The Hobbit

Jao, jeste, Beorn je bio dno dna. Em su lose uradili masku/CGI, em se pojavljuje na 2 minuta. Pretpostavljam da ce ga biti vise u produzenoj verziji, ali opet, bas je glupo ispalo.

Meni je Tauriela za sada ok, cak mogu da progutam i romansu sa Kiliem, samo da ne zas.eru u trecem delu. Hocu da Kili bude tamo da se bori sa bratom i da brani ujaka, a ne da se on i Tauriela bore zajedno i placu jedno za drugim. Ali bojim se da ce Pera Dzekson nesto da zase.re.

Da li je neko gledao produzenu verziju prvog dela? Ima nekih stvari koje je trebalo da ostave u bioskopskoj verziji (recimo, kada patuljci zaebu Tranduila za dragulje - vidimo da je to jedan od razloga zasto ih je posle ispalio i nije hteo da im pomogne; onda, ima dosta izbacenog iz Rivendela, gde cujemo Gandalfove planove itd.) Neke stvari i nisu bile za bioskopsku verziju (na primer, goli patuljci u fontani ili goblinska pesma), ali ovo su bas i mogli da ostave, tim pre sto je ukupno oduzelo oko 2 minuta.

- Izraelski piloti su u egipatskom zatvoru u periodu od 1970. do 1973. godine prevodili Hobita na hebrejski, za koji se i dalje smatra da je jedan od najboljih prevoda ove knjige.

- Na sovjetskoj televiziji 1984. emitovana je filmska verzija "Hobita". Hobit Bilbo je u toj verziji viši od čarobnjaka Gandalfa, a gobline su igrali baletani iz ruskih plesnih škola.

- Neautorizovani nastavak "Harija Potera" objavljen je u Kini, a skoro cela radnja se zasniva na Hobitu, samo što su imena promenjena.

- Kuzdul, jezik patuljaka, zasnovan je na hebrejskom jeziku.

- Filmska kompanija SZC je pretila da će da tuži pab u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se zove "Hobit" zbog autorskih prava. Glumci Stiven Fraj i Ijan Mekelen su platili dug paba i ponovo ga otvorili.

- Sin Tolkinovog izdavača je prvi pročitao knjigu. Desetogodišnji Rajner Unvin je napisao da je "knjiga dobra i da će se dopasti deci od 5 do 9 godina".

- Za potrebe snimanja filma, brade svih patuljaka, osim Ričarda Armitaža, napravljene su od jakove dlake. Dvadeset litara lepka i 724 kilometara dlaka je iskorišćeno.

- Kako bi Ijan Mekelen delovao viši od Bilba i patuljaka, korišćen je poseban 3D metod. Mekelen i patuljci su bili na različitim setovim, ali su istovremeno snimali istu scenu.

- Kada su pravili Šmaugovo zlato, produkcijski tim je iskoristio svu zlatnu boju na Novom Zelandu, pa su morali da uvezu boju iz Nemačke.

- Budžet prva dva "Hobit" filma imala su dvostruko veći budžet nego kompletna trilogija "Gospodara prstenova" – preko 200 miliona dolara po filmu.

Legolas: [Looking at two pictures in a locket that he has confiscated from Gloin. The picture on the left has a long thick beard] Who is this? Your brother?
Gloin: That is my wife!
Legolas: [Looking at the infant in the other picture] And who is this horrid creature? A goblin mutant?
Gloin: That is my wee lad, Gimli!

Au, u pravu si, onda je ovo krace. Opet ce nesto da zaseruckaju, pa ce da deluje iseceno i na brzinu. I da se kladimo da ce da ostave sve tucnjave ali ce da zakinu na character moments, ima opet Beorna da vidimo na dva minuta. :evil:

А ово је песма која ће бити на крају филма. Пева је Били Бојд (Пипин). Ако сам добро разумео, он је и написао песму, поред свирања и певања.

:sad2::sad2::sad2::sad2:

Druga trilogija slabija od prve? Logično.

Da li su u pitanju loši filmovi? Nikako.

