Teorija Evolucije - komentari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na ovo pitanje niko od zastupnika konvecionalne teorije Nema odgovor, ni najaci naucnici, Evo samo dajem citat, sta oni imaju da kazu o nastanku zivota. Preuzeto sa sajta koji je Endonuclease-u naj drazi.

"Često se može među kreacionistima čuti argument da evolucija ne može biti tačna pošto se još uvek ne zna kako je život na Zemlji nastao. Ovaj argument je netačan, iz prostog razloga što se evolucija ne bavi nastankom života."

Ako se ona ne bavi nastankom zivota, zasto je zakljucak ovog teksta onda ovakav:

"Mnogo toga je još uvek nepoznanica na polju abiogeneze, i malo je verovatno da ćemo naći odgovore u neposrednoj budućnosti. Nauci je potrebno vreme da proizvede rešenje za bilo kakav problem, a ovo je jedan od najvećih problema koji danas postoje."

Ovo su pitanja na koja Konvecionalna nauka nema objasnjenja, ali nije tacno da se nebave time, vec nemaju odgovor i zato kazu da ih ovo ne interesuje, to nije stvar dokaza, vec Logike, jer u laboratoriji nema nikakve sanse da se napravi zivot, pa cak ni onaj najprimitivniji.

igris987:
Na ovo pitanje niko od zastupnika konvecionalne teorije Nema odgovor, ni najaci naucnici, Evo samo dajem citat, sta oni imaju da kazu o nastanku zivota. Preuzeto sa sajta koji je Endonuclease-u naj drazi.

"Često se može među kreacionistima čuti argument da evolucija ne može biti tačna pošto se još uvek ne zna kako je život na Zemlji nastao. Ovaj argument je netačan, iz prostog razloga što se evolucija ne bavi nastankom života."

Ako se ona ne bavi nastankom zivota, zasto je zakljucak ovog teksta onda ovakav:

"Mnogo toga je još uvek nepoznanica na polju abiogeneze, i malo je verovatno da ćemo naći odgovore u neposrednoj budućnosti. Nauci je potrebno vreme da proizvede rešenje za bilo kakav problem, a ovo je jedan od najvećih problema koji danas postoje."

Ovo su pitanja na koja Konvecionalna nauka nema objasnjenja, ali nije tacno da se nebave time, vec nemaju odgovor i zato kazu da ih ovo ne interesuje, to nije stvar dokaza, vec Logike, jer u laboratoriji nema nikakve sanse da se napravi zivot, pa cak ni onaj najprimitivniji.
Ovo što si sam podvukao samo govori o ozbiljnosti ljudi koji se naučno bave nastankom života. Ako nešto sa sigurnošću ne znaju, onda ne nagađaju nego pokušavaju da nađu rešenje. Vrlo korektno i pošteno. Ako se još ne zna kako je nastao život to takođe ne znači da treba forsirati Tvorca po svaku cenu, i to samo zato što to piše u knjizi staroj nekiliko hiljada godina. Da ne govorimo o pitanju samog postojanja Tvorca, jer izgleda da se po kreacionističkom shvatanju nekada (pre 6000 god) pojavio, stvorio i nestao, jer dokazi o njegovom postojanju vam baš nisu jača strana.

ristob:
Razočarao si me. Očekivao sam više od tebe. Tražio sam ti da objasniš logiku tvoje izjave: Jaje i kokoška su se paralelno razvijali. Evo moja logika.
Po evoluciji, kokoške su nastale od životinja koje nisu bile kokoške. (De facto). Koliko mi se čini to su bili gmizavci, koji su takoođe nosili jaja. Prva životinja koja je u istinu bila kokoška morala se izleći iz jaja. Odatle prost zaključak da je starije jaje.
Stvaranje (novih vrsta) evolucija još nije dokazala. To što ona naziva stvaranjem novih vrsrta, to je samo prilagođavanje i ukrštanje vrsta, ali najviše do roda. Mimo toga evolucija nije dala dokaz nastanka ni jedne nove familije.
Kreacionisti se ne inate sa evolucionistima nego im skreću pažnju da je evolucija još uvek teorija, a ne nakuka (na što se oni mnogo ljute). Kreacionisti tvrde da živi svet stvoren i to nastoje dokazati. Zbog čega bi bilo ljutnje?
Verovatno nije prvi put da sam te razočarao a neće sigurno biti ni poslednji. Ti ristob pokušavaš da uvedeš logiku kada je u pitanju evolucija a ta ti velika logika zakaže kada govoriš o kreaciji. Ja svakako neću sa tobom da se upuštam u rasprave oko evolucije jer sam već negde naglasio da to nije moja specijalnost, ali negde ti je neko ponudio sajt, nađi ga i čitaj. Ali pošto si ti stručnjak za kreaciju evo po tvojoj samohvalhenoj logici objasni mi kako je mogao svekoliki živi svet da stane u čuvenu Arku.
Kreacionisti ne skreću pažnju evolucionistima, to je i tebi jasno, nego pokušavaju da negiraju njihove teorije i to na jedan sasvim pogrešen način. Zašto ta tvoja velika logika ne prihvati jednom pa zauvek da ne možete da uzdignete kreaciju kritikujući evoluciju. Ako želite da uzdignete kreaciju treba da dokažete da je efikasnija od evolucije a ne kao već pomenuti Seljski u svojoj knjizi (ovo sam već negde napisao) kritikuje razne naučne stavove (iz fizike, geologije i biologije) a onda bistro zaključuje da je kreacija valjana ali da za nju nema dokaza. Pazi, javno isitče da za kreaciju nema dokaza, a istovremeno ne priznaje dokaze koje je ponudila nauka. Ovo je verovatno u skladu i sa tom tvojom logikom.

