Teorije o poreklu Srba

napisao sam već više puta, da ipak jedni kod vas reklamiraju to ideju kao istinsko i jedino izvornu, da ste vi najstariji narod na svjetu, izvor svih naroda jer već Sumerci znaju za nekve nazive koji su srpski (jedna reca reka negdje kod Eufrata koja ima srpski toponim) pa u tome prepoznavaju ćinjenicu, da ste vi najstariji narod prije svih naroda: ne samo stariji od Slovena nego najstariji uopšte.

... pa zbog toga sam poćeo te sve diskusije, interesuje me kao sam već rekao: dali je to sada opšti main stream kod vas za tumaćenje (srpske) istorije? (postoji želja, da se to poćne pisati u osnovnoškolske istorijske ćitanke)
... istotako me interesira, kako razumeju te ideje drugi kod vas - zato pratim te teme i forume i pišem o njima.

Pozdrav!

Ja nikad nisam tvrdio da su srbi najstariji narod.

... ja oćem da vidim i ćujem za pre-antićne izvore i citate, da je baš ta teorija istinita!

ne za one koje izviraju iz 19. veka ili kansije ili prije, politićko usmjerene me ne interesuju pošto ima i druge, koje govore taćno protiv njih!

Istotako još jedan detajl:
ako ste vi Srbi iz Sarmarije, pa iz xy starnih danas od Srbije vrlo udaljenih zemalja .... onda ste vi istorijsko gledano: šta i ko?
Jeli ste u Srbiji već od ikada tamo, avtohtono stanovništvo, ili ipak ste došli na sadašnji teritorij iz onih svih xy zemalja?
Kakav je taj odgovor?
Gore je receno da je ta teorija malo vjerovatna,jer ona govori da Srbi onda i nemaju slovensko(slavensko)porijeklo...i kosi se sa tvrdnjom da su Srbi zadrzali mozda najvise gena uobicajnih za Slovenske narode...
postoji i ovo,ako te zanima: STAROSEDELACKA TEORIJA
Ova teorija se ne bavi poreklom srpskog imena, već poreklom Srba u antropološkom i genetskom smislu. Osnovu ove teorije čini ideja da su Srbi starosedeoci na Balkanu, odnosno da su oni direktni naslednici kulture Lepenskog Vira, pa potom Vinčanske kulture i tako dalje, sve do današnjih dana. Tvrdi se da su Srbi u jednom trenutku napustili Balkan i krenuli u seobu, da bi se na kraju ponovo vratili na Balkanske prostore...sto je naravno smesno.

Da to i ja mislim tako; ali proćitao sam da bih se trebale Indijske Vede nazivati Slavenske Vede.... i pod tim nazivom ih već nekvi kod vas reklamiraju na www.... "Kompletne izvorne Indijske Vede: Slavenske Vede"

Cigani su adoptirali sanskrit, kao i mnoge druge jezike na koje su nailazili.
Ako su slovenski jezici spona između zapadnih i istočnih indoevropskih jezika onda je velika šansa da su oni direktni naslednici PIE jezika, mada to ne mora da bude tako.
Mislim da ljudi gube vreme tražeći Srbe od Amerike do Japana, jer nam ta saznanja ništa ne donose dok ne saznamo kojim su jezikom ti tadašnji Srbi govorili i koja im je bila kultura. Čak i da nađemo neki autentični spis iz npr. X veka pre nove ere u kome se pominji izričito Srbi, teško da bi nam to dalje pomoglo, jer je očigledno da se, kao i jezik, preuzimaju i imena.
Verujem da je odgovor na naslov ove teme u Vinči i Podunavlju i na te prostore trebamo da se skoncentrišemo. Ostalo je u ovom trenutku gubljenje vremena.

Gore je receno da je ta teorija malo vjerovatna,jer ona govori da Srbi onda i nemaju slovensko(slavensko)porijeklo...i kosi se sa tvrdnjom da su Srbi zadrzali mozda najvise gena uobicajnih za Slovenske narode...
Ova teorija se ne bavi poreklom srpskog imena, već poreklom Srba u antropološkom i genetskom smislu. Osnovu ove teorije čini ideja da su Srbi starosedeoci na Balkanu, odnosno da su oni direktni naslednici kulture Lepenskog Vira, pa potom Vinčanske kulture i tako dalje, sve do današnjih dana. Tvrdi se da su Srbi u jednom trenutku napustili Balkan i krenuli u seobu, da bi se na kraju ponovo vratili na Balkanske prostore...sto je naravno smesno.

