Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BG5:
Cinjenica je da je Josip Broz obecao Nemcima da ce se boriti protiv saveznika ako se oni ovde iskrcaju.Takvo obecanje nemate od Draze Mihailovica.
Kakva činjenica, imaš li neki dokument?
BG5:
Ogromna vecina istoricara u svetu su se slaze da je Broz stvorio uslove za krvavi raspad Jugoslavije.Bez tih uslova ne bi bilo rata
Čuj, stvorio uslove. Kome je do rata, uvek će naći uslove.

rdeki:
Na osnovu svega što sam slušao i čitao stekao sam sledeću sliku:
- Bilo je svega i svačega. Bilo je i partizana i četnika koji su pušku nosili ne zbog borbe sa Nemcima, već zbog lične koristi. Bilo je i među jednima i drugima onih koji su bili pošteni, rodoljubi, iskreni borci
- Nemoguće je doneti jednostavan zaključak: "Ovi su pozitivci, ovi nisu.".
Tako bukvalno ne, obe strane su činile ratne zločine, ali zemlju su oslobodili partizani, a ne četnici. Naravno da je tu i s njihove strane bilo užasnih zločina. Osim onih koji su navedeni treba dodati i stradanje folksdojčera u Vojvodini, kao i zatvaranje, a u nekim slučajevima i ubijanje širokih slojeva zanatlija i trgovaca pod optužbom ''saradnja s okupatorom''. Svi su ti ljudi bili prinuđeni da vrše određene poslove u okviru svojih delatnosti. Pred uperenom cevi čovek prosto nema izbora.
rdeki:
- Danas je sasvim jasno da bismo svi skupa mnogo bolje prošli da je umesto Jugoslavije stvorena Srbija u granicama koje su promovisane po izbijanju I svetskog rata, a protiv kojih Saveznici nisu imali ništa protiv, a za šta se (između ostalih) zalagao Draža.
Možda, ali Jugoslaviju nije stvorio Tito, samo je promenio društveno uređenje. Ne mislim da je Jugoslavija bila loša stvar, naprotiv, multietničkih država ima dosta.
rdeki:
- Ne postoje pouzdani dokazi o saradnji Draže sa fašistima...
...osim onih koji su već ovde prikazani,kao i nekoliko tona drugih.
rdeki:
- Tito je svojim delovanjem i tokom rata i nakon rata naneo ogromnu štetu srpskom življu, što je samo kontinuitet njegovog delovanja od 1914.
Kakva šteta, moderna Srbija u svojoj istoriji nije imala duži period mira i stabilnog razvoja.
Nema tu nikakvog kontinuiteta, bio je mobilisan u vojsku države koja je posle toga nestala.

hektorius:
Sto se nismo i kasnije ugledali na Nemce? 90-tih?
Zasto se Nemci nisu ugledali na Srbe 20-ih i 30-ih?
hektorius:
Tadic je i posle puberteta nastavio sa antititoistickim delovanjem(zbog toga je bio u zatvoru 80-ih godina)i nije promenio misljenje do danas.Btw Tadic je 2004. na hrvatskoj televiziji rekao da Draza nije bio fasista
hektorius:
Ta "ogromna vecina" je smesno mala i nevidljiva u odnosu na one koji tvrde suprotno.
Verovatno su vecina od njih letovali na Golom Otoku.
Najuglednija enciklopedija na svetu - Encyclopedia Britannica - svoje stavove zasniva na misljenju vecine eksperata.U doticnoj enciklopediji jasno pise da je Broz stvorio uslove za krvavi raspad Jugoslavije
nesha taxista:
Čuj, stvorio uslove. Kome je do rata, uvek će naći uslove.
O ovome smo ti i ja vec diskutovali na ovom topicu
hektorius:
nesha taxista:
Kakva činjenica, imaš li neki dokument?
Na sudjenju u Nirnbergu je objavljen dokument " NOKW-1088"