Ristob
Gore negde sam postavio pitanja igrisu987 na koja mi nije odgovorio, verovatno nije video ili nije znao odgovor Evo ih i za tebe:
1. Kako zamišljaš Tvorca (oblik, strukturu, veličinu.....), uopšte kakva je tvoja predstava o njemu?
2. Da li je moguće videti Tvorca?
3. Da li je moguće na drugi način dokazati njegovo postojanje a ne pominjati svekoliki svet?
4. Gde je Tvorac danas?
5. Gde je bio pre stvaranja?
6. Zašto je stvorio promenljiv svet (zvezde nastaju i nestaju, Svemir se širi....)?
7. Zašto je prestao da stvara (nemoj da se hvataš za gore rečeno "zvezde nastaju" jer proces fuzije mi je poznat)?
8. Da li je Tvorac za tebe isto što i Bog?
9. Zašto su ljudi u jednom periodu razvoja izmišljali razne bogove? (politeizam).
10. Da li su ljudi u politeizmu mislili da bogovi stvarno postoje, ili su znali da su ih izmislili?
11. Da si ti živeo u to vreme da li bi bio ubeđen da postoji samo jedan Bog?
12. Zašto je u starom Rimu car Konstantin (valjda 390 god. n.e.) dekretom uveo jednog boga?
13. Imaš li objektivni dokaz (ne nešto što je čvrsto povezano sa tvojom verom) da i ovaj jedan Bog nije izmišljen?
Pošto ova pitanja nisu primerena temi, zamolio bih te da ih Copy-Paste pa da daš odgovore na Nauka i religija.

Ja sam se Stanco stvarno Potrudio da ti dam jedan opsiran odgovor, i nisam zeleo da budem zamoran ni tebi a ni ljudima koji ovo citaju mojim dugim postovima, ali evo ponovicu moje vec date odgovore.

1. Da bi imao bilo kakvu prestavu o tome kako Bog izgleda, prvo bi bilo pozeljno da procitas Bibliju, mozda jesi citao ali sigurno nisi detaljno jer ne bi postavio ova pitanja.
Njega licno niko nije video, jedino sto su drugi mogli da vide jeste njegova slava, odnosno njegovu cistotu od koje ljudi ili oslepe ili padaju Mrtvi ili su padali kao Mrtvi. Ako u prvoj Mojsijevoj kaze da je dao izgled Coveku po njegovom obliciju to verovatno znaci da Ima Ljudski Oblik.

2.Mozes da ga vidis jedino ako ti se on ukaze, zato sto tako zeli ili tako hoce ( u ovom danasnjem svetu sam siguran da se nikom nije ukazao, a ti sto tako tvrde ili su ludi ili lazu, a kada se sledeci put bude ukazao, videces ga i ti i ja a i svi ostali) Nekome ce taj dan da bude naj radosniji a za nekoga, nesto zbog cega bi zeleli da su mrtvi.

3.Najaci dokaz kod vernika jeste Molitva i Pokajanje, ljudi koji se iskreno pokaju i Mole ga za oprost grehova vise i ne sumnjaju u njegovo postojanje. I nije samo potrebno znati i verovati, vec i ziveti po onim Moralnim zakonima koje je on dao jos Mojsiju....I Djavoli znaju da Bog postolji ali Drhcu

4, 5 Bog je tamo gde je i Bio i na pocetku svemira i na njegovom kraju i Svuda Oko nas, a gde je njegov presto sada, to bar za sada niko nezna

6. Ovo je tema o kojoj se raspravlja vec duze vreme, Evolucionist kazu jedno, kreacionisti drugo, mozes da dovodis u sumnju i jedno i drugo, ali kao sto sam ti vec objasnio, pitanje je kakvom Logikom baratas takve ces i dokaze da prihvatis

7. Na ovo pitanje sam mislio da sam dao potpuno jasan odgovor, kada sam dao analogiju sa tvojim roditeljima

8.Tvorac je isto sto i Bog

9.Ljudi i dan danas prave svoje Bogove, Grci su prepisivali Bozanske Moci svojim ratnicima, za neke je Bog Bio Djindjic za druge Ratko Mladic, za trece Sportisti, za cetvrte Evropa itd itd

10.Oni koji su ih izmislili su znali da su ih izmislili, narod to nije ni mogao da zna, ili su bili Ludi, ali kao sto sam ti vec rekao, najaci dokaz za postojanje pravog Boga je Molitva, a o dokazivanju paganskih Bogova i pravog Boga mozes da procitas u Bibliji, kada su Svestenici koji su verovali u svog boga Baala, dozivali cepali odecu da im se udostoji i zapali zrtvenik koji su prethodno napravili.

