Ako ne postoji vreme, ne postoji ni trajanje, jer ta dva pojma su vezana intrinzično jedan za drugi.
Sizife, ne može da se sumnja da samo Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposonmosti postoji, zato što u okviru prirodnih nauka postoje neoborivi dokazi da se Univerzum i život u njemu ne sastoje ni od čega drugog do od sedam vrsta fizičkih i psihičkih radnji. S obzirom da je logično da nikakve radnje ne mogu da postoje same po sebi i vrše same sebe, ne ostaje nam drugo nego da zaključimo da mora da postoji Vršilac u svojstvu uzroka, koji raspolaže sposobnostima da ih vrši i i da reč i pojam "postojanje" može da se odnositi samo na njega i njegove moći, tj. sposobnosti.
I ako želimo da saznamo Istinu o postojanju Univerzuma i života, ne postoji ništa drugo o čemu bi mogli da raazmišljamo, do jedino o tome da odgonetnemo tajnu postojanja tog Moćnikaa koji raspolaže sposobnostima da tih sedam vrsta radnji veši. Da bi u tome uspeli, nikakvi drugi pojmovi nam ne mogi da budu od koristi, kao na primer "prostor", "vreme, "kretanje", "trajanje", pa niti kompletne nauke kao što su prirodne nauke, matematika i logika. Jer pojam "postojanje" je nešto što može bez ikakvog naukovanja da se zna samo po sebi. Zato što sve što postoji, podrazumevajući i čoveka, postoji samo po sebi. I ako čovek želi da sazna kako on postoji sam po sebi, dovoljno je samo da do kraja upouzna sebe. A kad to i učini, tada shvati da ceo život ne radi ništa drugo, do samo se napreže, kreće, opaža svoje naprezanje i kretanje, oseća, pamti, misli i razume. I shvati da je on, čovek, tj.
njegovo svesno JA, tjedino koje postoji i koje je sposobnosti da te njegove fizičke i psihičke radnje vrši. A da same njegove fizičke i psihičke radnje, nemaju značenej postojanja, jer one uvek iznova, počnu, traju i nestanu kao da in nikad nije ni bilo.. Ali samo ako ćeovek , tj. njegovo svesno jastvo, odluči da ih vrši.
A kad pogledamo u Univerzum, lako ustabovimo da je i u njemu tako.
Verovatno u tvom univerumu ne postoji dužina, niti postoji jačina struje.
Postoji samo ako JA, uz pomoć svojih sedam sposobnosti odlučim da ih stvorim. I postoje samo dok ih stvaram. Čim prestanem, nestanu. A to je isto kao i da ne postoje, jer ne mogu da postoje same po sebi, bez mene, kao sto ja mogu da postojim sam po sebi, bez ičije pomoći.
Naravno da ne postoji. Postoje samo živa i svesna fizička tela koja raspolažu sposobnošću da se kreću ili gravitiraju tamo gde znaju da će lepo da se osećaju.. I to je sve što iskustveno, eksperimentalno i naučno mže da se dokže, objasni i razume, kada je reč o gravitaciji i ništa drugo.
Sve što može pomoću sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti da se stvori i rastvori, pa i zeleno, to i ne postoji. Postoji samo onaj ko raspolaže sa sedam sposobnosti, pomoću kojih može sve da stvara i rastvara.
Ono što može da se stvori, zato ne postoji što može i da se rastvori. Jedino postoji oni koje ne moćže ni da se stvori, ni rastvori, a spsobno je sve i da stvori i rastvori. To je Svest koja raspolaže sa sedam sposobnosti stvaranja i rastvaranja. Ko želi, može to da zove i imenom
"BOG".