Pregovori su održani 11. marta 1943. u Gornjem Vakufu. Partizanska delegacija bila je na najvišem nivou i činili su je: Koča Popović, komandant 1. proleterske divizije, Milovan Đilas ( pod pseudonimom Miloš Marković ), član Vrhovnog štaba NOVJ i Politbiroa KPJ, i dr Vladimir Velebit ( pod pseudonimom Vladimir Petrović ). Nemce su predstavljali general-lajtnant Benignus Dippold, komandant 717. divizije, jedan mlađi oficir i jedan predstavnik Hitlerjugenda.Partizanski delegati su u pismenoj izjavi naznačili koje ljude nude a koje žele dobiti u zamjenu. U ugovoru je tačka 3., koja doslovno glasi:
« a) Da u sadašnjoj situaciji nema razloga zbog kojeg bi njemački Wehrmacht vršio ratne akte protiv Oslobodilačke vojske Jugoslavije, osobito u svetlu položaja, neprijatelja i interesa obje strane-prema tome, bilo bi u interesu obje strane kad bi neprijateljstva prestala. U vezi s tim, nemačka komanda i ova delegacija trebaju odrediti svoje prijedloge koji se tiču eventualne zone i navesti ciljeve ekonomskih i drugih interesa.
b) Oslobodilačka vojska Jugoslavije smatra četnike glavnim neprijateljima»
Tačka 4. predlagala je primirje za vreme trajanja pregovora, a tačka 5. je govorila da će svaki eventualni trajniji sporazum regulisati više komande. Partizanski delegati su njemačkim predstavnicima napomenuli da ovo ne znači ponudu kapitulacije, te da bi oni, za razliku od četnika, napali i Britance ako bi se ovi iskrcali na jugoslovensko tlo

BG5:
Najuglednija enciklopedija na svetu - Encyclopedia Britannica - svoje stavove zasniva na misljenju vecine eksperata.U doticnoj enciklopediji jasno pise da je Broz stvorio uslove za krvavi raspad Jugoslavije

Jeli to ova encikopledija?

http://www.britannica.com/ebc/article-9023896

"Even after the Germans drove both forces out of Serbia, many Chetniks occasionally joined German, Italian, and Croatian units in operations against their communist rivals. The Allies, who at first considered Mihailovic the pillar of the Yugoslav resistance, eventually shifted their support to the Partisans."

Predpostavljam da ces za ovo reci da su se ili zeznuli ili su bili zrtve kasnije komunisticke propagande? Ili mozda nesto trece?

BG5:
Tačka 4. predlagala je primirje za vreme trajanja pregovora, a tačka 5. je govorila da će svaki eventualni trajniji sporazum regulisati više komande. Partizanski delegati su njemačkim predstavnicima napomenuli da ovo ne znači ponudu kapitulacije, te da bi oni, za razliku od četnika, napali i Britance ako bi se ovi iskrcali na jugoslovensko tlo

Ima li nesto konkretno? Mislim, i ja mogu tako napisati bilo sta i reci da je to iz "pouzdanih izvora".
Mada je ova zadnja recenica jako diskutabilna, ako je i istinita svak je moze protumaciti na svoj nacin.
Za tebe je to dokaz da bi se partizani borili i protiv saveznika, i protiv bilo koga drugog, a kao argument bi verovatno naveo da su to "komunjarske zveri koji mrze i zele da pokolju i uniste sve sto nije komunisticko".
Meni bi takva izjava bila normalna, jer znaci samo borbu protiv okupatora, agresora, svejedno koji je. Kako su Nemci napali tako je mogao i bilo ko drugi, iz bilo kog razloga. Okupator je okupator, agresija je agresija. (Sta je bilo 99-te?)
I partizani nisu nikome lizali dupe kao sto su to cetnici radili svima, pa i Titu kad im je trebalo oruzje iz Uzica.

BG5:
Tadic je i posle puberteta nastavio sa antititoistickim delovanjem(zbog toga je bio u zatvoru 80-ih godina)i nije promenio misljenje do danas.Btw Tadic je 2004. na hrvatskoj televiziji rekao da Draza nije bio fasista

Kad i gde? Ako mislis na gostovanje u "nedeljom u 2" na HTV-u varas se, tu nije nista slicno izjavio.
Za komunisticki rezim je rekao da je "drzao distancu od njega."
Meni je on u redu, dovoljno mi je znati da ga radikali kao srpskog politicara MRZE, ne treba mi nista vise, odmah znam da covek valja.

Ako vec kopiras onda to radi kako valja

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=2355

"Naime, negdje krajem februara ili početkom marta partizani su zarobili njemačkog majora Streckera i oko 25 vojnika. Pošto su se u to vrijeme našli u teškom položaju i trebao im je dobitak u vremenu za prelaz preko Neretve, odlučili su da to iskoriste za pregovore sa Nijemcima o razmjeni zarobljenika, ne bi li tako bar nakratko njemački pritisak popustio. Pregovori su održani 11. marta 1943. u Gornjem Vakufu."

