Tinejdzeri i Bog!!

a kako je nastao bog? je l' i za boga postoji bog koji je stvorio boga?

inache, ovo narandzasto je problem...vec sam rekla...kad pritisne muka, onda "kuku, lele, boze, pomozi"

ne napdam, ne vredjam, da se razumemo, samo kazem...

Nisam ni pomislila da me napadash... (:

Kad sam rekla ono kad imam potrebu da budem u crkvu to je uglavnom kada me neshto muchi... upravo to ''kuku lele boze pomozi'' :lol:

Nemam potrebu da se svaki dan po 15 puta molim Bogu, chitam oche nash i stalno mu se zahvaljujem... mislim daw neki ljudi u tome preteruju...

Zavisi za kog Boga gledash. Bog otac, Bog sin i Bog duh sveti.
Bogu Sinu je Bog otac Bog, a Bogu Duhu su ova prethodna dva Bogovi. :mrgreen:
Mada, uche nas na chasovima da je to jedan Bog u 3 lica, ali ajd... :confused:

Stefane, nisi prochitao ceo post... pitala sam a odakle je nastao svemir, pa onda sunce i sve ostalo... na to mi treba odgovor...

A za ovo drugo... pa u osnovnoj shkoli uchish kako nastaje dete, a i kako od smrdljive technosti prelazish razdaljine... makar neke delove... e sad, ko nije zavrshio ni osnovnu, ne vredi mu objashnjavati...

To što ti ne znaš neke stvari (a možda i ja ;)) ne znači da ih je stvorio Bog.
Po meni - Bog postoji u nama. I ne zamišljam ga kao neku personu.

Ako Bog stoji u nama onda smo i mi sami Bogovi, a jelte to nije tachno... neki zamishljaju da jesu, ali samo zamishljaju...

Shta znam, uvek su nam govorili da je Bog sve oko nas [jest' malo sutra, onda je i stolica Bog], ali i da nas je Bog stvorio po svom izgledu pa ga ja zamishljam kao choveka. Starijeg, smurenog choveka, sa krupnim toplim ochima i bradom... eto...

E odoh da spavam, nastavljamo sutra. Mah mah.

Ako Bog stoji u nama onda smo i mi sami Bogovi, a jelte to nije tachno... neki zamishljaju da jesu, ali samo zamishljaju...

Shta znam, uvek su nam govorili da je Bog sve oko nas [jest' malo sutra, onda je i stolica Bog], ali i da nas je Bog stvorio po svom izgledu pa ga ja zamishljam kao choveka. Starijeg, smurenog choveka, sa krupnim toplim ochima i bradom... eto...

E odoh da spavam, nastavljamo sutra. Mah mah.

zevs? :lol:

Ne mogu reci, da je svet nastao sluchajno, Zemlja hledjenjem meteora koji se odlomio od Sunca, a chovek od majmuna... nelogichno je... a kako je nastalo Sunce i ceo svemir... na to takva teorija nema odgovor... zato verujem da je Bog stvorio svet... e sad pitam nevernike imaju li neko bolje objashnjenje?!

To sam i ja rekao, a i pricali smo o tome na nekoj temi...jednostavno ni za jedno ni za drugo ne postoje objasnjenja i tvrdnje.:ok:

Čekaj...zašto nije logično da je čovek nastao od majmuna i da je Zemlja nastala od zvezde,a logično da je bog 'sve stvorio'..?:roll:

A mogla bi i da procitas ceo post!:roll:

Poslednja izmena od moderatora:
Zavisi za kog Boga gledash. Bog otac, Bog sin i Bog duh sveti.
Bogu Sinu je Bog otac Bog, a Bogu Duhu su ova prethodna dva Bogovi. :mrgreen:
Mada, uche nas na chasovima da je to jedan Bog u 3 lica, ali ajd... :confused:

aaaaaa ne ne ne i ne...

Bog je samo jedan. Ali je troican. Ispoljava se u tri lica, kao Patris, Fili i kao Spiritus Sancti. Izmedju njih nema ko kome da bude bog sva trojica su jedan Bog :bye:

a zashto bash jabuke?
shto nije kiWi? ili ananas? grejpfrut? mandarina?
............

Veroucitelj (koji mi vise ne predaje, nazalost) mi je rekao kako nigde u Svetom pismu ne pise da je Eva uzela jabuku, vec da su to slikari koji su ilustrovali prvi greh, nacrtali jabuku, jer im je to najlakse da nacrtaju. I da je tako u narodu ostala jabuka.

Rekao nam je takodje, da je Bog zajednica tri licnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Ovo poslednje mi je malo nejasno, ali taj veroucitelj nas je naucio dosta o veronauci. Nije nas ucio, kako kazete, da verujemo u Boga.
On nas je naucio da mi pomocu slobodne volje mozemo da izaberemo kojim putem zelimo da idemo.
I da mi sami, ustvari znamo sta je najbolje za nas, tj. nama ne sudi Bog. Mi sami sebi sudimo.

Сам почетак теорије еволуције је врло проблематичан, каже се: ми незнамо како је настала прва амеба на Земљи али ћемо доказати да живи свет настаје од ње.Градити кућу без темеља............

Сам почетак теорије еволуције је врло проблематичан, каже се: ми незнамо како је настала прва амеба на Земљи али ћемо доказати да живи свет настаје од ње.Градити кућу без темеља............

