Tolkinov svet

• Začetnik teme Začetnik teme Hurin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jao, a baš sam pre par dana naleteo na Linzi sa ovim spotom i muzikom, i moram da pitam... Ja sam obično stručnjak za nalaženje muzike, ali koji je tačno soundtrack prvi koji ona izvodi... Druga dva znam, ali treba mi ona glavna melodija, ona THE Lord of the Rings melodija... Da li je to možda Concerning hobbits... Nemoguće da sam toliko pogrešio...

Ovako, ja mislim da sam nabasao na neku glupu verziju i lošu obradu Gospodara (novija je) jer mi se stil pisanja i dalje ne sviđa... Ko zna i da li je ovo zaista Tolkinovo pisanje; siguran sam da je višestruko izmenjeno, pošto mi u prinicipu nemamo dobre urednike ovih dana...
Naravno, postoje i neke stvari kod Tolkina koje mi smetaju generalno (nevezano za stil pisanja); Recimo Aragorn me jako nervira... Nisam mogao da poverujem da će mi verzija u knjigama biti podjednako mrska kao i filmska verzija... Ne dopada mi se često način na koji likovi komuniciraju... Nekako su im dijalozi veoma prosti i dosadni... Znam da ćete me živog pojesti ovde... Ali ne zaboravite da ja i dalje Tolkina smatram jednim od najluđih i najpametnijih ljudi na celom svetu jer niko nije imao toliko nenormalan um da stvori ovoliki svet...

Po pitanju prevođenja Silmariliona u film; nije toliko nemoguće kao što mislite, i ne mora da znači da bi bilo glupo. Da se ja pitam, izabrao bih dva-tri režisera koji su zaista odlični, i bili bi zaduženi za stvaranje potpuno drugačijeg filma (filmova) od LotR-a... Recimo, u Hari Poteru, zadnjem delu, postoji scena kada Smrt sreće tri brata, i oni su se dosetili da umesto live action scene naprave "igru senki" i meni se to jako dopalo - bajkovito i odlično. Ne kažem da tako treba i S. uraditi, ali nešto slično bi se moglo primeniti za "stvaranje sveta" na početku filma...ako me razumete...
Dakle, neko predivno mešanje boja i svetlucave prašine, magične prašine i svet koji se oblikuje u tami...
Naravno, ne zaboravite da će uskoro (nadam se) izaći i Letopisi Narnije - Čarobnjakov sestrić, gde ćemo prisustvovati stvaranju Narnije, koju je takođe neko "dozvao" u postanje pesmom... Tako da, već će tu biti odrađeno.. Čak i ako urade loše, znaće se kako "ne treba" uraditi...

Za Bombadila, to je ispala jedna velika, velika glupost. Šta, nije mogao da "stane" u film?! Zar nije mogla scena tipa gde hobiti sreću Toma u šumi, on ih odvodi kući; Frodo uživa u prirodi koju posmatra kroz prozor, i kasnije hobiti napuštaju Toma i kreću dalje na put... Videli bismo Toma, i čitava scena bi mogla da traje minut-dva... Naravno, bilo bi izbačeno već par bitnih događaja, ali suština bi bila tu.

Dalje, ja verujem u jednu od teorija na netu koje kruže... Naravno, možda to nije bila ni Tolkinova ideja (jer je on tvrdio kako ni on ne zna ko je Tom), ali mislim da je on bio Veštac-kralj od Angmara... Znam, znam... Zvuči glupo... Ali objašnjenje je to da pred kralj Gospodara (jer je i veštac uništen) Gandalf kaže da će posetiti Toma, kako bi podugo razgovarali... Međutim, od tog razgovora nije bilo ništa, jer se Gandalf vratio u Okrug veoma brzo... Što dovodi do sledećeg zaključka - Tom i veštac su ista osoba, jer je ubijanjem vešca, nestao i Tom, što je Gandalf hteo da proveri... Naravno, ova teorija zapravo ima mnogo rupa... Između ostalog zašto bi veštac vodio dupli život, i otkud to da je stariji od svih drugih... Dalje, ja nisam siguran koliko je ovo za Gandalfa i razgovor tačno, jer sam pročitao na netu, ne u knjizi... Takođe, evo druge mogućnosti; Tom iz nekog razloga nije mogao da napusti svoje šume i svoj "svet", pa kada je Neprijatelj poražen, Gandalf je možda želeo da proveri da li je Tom sada "slobodan" ali ne zatiče nikoga u njegovoj kući, jer je on već otišao... Ovo je, verovatno logičnije.