Dacu ti odgovor i na ostala pitanja sada moram da idem

Stvarno sam pisao brzo a ne zelim da ostanem duzan za odgovore koji su meni upuceni, neka i drugi odgovore koliko to mogu, a sledeci put cu da dam i detaljniji komentar ako to neko zeli

Pa ja znam da nikad i niko nece da promeni tvoj stav, ma kakve god ti dokaze bilo ko pruzio, a i sam Bog da sidje opet bi ga odbacio, A biblija nije ne naucna, vec toliko naucna i puna dokaza da svi oni koji i pokusavaju da je ospore ne mogu nista drugo nego da upucuju kritike i iskrivljuju istinu. Jedina razlika izmedju tebe i vernika je ta sto su vernici spremni da prihvate istinu kao takvu a ovi drugi da je odbace, kritikuju i omalovazavaju.

Pa ja znam da nikad i niko nece da promeni tvoj stav, ma kakve god ti dokaze bilo ko pruzio, a i sam Bog da sidje opet bi ga odbacio, A biblija nije ne naucna, vec toliko naucna i puna dokaza da svi oni koji i pokusavaju da je ospore ne mogu nista drugo nego da upucuju kritike i iskrivljuju istinu. Jedina razlika izmedju tebe i vernika je ta sto su vernici spremni da prihvate istinu kao takvu a ovi drugi da je odbace, kritikuju i omalovazavaju.
Kako ti znas sta je istina??? Biblija je naucna??? Znas sta bi bilo najbolje ,posto smo ovde stvarno napravili strasnu scenu? Da lepo uzmes i citiras bibliju redom od pocetka stranicu po stranicu pa da je logicki dokazujes. Pravis razliku izmedju njega ( ovde i ja spadam u isti soj kao i Lightim) i vernika i tvrdis da on nece prihvatiti istinu vec da ce je kritikovati, omalovazavati i odbaciti??? Osvrni se malo u nazad i pogledaj sudbine Djordana Bruna, Tiho Brahe, sudbinu Kopernika i Galilea. Oni su bili veliki umovi koji su tragali za istinom i koji su udarali temelje danasnjoj istini, znanju o nasem suncevom sistemu. A od cega su strahovali??? Od onih koji su prihvatali samo ono istinu koju spoznaju kroz sveto pismo. I ostalo tako da zdrav razum, i potraga za pravom istinom nije krenula snaznije i dalje sa lorencom, Albertom, Nilsom, Hablom, Karlom Saganom, i danas sa Howkingom, Mico Kaku, Brajanom Grinom, i napokon sa Edward Witenom koji je 1995. potresao svet sa resenjem string teorije koja je bila aktuelna skoro 30 godina. Konacna string teorija nazvana je M teorija i ona objasnjava i Veliki Prasak do detalja, kako je doslo do velikog praska i sto je najbitnije ujedinjuje kvantnu mehaniku i teoriju relativiteta. Dakle, covek je uspeo jos jednom da zakoraci izvan granica nametnute istine i proveri njenu realnost.

Kako ti znas sta je istina??? Biblija je naucna??? Znas sta bi bilo najbolje ,posto smo ovde stvarno napravili strasnu scenu? Da lepo uzmes i citiras bibliju redom od pocetka stranicu po stranicu pa da je logicki dokazujes. Pravis razliku izmedju njega ( ovde i ja spadam u isti soj kao i Lightim) i vernika i tvrdis da on nece prihvatiti istinu vec da ce je kritikovati, omalovazavati i odbaciti??? Osvrni se malo u nazad i pogledaj sudbine Djordana Bruna, Tiho Brahe, sudbinu Kopernika i Galilea. Oni su bili veliki umovi koji su tragali za istinom i koji su udarali temelje danasnjoj istini, znanju o nasem suncevom sistemu. A od cega su strahovali??? Od onih koji su prihvatali samo ono istinu koju spoznaju kroz sveto pismo. I ostalo tako da zdrav razum, i potraga za pravom istinom nije krenula snaznije i dalje sa lorencom, Albertom, Nilsom, Hablom, Karlom Saganom, i danas sa Howkingom, Mico Kaku, Brajanom Grinom, i napokon sa Edward Witenom koji je 1995. potresao svet sa resenjem string teorije koja je bila aktuelna skoro 30 godina. Konacna string teorija nazvana je M teorija i ona objasnjava i Veliki Prasak do detalja, kako je doslo do velikog praska i sto je najbitnije ujedinjuje kvantnu mehaniku i teoriju relativiteta. Dakle, covek je uspeo jos jednom da zakoraci izvan granica nametnute istine i proveri njenu realnost.