"Martovske pregovore je godinama kasnije koristila, a i danas koristi, četnička propaganda kao i brojni četnički prijatelji na zapadu kao tobožnji dokaz da su, eto, i partizani sarađivali sa okupatorom i kao opravdanje za težak četnički poraz koji su im patrizani nanijeli odmah nakon ovih pregovora. Kontroverzi oko ovih pregovora doprinosila je i potpuna šutnja komunističkih vlasti o njima. Punih 35 godina u Jugoslaviji se nije govorilo o ovome. Tito je prvi progovorio o ovome 12. novembra 1978., u svom govoru na proslavi 35-godišnjice bitke na Neretvi. Evo šta je Tito tom prilikom rekao:
«U toku bitke na Neretvi imali smo drugi slučaj. Kao što sam već rekao, imali smo veći broj zarobljenih Nijemaca i Talijana. Među njima je bio i onaj komandant bataljona SS, Strecker. Sa njima nismo znali šta da radimo. Hrane nismo imali ni za sebe. A nismo ih, naravno, htjeli likvidirati, jer smo se pridržavali odredbi ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima.
Nismo to činili, iako smo dobo znali da Nijemci ubijaju ne samo naše zarobljene borce, nego i ranjenike i bolesnike, zato smo predložili razmjenu i Nijemci su to odmah prihvatili. Tri naša druga su išli ne pregovore, sa direktivom da razgovaraju o razmjeni zarobljenika, čime bi se našoj vojsci priznao i status ratujuće strane u duhu postojećih normi međunarodnog ratnog prava. Uspjeli smo samo da dođe do razmjene zarobljenika, tako da su mnogi naši drugovi bili spašeni iz ruku dželata i potpm raspoređeni u razne jedinice.
Oko toga ja sam imao teškoća sa Staljinom koga sam obavještavao preko Kominterne. Javio sam da mi sa Nijemcima razmjenjujemo zarobljenike, imajući pored ostalog u vidu i to da nas mori glad, da ljudi od iscrpljenosti padaju mrtvi. On je meni odgovorio vrlo grubo, zamjerajući nam što razmjenjujemo zarobljenike sa neprijateljem. A s kime drugim da ih razmjenjujemo ako ne sa neprijateljem?"

Na zdravici održanoj istog dana, Tito je dodao i ovo :
«Ko nama danas može zamjeriti ako smo činili nešto što je jačalo našu snagu, ne prestajući, naravno, da se borimo. Niko od nas nije ni pomislio da ijemci više neće ići protiv nas. Jedino smo znali da je i njima potreban predah, da bi napravili novi strategijski plan, i da ćemo se sigurno ponovo sukobiti. Ja ni jednog momenta nisam sumnjao u to da oni neće, čim prije to budu mogli, udariti na nas. Ali, kao što sam maloprije rekao u govoru, sprovodili smo naš strategijski plan-da idemo prema Crnoj Gori i Sandžaku, i dalje prema Kosovu, južnoj Srbiji i Makedoniji, da bi naše jedinice ojačali novim snagama.»
"Zaista, kada se posmatra sve ovo i uzmemo li u obzir činjenicu da partizani zaista JESU nastavili borbu protiv okupatora do konačnog oslobođenja, onda nije teško usvojiti Titovo objašnjenje da je ovo bio samo pregovor o razmjeni zarobljenika i istovremeno taktička varka da se dobije u vremenu. Još je lakše odbaciti četničke optužbe, jer je dobro poznato da su uvijek bili spremni partizanima pripisati SVE, samo da bi se oprali od vlastite saradnje sa okupatorom i kvislinzima
"

BG5:

"Partizanski delegati su njemačkim predstavnicima napomenuli da ovo ne znači ponudu kapitulacije, te da bi oni, za razliku od četnika, napali i Britance ako bi se ovi iskrcali na jugoslovensko tlo ( u šta ne treba nikako sumnjati, s obzirom na tadašnju britansku politiku prema NOVJ i četnicima ). "

hektorius:
Vidim da ignorises ovo

"Tito created the conditions for the eventual destruction Yugoslavia"
http://www.britannica.com/eb/article-7304/Josip-Broz-Tito
hektorius:
Jeli to ova encikopledija?

http://www.britannica.com/ebc/article-9023896

"Even after the Germans drove both forces out of Serbia, many Chetniks occasionally joined German, Italian, and Croatian units in operations against their communist rivals. The Allies, who at first considered Mihailovic the pillar of the Yugoslav resistance, eventually shifted their support to the Partisans."

