Tinejdzeri i Bog!!

Sve to shto si pisao je 'mehanika drzh-ne daj''.
Neke stvari su u sushtoj kontradikciji, te druge kojima lichno tezhim ochigledne, empirijski i teorijski dokazane, osnova su za dalja otkrivanja, dopunjavanja. Chinjenica je da svi neshto teoretishu, kite svoje govore brojnim stilskim sredstvima, ne bi li oni izgledali elokventno i predstavili sebe kao prave erudite, dok su brojne falinke i dalje prisutne. I sushta razlika je u tome hotje li se neko pozabaviti tim falinkama ili ne. A ono shto je bitno jeste da je ubedjivanje partija apsolutno nepotrebno.

Svakom svoje, a ja prezirem svaku izrechenu glupost, a pre svega zakljuchke koji svoju osnovu i vezu sa premisama nemaju. Shvatam vernike, poshtujem, ali mi je zaista muka od onih koji mi na nos nabijaju moj nazovi-nedostatak kvaliteta.

svaka ti je ka' njegosheva
slazhem se u potpunosti, svaka rech

Sve to shto si pisao je 'mehanika drzh-ne daj''.
Neke stvari su u sushtoj kontradikciji, te druge kojima lichno tezhim ochigledne, empirijski i teorijski dokazane, osnova su za dalja otkrivanja, dopunjavanja.

Nema problema.
A sad mi fino, jednim analitičkim pristupom napisanom objasni - šta je to u kontradikciji, a šta je to očigledno i jasno kao dan? :)

Pošto ja napisah nešto što je potpuno bez pretenzija, a koliko vidim, jedino se ti ovde razbacuješ parolama.

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7932260#post7932260
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7931524#post7931524
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7944773#post7944773
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7944683#post7944683
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=7946664#post7946664

U suštini, obrisah komentar jer sam znao da će doći do tako olakog zaključka.
Najlakše je lupiti etiketu i 'otići'.

vera se lomi u nemoći da se ostvari,nevera se rađa iz očaja što je vera izneverila
Iz ochaja jer me je vera izneverila? Niti vidim logiku u tom sistemu, niti ovo ima veze, da se bar ogradim za moj sluchaj - sa mnom.
Ja ne verujem iz sopstvenih razloga, jer sam upoznat veoma dobro - kao neko ko je po tom pitanju obrazovan - sa razlozima kreacije vere. Glomaznost nechega kao shto je vera nikako ne dokazuje tvrdnju postojanja predmeta verovanja, jer da je tako, sve ono u shta mnogi veruju bi analogno moralo biti istinito. Elem, sama rech vera govori o tome da se ne radi o ubedjenosti u postojanje predmeta verovanja, vetj pukog zadovoljenja onim shto je ponudjeno, nametnuno, onim za shta se nekad osoba uhvati jer tu nalazi spas za trenutne nerazmirice sa samim sobom i svetom oko nje. Dakle, mislish da je istina, ali ne gledash na to kritichki, ne pokushavash da dokazhesh, jer samim tim rushish svoj sistem. Nevernici, sa druge strane gledaju na sve to drugachije. Ono shto je nedokazano, shto izgleda kao puka pricha koja je prozheta po kojim chinjenicama koje su pripisane onome shto tezhi da bude servirano je nedovljno za razumevanje sushtine, pa i neshto vishe. Jer, sami nevernici (u nedostatku boljeg termina, premda takav nachin razmishljanja nije izrichito vezan za ovu polemiku) tezhe da stvari sa kojima dolaze u kontakt imaju konkretne ispred sebe, jer sigurnost dolazi iznutra, od njih samih, a ne spolja, od nekog prema kome imaju psiholoshku naklonost u vidu strahoposhtovanja, utehe, ili pak necheg tretjeg.