Sledeća teorija, ne znam da li je ima na netu, više je moja... Tom je zapravo Tolkin. Zašto? evo...
-Imun je na prsten - Tolkin zna sve o prstenu; zna koliko je moćan i zao, čemu služi, kako je skovan (pošto je ipak "skovan" u njegovoj glavi), i samim tim, pošto ga tako dobro poznaje, imun je na njegovo zlo.
-Tom veoma voli svoju ženu - Tolkin je neizmerno voleo svoju ženu, zna se.
-Tom pesmom priča, njegova snaga leži u pesmama - Oh, to mi liči na Tolkina, koji je u stanju da ispriča nenormalne priče svojim pesmama, koje su sjajne, prosto i jednostavno.
-Postoji neko ko je podjednako star kao i Tom, neko ko je bio tu i pre nastanka sveta, i nakon kraja svega... Tolkin -- Kako; On je stvorio taj svet, dao mu dušu, stvorio je svako moguće stvorenje koje je u njemu živelo, oživeo vilovnjake, ljude, patuljke... oblikovao planine i stvarao potoke, podizao šume, prizvao zvezde... Tolkin je bio u tom svetu pre ikoga drugog, niko u njemu nije postojao pre njega. Tolkin je zapravo Tom Bombadil.

Concerning hobbits.
sam dugo imala za zvono na mobilnom. :mrgreen:

Sad imam the main theme. :mrgreen:

Ne dopada mi se često način na koji likovi komuniciraju..

Meni se upravo to dopada.

Jel ne beše Witch-king vođa Nazgula? :think: Nek me isprave - i razapnu - bolji znalci. Kako nadođe da je nestao kad i Tom, i gde piše kako je Tom, i da li je uopšte, nestao?

Bilo bi izvodljivo da je Tom zapravo Tolkien, da na njegovom grobu ne piše: Beren.

Ali ideja je dobra. :) To je upravo ono što volim kod Profesora: on se može tumačiti na stotine načina, i svi mogu biti tačni.

Ne, ne bih htela da vidim Silmarilion animiran kao kod HP, ma ni jednu scenu.

Морам мало да те гњавим,не верујем да ће ми се опет пружити прилика.Ухватити Хурина да нешто не зна из Господара прстенова, исто је као добити седмицу на лотоу.:cistinaocare:

Да не бих тражио и ако ти није тешко пошаљи ми линк одакле вадиш ово,да видим шта се десило и кад у Арди.

Хехехехе.Па не знам ја БАШ све.ХЕхехехе
Ево ти линк:http://tolkiengateway.net/wiki/Main_Page
Имаш са стране,На данашњи дан на Земљи и у Арди:)
Овај филм нисам гледао,кад будем имао времена погледаћу.Како је урађен?

Jao, a baš sam pre par dana naleteo na Linzi sa ovim spotom i muzikom, i moram da pitam... Ja sam obično stručnjak za nalaženje muzike, ali koji je tačno soundtrack prvi koji ona izvodi... Druga dva znam, ali treba mi ona glavna melodija, ona THE Lord of the Rings melodija... Da li je to možda Concerning hobbits... Nemoguće da sam toliko pogrešio...

Ovako, ja mislim da sam nabasao na neku glupu verziju i lošu obradu Gospodara (novija je) jer mi se stil pisanja i dalje ne sviđa... Ko zna i da li je ovo zaista Tolkinovo pisanje; siguran sam da je višestruko izmenjeno, pošto mi u prinicipu nemamo dobre urednike ovih dana...
Naravno, postoje i neke stvari kod Tolkina koje mi smetaju generalno (nevezano za stil pisanja); Recimo Aragorn me jako nervira... Nisam mogao da poverujem da će mi verzija u knjigama biti podjednako mrska kao i filmska verzija... Ne dopada mi se često način na koji likovi komuniciraju... Nekako su im dijalozi veoma prosti i dosadni... Znam da ćete me živog pojesti ovde... Ali ne zaboravite da ja i dalje Tolkina smatram jednim od najluđih i najpametnijih ljudi na celom svetu jer niko nije imao toliko nenormalan um da stvori ovoliki svet...

Po pitanju prevođenja Silmariliona u film; nije toliko nemoguće kao što mislite, i ne mora da znači da bi bilo glupo. Da se ja pitam, izabrao bih dva-tri režisera koji su zaista odlični, i bili bi zaduženi za stvaranje potpuno drugačijeg filma (filmova) od LotR-a... Recimo, u Hari Poteru, zadnjem delu, postoji scena kada Smrt sreće tri brata, i oni su se dosetili da umesto live action scene naprave "igru senki" i meni se to jako dopalo - bajkovito i odlično. Ne kažem da tako treba i S. uraditi, ali nešto slično bi se moglo primeniti za "stvaranje sveta" na početku filma...ako me razumete...
Dakle, neko predivno mešanje boja i svetlucave prašine, magične prašine i svet koji se oblikuje u tami...
Naravno, ne zaboravite da će uskoro (nadam se) izaći i Letopisi Narnije - Čarobnjakov sestrić, gde ćemo prisustvovati stvaranju Narnije, koju je takođe neko "dozvao" u postanje pesmom... Tako da, već će tu biti odrađeno.. Čak i ako urade loše, znaće se kako "ne treba" uraditi...

