Tko je najveći srpski filozof?

https://sr.wikipedia.org/sr/Категорија:Српски_филозофи
Od njih Duci? :lol:
Kad sam,svojevremeno,pregledao zbornike radova,iznenadio sam se šta se sve ,među našim "filozofima" zove filozofija...
Najčešće reči koje koriste je "paradigma" I "transcedentno" I to s patosom ili slavodobitničkim usklikom...:mrgreen:
Možda je po tome Duci I najbliži tituli največeg,a po visini I najvišeg filozofa Serbskog...Onog ,gore,premijera je za glavu
preflekao...:lol:

DSCF9492.jpg

Najpriznatiji u svetu - Branislav Petronijević i Mihailo Marković.
Od onih koji su aktivni danas - Duci Simonović i Vladeta Jerotić.

Od ostaih vredi pomenuti Nikolu Miloševića, Mihaila Đurića, Miloša Đurića, Dragoša Kalajića, Ljubomira Tadića, Radomira Konstantinovića, Svetozara Markovića, Borislava Pekića, Miloša Crnjanskog, Njegoša, Andrića, Teslu... Istina, nema mnogo svetski priznatih, ali ni okolnosti nisu išle u prilog razvoju filozofije, budući da je jedan od glavnih uslova za razvoj iste - sloboda. Što slobodnija oblast, što veća prava i slobode građana, to razvijenija umetnost i filozofija. Na primer: Atina - Sparta / Rim. Prema tome, tursko ropstvo, rigidna monarhija i totalitarni titoistički režim nisu baš plodno tlo za filozofiju.

Evo pričice:

Prof. dr. Milan M. Jovanović, učenik i saradnik Brane Petronijevića, bio je jedan od uglednih predratnih filozofa, autor nekoliko knjiga. Doktorirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu sredinom tridesetih.

Godine 1945. pozvan je u Ministarstvo prosvete, uz obrazloženje da je novoj vlasti potrebno što više intelektualaca i poliglota.
Njegova supruga, takođe profesor (francuskog i latinskog), sumnjala je u iskrenost poziva, jer je Milan M. Jovanović bio poznati anti-komunista.
Otišao je, i više nikada se nije vratio. Sredinom osamdesetih porodica je dobila nezvaničnu informaciju da je ubijen batinama u prostorijama OZNE. Grob je ostao nepoznat.
Nije jedini filozof koji je "nestao" u posleratnim čistkama.

Upoznala sam vas sa mojim dedom, koga ja nisam stigla da upoznam drugačije nego kroz prepričane uspomene i njegove knjige.

Napiši roman o dedi...Još bolje:dramu!
Veoma to ozbiljno kažem.

- - - - - - - - - -

Slovenski narodi,ukupno,nemaju mnogo poznatih filozofa...Kada se I pojavi neki kao Kolakovski ili Čomski-ubrzo bivaju izmanipulisani...
Mi smo Sloveni poznate ribokradice I tu je sva filozofija...:mrgreen:

Evo pričice:

Prof. dr. Milan M. Jovanović, učenik i saradnik Brane Petronijevića, bio je jedan od uglednih predratnih filozofa, autor nekoliko knjiga. Doktorirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu sredinom tridesetih.

Godine 1945. pozvan je u Ministarstvo prosvete, uz obrazloženje da je novoj vlasti potrebno što više intelektualaca i poliglota.
Njegova supruga, takođe profesor (francuskog i latinskog), sumnjala je u iskrenost poziva, jer je Milan M. Jovanović bio poznati anti-komunista.
Otišao je, i više nikada se nije vratio. Sredinom osamdesetih porodica je dobila nezvaničnu informaciju da je ubijen batinama u prostorijama OZNE. Grob je ostao nepoznat.
Nije jedini filozof koji je "nestao" u posleratnim čistkama.

Upoznala sam vas sa mojim dedom, koga ja nisam stigla da upoznam drugačije nego kroz prepričane uspomene i njegove knjige.

Koliko se secam, znam da je ranije Andrija Stojkovic ( inace pripadnik " dijamata " , dakle, suprotne linije od one kojoj sam ja jos kao mlad pripadao - ali tada je bio obicaj da se izucavaju i tzv. protivnici ) pisao o srpskoj filozofiji i da je negde pominjao tvog dedu.

No, za zaljenje je ( jer mi je opet neko od studenata prisvojio nepovratno ! ) sto nemam sada kod sebe jedno izuzetno delo naseg profesora Slobodana Zunjica - Istorija srpske filozofije. Iskreno, tek sam poceo da proucavam to delo, a onda je neko " pozajmio ", nepovratno, dabome, tu knjigu od mene.:(

Koliko su mi poznata Zuniceva dela, mislim da je sigurno napisao nesto tu o tvom dedi, pa proveri.:)

Inace, oko teme - prof.Zunjic je vec vise od 15 godina predavac na jednom americkom univerzitetu, i sto se mene tice, jedan od, danas, najvecih zivucih srpskih filozofa. Javnost ne zna, ali sam upoznat da se trenutno ovde njemu osporava clanstvo u akademiji ( SANU ). Filozofi su kod nas uvek tesko dolazili do te titule.:(

Jedan od razloga, pored ostalog, tog njegovog osporavanja lezi i u tom njegovom delu. Cinjenica jeste da je na beogradskom FF zavladala grupa nesposobnih tzv. " analitickih filozofa ", ali to vec izlazi iz okvira ove teme.

Ovde samo informativno i kratko navodim jedan tekst iz " Politike " - kako je i zasto osporavan S.Zunjic i to njegovo delo. Ja bih rekao - kako se borac protiv dogmatizma dogmatski kritikuje. :(:)

http://www.politika.rs/rubrike/Kult...jica-izazvala-ostru-reakciju-filozofa.lt.html

Poslednja izmena:

Back