A biblija nije ne naucna, vec toliko naucna i puna dokaza da svi oni koji i pokusavaju da je ospore ne mogu nista drugo nego da upucuju kritike i iskrivljuju istinu.

aman, jel si ti pri sebi, nekoliko puta sam te upucivao na ono sto sam pisao o bibliji na temi nauka i religija i nikom nije palo na pamet da komentarise ocigledne neistine i netacnosti...

stnco:
Ti ristob pokušavaš da uvedeš logiku kada je u pitanju evolucija a ta ti velika logika zakaže kada govoriš o kreaciji. Ja svakako neću sa tobom da se upuštam u rasprave oko evolucije jer sam već negde naglasio da to nije moja specijalnost, ali negde ti je neko ponudio sajt, nađi ga i čitaj. Ali pošto si ti stručnjak za kreaciju evo po tvojoj samohvalhenoj logici objasni mi kako je mogao svekoliki živi svet da stane u čuvenu Arku.
Kreacionisti ne skreću pažnju evolucionistima, to je i tebi jasno, nego pokušavaju da negiraju njihove teorije i to na jedan sasvim pogrešen način. Zašto ta tvoja velika logika ne prihvati jednom pa zauvek da ne možete da uzdignete kreaciju kritikujući evoluciju. Ako želite da uzdignete kreaciju treba da dokažete da je efikasnija od evolucije a ne kao već pomenuti Seljski u svojoj knjizi (ovo sam već negde napisao) kritikuje razne naučne stavove (iz fizike, geologije i biologije) a onda bistro zaključuje da je kreacija valjana ali da za nju nema dokaza. Pazi, javno isitče da za kreaciju nema dokaza, a istovremeno ne priznaje dokaze koje je ponudila nauka. Ovo je verovatno u skladu i sa tom tvojom logikom.
Ja sam sajt na koji me upućuješ izčitao nekoliko puta. Dobro bi bilo da ga i ti pročitaš, pošto kažeš da ti evolucija nije jača strana (ili je onda ne komentariši).
Isticao sam da se Biblija ne tumači bukvalno, ali da će doći vreme kada će se i bukvalno tumačiti. Trenutno nema adekvatnog objašnjenja o Nojevoj barci, kao recimo stvaranju Eve od Adamovog rebra (kloniranje), što ne znači da se jednog dana neće naći pravo objašnjenje i za to. U ostalom, i nauka se slično poziva da će, jednoga dana, naći rešenje na mnoge sadašnje nepoznanice.
Na žalost, moramo kritikovati evoluciju u onom domenu u kojem smatramo da nije tačna. Naime, temelj evolucije nije tačan. Nije tačno da se u prirodi sve dešava spontano i samo od sebe, što je premisa evolucionista. Iza te prirode stoji svjesna, inteligentna kreacija. Ponavljam, (pročitaj sajt evolucije) evolucija nema dokaza za prelazak (evolutivni skok) sa niže kategorije (vrsta i rod) na višu (familija), nego ima dokaze za evolutivne promene samo u okviru vrste i roda, što je, u suštini, prilagođavanje vrsta konkretnim životnim uslovima, ali nove vrste nijesu iskočile iz kategorije roda. Navedite damanti, ako je ovo netačno.
(Ostalo ću na temi Nauka i religija).

Proximo

Stvarno ne znam koji odgovor da ti dam a da tebi ili bilo kome ovde bude zadovoljavajuci. Da li ti stvarno mislis da nisam procitao Bibliju, vec da sam cuo nekakve price i da sada pokusavam da se napravim pametan i da povrh svega solim drugima pamet. Ono sto je ocigledno jeste da ti nisi procitao Bibliju ili si je opet kazem kao i drugima mozda citao ali sa podsmehom.

Kako znam sta je istina?

Istina uvek lako moze da se vidi ako si spreman da je prihvatis, ti imas svoje mane u to sam siguran, kao i ja i kao svi mi ovde, (evo uzecu sebe za primer da ne bi bilo da pokusavam da vredjam bilo koga) Zamisli da sam ceo dan igrao kosarku oznojio se i direktno sa basketa otisao na pice sa svojim drustvom i da meni moj najbolji drug kaze ali tiho, UF BRATE ALA SMRDIS, njegova dobronamerna reakcija, mogu da kazem nije tacno sta on zna i sta to on ima protiv mene, i mogu da je prihvatim kao uvredu, naljutim se na druga, svasta mu kazem da odem i da mu to nikada ne oprostim, mogu samo da prihvatim i da kazem bas me briga, a mogu lepo da odem kuci, istusiram se presvucem i vratim se na pice, zahvalim se drugu sto mi je ukazao na nesto sto njemu a i drugima smeta i nastavimo nase druzenje. Niko od nas nece isto da odreaguje u ovakvoj situaciji, svi vec imaju nekakvu prestavu o tome kako bi ko odreagovao, i po tome mozes da vidis donekle i kakav si kao osoba.Biblija je jedina knjiga koja Ljudima kaze da SMRDE i da bi trebalo da se okupaju, ali duhovno.Meni je donekle i jasno zasto vecina reaguje na nacin na koji to cine i nije mi tesko da zakljucmi zasto.