Za Bombadila, to je ispala jedna velika, velika glupost. Šta, nije mogao da "stane" u film?! Zar nije mogla scena tipa gde hobiti sreću Toma u šumi, on ih odvodi kući; Frodo uživa u prirodi koju posmatra kroz prozor, i kasnije hobiti napuštaju Toma i kreću dalje na put... Videli bismo Toma, i čitava scena bi mogla da traje minut-dva... Naravno, bilo bi izbačeno već par bitnih događaja, ali suština bi bila tu.

Dalje, ja verujem u jednu od teorija na netu koje kruže... Naravno, možda to nije bila ni Tolkinova ideja (jer je on tvrdio kako ni on ne zna ko je Tom), ali mislim da je on bio Veštac-kralj od Angmara... Znam, znam... Zvuči glupo... Ali objašnjenje je to da pred kralj Gospodara (jer je i veštac uništen) Gandalf kaže da će posetiti Toma, kako bi podugo razgovarali... Međutim, od tog razgovora nije bilo ništa, jer se Gandalf vratio u Okrug veoma brzo... Što dovodi do sledećeg zaključka - Tom i veštac su ista osoba, jer je ubijanjem vešca, nestao i Tom, što je Gandalf hteo da proveri... Naravno, ova teorija zapravo ima mnogo rupa... Između ostalog zašto bi veštac vodio dupli život, i otkud to da je stariji od svih drugih... Dalje, ja nisam siguran koliko je ovo za Gandalfa i razgovor tačno, jer sam pročitao na netu, ne u knjizi... Takođe, evo druge mogućnosti; Tom iz nekog razloga nije mogao da napusti svoje šume i svoj "svet", pa kada je Neprijatelj poražen, Gandalf je možda želeo da proveri da li je Tom sada "slobodan" ali ne zatiče nikoga u njegovoj kući, jer je on već otišao... Ovo je, verovatno logičnije.

Sledeća teorija, ne znam da li je ima na netu, više je moja... Tom je zapravo Tolkin. Zašto? evo...
-Imun je na prsten - Tolkin zna sve o prstenu; zna koliko je moćan i zao, čemu služi, kako je skovan (pošto je ipak "skovan" u njegovoj glavi), i samim tim, pošto ga tako dobro poznaje, imun je na njegovo zlo.
-Tom veoma voli svoju ženu - Tolkin je neizmerno voleo svoju ženu, zna se.
-Tom pesmom priča, njegova snaga leži u pesmama - Oh, to mi liči na Tolkina, koji je u stanju da ispriča nenormalne priče svojim pesmama, koje su sjajne, prosto i jednostavno.
-Postoji neko ko je podjednako star kao i Tom, neko ko je bio tu i pre nastanka sveta, i nakon kraja svega... Tolkin -- Kako; On je stvorio taj svet, dao mu dušu, stvorio je svako moguće stvorenje koje je u njemu živelo, oživeo vilovnjake, ljude, patuljke... oblikovao planine i stvarao potoke, podizao šume, prizvao zvezde... Tolkin je bio u tom svetu pre ikoga drugog, niko u njemu nije postojao pre njega. Tolkin je zapravo Tom Bombadil.

Хмммм.Комуникација између ликова није лоша,једино Фродо касније постаје досаднији,али то је намерно урађено да би смо видели шта му је прстен урадио.
Силмарилион.......можда би и могао тако да се уради почетак,боје,музика,тако нешто је и у књизи(музика Аинура чини ми се).Откуд ти то за екранизацију прве књиге Нарније,ја то нисам чуо?
Том Бомбадил-Није вештац краљ сигурно то ти одмах кажем.То би можда било могуће код неких других писаца,али код Толкина не.Свиђа ми се теорија да је то сам Толкин,чак сам и ја размишљао о томе.Има смисла,али не можемо бити сигурни осим ако Кристофер Толкин не извуче још неку изгубљену белешку свог оца(ја се надам да ће тако бити,не само у вези са Бомбадилом,хоћу још Толкина).

Хехехехе.Па не знам ја БАШ све.ХЕхехехе

Овај филм нисам гледао,кад будем имао времена погледаћу.Како је урађен?

:huh:

Па аматерски,са јако скромним буџетом,али вреди га погледати.Арагон им је пун погодак.:okok:

Slažem se s Anáriel.

I sama sam gledala Hunt jako davno, i dopao mi se, baš kao što ona kaže; uzevši u obzir amatersku produkciju. I naročito uzevši u obzir ljubav zbog koje su se uopšte upustili u celu priču.

Ne znam kako vi, ali ja, naprimer, ne mogu da istrpim parodije na Tolkiena. U smislu klipa iznad, i slično. To me skoro pa lično vređa. :mrgreen:

Ali, ja sam malo luda kad je Tolkien u pitanju.

