Teret inteligencija ili...

Aman ljudi, svako ima svoju viziju sreće i ne očekuje od ljudi i sudbine isto blago. Svako ima svoju predstavu o svetu i želi nešto za sebe, a to što se interesi prosečnih ljudi i onih koji su u tom smislu uzvišeniji ne poklapaju, ne znači da su ovi drugi nesrećniji od prvih. Jednostavno, svi imamo svoju oazu u pustinji života, nekog ispunjava čitanje knjiga, nekog pisanje, nekog rešavanje matematičkih problema, nekog druženje, porodica, prosečnost... I svako je zadovoljan ili nezadovoljan na svoj način. Zar visoko inteligentan čovek ne bi mogao da se pravi da je isti kao i svi drugi? Mogao bi, ali njega ispunjava nešto drugo, on ima drugačije zahteve i njih i realizuje. Ako pri tom ne dobija nešto što imaju svi, to opet ne mora značiti da je donekle prazan. Osim toga, karkater i inteligencija interaguju, ali opet nisu isto, pa se može lako desiti da čovek izuzetne inteligencije uopšte ne odstupa od svog okruženja. Naravno, ima i obratnih primera, i to je sve samo rezultat gomile uticaja i okolnosti koje vrši i sredina u kojoj se kreće.

Pitanje je kakvu vrstu inteligencije je postavljač imao na umu: onu "teorijsku" (tj. visok koeficijent na nekom testu) ili onu "praktičnu" (tj. razboritost, generalni odnos prema životu) koja je, kao što neko reče, sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama.
Za prvi slučaj ove sasvim banalizovane klasifikacije (ne samo što nisam stručnjak, nego mislim da i ne treba pričati previše stručno na ovakvim mestima), odličan je primer ona žena koja ima IQ preko 250, a radi kao najobičnija službenica u nekoj pošti i ne oseća se posebnom, kako kaže, ni na koji način.

Mislim da karakter, u ovom odnosu, treba da bude podjarmljen inteligencijom: ako osećaš poriv za silovanjem, pljačkama i sl. i imaš sasvim inteligentne i ostvarljive metode kako da to zadovoljiš, šta je inteligentnije, sputati ga ili naći put kojim ćeš ga nahraniti?
I, eto, samo na osnovu ovog primera (koji, opet, nije sjajan), može da se zaključi da je teže biti inteligentan. Ako ništa drugo, imaćeš dilemu.

Mislim da prosečnost ne ispunjava nikoga i da svi žele više. A to što je za nekoga najviše, nekome je neprihvatljivo ogavna prosečnost.

Jednostavno ne verujem u ovo. :)
Niti u to da ima IQ preko 250, niti u to da ima, a ne oseća se posebnom.

Kopaj po Ginisu (mrzi me). :) Grubo sam zaokružila podatak koji sam negde nekad pročitala. Evo šta mi je izbacila najpovršnija pretraga:

The highest IQ was 228, according to Guinness Book of Records, this score belongs to the ‘smartest’ person in the world Marilyn vos Savant who scored it when she was 10 year old. This would, according to recent research, correspond to about IQ 185 at adult age. That score is, at least, surpassed by the chess player and champion Bobby Fisher which was 187, and Kim Ung-Yong (S. Korea) with a score over 200.

Inteligencija je dobra u rukama onih ljudi koji se njome i sluze pametno.

Ne vredi dobro oruzje kao ne znas s njime da se boris.

To je kao kad ratniku das mac, a on ga ostavi i uzme drvce.

Navedeno je primer za osobe koje svoj potencijal ne znaju, mada bih ja pre rekla da prosto nece, da koriste.

nadprosečnosti
(jok, ne ložim se ništa lično nego -)
nekako mi se čini da su ljudi (mislim čini mi se, tako ispada) natprosečnih mogućnosti, konkretno mentalnih
često na drugim poljima hendikepirani - socijalno, integrativno isl.
jeli se više isplati prosečna pamet?

Ko kaže da su hendikepirani na bilo kom drugom polju i zašto?
To, jednostavno, nije tačno. Znači - čini ti se :)
Mi nemamo mnogo izbora što se toga tiče, sredinski faktori kod razvoja inteligencije ne igraju presudnu ulogu.
Iako se može povećati donekle asimilovanjem informacija taj nivo je dosta ograničen.
Sredinski faktori najveći uticaj na inteligenciju imaju u filogenetskom razvoju.
Danas se pretpostavlja da je globalni nivo inteligencije veći nego pre pola veka npr, to je uslovljeno povećanjem količine i kvaliteta informacija kao što je to isto povećanje informacija uslovljeno inteligencijom i informativim razvojem, za šta je zaslužna i tehnologija između ostalog, ali i dostupnost različitih sadržaja tj povećanje dostupnosti.
E sad, koliko se isplati... isplati se isto onoliko kao bilo koji drugi talenat, ali bottom line, smatram da je ipak bolje biti inteligentniji.
Mada je možda bilo bolje da se pita - šta je ono što smatrate inteligencijom?

Koliko su bili neprilagodjeni ne znam, ali su bili osobenjaci u svakom slucaju.
Od Tesle, Ajnstajna, Nicea i drugih, svi su imali svoje bubice u glavi i smatrani osobenjacima.

U zivotu sreo sam par takvih ljudi, i zaista su osobenjaci, sada zasto su neprilagodjeni ostaje misterija. Mozda zato sto ne zele da se bakcu sa "obicnim" smrtnicima, ili jer ih drugi ljudi ne razumeju, pa se i ne trude, a mozda nemaju toliku potrebu da se uklope, mada svakom ljudskom bicu valjda treba nekad neko, makar radi komunikacije.
Obicno takve ljude ismejavaju bas zato sto su neprilagodjeni i drugaciji, pa se jos vise povlace i postaju neprilagodjeniji, tako da u neku ruku jeste teret.

Razmišljam o inteligentnim ljudima koje znam i većina njih je dobro integrisana u društvo. Tako da je to predrasuda kako se snalaze jer su ''u svom svetu nauke'' i slične gluposti...Samo je stvar da li će tu inteligenciju koristiti na neke pozitivne stvari ili će je traćiti na basket ( primera radi ).

Koliko su bili neprilagodjeni ne znam, ali su bili osobenjaci u svakom slucaju.
Od Tesle, Ajnstajna, Nicea i drugih, svi su imali svoje bubice u glavi i smatrani osobenjacima.

U zivotu sreo sam par takvih ljudi, i zaista su osobenjaci, sada zasto su neprilagodjeni ostaje misterija. Mozda zato sto ne zele da se bakcu sa "obicnim" smrtnicima, ili jer ih drugi ljudi ne razumeju, pa se i ne trude, a mozda nemaju toliku potrebu da se uklope, mada svakom ljudskom bicu valjda treba nekad neko, makar radi komunikacije.
Obicno takve ljude ismejavaju bas zato sto su neprilagodjeni i drugaciji, pa se jos vise povlace i postaju neprilagodjeniji, tako da u neku ruku jeste teret.

Мислим да се ово односи на генијалце које си споменуо. Можда су неприлагођени у друштву "обичних", као што су "обични" неприлагођени у њиховом друштву. Међутим, кад су међу "себи равнима" нису неприлагођени.

Свака `тица своме јату лети.

Back