Biblija je najnaucnija knjiga koju sam ikada procitao, kao sto sam vec napisao u nekim od predhodnih postova, niti tek tako prihvatam bilo sta, niti odbacujem nesto a da pre toga ne razmislim dobro i iz kog razloga to cinim, i meni su poznate sve kritike upucene na njen racun. Postoje stvari u Bibliji koje niko ne moze da ospori, oko ovoga se svi slazu. A to su Istoriske cinjenice, i najveci protivnici Biblije uzimaju ove cinjenice kao relevantne, pocevsi od prelaska preko Crvenog Mora, Sodome i Gomore, pa sve do Hristovog Raspeca. To su Istoriske cinjenice, ako mi bilo ko postavi ili prebaci za ovo, bilo sta, necu da odgovorim samo iz razloga jer ima na interentu i gde god da se okrene od Tv Emisija i Casopisa, Knjiga, i sam internet je prepun ovih Dokaza, to je nesto sto ce i Endonuclease da ti potvrdi ako nije zlonameran.(imace on svoja objasnjenja u tom sam siguran ali nece moci da demantuje) Rasprava o koja se vodi ovde je vezana za Prepotopni svet, odnosno sam nacin na koji su svet i covek stvoreni, od koga je stvoren, i da li je stvoren? Stvari koje je Mojsije pisao u svojim Knjigama o stvaranju. Ako neko kaze istinu onda je to istina ma ko govorio suprotno i bez obzira pre koliko je ta istina pisana, ona moze da bude stara i 6.000 i 6 trilajardi godina nebitno.
Tvoja je stvar da li ces da je prihvatis ili neces, osporavas ili neces Ali je cinjenica da je Biblija istoriski Tacna i naucno utemeljena. Kao sto sam vec rekao, Nauka je primenjena logika, u zavisnosti od toga kakvom ti Logikom Baratas takve ces i zakljucke da donosis.

Za drugi deo odgovora nemam mnogo toga da kazem, ali je istina da su mnogi zloupotrebljavali i Hrista i Hriscanstvo zarad svojih ciljeva, to se i dan danas radi, prvo kreni od onih koji su to radili, jos uvek rade i radice, pa preko nekih sekti i na kraju pojedinaca. Ali ako neke Majke pocine cedomorstvo i bace svoje dete u kontejner, to ne znaci odmah da su sve Majke iste i da ce sve one da postupe sa svojom decom isto.

ristob:
Ja sam sajt na koji me upućuješ izčitao nekoliko puta. Dobro bi bilo da ga i ti pročitaš, pošto kažeš da ti evolucija jača strana (ili je onda ne komentariši).
(Ostalo ću na temi Nauka i religija).
Ako ti jedan ovako bezazleni tekst koji sam napisao tumačiš onako kako ti odgovara, onda je jasno što i sve ostalo tumačiš onako kako ćeš zadovoljiti tu svoju opsednutost.
Ipak se iskreno nadam da je ovo omaška, iako nije prvi put.

igris987:
Ja sam se Stanco stvarno Potrudio da ti dam jedan opsiran odgovor, i nisam zeleo da budem zamoran ni tebi a ni ljudima koji ovo citaju mojim dugim postovima, ali evo ponovicu moje vec date odgovore.

1. Da bi imao bilo kakvu prestavu o tome kako Bog izgleda, prvo bi bilo pozeljno da procitas Bibliju, mozda jesi citao ali sigurno nisi detaljno jer ne bi postavio ova pitanja.
Njega licno niko nije video, jedino sto su drugi mogli da vide jeste njegova slava, odnosno njegovu cistotu od koje ljudi ili oslepe ili padaju Mrtvi ili su padali kao Mrtvi. Ako u prvoj Mojsijevoj kaze da je dao izgled Coveku po njegovom obliciju to verovatno znaci da Ima Ljudski Oblik.

4, 5 Bog je tamo gde je i Bio i na pocetku svemira i na njegovom kraju i Svuda Oko nas, a gde je njegov presto sada, to bar za sada niko nezna

Nisam tebi uopšte postavio ova pitanja već ristobu ali nije važno.
Zamisli da sam ja neutralni posmatrač čitave ove rasprave ovde, i prihvatim tvoju tvrdnju da se držiš jasne logike (nadam se da se sećaš kada si naglasio da od Mrtvog ne može nastati Živo, čak sam i velika slova stavio). Kako ja da sada prihvatim tu tvoju jasnu logiku koju ističeš kada su postavke evolucije u pitanju a ovde kažeš:"to verovatno znači da ima Ljudski Oblik", pa onda, " Bog je tamo gde je i Bio i na pocetku svemira i na njegovom kraju i Svuda Oko nas.....". Kako je moguće da je nešto ljudskog oblika a nalazi se svuda oko nas i tmo i ovamo po svemiru?

igris987:

2.Mozes da ga vidis jedino ako ti se on ukaze, zato sto tako zeli ili tako hoce ( u ovom danasnjem svetu sam siguran da se nikom nije ukazao, a ti sto tako tvrde ili su ludi ili lazu, a kada se sledeci put bude ukazao, videces ga i ti i ja a i svi ostali) Nekome ce taj dan da bude naj radosniji a za nekoga, nesto zbog cega bi zeleli da su mrtvi.