Ne volim te parodije. I ja mislim da vredjaju mene licno. :p :lol:
Ali ovo mogu da slusam uvek.
:zcepanje:
Mozda zato sto nije uvredljivo. :lol:

@Valkyriur - Nisi me razumela... Ja nisam rekao da se S. uradi kao scena u Hari Poteru, jer bi to bilo smešno; Rekao sam kako je super ispalo što su scenu iz knjige, koja je teško izvodljiva u live action maniru, pretvorili u polu-animiranu scenu koja je zapravo igra senkama, i za Silmarilion bi moglo da se uradi nešto slično, ali bolje.

@Hurin, nemam pojma, ali ja jedva čekam... To sam pročitao, i proveravam stalno vesti na tu temu, ali pošto su uprskali treći deo, malo odugovlače i razmišljaju koji je sledeći deo za snimanje najbolji (kako bi osigurali franšizu), pa je u razmatranju valjda Srebrna stolica (koja ima manje šanse po produkciji, ali fanovi žele njega) dok se ozbiljno razmatra Čarobnjakov srestrić... I ja bih više voleo ovo drugo, jer me jako zanima kako bi uradili Narniju pre Narnije, i buđenje veštice (epic, just epic), uništen grad, i pre i posle svega Šumu među svetovima...

@Valkyriur - Nisi me razumela... Ja nisam rekao da se S. uradi kao scena u Hari Poteru, jer bi to bilo smešno; Rekao sam kako je super ispalo što su scenu iz knjige, koja je teško izvodljiva u live action maniru, pretvorili u polu-animiranu scenu koja je zapravo igra senkama, i za Silmarilion bi moglo da se uradi nešto slično, ali bolje.

Razumela sam. :) I meni se dopalo kako su taj deo priče odradili u HP.

Ali, opet kažem, ne bih volela ni jednu stranicu Silmariliona da vidim animiranu, ili kao igru senki, ili kako god hoćeš to da nazoveš - svejedno - pa da je ne znam kako vešto i dobro urade. Prosto mi se ne dopada ta ideja. S druge strane, uopšte mi se ne dopada ideja da se Silmarilion ekranizuje. :mrgreen:

Samo moje mišljenje.

Razumem te... Prosto voliš S. toliko da ti se svaka obrada čini kao skrnavljenje...
Mada, svi su Džeksonu govorili da odustane od LotR-a jer je "nemoguće" uraditi ga...
E sad, kada je izašao Hobit, shvatam šta mi je nekako smetalo kod LotR-a -- Siv je, bukvalno.
Juče je izašao drugi trejler za Šmaugova pustošenja i ja sam se izgubio u bojama Međuzemlja... Baš tako kako sam napisao, tako sam mislio.
Tonovi boja u Gospodaru su bledi i sivi, i nekako nisu dovoljno dobro prikazali lepotu prirode opisanu u knjigama, dok opet Hobit to radi dosta bolje, za šta je, naravno, kriv napredak tehnologije.
Ono što ne volim u Hobitu jeste preterano oslanjanje na CGI - Gospodar je imao 100x bolju mešavinu CGI i praktičnih efekata, gde je većina orka zapravo maska i prava gluma, a u Hobitu scene sa orcima izgledaju smešno, i kranje nerealno... To kažem ja, koji nisam gledao film u 3D niti Imax bioskopu...jer ljudi koji jesu, kažu da je "toliko realno, da se prosto vidi šta je sve veštačko u vezi filma..." a to mi se ne dopada.
Hoću reći, možda bi bilo bolje da je Hobit prvi urađen, pa u ovo vreme Gospodar, jer u gospodaru ima toliko toga da se vidi od lokacija, dok njih ima manje u hobitu, pa ekranizacija prve trilogije ostaje nekako polu-mrtva, a hobit koji inače nema toliko "soka", bude razvučen na nešto živahnije...
Meni se prvi Hobit jako dopao... Mada moram reći da je razvučen, i banalan u nekim delovima (ima dosta patetike... Recimo onaj kliše na samom kraju filma...ono sa Torinom i Bilbom: "I have never being so wrong in my life..."... jako loše odrađeno...). Ali opet kažem - izgubim se u bojama i lepoti Međuzemlja iz Hobita... Voleo bih da postoji neka prerađena verzija Gospodara gde su pojačali boje i oživeli malo sliku... Ja imam full HD verziju, ali opet nije to to.. Zeleno nije dovoljeno zeleno... U hobitu, zeleno blješti od zelene...