Sviđa mi se što je Džekson pravio Hobita više u duhu LOTR-a, kao mračniju priču, a mogao je i još više. Jedini problem ovih filmova, jedini pravi problem je nešto sporija radnja. Ali verujem da ljudima kada kada svi filmovi budu izbačeni to neće smetati. Sešće i pogledaće blizu 9 sati jedne jedinstvene priče i biće im odlično.

Na prvo gledanje prvog dela moram priznati da nisam bio tako oduševljen. Nisam čitao knjigu tada, znao sam da će priča biti manje ozbiljna, ali zamena za Saurona sa bude zmaj koji se manje-više i ne pojavi u filmu? Nije mi se dopalo. Ali kada sam shvatio šta je Hobit, drugi deo mi se sviđao, pogotovo baš taj zmaj. Posle sam pogledao oba dela zajedno i mislim da su filmovi jako dobri.Očekujem da treći deo razvali i bude na nivou prve trilogije.

Problem sa prvim filmom iz ove perspektive je što on teško može da stoji kao zaseban film. Jednostavno nema zaokruženu priču, pratimo grupu kroz niz avantura, koje za razliku od prvog dela LOTR-a, ni na koji način nisu međusobno povezane i film se samo završi. U LOTR-u je apsolutno sve skoncentrisano na prsten i Saurona, na njegove sluge, on je cenar svakog filma praktično. I sve nevolje sa kojima se družina suočava su vezane za Saurona i njegove sluge.

Ovde toga nema. Goblini, ****, zmaj,... svako je za sebe.

Ali opet u celini, oba dela daju pravu zabavu, sa nadam se moćnim zavretkom.

Druga trilogija slabija od prve? Logično.

Da li su u pitanju loši filmovi? Nikako.

Sviđa mi se što je Džekson pravio Hobita više u duhu LOTR-a, kao mračniju priču, a mogao je i još više. Jedini problem ovih filmova, jedini pravi problem je nešto sporija radnja. Ali verujem da ljudima kada kada svi filmovi budu izbačeni to neće smetati. Sešće i pogledaće blizu 9 sati jedne jedinstvene priče i biće im odlično.

Na prvo gledanje prvog dela moram priznati da nisam bio tako oduševljen. Nisam čitao knjigu tada, znao sam da će priča biti manje ozbiljna, ali zamena za Saurona sa bude zmaj koji se manje-više i ne pojavi u filmu? Nije mi se dopalo. Ali kada sam shvatio šta je Hobit, drugi deo mi se sviđao, pogotovo baš taj zmaj. Posle sam pogledao oba dela zajedno i mislim da su filmovi jako dobri.Očekujem da treći deo razvali i bude na nivou prve trilogije.

Problem sa prvim filmom iz ove perspektive je što on teško može da stoji kao zaseban film. Jednostavno nema zaokruženu priču, pratimo grupu kroz niz avantura, koje za razliku od prvog dela LOTR-a, ni na koji način nisu međusobno povezane i film se samo završi. U LOTR-u je apsolutno sve skoncentrisano na prsten i Saurona, na njegove sluge, on je cenar svakog filma praktično. I sve nevolje sa kojima se družina suočava su vezane za Saurona i njegove sluge.

Ovde toga nema. Goblini, ****, zmaj,... svako je za sebe.

Ali opet u celini, oba dela daju pravu zabavu, sa nadam se moćnim zavretkom.

Sad cu ti reknem bate, sve si gi reko, sve
Bravo bate, skidam sajkacu
Na prvo si gledanje meni hobit pao ki neki krosover izmedju mocni rendzeri i teletabisi
Sad si vec vidim da si tu ima i vise. Mocni rendzeri, teletabisi + americki nindza I, II I VII
Naci razvaljuje si ki mocni rendzeri, timski rad bate da se savlada veliko si i mocno zlo. Ki lord Zedd u rendzeri
I koreografija na teletabisi. I bate ko si rekne da su oni snimljnei za ratrdiranu decu cu mu ureknem sve po spisku.
I ta drama u hobit bate, jeote kako si ga covek snimi
Kakav talenat bate, Tarkovski bi cvikao od muku junacku da si dostigne tu velicinu

Hobit: Bitka pet armija

Kao neko ko se na spomen Pitera Džeksona i njegovih trilogija pretvara u dete od 8 godina, koje razrogačenih očiju gleda u bioskopsko platno i žali što se magija završava nakon 2,5 sata, rekla bih da a priori volim Hobita, bez obzira na sve.

