Tinejdzeri i Bog!!

Ljudi mesate stvari koje se ne measaju... dakle istina je jedna... ako zelis da nabrajas sve danas postojece ,,Hristove crkve,, , nema razloga da izostavis ni najmanju hriscansku sektu, ali jasno je da svi verju da je samo jedna prava, kao sto je jedan gospod bog... tako da se hriscanstvo ne deli, ono nosi jednu istinu i veru u jednog boga , tako da se ne moze deliti , za razliku od crkve koja se oduvek delila, no to mozete posmatrati i kao odstranjivanje zagnojenog dela tela , tj. amputaciju u svrsi spasavanja zdravog ostatka... tako na kraju ce ostati jedna prava ma koliko osakacena crkva, ali u njo ce kucati istinko srce gospodnje i srca njenih vernika... naravno ovo je samo jedan aspekt , ali svakako tacan po pitanju podela, no opet neko ko ne veruje tu samo vidi bezvezne svadje i slicne materijalne motive i naravno nikome ne namecem da je to pogresno , jednostavno je mnogo zdravije za raspravu shvatiti , da covek moze da se krece pravim putem i bez ubedjivanja drugih u dobro istog ili u lose tudjeg...dakle crkva se deli , hriscanstvo ne ono traje u jednom telu, u jednoj crkvi...

Poslednja izmena:
Ja neverujem u boga. I ne razumem ljude koji veruju u boga u sta oni u sustini veruju:think:
U crkvi sam bio nekoliko puta u zivotu i nedopada mi se unutra bas onolika tisina i sto neki ljudi biju svoju decu kada nesto viknu u crkvi.

Кад помену цркве....Током задњих 10 дана сам била у мнооооооого истих, додуше, не што сам хтела, него нисам имала избора.....И провалила сам да у црквама предивно мирише:mrgreen:
И видела сам и кликушу:neutral:
Значи страшно, толико сажаљевам ту жену.....На крају су је изнели из цркве јер није могла да се поврати....Ужас

Pitanje danasnjeg dana u skoli - da li mozes da verujes u Boga i u Darvina?

uopste postojanje ovakvog pitanja se temelji na jednoj pogresnoj stvrai, a to je postojanje verovanja u nauci iako se ono porice, zaista je smesno sto ljudi moraju da veruju u evoluciju tj. Darvinizam
dakle u Boga se veruje i tako ce uvek biti za to se ne traze dokazi,
a nauka treba da bude sablon pitanja i odgovora... naravno normalan je sled da covek mora poci predpostavkom da bi dosao do otkirica no i tako jedini clij i u ver i u nauci je istina...
ali sada naucnici vec komicno zaboravljaju svoj clij i predpostavke prihvataju kao sigurne ,, zbog toga sto oni sad zele nesto da dokazu , ali ocigledno se sve vise zaboravlja da to nesto treba da bude istina...a kada se to shvati navedeno pitanje je bespredmetno...

Evolucija od svega najvishe drzhi vodu.
Ja lichno ne verujem u boga , ali se ne mora birati izmedju boga i evolucije , svako ko bar zna neshto malo o evluciji zna da evolucija ne iskljuchuje da je zhivot stvoren , ali dodushe iskljuchuje viziju stvaranja koju su imali pustinjski mudraci pre nekoliko hiljada godina.
Bog i evolucija se medjusobno mogu zajedno , ali dogma i evolucija ne .

sto se tice teme....ne verujem u Boga,ali sam cesce bila u crkvi od mnogih samoprozvanih "velikih" vernika....jednostavno odem i razmisljam o veri....ne osecam neku svevisnju silu ili sta vec tvrde da osecaju vernici......razmisljam o popu koji je toliko verovao u to nesto da mu je predocio ceo zivot....i o ljudima koji se tu hvataju za slamku spasa.....znam da ovo zvuci poremeceno,ali tako je...
...ljudi su od kada postoje verovali u nesto...plasili se necega....i mozda je i bolje tako,jer kakav bi ovo svet bio da se ne plasimo kazne za svoja nedela ili ne ocekujemo nagradu za ono sto cinimo ispravno....?ne verujem,ali bih mozda volela da verujem da neko sve vidi.....