Pogledaj i analiziraj ova dva odgovora. Zašto vi vernici uvek o nekim konkretnim akcijama Boga govorite u prošlom ili budućem vremenu, a ništa u sadašnjem vremenu? Dakle Savle je razgovarao sa Bogom koji mu se javio u vidu goluba, koji su ga videl ili su oslepeli ili padali mrtvi, a ljudi će ga videti i biće najradosniji a možda oslepeti ili pasti mrtvi kao i oni u prošlosti ....Dakle sve u prošlosti pa nema provere ili u budućnosti još i manje. Za ljude od pre 1500 godina sadašnjost je bila daleka budućnost ali se ništa ne dešava.
I još nešto. U Knjizi o Isusu Navinu prosto "puca" Biblija od slučajeva kada se Bog noću javljao Navinu a kažeš: "( u ovom danasnjem svetu sam siguran da se nikom nije ukazao, a ti sto tako tvrde ili su ludi ili lazu)". Otkud znaš da nije možda i Isus Navin bio lud ili je lagao a vi to prihvatate kao živu istinu? Isto važi i za apostola Savla koji je čak i razgovarao sa Bogom u vidu goluba. Ko tebi garantuje da i on nije bio neki lažov ili ludak koji je svojim savremenicima pričao ove gluposti, ili bolje reći, pričao priče, koje bi ti prihvatio kao gluposti ako bi ti neki savremenik (ludak ili lažov kako ti reče) pričao isto kao i Savle nekada?

stnco:
Ako ti jedan ovako bezazleni tekst koji sam napisao tumačiš onako kako ti odgovara, onda je jasno što i sve ostalo tumačiš onako kako ćeš zadovoljiti tu svoju opsednutost.
Ipak se iskreno nadam da je ovo omaška, iako nije prvi put.
Ivini, greškom san izostavio reč: nije. Dio rečenice teba da glasi:
...pošto kažeš da ti evolucija nije jača strana
(Naknadno sam popravio u postu).

igris987:

9.Ljudi i dan danas prave svoje Bogove, Grci su prepisivali Bozanske Moci svojim ratnicima, za neke je Bog Bio Djindjic za druge Ratko Mladic, za trece Sportisti, za cetvrte Evropa itd itd
Ovo što si ovde napisao samo si hteo da izvrdaš odgovor na pitanje. Ja nisam mislio na idole, već na bogove koji nisu bili svemogući i univerzalni i upravljali svim i svačim kao ovaj danas jedan i jedini, nego su bili specijalizovani: jedan je upravljao vetrom, drugi morem, treći vinom (ah, ah priznajem ga:D)...........i da ne dužum, bilo ih je mnogo.

Obersturmfuehrer:
hoces ti meni da odgovoris na pitanje zasto biblija kaze da je slepi mis ptica?
da, ta biblija puna "naucnih" istina...

Ne znam stvarno na sta mislis? Molim te citiraj mi taj deo na koji si naisao, ja ne mogu stvarno napamet da znam sve na sta ti mislis, Ali ako se negde spominje Ptica i nista vise od toga, kako onda ti znas da je to bio slepi mis? Obere ja znam da ti mislis da su Ljudi iz tog vremena bili glupi, ali da mislis da su bili toliko glupi da ne umeju da naprave razliku izmedju obicne ptice i slepog misa, stvarno me je uvreda. Pa i po Teoriji koju ti zastupas, Covek danas nije nista vise inteligentan nego sto je bio pre 6000 godina.

igris987:

10.Oni koji su ih izmislili su znali da su ih izmislili, narod to nije ni mogao da zna, ili su bili Ludi, ali kao sto sam ti vec rekao, najaci dokaz za postojanje pravog Boga je Molitva, a o dokazivanju paganskih Bogova i pravog Boga mozes da procitas u Bibliji, kada su Svestenici koji su verovali u svog boga Baala, dozivali cepali odecu da im se udostoji i zapali zrtvenik koji su prethodno napravili.
U redu: "najaci dokaz za postojanje pravog Boga je Molitva", dakle jedna lična radnja. Ti se svesrdno moliš i za tebe Bog zasigurno postoji u tebi (to i ja tvrdim) i oko tebe, to vi vernici tvrdite. No, ja se ne molim, pa zato Bog ne postoji izvan mene a tvrdim ni u meni. Da li sam u pravu?
Mislim da si izneo tvrdnje o istinistosti tekstova u Bibliji i kao primer naveo si neke istorijske činjenice sa kojima se apsolutno slažem. Međutim, ja se pitam, kako znaš da je i ovo istina: "a o dokazivanju paganskih Bogova i pravog Boga mozes da procitas u Bibliji, kada su Svestenici koji su verovali u svog boga Baala, dozivali cepali odecu da im se udostoji i zapali zrtvenik koji su prethodno napravili"? Ovo nije istorijski tekst nego priča pisaca Biblije koji su napisali i ovo "I stade Sunce i sve zvezde stadoše", što je sa stanovišta današnjih znanja apsolutna glupost.