Razumem te... Prosto voliš S. toliko da ti se svaka obrada čini kao skrnavljenje...
Mada, svi su Džeksonu govorili da odustane od LotR-a jer je "nemoguće" uraditi ga...
E sad, kada je izašao Hobit, shvatam šta mi je nekako smetalo kod LotR-a -- Siv je, bukvalno.
Juče je izašao drugi trejler za Šmaugova pustošenja i ja sam se izgubio u bojama Međuzemlja... Baš tako kako sam napisao, tako sam mislio.
Tonovi boja u Gospodaru su bledi i sivi, i nekako nisu dovoljno dobro prikazali lepotu prirode opisanu u knjigama, dok opet Hobit to radi dosta bolje, za šta je, naravno, kriv napredak tehnologije.
Ono što ne volim u Hobitu jeste preterano oslanjanje na CGI - Gospodar je imao 100x bolju mešavinu CGI i praktičnih efekata, gde je većina orka zapravo maska i prava gluma, a u Hobitu scene sa orcima izgledaju smešno, i kranje nerealno... To kažem ja, koji nisam gledao film u 3D niti Imax bioskopu...jer ljudi koji jesu, kažu da je "toliko realno, da se prosto vidi šta je sve veštačko u vezi filma..." a to mi se ne dopada.
Hoću reći, možda bi bilo bolje da je Hobit prvi urađen, pa u ovo vreme Gospodar, jer u gospodaru ima toliko toga da se vidi od lokacija, dok njih ima manje u hobitu, pa ekranizacija prve trilogije ostaje nekako polu-mrtva, a hobit koji inače nema toliko "soka", bude razvučen na nešto živahnije...
Meni se prvi Hobit jako dopao... Mada moram reći da je razvučen, i banalan u nekim delovima (ima dosta patetike... Recimo onaj kliše na samom kraju filma...ono sa Torinom i Bilbom: "I have never being so wrong in my life..."... jako loše odrađeno...). Ali opet kažem - izgubim se u bojama i lepoti Međuzemlja iz Hobita... Voleo bih da postoji neka prerađena verzija Gospodara gde su pojačali boje i oživeli malo sliku... Ja imam full HD verziju, ali opet nije to to.. Zeleno nije dovoljeno zeleno... U hobitu, zeleno blješti od zelene...

Јел може линк за други трејлер?

Već se vidi da Šmaugova pustošenja neće preterano biti bolji od Neočekivanog putovanja...
Naravno, biće tu više događaja...mnogo više, ali već probija patetika kroz sami trejler...
Prvenstveno mislim na ubačene dijaloge i neke scene koje su bile kranje nepotrebne...
Meni lično ne smeta ni nasilno povezivanje sa Gospodarom (Legolas, Frodo... I zamalo Aragorn... Sreća što ih je Vigo prozreo pa je odbio ulogu, objasnivši Džeksonu da Aragornu tu nije mesto, i da bi samo ražestio fanove), jer verujem da je Džekson malo bio i pritisnut produkcijskim kućama koje rade Hobita, jer je pod velikim pritiskom, i velike su pare u pitanju, i bilo bi poželjno da zaradi koliko i Gospodar (u ovom slučaju, više od njega), ali prosto mi smeta što izvrću ruglu samu priču i suštinu Hobita - bio je namenjen za decu, i priča i jeste takva; ne razumem čemu toliko patetisanje i usiljeni dijalozi... I sam trejler za dvojku ih je pun... Jako mi smeta to... Kliše na kliše...
Opet pominjem završetak jedinice - ono sa Torinom i kao "nije mu mesto među nama; samo nam smetaš" ........... drama muzika -- propraćena drama pauzom i tišinom, i BUM! "nikada nisam tako pogrešio u životu"... patetičan zagrljaj...
Božeeee... Šta su umislili - da prave film za retarde... Ne vadi ih ni to da su pokušali da ga "omekšaju" za decu i mlađu publiku...

Ма ок је филм.Дијалози су ту да би продужили филм између осталог,Леголас је ту због оних који су само гледали филм,а Фродо је баш лепо укључен у почетак филма,свиђа ми се како су га урадили ,као Билбо то прича онај дан када је све почело у Господару прстенова.И то је урађено због оних који нису читали а,и свиђа ми се.:)

A vidiš, meni je LOTR sav u bojama.

Družina Prstena je zelena, Dve Kule su plave, Povratak Kralja je žut, zlatan.

Ti to nisi primetio?

Slažem se da se PJ u Hobitu malo previše zaigrao efektima i plavim zidovima. :mrgreen: Znam da je većina Orka u Hobitu veštački ubačena, dok su u LOTR.. Da. Ne znam, možda je u pitanju kontrola budžeta? Možda je jeftinije ubaciti Orke iz fotošopa u film :mrgreen:, nego plaćati žive, prave glumce pod naslagama maski, dlaka i oklopa.

S druge strane, mada mi je "veštačkiji" od LOTR-a, opet mi nije baš toliko veštački koliko ga ocrnjuju.

