Gore je receno da je ta teorija malo vjerovatna,jer ona govori da Srbi onda i nemaju slovensko(slavensko)porijeklo...i kosi se sa tvrdnjom da su Srbi zadrzali mozda najvise gena uobicajnih za Slovenske narode...
postoji i ovo,ako te zanima: STAROSEDELACKA TEORIJA
Ova teorija se ne bavi poreklom srpskog imena, već poreklom Srba u antropološkom i genetskom smislu. Osnovu ove teorije čini ideja da su Srbi starosedeoci na Balkanu, odnosno da su oni direktni naslednici kulture Lepenskog Vira, pa potom Vinčanske kulture i tako dalje, sve do današnjih dana. Tvrdi se da su Srbi u jednom trenutku napustili Balkan i krenuli u seobu, da bi se na kraju ponovo vratili na Balkanske prostore...sto je naravno smesno.
aha, da da; znaći i meni je to bilo kontradiktorno i vidim, da si i ti zapazio ovu kontradikciju.
Da, tako se zove ova teorija, ima je i kod nas poznano kao Venetska teorija, da smo mi Slovenaci ovdje dirketni nasledniki antićkih Veneta.
Moje osobno mišljenje je, da danas ni mi ni vi nismo direktni nasledniki, jednoznaćno definirana nacija itd. nego mješavina od više utjecaja od više plemena, nacija, naroda.... Tako da niko ne može jednoznaćno tvrditi, da smo mi Slovenaci Srbi ili da su Veneti Srbi itd ... ljudi su se mješali, pa naravno da imate nešto gena i od Vinćarske kulture, ali i Slovenske i druge istotako.
Na onom xy forumu su napisali, da su i Thrakijci i Triballi Srbi...(to je bio zapravo odgovor na moje pitanje).
Drugo moje mišljenje je tako:
da, to su špekulacije i verovatno nisu u stanju, da se potvrde. I šta bi bilo, da se potvrde?
Meni je važnije to, da sve te špekulacije (pa gotovo i ona o Srbima kao nebeskom narodu koja je u vezi sa planinom i Duhom Rtnja) samo na nepravi naćin pumpaju ljude i ljudi budeju opet mislili nekve nove iluzije i fikcije, kužite? Kako će to stvarno i konkretno pomoći masama kojima treba verovatno druge vrste pomoć da prožive njihov svaki dan što bolje?
Sa novima manipulacija sigurno da neću moći da bolje. To me zabrinjava kod svega toga: opet se pali na emocije kod obićnih ljudi, koji od toga svega nemaju baš ništa.
Možda nisam u pravom ....