Predpostavljam da ces za ovo reci da su se ili zeznuli ili su bili zrtve kasnije komunisticke propagande? Ili mozda nesto trece?
Pitam se zasto nisi citirao i ovo

"Although a U.S. commission of inquiry cleared Mihailovic and those under his immediate command of the charge of collaboration, the issue is still disputed by some historians." http://www.britannica.com/eb/article-9052616/Dragoljub-Mihailovic

Dakle Encyclopædia Britannica nema stav da li je Draza bio saveznik Nemaca vec kaze da je americka komisija uvrdila da Mihailovic nije bio nemacki saveznik i da se neki istoricari ne slazu sa tim
hektorius:
Ima li nesto konkretno? Mislim, i ja mogu tako napisati bilo sta i reci da je to iz "pouzdanih izvora".
Mada je ova zadnja recenica jako diskutabilna, ako je i istinita svak je moze protumaciti na svoj nacin.
Za tebe je to dokaz da bi se partizani borili i protiv saveznika, i protiv bilo koga drugog, a kao argument bi verovatno naveo da su to "komunjarske zveri koji mrze i zele da pokolju i uniste sve sto nije komunisticko".
Meni bi takva izjava bila normalna, jer znaci samo borbu protiv okupatora, agresora, svejedno koji je. Kako su Nemci napali tako je mogao i bilo ko drugi, iz bilo kog razloga. Okupator je okupator, agresija je agresija. (Sta je bilo 99-te?)
I partizani nisu nikome lizali dupe kao sto su to cetnici radili svima, pa i Titu kad im je trebalo oruzje iz Uzica.
Ta zadnja recenica je diskutabilna samo za komunjare. Ako kazes da ces "napasti saveznike ukoliko se oni iskrcaju ovde" to moze da znaci samo jedno...
hektorius:
Pa da ubijaju poslanike u sred parlamenta?
Jedno je ubistvo Stjepana Radica a sasvim drugo je najveci zlocin u istoriji covecanstva(ubistvo 6.000.000 Jevreja) i krivica za najveci rat u istoriji covecanstva.Da su se Nemci tada ugledali na Srbe Hitler ne bi dosao na vlast odnosno njegova partija ne bi na izborima 1932. dobila 37% glasova vec samo 1% koliko je dobila Ljoticeva stranka u Srbiji
hektorius:
Kad i gde? Ako mislis na gostovanje u "nedeljom u 2" na HTV-u varas se, tu nije nista slicno izjavio.
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-72542.html
hektorius:
Za komunisticki rezim je rekao da je "drzao distancu od njega."
I sta je jos rekao?
hektorius:
Citirao sam sta pise u tom sporazumu izmedju Partizana i Nemaca a ostalo je samo necije licno misljenje
hektorius:
"Partizanski delegati su njemačkim predstavnicima napomenuli da ovo ne znači ponudu kapitulacije, te da bi oni, za razliku od četnika, napali i Britance ako bi se ovi iskrcali na jugoslovensko tlo ( u šta ne treba nikako sumnjati, s obzirom na tadašnju britansku politiku prema NOVJ i četnicima ). "
Znaci ne treba sumnjati u tu zadnju recenicu

BG5:
Vidim da ignorises ovo

"Tito created the conditions for the eventual destruction Yugoslavia"
http://www.britannica.com/eb/article-7304/Josip-Broz-Tito

Pitam se zasto nisi citirao i ovo

"Although a U.S. commission of inquiry cleared Mihailovic and those under his immediate command of the charge of collaboration, the issue is still disputed by some historians." http://www.britannica.com/eb/article-9052616/Dragoljub-Mihailovic

Dakle Encyclopædia Britannica nema stav da li je Draza bio saveznik Nemaca vec kaze da je americka komisija uvrdila da Mihailovic nije bio nemacki saveznik i da se neki istoricari ne slazu sa tim
Kao sto i sam primecujes ta enciklop. je u svemu kontradiktorna, zasto bi bas to sto ti kopiras bila istina a ne ono drugo? Trazi i po drugim...

BG5:
Ta zadnja recenica je diskutabilna samo za komunjare. Ako kazes da ces "napasti saveznike ukoliko se oni iskrcaju ovde" to moze da znaci samo jedno...
...da cemo se braniti ko god nas napadne.

