gost 198065
Poznat
- Poruka
- 7.720
Jao, a baš sam pre par dana naleteo na Linzi sa ovim spotom i muzikom, i moram da pitam... Ja sam obično stručnjak za nalaženje muzike, ali koji je tačno soundtrack prvi koji ona izvodi... Druga dva znam, ali treba mi ona glavna melodija, ona THE Lord of the Rings melodija... Da li je to možda Concerning hobbits... Nemoguće da sam toliko pogrešio...
Ovako, ja mislim da sam nabasao na neku glupu verziju i lošu obradu Gospodara (novija je) jer mi se stil pisanja i dalje ne sviđa... Ko zna i da li je ovo zaista Tolkinovo pisanje; siguran sam da je višestruko izmenjeno, pošto mi u prinicipu nemamo dobre urednike ovih dana...
Naravno, postoje i neke stvari kod Tolkina koje mi smetaju generalno (nevezano za stil pisanja); Recimo Aragorn me jako nervira... Nisam mogao da poverujem da će mi verzija u knjigama biti podjednako mrska kao i filmska verzija... Ne dopada mi se često način na koji likovi komuniciraju... Nekako su im dijalozi veoma prosti i dosadni... Znam da ćete me živog pojesti ovde... Ali ne zaboravite da ja i dalje Tolkina smatram jednim od najluđih i najpametnijih ljudi na celom svetu jer niko nije imao toliko nenormalan um da stvori ovoliki svet...
Po pitanju prevođenja Silmariliona u film; nije toliko nemoguće kao što mislite, i ne mora da znači da bi bilo glupo. Da se ja pitam, izabrao bih dva-tri režisera koji su zaista odlični, i bili bi zaduženi za stvaranje potpuno drugačijeg filma (filmova) od LotR-a... Recimo, u Hari Poteru, zadnjem delu, postoji scena kada Smrt sreće tri brata, i oni su se dosetili da umesto live action scene naprave "igru senki" i meni se to jako dopalo - bajkovito i odlično. Ne kažem da tako treba i S. uraditi, ali nešto slično bi se moglo primeniti za "stvaranje sveta" na početku filma...ako me razumete...
Dakle, neko predivno mešanje boja i svetlucave prašine, magične prašine i svet koji se oblikuje u tami...
Naravno, ne zaboravite da će uskoro (nadam se) izaći i Letopisi Narnije - Čarobnjakov sestrić, gde ćemo prisustvovati stvaranju Narnije, koju je takođe neko "dozvao" u postanje pesmom... Tako da, već će tu biti odrađeno.. Čak i ako urade loše, znaće se kako "ne treba" uraditi...
Za Bombadila, to je ispala jedna velika, velika glupost. Šta, nije mogao da "stane" u film?! Zar nije mogla scena tipa gde hobiti sreću Toma u šumi, on ih odvodi kući; Frodo uživa u prirodi koju posmatra kroz prozor, i kasnije hobiti napuštaju Toma i kreću dalje na put... Videli bismo Toma, i čitava scena bi mogla da traje minut-dva... Naravno, bilo bi izbačeno već par bitnih događaja, ali suština bi bila tu.
Dalje, ja verujem u jednu od teorija na netu koje kruže... Naravno, možda to nije bila ni Tolkinova ideja (jer je on tvrdio kako ni on ne zna ko je Tom), ali mislim da je on bio Veštac-kralj od Angmara... Znam, znam... Zvuči glupo... Ali objašnjenje je to da pred kralj Gospodara (jer je i veštac uništen) Gandalf kaže da će posetiti Toma, kako bi podugo razgovarali... Međutim, od tog razgovora nije bilo ništa, jer se Gandalf vratio u Okrug veoma brzo... Što dovodi do sledećeg zaključka - Tom i veštac su ista osoba, jer je ubijanjem vešca, nestao i Tom, što je Gandalf hteo da proveri... Naravno, ova teorija zapravo ima mnogo rupa... Između ostalog zašto bi veštac vodio dupli život, i otkud to da je stariji od svih drugih... Dalje, ja nisam siguran koliko je ovo za Gandalfa i razgovor tačno, jer sam pročitao na netu, ne u knjizi... Takođe, evo druge mogućnosti; Tom iz nekog razloga nije mogao da napusti svoje šume i svoj "svet", pa kada je Neprijatelj poražen, Gandalf je možda želeo da proveri da li je Tom sada "slobodan" ali ne zatiče nikoga u njegovoj kući, jer je on već otišao... Ovo je, verovatno logičnije.
Sledeća teorija, ne znam da li je ima na netu, više je moja... Tom je zapravo Tolkin. Zašto? evo...
-Imun je na prsten - Tolkin zna sve o prstenu; zna koliko je moćan i zao, čemu služi, kako je skovan (pošto je ipak "skovan" u njegovoj glavi), i samim tim, pošto ga tako dobro poznaje, imun je na njegovo zlo.
-Tom veoma voli svoju ženu - Tolkin je neizmerno voleo svoju ženu, zna se.
-Tom pesmom priča, njegova snaga leži u pesmama - Oh, to mi liči na Tolkina, koji je u stanju da ispriča nenormalne priče svojim pesmama, koje su sjajne, prosto i jednostavno.
-Postoji neko ko je podjednako star kao i Tom, neko ko je bio tu i pre nastanka sveta, i nakon kraja svega... Tolkin -- Kako; On je stvorio taj svet, dao mu dušu, stvorio je svako moguće stvorenje koje je u njemu živelo, oživeo vilovnjake, ljude, patuljke... oblikovao planine i stvarao potoke, podizao šume, prizvao zvezde... Tolkin je bio u tom svetu pre ikoga drugog, niko u njemu nije postojao pre njega. Tolkin je zapravo Tom Bombadil.
sam dugo imala za zvono na mobilnom.Concerning hobbits.

Sad imam the main theme.

Ne dopada mi se često način na koji likovi komuniciraju..
Meni se upravo to dopada.
Jel ne beše Witch-king vođa Nazgula?

Bilo bi izvodljivo da je Tom zapravo Tolkien, da na njegovom grobu ne piše: Beren.
Ali ideja je dobra.

Ne, ne bih htela da vidim Silmarilion animiran kao kod HP, ma ni jednu scenu.