Bog i evolucija se medjusobno mogu zajedno , ali dogma i evolucija ne .

Upravo na to sam mislila.. Osim sto sam banalizovala pitanje. ( tj. ne ja vec ljudi u skoli danas )
S jedne strane, ucimo veronauku, a profesor je fanatik. I onda dodjem na biologju i ucim o evoluciji..
Ne prihvataju svi naucnici to kao tacnu teoriju.. Zapravo, to je, eto, jedna od verovatnijih pretpostavki..
Ali, licno, ako vec treba da biram, pre cu poverovati da smo nastali od majmuna nego od Adama i Eve..
Sto dovodi do kljucne stvari. Ja, dakle, mogu sebe smatrati pravoslavnom hriscankom samo ako neke naucne teorije, koje se s mojom verom kose, odbacim u startu..
Nije li to suludo?
Gde je onda napredak, razvoj covecanstva?

ali šta je još hit - ako je Bog samo jedan i sve te fore, zašto onda ne postoji jedna opšteljudska religija, nego imaš milion crkvica i struja!

Ma religija je bre politika i ekonomija u jednom! I vrlo, vrlo malo filozofije.

Najveći političar i vladar, najbolja firma i najgori filozof!

Kažem, možda i jesam vernik na svoj način, ali organizovana i institucioanlizovana religija mi nikad neće biti razumljiva(?)... Zašto ne može svako ad veruje za sebe i kod kuće nego mora u crkvu da baci neku paru na ikonu... I da plati crkveni razvod 15.000 ili... šta sve ne!

ali šta je još hit - ako je Bog samo jedan i sve te fore, zašto onda ne postoji jedna opšteljudska religija, nego imaš milion crkvica i struja!

Ma religija je bre politika i ekonomija u jednom! I vrlo, vrlo malo filozofije.

Najveći političar i vladar, najbolja firma i najgori filozof!

Kažem, možda i jesam vernik na svoj način, ali organizovana i institucioanlizovana religija mi nikad neće biti razumljiva(?)... Zašto ne može svako ad veruje za sebe i kod kuće nego mora u crkvu da baci neku paru na ikonu... I da plati crkveni razvod 15.000 ili... šta sve ne!

Upravo o svemu tome razmisljala sam.. Ovamo mi profesor veronauke prodaje pricu da cu goreti u paklu ne budem li isla svake subote u crkvu, nabija neku krivicu.. Sve je to smisljeno i smara...
Da, prica koju sam skoro cula. Bili neki bogati ljudi i neka starica. I bogati ljudi dali mnogo para, ali starica dala sve sto je imala. Onda je Isus rekao da je ona bolja jer je dala sve. ( sad verovatno neko ovu pricu zna u originalu )
Poenta je - zbog cega Isus meri velicinu nekog coeka i njegove vere po tome koliko je on dao para ?!
Uh sva sam konfuzna...

poenta price je da je starica bila spremna da se odrekne svega u ime vere...nebitno da li je to novac...stavila je svoju sudbinu u bozije ruke.....i tako to....

Јест':neutral:
И поента је глупа до бола.....Јадна жена нема 'леба да једе, па још и Исусу да даје.....Ево му га на *смајли који показује нешто безобразно*

И црква је једна веома искомерцијализована институција....Више чак ни иконе не раде како би требало да се раде, већ само утисну слику на дрво и четкицом осликају ореол, а таква икона(за коју уметник потроши веома мало времена) кошта трипут скупље од иконе коју иконописац ради три месеца, зато што је освештана:neutral:
Само траже неке паре....Оне кутијице за добровољне прилоге на сваком кораку у црквама.....Чак понегде наплаћују и уколико жели човек да направи фотографију у цркви, више им ни оне забране сликања не важе. сконтали да се и на то могу узети паре:confused:

Back