igris987:
Ne znam stvarno na sta mislis? Molim te citiraj mi taj deo na koji si naisao, ja ne mogu stvarno napamet da znam sve na sta ti mislis, Ali ako se negde spominje Ptica i nista vise od toga, kako onda ti znas da je to bio slepi mis? Obere ja znam da ti mislis da su Ljudi iz tog vremena bili glupi, ali da mislis da su bili toliko glupi da ne umeju da naprave razliku izmedju obicne ptice i slepog misa, stvarno me je uvreda. Pa i po Teoriji koju ti zastupas, Covek danas nije nista vise inteligentan nego sto je bio pre 6000 godina.

na ovoj stranici
http://forum.krstarica.com/threads/87668&page=29&pp=25
imas opise sijaset naucnih neistina, a bice ih jos, smao dok se smslim da to uradim...

sto se tice slepog misa:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4135943&postcount=711

Stnco
"Nisam tebi uopšte postavio ova pitanja već ristobu ali nije važno. "

Pa prokomentarisao si da ti ja nisam odgovorio na ova pitanja, pa sam ih zato ja i dao, inace ako se neko ne slaze sa njima on moze da iznese drugacije misljenje!

Bog nije covek, a covek je samo stvoren po njegovom liku, ako covek ne moze nesto, to ne znaci i da on ne moze, U Bibliji se i kaze da moze da bude na vise mesta u isto vreme, kako on to radi to stvarno ne znam niti mogu da znam. Ali jednostavno moras da pravis razliku izmedju duhovnog i Materijalnog. I Materijalnog koji je u stanju i da prolazi kroz zid i da hoda po vodi i da se ukazuje na vise mesta od jednom itd.
Ja nemam sta da vrdam niti mi je to cilj, ja ako nesto ne znam to jasno i glasno kazem da ne znam.
Znas i kada se najvecem Ateisti rusi avion on se moli Bogu, Vera je prirodno stanje kod coveka, to sto mnogi pokusavaju da prave svoje bogove zarad svojih ciljeva a drugi sto im pak veruju, to je problem onih koji izmisljaju i koji veruju, a vrlo lako covek moze da pozna sta je od ponudjenog istina a sta laz. Biblija i jeste pisana da bi dala i ovakve odgovore a ne samo da kaze kako je svet stvoren i to je to, Citajuci i Izucavajuci Bibliju mnoge stvari coveku postanu jasnije. Nju svako treba da procita ako zeli da sazna ovo o cemu me ti pitas. Glupo bi bilo da od mene trazis da ti prepricavam Bibliju a vec pretpostavljam da i od ovoga nema neke svrhe (ne zelim da te vredjam, da mi neko to ne bi mozda prebacio, vec verujem da kada se neko odluci za nesto, to nesto skoro kod svih ljudi se mnogo tesko menja i skoro da je nemoguce da to isto bilo ko promeni)

Zasto sam govorio u proslom i buducem vremenu. Pa zato sto je u istoriji Bilo cesto slucajeva kada je Bog morao direktno preko nekoga da intervenise, i verujem da on to i sada cini, ali ne tako sto se ukaze nekom na nacin na koji je to tada cinio, on sada to ne cini jer smo u vremenu kada nas trpi, a verujem da ce vrlo brzo doci vreme kada ce mo ga svi mi Zivi videti, ono sto mozda ne znas a to je da po Otkrivenju ovo vreme u kojem mi danas zivimo jeste poslednje vreme, verujem da ce mo ga svi mi vrlo brzo videti, o ovome mozemo da diskutujemo mnogo vise ako te interesuje!!!

Nekad pisem suvise brzo, nadam se da mi to drugi ne uzimaju za zlo, pa mozda ponekad i pogresim kada nesto iznosim, ali se uvek trudim da to makar ispravim

Kako znam sta je istina?

Istina uvek lako moze da se vidi ako si spreman da je prihvatis, ti imas svoje mane u to sam siguran, kao i ja i kao svi mi ovde, (evo uzecu sebe za primer da ne bi bilo da pokusavam da vredjam bilo koga) Zamisli da sam ceo dan igrao kosarku oznojio se i direktno sa basketa otisao na pice sa svojim drustvom i da meni moj najbolji drug kaze ali tiho, UF BRATE ALA SMRDIS, njegova dobronamerna reakcija, mogu da kazem nije tacno sta on zna i sta to on ima protiv mene, i mogu da je prihvatim kao uvredu, naljutim se na druga, svasta mu kazem da odem i da mu to nikada ne oprostim, mogu samo da prihvatim i da kazem bas me briga, a mogu lepo da odem kuci, istusiram se presvucem i vratim se na pice, zahvalim se drugu sto mi je ukazao na nesto sto njemu a i drugima smeta i nastavimo nase druzenje. Niko od nas nece isto da odreaguje u ovakvoj situaciji, svi vec imaju nekakvu prestavu o tome kako bi ko odreagovao, i po tome mozes da vidis donekle i kakav si kao osoba.Biblija je jedina knjiga koja Ljudima kaze da SMRDE i da bi trebalo da se okupaju, ali duhovno.Meni je donekle i jasno zasto vecina reaguje na nacin na koji to cine i nije mi tesko da zakljucmi zasto.
Odlican primer, kao da si mene pitao. Vratimo se na analogiju drugara kojiti je rekao da neprijatno mirises. Zasto je on to rekao? Da li je verovao u to da neprijatno mirises ili je to proverio direktno??? Nacin na koji ce ko prihvatiti istinu je relevantan, no bitno je da je u tom slucaju on rekao istinu ali kako je znao da je istina??? Proverio je. I ovim primerom si sam sebi skocio u rebra. Gde ti vidis dokaz da je biblija istinita???