BG5:
Jedno je ubistvo Stjepana Radica a sasvim drugo je najveci zlocin u istoriji covecanstva(ubistvo 6.000.000 Jevreja) i krivica za najveci rat u istoriji covecanstva.Da su se Nemci tada ugledali na Srbe Hitler ne bi dosao na vlast odnosno njegova partija ne bi na izborima 1932. dobila 37% glasova vec samo 1% koliko je dobila Ljoticeva stranka u Srbiji
Ti si spomenuo te godine, holokaust se desio puno kasnije, a sad su ipak nacisti krivi za rat, a ne komunisti?

BG5:

Svak gresi, i on je covek, ako je to uopste istina, ali svejedno, radikali ga ne vole, i to je nesto...

BG5:
Citirao sam sta pise u tom sporazumu izmedju Partizana i Nemaca a ostalo je samo necije licno misljenje
To su cinjenice, tako je bilo, to je svima jasno, ali vi nespretno pokusavate sve izokrenuti.

BG5:
Znaci ne treba sumnjati u tu zadnju recenicu

Naravno da ne, patizani su BRANILI zamlju od agresora, pa ko god to bio, nisu se prodavali kao cetnici i ustase.

Hektor.., evo ruže za postojanost? :)
645qphh.jpg

nesha taxista:
Ne mislim da je Jugoslavija bila loša stvar, naprotiv, multietničkih država ima dosta.
Не ради се то о "лошем" или "добром". Него - историјским околностима, пре свега.
Идеја је, мооожда и лепа, у неком смислу. Али, у ИСТОРИЈСКОЈ ПРАКСИ - неизводљива. У ствари, показала се чак као - погубна.

А, које су ти то, 'леба ти, "мултиетничке државе", а да се доиста могу сматрати "нормалним" и да заправо нису изузеци од правила?

Kakva šteta, moderna Srbija u svojoj istoriji nije imala duži period mira i stabilnog razvoja.
Што је један од главних узрока нашег стања, до данас.

Der Zauberer vom Balkan

Jedan lep text - WDR

http://www.wdr.de/themen/kultur/stichtag/2005/03/08.jhtml

"Er baute nach dem 2. Weltkrieg ein Jugoslawien auf, das laut UNO einmal zu den zehn angesehensten Ländern der Welt gehörte"

"Zum ersten und auch einzigen Mal revoltiert ein Kommunisten-Führer erfolgreich gegen Moskau."

"Drei Jahrzehnte lang gelingt Tito der diplomatische Tanz auf allen Hochzeiten. Er steigt zum führenden Kopf der Blockfreien Staaten auf, reist zu Kennedy ins Weiße Haus und schafft sein Meisterstück in der Deutschland-Politik."

Cak ga i Nemci zovu "Carobnjak sa Balkana"

Jos jedna lepa vest iz Makedonije

http://german.cri.cn/21/2005/05/09/1@29439.htm

"Zum 60. Jahrestag des Siegs des Antifaschistischen Krieges hat der mazedonische Präsident Branko Crvenkovski am Sonntag der mazedonischen Regierung vorgeschlagen, in der Hauptstadt ein Denkmal für den verstorbenen Präsidenten der ehemaligen Jugoslawischen Union, Josip Broz Tito, zu errichten, um seinen historischen Taten für Mazedonien zu gedenken."

Makedonci zele podici Spomenik Titu, kao znak zahvalnosti za njegova istorijska dela koja je ucinio za Makedoniju.

hektorius:
Kao sto i sam primecujes ta enciklop. je u svemu kontradiktorna
U cemu je kontradiktorna?
hektorius:
zasto bi bas to sto ti kopiras bila istina a ne ono drugo? Trazi i po drugim...
To je najkredibilnija enciklopedija na svetu
hektorius:
...da cemo se braniti ko god nas napadne.
Kada su se saveznici iskrcali na Siciliji 1943. oni nisu ratovali protiv italijanskih partizana vec protiv Nemaca. Broz je bio protiv iskrcavanja saveznika na tlo Jugoslavije zato sto je njegov glavni cilj bio uspostavljanje komunjarske diktature posle rata
hektorius:
Ti si spomenuo te godine, holokaust se desio puno kasnije
Spomenuo sam 20-e i 30-e godine. Genocid nad Jevrejima je poceo 1938. u cuvenoj "Noći slomljenih stakala" a rat je poceo 1939.
hektorius:
a sad su ipak nacisti krivi za rat, a ne komunisti?
Kada sam ja rekao da su komunisti krivi za Drugi svetski rat?
hektorius:
Svak gresi, i on je covek, ako je to uopste istina
Moji argumenti ukazuju da Tadic ne gresi po tom pitanju
hektorius:
To su cinjenice, tako je bilo, to je svima jasno, ali vi nespretno pokusavate sve izokrenuti.
Cinjenica da je Broz cutao o tome skoro 40 godina ukazuje da ga je bilo sramota odnosno da nema opravdanja za taj sporazum sa Nemcima
hektorius:
Naravno da ne, patizani su BRANILI zamlju od agresora, pa ko god to bio, nisu se prodavali kao cetnici i ustase.
Kao sto rekoh Draza za razliku od Broza nikada nije obecao Nemcima da ce ratovati protiv saveznika