Potpuni sam pristalica toga da nauchni metod predstavlja chinjenice za koje smo sigurni, pa prema njima trazhi koje zakljuchke mozhe iz njih da izvede, dok je kreacionistichki prilaz, vernichki prilaz, i bilo koji drugi prilaz koji ima veze sa samim pojmom religije u neproverenom smislu zapravo onaj kojim se postavi zakljuchak da bi se zadovoljila neka unutrashnja potreba, ma koja ona bila), pa se naspram njega trazhe chinjenice kojima se isti mozhe podrzhati. Ja tu vidim sushtu kontradikciju, i logichku nedoslednost, jer se zna kojim pravcem ide dedukcija, a kojim indukcija, vodetji se pravilima koji zadovoljavaju istinitost i tachnost celokupnog procesa.

E sad, sve ovo shto napisah verovatno nekome zvuchi konfuzno, mada je i materija o kojoj se polemishe dosta osetljiva i ipak konfuzna, a daleko je od toga da se 'razbacujem parolama'. Ja iza svojih rechi stojim, i ono shto ja smatram tachnim i pravim je moja stvar, a isto ochekujem i od drugih, bilo da su vernici, nevernici, ili neshto tretje.

I da ne banalizujemo prichu dalje, ponovitju: ukoliko si vernik, ja to poshtujem, nemam predrasude, i razumem te. Ali imamo problem ukoliko nije obostrano.

U svakoj skoli koja koristi Zavodove udzbenike (koji i nisu neki, al' daj sta das). Ako se dobro secam, posle svake lekcije imas krace ili duze tekstove na srpskom o zanimljivostima i svakodnevnom zivotu starih Rimljana. :)

znas sta,ja idem u medicinsku...znaci imala sam knjigu za strucne skole,iskreno nisam videla da to ima...verovatno jer nisam puno ni koristila knjigu...koja stvarno nije nikakva

Trenutno sam u poslu, tako da ću se ograničiti samo na komentarisanje pojedinih stvari, koje smatram najvažnijim:

Dakle, mislish da je istina, ali ne gledash na to kritichki, ne pokushavash da dokazhesh, jer samim tim rushish svoj sistem.

Na ovo sam se osvrnuo u prethodnim komentarima – i to je naravoučenije cele priče:
sumnja, taj najdragoceniji intelektualni kompas. Sumnja pridaje veri ozbiljnost, ona je ne negira. To rušenje sopstvenog sistema, ta ’nedoslednost’, je za mene cilj: neumorno dijalektičko nadrastanje sebe samog, negacija negacije. Jer razum nije okamenjen konstrukt, on stalno važe i premerava, nikada ne zna savršeno kuda ide. Bez sumnje, sve ostalo su iluzije koje vode u fanatizam. Nisu vernici samo oni religiozni, naprotiv; ja govorim o vernicima koji veruju u Boga, ali ne zahtevaju lomače za jeretike; ili ne veruju u Boga već u revoluciju, ali odbacuju ostvarivanje promena koje iziskuju kršenje bitnih moralnih načela. Ali osvrnimo se na nauku i razum. Razum je, bez sumnje, dobra stvar, ali on zadovoljava samo razumske čovekove sposobnosti, dok je želja izraz celog života. Izvesne stvari, on nikada neće ni doznati, a iracionalna ljudska priroda živi i radi kompleksno. To je, zapravo, komičan sukob između bića i egzistencije. Toliko toga smo otkrili, ali još uvek čučimo u mraku kada se dotaknemo elementarnih pitanja čovekovih. Zašli smo u prirodu i nismo našli logičan sled događaja, već Braunovo kretanje. Drugim rečima – slučajno kretanje. A u našem umu postoji nešto što se buni protiv slučajnosti. Nekada je bilo prilično rašireno uverenje fizičara da sve događaje tačno određuju uslovi u kojima se ovi odvijaju, a da je verovatnoća samo mera našeg neznanja, jer te uslove nikada ne poznajemo savršeno. Danas nam fizičari pre govore da je verovatnoća svojstvo sveta i da je ugrađena u samu stvarnost, ali da to često teško shvatamo. Još više nas rastužuje teorija na osnovu koje se, osim slučajeva od kojih se svet sastoji i koji deluju kroz promene stvari, ne kriju nikakav cilj i nikakav smisao. Naravno, poznato nam je da se celokupan razvoj čovečanstva, celokupan razvoj civilizacije zasniva na tome da se minimalizuje učešće slučajnosti u događajima. A sve ukazuje na to da tim događajima upravlja Slučaj sa ludačkom kapom na glavi. Zato kažem da je razum nepouzdan,a vera nesigurna, zato kažem da rešenja nema.