Biblija je najnaucnija knjiga koju sam ikada procitao, kao sto sam vec napisao u nekim od predhodnih postova, niti tek tako prihvatam bilo sta, niti odbacujem nesto a da pre toga ne razmislim dobro i iz kog razloga to cinim, i meni su poznate sve kritike upucene na njen racun. Postoje stvari u Bibliji koje niko ne moze da ospori, oko ovoga se svi slazu. A to su Istoriske cinjenice, i najveci protivnici Biblije uzimaju ove cinjenice kao relevantne, pocevsi od prelaska preko Crvenog Mora, Sodome i Gomore, pa sve do Hristovog Raspeca. To su Istoriske cinjenice, ako mi bilo ko postavi ili prebaci za ovo, bilo sta, necu da odgovorim samo iz razloga jer ima na interentu i gde god da se okrene od Tv Emisija i Casopisa, Knjiga, i sam internet je prepun ovih Dokaza, to je nesto sto ce i Endonuclease da ti potvrdi ako nije zlonameran.(imace on svoja objasnjenja u tom sam siguran ali nece moci da demantuje) Rasprava o koja se vodi ovde je vezana za Prepotopni svet, odnosno sam nacin na koji su svet i covek stvoreni, od koga je stvoren, i da li je stvoren? Stvari koje je Mojsije pisao u svojim Knjigama o stvaranju. Ako neko kaze istinu onda je to istina ma ko govorio suprotno i bez obzira pre koliko je ta istina pisana, ona moze da bude stara i 6.000 i 6 trilajardi godina nebitno.
Tvoja je stvar da li ces da je prihvatis ili neces, osporavas ili neces Ali je cinjenica da je Biblija istoriski Tacna i naucno utemeljena. Kao sto sam vec rekao, Nauka je primenjena logika, u zavisnosti od toga kakvom ti Logikom Baratas takve ces i zakljucke da donosis.

Ti na osnovu Logike smatras da je biblija istinita. 1905. jedan se usprotivio logici ostalih velikih umova kako crkvenih tako i naucnih i postavio novi nacin razmisljanja i prosudjivanja. Bio je uporan i mlad sa svega 25 godina zatresao je celu vasionu sa svojim pogledom na svet, danas se svi sluze njegovim znanjem i praktivno primenjuju u tehnickom smislu i znaju da je taj nacin ispravan jer je eksperimentalno porveren i ako je na samom pocetku bio logicki neuracunljiv. Logika kojom se ti sluzis i kojom si sebi bibliju pretsavio kao najnaucniju knjigu, zaista je zapanjujuca. Mozda si ti jedan od onih koji moze napraviti jos jedan potres i dokazati da je u pravu. Kao sto Stnco rece, stavimo na test, ako dokazes da je biblija istinita i da nije samo s kolena na koleno napisano delo vec da je izvor istine i znanja, imaces jos jednog koji ce se posvetiti tom znanju.

Obersturmfuehrer:
na ovoj stranici
http://forum.krstarica.com/threads/87668&page=29&pp=25
imas opise sijaset naucnih neistina, a bice ih jos, smao dok se smslim da to uradim...

sto se tice slepog misa:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4135943&postcount=711

7: 11 – 17 Кад је Ноју било шест стотина година, те године другога месеца седамнаестог дана тога месеца, тај дан развалише се сви извори великога бездана и отворише се уставе небеске. И удари дажд на земљу за четрдесет дана и четрдесет ноћи. Тај дан уђе у ковчег Ноје и Сим и Хам и Јафет, синови Нојеви, и жена Нојева, и три жене синова његових с њима. Они, и свакојаке звери по врстама својим, и свакојака стока по врстама својим, и што се год миче на земљи по врстама својим, и птице све по врстама својим, и све што год лети и има крила. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела у којем је дах живота, мушко и женско од сваког тела уђоше, као што беше Бог заповедио Ноју, па Господ затвори ковчег за Нојем. И би потоп на земљи за четрдесет дана...
У горњем цитату из потопа пише: '' све што год лети и има крила'' то можда објашњава и шишмиша.Већ сам ти рекао да користиш превод јеховиних сведока и сумњам да је тачан па бих ти препоручио да одеш на неки католички или православан сајт.Иначе...јеховини сведоци верују да је душа у крви и забрањују трансфузију па је и код нас било смртних случајева јер чланови породица болесника нису хтели да одобре трансфузију '' да не изгубе душу''.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back