Šta je tu smiješno?
Hoću i ja da se nasmijem!

Cigani nikakav sanskrit nisu adapitarli oni su indoarijevski narod.

Romanes je pravi ciganski jezik a srpski znaju da bi se razumeli u okruzenu.

Ako se ne varam Cigani potiču iz Indije, dakle onog dela sveta gde je sanskrit imao istu ulogu kao latinski u Evropi. Tako da je veoma moguće da su sanskrit, ili neki jezik koji je izrastao na njegovom temelju, poneli u svet.
Da bi sanskrit, međutim, bio njihov originalni polazni jezik, Cigani bi morali da budu Arijevci, a to je malo verovatno.

aha, da da; znaći i meni je to bilo kontradiktorno i vidim, da si i ti zapazio ovu kontradikciju.

Da, tako se zove ova teorija, ima je i kod nas poznano kao Venetska teorija, da smo mi Slovenaci ovdje dirketni nasledniki antićkih Veneta.

Moje osobno mišljenje je, da danas ni mi ni vi nismo direktni nasledniki, jednoznaćno definirana nacija itd. nego mješavina od više utjecaja od više plemena, nacija, naroda.... Tako da niko ne može jednoznaćno tvrditi, da smo mi Slovenaci Srbi ili da su Veneti Srbi itd ... ljudi su se mješali, pa naravno da imate nešto gena i od Vinćarske kulture, ali i Slovenske i druge istotako.
Na onom xy forumu su napisali, da su i Thrakijci i Triballi Srbi...(to je bio zapravo odgovor na moje pitanje).

Drugo moje mišljenje je tako:
da, to su špekulacije i verovatno nisu u stanju, da se potvrde. I šta bi bilo, da se potvrde?
Meni je važnije to, da sve te špekulacije (pa gotovo i ona o Srbima kao nebeskom narodu koja je u vezi sa planinom i Duhom Rtnja) samo na nepravi naćin pumpaju ljude i ljudi budeju opet mislili nekve nove iluzije i fikcije, kužite? Kako će to stvarno i konkretno pomoći masama kojima treba verovatno druge vrste pomoć da prožive njihov svaki dan što bolje?
Sa novima manipulacija sigurno da neću moći da bolje. To me zabrinjava kod svega toga: opet se pali na emocije kod obićnih ljudi, koji od toga svega nemaju baš ništa.
Možda nisam u pravom ....

Da li ti zaista vjerujes da postoji mogucnost,da su Srbi direktni naslednici kulture Lepenskog Vira ili Vincanske kulture,da su napustili i ponovo se vratili na Balkan.
Ja ne bih rekao.
Zapitaj se kada su izumrle te kulture ili sam ja lose obavjesten.?

Ne vidim u ovom trenutku ništa što bi osporavalo mogućnost da su protosrbi živeli tada na tim prostorima.

Da li ti zaista vjerujes da postoji mogucnost,da su Srbi direktni naslednici kulture Lepenskog Vira ili Vincanske kulture,da su napustili i ponovo se vratili na Balkan.
Ja ne bih rekao.
Zapitaj se kada su izumrle te kulture ili sam ja lose obavjesten.?

... to nije važno kada su izumrle!
Srbi su najstariji narod uopšte! Stariji od Veda .... (sory, citat izvira iz .....)
Vaša srbica prema tome je stara oko 7000 ili 8000 g. - najstarije pismo na svjetu!

... a našli su je i izpod one planine Rtanj i to potvrdjuje, da je Rtanj izvorno Srbski i sagradjen od Srba - najstarija piramida na svjetu ....

Pa ti sam sebi odgovaraš... imaš svoju priču, ne trabaju ti sagovornici... stavljaš nam u usta nešto što nismo rekli!
Hajde ti meni sada reci ko je na ovom forumu ikada rekao da su Srbi najstariji narod na svijetu?

Ako se ne varam Cigani potiču iz Indije, dakle onog dela sveta gde je sanskrit imao istu ulogu kao latinski u Evropi. Tako da je veoma moguće da su sanskrit, ili neki jezik koji je izrastao na njegovom temelju, poneli u svet.
Da bi sanskrit, međutim, bio njihov originalni polazni jezik, Cigani bi morali da budu Arijevci, a to je malo verovatno.

Cigani su jedini narod evrope koji mogu se nazivati arijevcima.

Inace izgledaju i kao arijevci.