BG5:
U cemu je kontradiktorna?
Pa ima i jednih i drugih "argumenata"

BG5:
To je najkredibilnija enciklopedija na svetu
Ako ti kazes...

BG5:
Kada su se saveznici iskrcali na Siciliji 1943. oni nisu ratovali protiv italijanskih partizana vec protiv Nemaca. Broz je bio protiv iskrcavanja saveznika na tlo Jugoslavije zato sto je njegov glavni cilj bio uspostavljanje komunjarske diktature posle rata
Monte Casino? Naravno, ali ovi nisu imali cetnika koji ce sve bez potrebe da zakomplikuju kao kod nas

BG5:
Spomenuo sam 20-e i 30-e godine. Genocid nad Jevrejima je poceo 1938. u cuvenoj "Noći slomljenih stakala" a rat je poceo 1939.
Srbija je bila druga zemlja Evrope ociscena od Jevreja, ko im je pomogao?
Holokaust je najveci zamah uzeo 44-te.

BG5:
Kada sam ja rekao da su komunisti krivi za Drugi svetski rat?
Pa samo njih i osudjujes za sve

BG5:
Moji argumenti ukazuju da Tadic ne gresi po tom pitanju
Ma briga me za Tadica, on je meni samo najmanje LOS od svih ostalih

BG5:
Cinjenica da je Broz cutao o tome skoro 40 godina ukazuje da ga je bilo sramota odnosno da nema opravdanja za taj sporazum sa Nemcima
Koja jos drzava ili rezim na svetu iznosi BAS sve u javnost?

BG5:
Kao sto rekoh Draza za razliku od Broza nikada nije obecao Nemcima da ce ratovati protiv saveznika
Zato jer je lizao dupe SVIMA

BG5:
Broz je bio protiv iskrcavanja saveznika na tlo Jugoslavije zato sto je njegov glavni cilj bio uspostavljanje komunjarske diktature posle rata

A sta bi trebao, da obavi ceo posao pa da kaze :"Evo vam, radite sad sta hocete!"

Glavni cilj je bio OSLOBODJENJE, i ko ga je ostvario? Draza?

BG5:

Kako nema opravdanja? A kad je Draza sklapao sporazume sa SVIM okupatorima onda to nije sramota? Onda je to "nista strasno" i "propaganda"?
Draza nije sklapao sporazume s njima da bi dobio na vremenu i da bi spasio sto vise boraca i ranjenika, vec da bi se BORIO s njima na istoj strani, KAD se Tito borio SA Nemcima?
To su bili dogovori o razmeni zarobljenika, i to se UVEK radilo u SVIM ratovima.
Da je Tito kojim slucajem rekao da ne pregovara sa nacistima NI O CEMU, sta bi ti onda rekao? Osudio je sve zarobljenike na smrt jer zbog ponosa nije hteo da ih spasi?

Norma Kampl:
Не ради се то о "лошем" или "добром". Него - историјским околностима, пре свега.
Идеја је, мооожда и лепа, у неком смислу. Али, у ИСТОРИЈСКОЈ ПРАКСИ - неизводљива. У ствари, показала се чак као - погубна.

А, које су ти то, 'леба ти, "мултиетничке државе", а да се доиста могу сматрати "нормалним" и да заправо нису изузеци од правила?
Pa i ova naša sadašnja, nadam se da ćemo biti normalni. U Evropi recimo Švajcarska, Rusija ...

Citat:nesha taxista

Norma Kampl:
Што је један од главних узрока нашег стања, до данас.
Dug i stabilan razvoj uzrok lošeg stanja?! Bez ljutnje, ali ova je tvrdnja blago rečeno čudna.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back