To što je urađen naknadno, posle LOTR-a, to mi ima određenu logiku. Ljude moraš nečim zainteresovat, a ljudi koji nisu - poput mene - Tolkien nerd-ovi (ludaci); oni su pre čuli za LOTR nego za Hobita; i pre bi ih zanimalo da vide epiku kao što je LOTR nego dečju priču poput Hobita. Jer, znaš, Hobit je, u stvari, dečja priča. Hobit je jednostavan. Ljudi će mnogo manje ić u bioskop da gledaju dečju priču, nego grandioznu epiku poput LOTR-a. Ljudi vole golemo, veličanstveno. Oni koji nikad nisu čitali knjige, već samo gledali LOTR; oni će otići da gledaju Hobita upravo zato što ih je LOTR zainteresovao. To je samo komercijala, holivudska pravila, a PJ, ko i svako, mora da zaradi pare. :D

Ovo što sam boldovala, e, to i ja mrzim. To mi je bilo toliko patetetično da sam se sve ježila u bioskopu. Autentično amerikansko kakenje. Još samo da su se zagrlili na kraju - ne sećam se, nisu valjda? :think:

Ali htela sam da što pre zaboravim tu scenu, pa se ne sećam pojedinosti.

Ne znam, meni Družina blešti od zelenila, još i više od Hobita.

Pisala sam ovo pre nego sam čitala tvoj drugi post, izvini.

Već se vidi da Šmaugova pustošenja neće preterano biti bolji od Neočekivanog putovanja...
Naravno, biće tu više događaja...mnogo više, ali već probija patetika kroz sami trejler...
Prvenstveno mislim na ubačene dijaloge i neke scene koje su bile kranje nepotrebne...
Meni lično ne smeta ni nasilno povezivanje sa Gospodarom (Legolas, Frodo... I zamalo Aragorn... Sreća što ih je Vigo prozreo pa je odbio ulogu, objasnivši Džeksonu da Aragornu tu nije mesto, i da bi samo ražestio fanove), jer verujem da je Džekson malo bio i pritisnut produkcijskim kućama koje rade Hobita, jer je pod velikim pritiskom, i velike su pare u pitanju, i bilo bi poželjno da zaradi koliko i Gospodar (u ovom slučaju, više od njega), ali prosto mi smeta što izvrću ruglu samu priču i suštinu Hobita - bio je namenjen za decu, i priča i jeste takva; ne razumem čemu toliko patetisanje i usiljeni dijalozi... I sam trejler za dvojku ih je pun... Jako mi smeta to... Kliše na kliše...
Opet pominjem završetak jedinice - ono sa Torinom i kao "nije mu mesto među nama; samo nam smetaš" ........... drama muzika -- propraćena drama pauzom i tišinom, i BUM! "nikada nisam tako pogrešio u životu"... patetičan zagrljaj...
Božeeee... Šta su umislili - da prave film za retarde... Ne vadi ih ni to da su pokušali da ga "omekšaju" za decu i mlađu publiku...

U principu, slažem se s tobom, kao što se slažem i sa zaključkom da je zarada uvek najposle najbitnija.

Ali, to su samo filmovi. :mrgreen: Tolkien nije - filmovi koji su po njemu rađeni. Zato sam u stanju da oprostim PJ i na Legolasu, i na onoj Vilenjakinji - kako se beše zove - i na svemu ostalom. Uostalom, mogu reć da je to, prosto, način na koji PJ vidi Tolkiena - a tome tek ne mogu zameriti. Svako od nas vidi Tolkiena na svoj način, što je, ponavljam, jedan od najbitnijih razloga usled kojih ga toliko volim. :)

@Valkyriur - nisam mislio na te boj...jer tek sada kontam da sam i ja primetio te nijanse (ne svesno, nego kada si ti rekla)... Ali mislim na šarenilo filma... Ne znam kako da objasnim... Recimo, Rivendal iz Hobita je daleko šarolikiji nego u Gospodaru... Takođe i scena sa planinom (baš sam naleteo na jedno poređenje), pa šume, pa priroda, pa trava... Sve je naravno u Gospodaru obojeno...samo imam utisak da to nisu prave boje koje je Tolkin zamislio, već da su te boje pogođene u Hobitu...
I nisi u pravu za efekte - ovo je jako neobičan fenomen koji mene godinama zbunjuje, ali verovala ili ne, kompjuterski generisani ****, su Džeksona izneli barem pet puta više nego rad sa praktičnim efektima... Ovo je kranja besmislica, ali u današnje vreme, kada se CGI radi daleko brže i jednostavnije, on sve više dobija na ceni, bez ikakve osnove... I meni se ovo nije nimalo dopalo, baš zbog toga. Sa druge strane, Džekson ima mnogo veću kontrolu nad CGI likovima nego nad statistima... I mislim da je zbog toga najviše odabrao ovaj metod...
To da je veštački, ne mogu da tvrdim, jer to kažu ljudi koji su gledali u IMAX bioskopu (gde je platno duže od 20 metara, obavijeno faktički oko publike - znam, WOW...) i u 3D-u, gde valjda dubina slike daje drugačiji dojam o realnosti... Takvi ljudi su tvrdili da film nije preterano realan..