... to nije važno kada su izumrle!
Srbi su najstariji narod uopšte! Stariji od Veda .... (sory, citat izvira iz .....)
Vaša srbica prema tome je stara oko 7000 ili 8000 g. - najstarije pismo na svjetu!

Nisam rekao ni da su Srbi najstariji narod...u vreme kada su kulture Lepenskog Vira i Vincanska kultura naastanjivale Balkan(ako se pozivamo na to da su Srbi Slovenski narod i da su dosli odnekud sa istoka)...Sloveni nisu imali ni u planu Evropu,dakle ta teorija nije bas pristupacna.

Pa ti sam sebi odgovaraš... imaš svoju priču, ne trabaju ti sagovornici... stavljaš nam u usta nešto što nismo rekli!
Hajde ti meni sada reci ko je na ovom forumu ikada rekao da su Srbi najstariji narod na svijetu?

... ne, citiram ono što sam ćitao, a svaki taj citat interesuje me, što mislite drugi o tome!
Odgovorio si mi baš to, što sam htio i tražio - tvoj drugi red. Ali ja te obavještavam, da ima ljudi, koji stvarno entuziastićko vjeruju u to teoriju, njihov stav je, da bih trebao baš svako kod vama upoznati te njihove izvorne istinske dokaze o izvoru Srba i tako vratiti Srbiji ono mjesto, koju je nekada imala!

eto, zato sam pisao o istim temama ali sa pogleda, da je baš to "srpski nacionalizam" pošto iz tih ideja nekvi napravljaju to, što sam sada jasno napisao. Ako imaš interes, napisat ću ti na PNu izvor i vidiš sam, da je to tako. To me je iritiralo ali na forumu sam dobio ban.

Ko je rekao da su Srbi DIREKTNI nasljednici tih kultura?
A kad su "izumrle" te kulture po tebi?

Citat sa wikipedije:
"Oko 5300. godine pre nove ere stanovnici Lepenskog Vira doživeli su tzv. neolitsku revoluciju. Pripitomili su prve životinje i počeli da se bave zemljoradnjom. Ova najmlađa faza na Lepenskom Viru pripada kulturi Starčeva. Život na Lepenskom Viru zamro je oko 4500. godine pre nove ere, kada su stanovnici krenuli u potragu za većim obradivim površinama"

Nisam rekao ni da su Srbi najstariji narod...u vreme kada su kulture Lepenskog Vira i Vincanska kultura naastanjivale Balkan(ako se pozivamo na to da su Srbi Slovenski narod i da su dosli odnekud sa istoka)...Sloveni nisu imali ni u planu Evropu,dakle ta teorija nije bas pristupacna.

. ne naravno da nisi ti to rekao, već nekvi drugi... ali forumi se ne smiju medjusobno linkati! da bi naveo orig. tekst i autore.
A da, o tome se razpravlja već dugo i na široko na forumima ..... stvarno vrlo na široko i iz pogleda (nacionalistićkega), kojega sam upravo naveo gore.

Cigani su jedini narod evrope koji mogu se nazivati arijevcima.

Inace izgledaju i kao arijevci.

Sada sam zapanjen onim šta se uči u Evropi. To je neki znak naknadnog germanskog kajanja za ono što su Ciganima naneli u WW2? Ili evropski Cigani izgledaju drugačije od ovih naših?
Arijevci su po legendi bili beli ljudi koji su došli sa severa. Cigani su za Evropljane i Vas beli?
Koliko se sećam diskusija sa teme o genetici Cigani nisu nosioci gena koji se uobičajeno vezuju za nosioce IE jezika i kulture.

Sada sam zapanjen onim šta se uči u Evropi. To je neki znak naknadnog germanskog kajanja za ono što su Ciganima naneli u WW2? Ili evropski Cigani izgledaju drugačije od ovih naših?
Arijevci su po legendi bili beli ljudi koji su došli sa severa. Cigani su za Evropljane i Vas beli?
Koliko se sećam diskusija sa teme o genetici Cigani nisu nosioci gena koji se uobičajeno vezuju za nosioce IE jezika i kulture.

da, i ona nacija i dežela na sjeveru je bila Srbija, Bjela Srbija, od tamo su došli Plavokosi bjeli ljudi u Centralnu Aziju i Indiju i to su bili Srbi i napisali su Vede. Bjela Srbija se jednaći sa tim narodom i tom svojstvom.

Kako kazes po Legendi.

Kakav IE jezika.

Severna Indija je zemlja Arijevca i Iran.

A mesto za Legende nije ovde, ovde su samo fakti vazni.

Back