Tocak vremena

savrsen je !!! jedinstven na svoj nacin

Па да. Многима смета што је дугачак али мени је сасвим како треба. Неки причају да се неке књиге могу скроз прескочити, како нема никаквих дешавања итд. али ја то нисам приметио док сам читао. Некима се једноставно не свиђа и измишљају различите глупости како би "хејтовали".

Па да. Многима смета што је дугачак али мени је сасвим како треба. Неки причају да се неке књиге могу скроз прескочити, како нема никаквих дешавања итд. али ја то нисам приметио док сам читао. Некима се једноставно не свиђа и измишљају различите глупости како би "хејтовали".

I meni je isto ... cak sa vise paznje i obracanja na detalje. Obozavam ga... ali uvek ti ostane ono pitanje? Sta posle, kad procitas?.... :)

Почни опет. Сада је завршен па ћеш моћи да заокружиш причу.

Ne smeta ti kako je zavrseno? Brendon ti je ok?
Ja sam ceo serijal prodala, cim sam ga procitala. Ne volim da zadrzavam knjige koje sigurno nikad vise necu otvoriti. Bas mi je zao sto ga nije zavrsio R.Dz. jer sam apsolutno sigurna da ovo nije imao na umu,

- - - - - - - - - -

GoT mi je sledece... to nisam citao. Poceo pre i ostavi

A da li je neko od vas citao Perunovog Hronicara?

Bolje ostavi GOT dok ne zavrsi Martin. Ne samo zato jer ces takoreci da pozaboravljas sve zivo nego i zato jer ces posle toga malo sta moci da nadjes da te tako vozi. Naravno od epske fantastike.

Ne smeta ti kako je zavrseno? Brendon ti je ok?
Ja sam ceo serijal prodala, cim sam ga procitala. Ne volim da zadrzavam knjige koje sigurno nikad vise necu otvoriti. Bas mi je zao sto ga nije zavrsio R.Dz. jer sam apsolutno sigurna da ovo nije imao na umu,

Не смета ми. Штавише свиђа ми се. Нећу рећи да је сјајно и незаборавно ремек дело, али свиђа ми се :D

- - - - - - - - - -

Bolje ostavi GOT dok ne zavrsi Martin. Ne samo zato jer ces takoreci da pozaboravljas sve zivo nego i zato jer ces posle toga malo sta moci da nadjes da te tako vozi. Naravno od epske fantastike.

Нема везе што заборавља. Ја сам досад прочитао три пута ове књиге које су изашле. И пре него што изађе следећа, Ветрови зиме, прочитаћу опет чисто да будем у току 100%.

Heeey cita li jos neko ovaj fenomenalni serijal? Ja sam posle par god , poceo ponovo :)

Svuda na netu tema vezana za WOT kao da umire....

Vec sam jednom procitala ceo serijal, a skoro sam pocela opet da citam, stigla sam do druge knjige :)

GoT mi je sledece... to nisam citao. Poceo pre i ostavi

A da li je neko od vas citao Perunovog Hronicara?

Jesam ja, i dopalo mi se. Do duse, nisam toliko stroga i zahtevna kad je epska fantastika u pitanju, kao za druge zanrove, tako da ne znam koliko sam merodavna.
Mislim da je kombinacija epske fantastike i slovenske mitoligje nesto predivno.
Jedva cekam da vidim i film, nadam se da ce biti kvalitetno snimljen, sa dobrim glumcima :)

Bila bi bolja da su likovi upecatljiviji. Ovako su svi manje vise slicni. I jos jedna zamerka. Ima dost motiva kao Gospodar prstenova i slicni su poprilicno. Inace je knjiga zanimljiva, uzbudljiva, puna magije i ima razradjen svet.

Pa dobro prva knjiga je kopija Druzine... Par seljana, carobnica, kralj, zloce itd... Ali kasnije se razvija u sasvim dobru pricu, sa nekim izuzetnim delovima.
Procitaj New Spring pre nego sto krenes u naredne knjige. To je prikvel sa Moirainom i Siuan Sance.