@Hurin, nisi me razumeo, čini mi se... Ne smetaju mi veze sa Gospodarom (što sam i napisao), dakle ni Frodo, ni Legolas... Ništa od toga, već samo neki dijalozi i scene prosto nisu na mestu... Holivud je pun takvog smeća koje se samo reciklira i ponovo izbacuje na tržište... I to se primećuje u Hobitu upravo po tim dijalozima i "tankim" scenama... A toga nema u knjigama, pa mi se nekako čini da kvari suštinu priče... Ja takav utisak stičem. Ne želim da budem pogrešno shvaćen - ja sam u Hobitu ludački uživao, i ubio bih nekoga da imam mogućnost da pogledam u 3D ( :D ), ali prosto mi takve neke sitnice bodu oči.
Takođe tvrdim da apsolutno nije postojala potreba za trilogijom - dvojac bi bio odličan, baš kao što je planirano... E sad, to je mač sa dve oštrice - Džekson gleda da izvuče što je više novca moguće (kao i kompanije za koje radi) a sa druge strane je svestan da se niko neće decenijama (nadam se) usuditi da radi remake filmova... Ako ikada i budu urađeni, i samim tim traži i koristi svaki mogući Tolkinov apendiks i dodaje te događaje u, sada, trilogiju, zbog fanova, da malo to natrpa, da pravi obožavaoci imaju što više "materijala"... Meni to malo smeta... Jer recimo čitav jedan sat Hobita, Bilbo nije napustio Okrug... To je predugo... Baš, baš predugo... Vidi se rastezanje u svemu, u svakoj sceni. Čak i kada krenu na put, radnja se oteže. U Družini toga nije bilo. Naravno, prvih pola sata (i malo više) je samo uvod (istorija prstena, rođendanska proslava, Bilbov odlazak, Gandalf nestaje pa se pojavljuje), ali kada se jednom krene na put, radnja teče tako brzo i ne staje do zanje sekunde.
U Hobitu (prvom delu) je bilo previše predaha, i sporih scena.

Ono što mene jako zanima, pošto je ovaj deo Šmaugova pustošenja, i pošto već vidimo ljude iz Ezgarota, koliko daleko Džekson planira da ide, jer je već prekinuo ideju za dva dela, i sada je trilogija, odnosno, gde je idealno mesto za seckanje... Jer mene malo plaši da će oni ubiti zmaja u ovom delu... Što znači da za treći ostaje bitka pet armija (epic) ali nedovoljno da izvuče čitav jedan film... Što znači da nas čeka sat vremena putovanja nazad i oproštaja i svašta nešto... "They lived happily ever after... Until the Fellowship..." :D
I naravno, zato se treći deo i zove Putovanje natrag, što me vuče na ideju da zaista u trećem delu imamo samo bitku, i jedva još nešto...
To je veliki problem - bilo je zamišljeno kao dva dela (i tako bi bilo najbolje), a sada sa tri, jako je teško iseći radnju na dobrom mestu...

Ја се надам да неће убити Шмауга овде,али претпостављам да ће тако бити и зато се надам да ће битка 5 армија бити ствааааааааааааааааарно добра.Вероватно ће цео филм бити о томе и о повратку назад,а на крају би се опет вратио на Господара прстенова и нпр. како је Гандалф дошао или стижу први гости на рођендан...

@dusankovacevicsrbija ,ма разумеме те,схватам шта ти смета,али слажемо се да је доста тога убачено због пара.Ја сам гледао филм у 3д-у и било је одлично.Овај филм би требало гледати у 3д,јер је тако много бољи.Иначе како напредујеш са Толкином,шта ти је још остало да прочиташ?:)

Završavam Dve kule...
Pošto je u e-formi jako sporo čitam, jer mi ubija volju... Tako da od e-knjiga nakon Gospodara potpuno odustajem. Nekada sam čitao 800+ strana za sedam dana, a sada dvesta čitam tri nedelje... Užas!
Imao sam priliku da uporedim ove koje čitam sa nekom bosanskom verzijom (ili možda hrvatskom), i sličnosti jedva da postoje. Ja nisam siguran koja izdavačka kuća jer prevodila ovu moju verziju (ali sam primetio da je ista osoba bila i urednik i prevodilac) ali ovo je tako loše odrađena verzija da ja nemam reči. Svaka moguća rečenica je uništena u prevodu - tako da bih voleo nekada da nađem prvu prevedenu verziju Gospodara na srpski, najstariju moguću jer znam da je to najbliže originalu - tada se znalo ko može i sme da prevodi, i ko uređuje knjige.
Zaista, ova verzija je puna repetativnih opisa, dijalozi su uprošćeni i pomalo patetični, što nije u drugoj verziji koju sam našao. Ne razumem šta je toliko različito.