P.S. Nisam nigde napisao da sam vernik, niti da sam nevernik.
Radi se o tome da ja zastupam određeni fakat ili ideju iz razloga što (u ovom slučaju) razgovoram sa tobom, a ne razgovaram sa tobom iz razloga što zastupam određeni fakat ili ideju.

latinskog???u kojoj se skoli to uci iz latinskog?
u gimnazijama..........
U svakoj skoli koja koristi Zavodove udzbenike (koji i nisu neki, al' daj sta das). Ako se dobro secam, posle svake lekcije imas krace ili duze tekstove na srpskom o zanimljivostima i svakodnevnom zivotu starih Rimljana. :)

pa da,samo sto nama nasa profr spremi predavanje na listu i onda mi skupljamo pare i ide neko da fotokopira i onda sa toga nas ona pita........(ona tako vec paaaa,mislim da koliko predaje u mojoj gimnaziji ona to tako radi.......hehe)

Smešno mi je kako ljudi Pravoslavce zamišljaju kao osobe koje:su mirne;su tihe;ne gledaju,ne pipaju i ne j*bu ništa;ne čine grehove;su fizički preslabe;zarad očuvanja patriotizma slušaju Grand;ne idu na žurke i ne provode se;nemaju ni prebijenu paru kod sebe...Slušajući mišljenja stranaca došao sam do ovog zaključka.

pa da,samo sto nama nasa profr spremi predavanje na listu i onda mi skupljamo pare i ide neko da fotokopira i onda sa toga nas ona pita........(ona tako vec paaaa,mislim da koliko predaje u mojoj gimnaziji ona to tako radi.......hehe)

A i kako ce drugacije, samo pogledaj u sadrzaju sto su mozgovi stavljali tacke iza rimskih brojeva, verovatno u pokusaju da naprave redni broj :confused: (isto to i u knjizi za francuski)
Ccc...i posle se bune sto niko nece da kupuje njihove knjige...budale.

Ja se izvinjavam, znam da nije to ta tema, ali morala sam ovo da napisem :rumenko: Necu vise:rumenko::rumenko:

Bog je britanski sleng izraz za toalet. Sta reci za britanske ateiste onda?! :eek:

Toalet na stranu, poenta je da su "pobogu" i "Isuse" samo uzrecice i nista vise. Obicne reci koje zavise od konteksta. Tako da, pobogu, to uopste nije bitno.

Poslednja izmena:
Ja sam od ove teme odustala odavno. U stvari, od poslednjeg razgovora sa Lanom na ovu temu.

Kad ti filozof odgovori na pitanje, više ne znaš šta si ga pitao. O_o :lol:

Mislite šta hoćete, ne mogu uticati na to, a svoje sam stavove odavno iznela.

Ja sam od ove teme odustala odavno. U stvari, od poslednjeg razgovora sa Lanom na ovu temu.

Kad ti filozof odgovori na pitanje, više ne znaš šta si ga pitao. O_o :lol:

Mislite šta hoćete, ne mogu uticati na to, a svoje sam stavove odavno iznela.

Gubim se čitajući pojedine postove...pa se onda vraćam na početak u pokušaju da povežem početak i kraj poruke, neretko i tekst sa temom...:lol:

Back