Mislim da je to ljudskom umu neshvatljivo.

Zasto je nastala prva ameba na Zemlji?

A Hriscani su vrlo pametni ljudi; na pitanja kako i zasto je Bog stvorio svet, smislili su samo jednu recenicu, jedan odgovor.

Kako je Bog stvorio svet?
Bog je svemocan.

Zasto je Bog stvorio svet?
On je svemocan.

...a kako je nastalo Sunce i ceo svemir... na to takva teorija nema odgovor... zato verujem da je Bog stvorio svet... e sad pitam nevernike imaju li neko bolje objashnjenje?!

Time samo dokazujesh da je religija nastala kao posledica ljudske nemogucnosti da objasni neke pojave.

Juche nismo znali da objasnimo padanje kishe - to je Bozhije delo.

Danas ne znamo da objasnimo Veliki Prasak - to je Bozhije delo.

Dok je to shto je i dalje popularna posledica neznanja.

Ti ne znash kako je nastalo Sunce - to je Bozhije delo.

Ja ne znam kako se pravi matichna plocha - to je Bozhije delo.

A ni gramatiku ne znamo.
Uostalom,kada neko za potpis stavi krilaticu jedne od posledica najvećeg zla čovečanstva i to baš onu (Auschwitz) zbog koje je nemački filozof Teodor Adorno doveo u pitanje smisao daljeg postojanja poezije,onda se ja zapitam - da li ima svrhe da mu odgovaram,a kamoli da diskutujem o Bogu?

Mislim da je to ljudskom umu neshvatljivo.

Zasto je nastala prva ameba na Zemlji?

A Hriscani su vrlo pametni ljudi; na pitanja kako i zasto je Bog stvorio svet, smislili su samo jednu recenicu, jedan odgovor.

Kako je Bog stvorio svet?
Bog je svemocan.

Zasto je Bog stvorio svet?
On je svemocan.

Ali Bog nije svemoćan.On ne može da stvori stenu toliko tešku da sam ne može da je podigne.

Time samo dokazujesh da je religija nastala kao posledica ljudske nemogucnosti da objasni neke pojave.

Juche nismo znali da objasnimo padanje kishe - to je Bozhije delo.

Danas ne znamo da objasnimo Veliki Prasak - to je Bozhije delo.

Dok je to shto je i dalje popularna posledica neznanja.

Ti ne znash kako je nastalo Sunce - to je Bozhije delo.

Ja ne znam kako se pravi matichna plocha - to je Bozhije delo.

Želja za simplifikacijom.
Ipak,u tome nije stvar,jer svo znanje ove zemlje neće mi dati ništa što bi me moglo uveriti da je taj svet moj.Vi mi ga opisujete i učite me da ga razvrstavam.Vi nabrajate njegove zakone,a ja se gladan spoznaje,slažem da su oni istiniti.Vi raspravljate njegov mehanizam,i moja se nada uvećava.Napokon,vi me učite da se taj čarobni svet i šaroliki svet svodi na atom,a da se sam atom svodi na elektron.Sve je to dobro,i ja čekam da nastavite.Objašnjavate mi taj svet slikom.Priznajem tada da ste stigli do poezije: ja nikada neću spoznati.Razumem,ako mogu s pomoću znanja shvatiti pojave i nabrojati ih,ne mogu isto tako obuhvatiti svet.Kada bih posve izbliza pratio njegov celokupni reljef,ja,ipak,ne bih o njemu više znao.A vi me stavljate pred izbor između jednog opisa koji je siguran,no koji me ničemu ne uči,i hipoteza koje teže da me pouče,no koje nisu uopšte sigurne.Tuđinac sebi samome i tom svetu,naoružan,a to je sva moja potpora,jednom mišlju koja sebe samu osporava od treba kad se afirmira - kakav je taj život gde jedino mogu imati mira odbacim li znanje i življenje,gde težnja za osvajanjem udara o zidove koji prkose jurišima?Hteti - to znači izazivati paradokse.Sve je uređeno tako da nastane onaj otrovni mir koji stvari bezbrižnost,san srca ili smrtonosna odricanja.

( . . . )

Ne znam ima li ovaj svet smisao koji ga nadrasta.Međutim,znam da ne poznam taj smisao i da mi je,za sada,nemoguće poznati ga.Što za mene znači smisao izvan moga života?Mogu da razumem samo ljudskim pojmovima.Ono što dodirujem,ono što mi se opire,eto šta razumem.A te dve nepouzdanosti,moja glad za apsolutnim i jedinstvom i nesvedivost ovog sveta na jedan racionalni i razboriti princip,znam,opet,ne mogu izmiriti.

( . . . )

Stoga se ne mogu izgubiti u egzaltaciji ili jednostavnu određenju nekog pojma koji mi izmiče i gubi svoj smisao od trena kada on prelazi okvir moga individualna iskustva.

( . . . )

Ako je istina jedna i jedina,onda sloboda nema smisla.

(Alber Kami)

Uopšte nam se potpuno razlikuju pogledi na samog Boga i shvatanja njega.

Ako neko traži Boga,ne treba ga tražiti nigde drugde do u sebi.
Ja ne tražim...rekoh već: Ako je sloboda najvažniji dar koji je Bog dao čoveku,na osnovu nje sam i izabrao.

Back