Ја имам Стилосово издање.Мени је превод био у реду.
А јел си читао Хобита,Силмарилион,Децу Хуринову,Незавршене приче,Авантуре Тома Бомбадила?

Imamo isto izdanje... Ali prevod nije OK... Loše je prevedeno skroz... Izgubila se Tolkinova umetnost pisanja... Možda nisi primetio... Ne bih ni ja da nisam imao priliku da uporedim sa tom bosankom/hrvatskom verzijom, i Hobit koji sam čitao je prvo izdanje, savršeno preveden, ne mogu da se porede, a pošto je Gospodar napisan kasnije, nemoguće da se Tolkinovo pisanje degradiralo nakon par godina, moglo je samo bolje da postane.
Neko mi je čak na Krstarici ranije rekao da te Tolkin nenadmašan na engleskom, odnosno verzija Gospodara na eng. pa ću možda nakon završavanja ovoga, pročitati nekada i tu verziju... Zaista mi se ne dopada kako je ovaj, Zoran neki (valjda onaj sa RTS-a) odradio prevod... Mnogo je traljavo... Čitao sam gore knjige koje su bolje prevođene... Ovo nije Tolkin iz Hobita koji sam čitao. Joj, ako je ovaj sa RTS-a voditelj, nije ni čudo što je ovakvo... Loše vodi i emisije... :D
Sve od Tolkina ću pročitati, ali nikada više u e-formi. Lepo ću u biblioteku i čitam k'o čovek, i to što starije verzije je moguće.
Silmarilion sam čitao u delovima samo, zato što je hrvatska verzija pa mi malo naporno bilo.

Imamo isto izdanje... Ali prevod nije OK... Loše je prevedeno skroz... Izgubila se Tolkinova umetnost pisanja... Možda nisi primetio... Ne bih ni ja da nisam imao priliku da uporedim sa tom bosankom/hrvatskom verzijom, i Hobit koji sam čitao je prvo izdanje, savršeno preveden, ne mogu da se porede, a pošto je Gospodar napisan kasnije, nemoguće da se Tolkinovo pisanje degradiralo nakon par godina, moglo je samo bolje da postane.
Neko mi je čak na Krstarici ranije rekao da te Tolkin nenadmašan na engleskom, odnosno verzija Gospodara na eng. pa ću možda nakon završavanja ovoga, pročitati nekada i tu verziju... Zaista mi se ne dopada kako je ovaj, Zoran neki (valjda onaj sa RTS-a) odradio prevod... Mnogo je traljavo... Čitao sam gore knjige koje su bolje prevođene... Ovo nije Tolkin iz Hobita koji sam čitao. Joj, ako je ovaj sa RTS-a voditelj, nije ni čudo što je ovakvo... Loše vodi i emisije... :D
Sve od Tolkina ću pročitati, ali nikada više u e-formi. Lepo ću u biblioteku i čitam k'o čovek, i to što starije verzije je moguće.
Silmarilion sam čitao u delovima samo, zato što je hrvatska verzija pa mi malo naporno bilo.

Па добро,ја нисам мог упоредио ни са ком,а Хобит ми је са коментарима ,издавач Солари.Мислим да је и ту превод од Мери и Милана Милишића(ваљда),који је скоро свуда искоришћен.Чини ми се да је то стари превод. :)

Volim​

Volim jutro kad zarudi u klasju zutokljunom,
kad utrina zamirise rosom ranom okupana,
kad zubor vrela tisnju u krasiku slama,
kad meseceve senke zasjaje bez vatre i plama.
Volim jutro kad zarudi u pticijem gnezdu,
kad zolje zagolicaju borovnjak,i medovinu jezdu.

Volim kad se zito zanje,breza,brezu njise,
kad livadu zaposenu ovce,jaganjaca,masala vise.
Volim kad zamirisu vocnjaci,grane presavile roda,
kad purkan zapurla i pije se izvorska voda.
Kad cobance u frulicu zasvira,i stado svoje ziva,
vecernja medenica kad zazveci,a brdicom zabeli se griva.

Volim sve sto nutri,dusu raspiri,
kad zatalasaju brda,njive,i usajku pastiri,
kad potoci brekli okupani pod slapom mundira
svoju spevu zbore,u zvuke kavalira.
Volim kad zvezde i mesec nebom se upale,
fenjeri im zasvetle,zrakom sunca sa uvale.

Хахаха.Да.:super:Све ми се чини да и наставница воли Толкина:DКаже ,,Сад и они који нису читали Господара прстенова,имају жељу да га прочитају" хехехеех:cool:

Back