Međutim, to "sve" je prilično podugačko:

- pre svega, užasno, ali užasno mi je smetao taj televizijski look, odnosno povećan broj frejmova u sekundi zbog kog je sve više realistično, a time i magija manja. Zaista sam imala utisak da gledam tv film, i ma koliko bio hvaljen taj veći broj frejmova u sekundi, hvala lepo, meni se dopada manje.

- film je spor, a radnja nekako nezgrapno i neproporcionalno raspoređena. Sa jedne strane, ceo drugi deo trilogije je posvećen Šmaugu i budućoj bici za grad, da bi se u trećem delu trilogije sve završilo u rekordno kratkom roku. Sa druge strane, glavna bitka je nepotrebno dugo razvučena, bez sinhronizacije više polja na kojima se odvijala, sa nerazjašnjenim i samo površno dotaknutim pojedinim momentima (tipa crvi koji izlaze iz zemlje i za koje ne znamo posle kako su savladani).

- jednodimenzionalnost radnje - da li sam, gledajući "Gospodare", očekivala veću slojevitost, koju u Hobitu realno nije ni moguće postići, s obzirom da je sama priča mnogo manje bogata u odnosu na "Gospodare".. kako god, radnja je siromašna, u pojedinim segmentima tek dotaknuta i do kraja nerazvijena.

- patetika - prvi put da sam bilo koji momenat u Džeksonovom bilo kom filmu okarakterisala kao patetičan... odnos Aragorna i Aruen u "Gospodarima" bio je prikazan prelepo i bajkovito, nimalo patetično, no to ne mogu reći za Kilija i Tauriel. Možda je problem u svim ostalim manjkavostima ovog trećeg dela, zbog čega mi njihov momenat deluje patetično, a možda je zaista patetičan. Prosto, kada uhvatim samu sebe da tokom gledanja filma razmišljam o šablonskim lajt motivima koji se pojavljuju, a kao što sam se uhvatila u ovom filmu, znam koliko je sati.

Patetika jeste prava rec. Dzekson generalno preteruje kada pravi negativce ili kada pravi ljubav. Nista to nije bolje ni u Lotr-u samo je materijal jaci i obimniji pa ne dozvoljava cesto da se vidi Dzeksonova vizija.

On se ocajnicki trudi da sve svima bude jasno, pa zato cesto ubacuje flesbekove, ili replike zvuce totalno neprirodno kada likovi objasnjavaju zaplet ili svoje motive ili tako random ubacuje replike iz proslih filmova u toku scene da nas na nesto upozori,... Filmove pravi da svi razumeju i to nekad stvara banalne scene.

Ova trilogija traga za svojim klimaksom i to je osnovni problem. Sta je klimaks? Ubistvo zmaja? (koje je bespotrebno prebaceno u ovaj film sto je dovelo do toga da drugi deo ima slab kraj, a ovde je zmaj prekratko) Proterivanje Saurona? Azogova smrt?

Sve u svemu pristojna trilogija, koja ima problema, ali vredi pogledati.

Kao sto sam vec napisala na temi gledali, obrazlozili, ocenili
Verovatno sam se zasitila od prestenova preko dva hobita pa mi je ovaj treci, mnogo manje nego sto sam ocekivala..Dva ipo sata samo bitke koje smo vec gledali kroz celu sagu o prstenu..Posebno sto se scenario razlikuje od knjige, za razliku od prestenova...Knjigu od cca 350 strana razvukli su u tri filma po 2,5 sata..Ipak sve u svemu u udobnim stolicama sineplexa..zabavan film

Back