Veliki sam fan Epske Fantastike vec vise od 20 godina ! ( Jeste imam preko 30-set :) )
Tesko da ima dobrog serijala da je izasao kod nas a da ga nemam u svojoj kolekciji :zskace:
"Tocak vremena" citam po 3-ci put ( mada prva dva puta nisam imao kompletan serijal ) i mislim da je dosao trenutak da napisem neke misli vezane za Roberta Dzordana i WoT.

"Nijedan dan ne i de bez senki. I sto je svetlost jaca , cesto i senka dublja." Ovo se posebno odnosi na R.Dzordana.
Jedan od najboljih pisaca epske- fantastike koje je svet ikada video !
Namerno cu ga uporediti sa toliko hvaljenim Tolkinom !
Njegova masta, fenomenalnost i struktura stvorenog sveta, zanimljivost likova daleko nadmasuju dela mnogih pa i Tolkinova !

Retko kad uz sve to ide i pitak , inteligentan nacin pisanja. Ali ne bi R.Dz. dobio onakvu pohvalu na pocetku da ne poseduje i tu vrlinu !
I ovo je momenat da kazem - Roberte - hvala ti za nebrojene sate uzivanja i opustanja , inspiracije koje si nam svima priustio :)

A sad malo o Senkama :

Iznenadjujuce je kako nekad pametan covek moze da ispadne veoma glup. Avaj sto je covek pametniji to je njegova glupost uocljivija jer cini jaci kontrast.

Jedina stvar koja mi je stvarno smetala u knjizi i naterala me ne jedanput da pozelenim je Robertovo esencijalno i frapantno nepoznavanje musko-zenskih odnosa i zenskog uma !!!!
Nije samo to sto su zene u njegovom remekdelu - boginje , nedostizne, neverovatne , jake ( ne kazem da ne prica i o njihovim slabostima - ali one ih nekako brzo prevazidju - dok muski se muski likovi uvijaju i prezvakavaju iste kao staru kost) !
Nego sto su muskarci , cak i tri glavna lika - cesto slinavci - Met koji na " Igracko " smislja 'osvetu i kaze " Predivna " sve vreme se uvijajuci kao feder. Perin koji ( koliko god da je predivna njegova ljubav sa Failom ) nekako kao da je slina ili psic koji ceka da ona klimne glavom za mnogo sto sta - ONA - mudrija , snaznija licnost. ONA - zena !!! ( kako to gordo zvuci ).

Glavni likovi i nisu toliko bedni koliko generalizacija misli koja provejava kroz knjige sve do smrti pisca.
"Muskarci su budale / Ne mogu nista ispravno uraditi dok im zene ne pokazu put" . A onda kao da je rec o domacoj zivotinji : " Mada tvrdoglavi - oni , ponekad, mogu da nesto i valjano ucine ako se ( ne kaze se bas tako ali to je poenta ) pravilno izdresiraju ".

KAKVE UVREDE RAVNOPRAVNOSTI !!!

Ja mnogo volim , cenim zene - svet bi bez njih bio tuzno mesto .... ali Robertovo puzanje je izgubilo svaki smisao... Do te mere da sam kod devetog dela poceo ozboljno da mislim da je on bio cankolizac ( njegov izraz) svoje zene... ako ne i rob ! Ne zezam se - mslm na domina fazon... do te mere je spustao muski rod i nad njim uzvisivao zenski....

Era Sandersona

Koliko god da sam se pribojavao kako ce uspeti da nastavi remekdelo toliko sam se posle samo nekoliko stotina stranica odusevljano kezio !
I ne samo zbog PREDIVNE recenice : " On jeste muška budala, ali ona nije ništa manje ženska glupača." ( odnos izmedju Suan i Brina )

Hvala ti Sandersone !!! na ravnopravnosti i ispravljenoj nepravdi !

Jesi seo u pripremljena kola koja je od nule izgradio i proslavio R.Dz. ali si bio kadar da ih vozis podjednako majstorski :)

Back