što mislim da bi to bilo svetogrđe. Ja nemam predstavu kako bi se Silmarilion uopšte snimio. Šta bi film napravio od te priče, nekog novog Ben Hura? Jer je meni to isto, ko da uzmeš da ekranizuješ stvaranje sveta, da proste vernici. Oni koji ne veruju, njima bi bilo smešno; baš kako je ateistima bilo smešno kad je Mojsije (jel beše to Čarlton Heston? ne sećam se više) razdvajao more; a oni koji veruju, njima bi bilo jeres.

Možda grešim za ostale, znam da bi meni bilo.

Meni je nekako logicnije da se Silmarilion ekranizuje (iako ne vidim potrebu) u vidu neke serije od 10-ak epizoda.
Ipak tu postoji mnogo prica, koje se zajedno tesko mogu povezati u film, ali koje bi se pojedinacno mogle odraditi :).

Apropo likova, setila sam se jos jednog juce, ali me mrzelo da se logiram ponovo. :lol:
Covek s Meseca (The Man in the Moon), carobnjak. On mi je isto dosta zanimljiv lik. :aha:

Sto se tice Silmarilliona, ni ja nisam za to da se ekranizuje. Bilo bi to dosta tesko da se izvede, a sigurno bi bilo "pisi propalo".
Kad Jackson nije mogao ni Bombadila da ubaci u LOTR filmove, sta bi onda sve izbacio odatle... Ne-ne. :nono3:

Meni je nekako logicnije da se Silmarilion ekranizuje (iako ne vidim potrebu) u vidu neke serije od 10-ak epizoda.
Ipak tu postoji mnogo prica, koje se zajedno tesko mogu povezati u film, ali koje bi se pojedinacno mogle odraditi :).

То сам ја и рекао.Свака прича могла би да буде епизода од нпр. 1 сат.Неке дуже би могао да подели на 2 дела,или колико год да му треба да уради то како треба.

Apropo likova, setila sam se jos jednog juce, ali me mrzelo da se logiram ponovo. :lol:
Covek s Meseca (The Man in the Moon), carobnjak. On mi je isto dosta zanimljiv lik. :aha:

Sto se tice Silmarilliona, ni ja nisam za to da se ekranizuje. Bilo bi to dosta tesko da se izvede, a sigurno bi bilo "pisi propalo".
Kad Jackson nije mogao ni Bombadila da ubaci u LOTR filmove, sta bi onda sve izbacio odatle... Ne-ne. :nono3:

Где има да се прочита мало више о Човеку са месеца?

Да било би тешко екранизовати Силмарилиона,али ако би то урадио било би фантастично.Све ми се чини да би за једно 5 година дошло до тога и то као серије.Вероватно је Питер Џексон већ добијао молбе за то од љубитеља широм света и врло је могуће да се Силмарилион сними.

То што је избацио Тома Бомбадила из филма му и ја замерам.Вероватно би трајало предуго са тим ,али требало је и њега да прикаже.:)

- - - - - - - - - -

Da, al to opet ne bi izgledalo kako treba.

Нек буде и сат ипо.Мислим да би он то умео да уради.

Па одбројавам још од када је било годину дана,наравно да ми је сада само 100 дана.:)Мислим да ће филм бити добар,али ме занима како ће уклопити Леголаса у причу и како ће приказати Беорна.

Čini mi se iz trailera, mada, naravno, možda grešim, i samo imam takav dojam; da će ga napravit nešto drč.nijeg nego u LOTR-u. Onako, malo više ko muško. :mrgreen: Što se tiče uklapanja, uklopiće njega PJ već nekako, ne brini, pa makar se mi na glavu postavili. Biće umesto jednog od svih onih anonimnih Vilenjaka na Tranduilovom dvoru koji se nigde u knjizi ne objašnjavaju detaljnije.

I ja se pitam za Beorna. Samo se nadam da neće ispast nešto ko oni nesretni vukodlaci u Tvajlajtu. :aha:

Нисам гледао сумрак сагу и не знам како су ти вукодлаци изгледали,али не свиђа ми се како си то рекла.Да Хобит би могао испасти дрчнији.Једва чекам да видим битку пет армија у трећем делу.Знам да Џексон прави добре битке,па очекујем нешто баш велико и масовно.

Ja sam gledala trailere za Tvajlajt, pa znam otprilike kako je izgledalo, i, da, ni meni se ne sviđa. Nadam se da će PJ ostat veran sebi, i da će napravit Beorna tako da niko od nas ne mora da se stidi kad bude izlazio iz bioskopa.

Za bitke se ne sekiram, ne kad je Piter u pitanju. On će da napravi ludilo.

Па одбројавам још од када је било годину дана,наравно да ми је сада само 100 дана.:)Мислим да ће филм бити добар,али ме занима како ће уклопити Леголаса у причу и како ће приказати Беорна.
Beorn, Beorn, to jedva cekam. :srecna:
Ne svidja mi se izbor glumca pa cekam sminku. :rumenka:

Back