igris987:
Moram da priznam da sve sto napises na prvi pogled deluje vrlo lepo, ali vecina stvari koje iznosis kao argumente, nisu argumenti vec samo teorije sa kojekakvim objasnjenjima, crtezima itd, i stalno se pozivas na Sajtove koji propagiraju Evolucuiju (kao jedino tacne) tipa- evo ti pogledaj i sam, nema sta ja da te ucim, sve ti lepo pise...
Izvini, ali vreme koje potrosim na pisanje ovih odgovora je vec preterano. Ti zelis da pisem jos detaljnije odgovore, iduci korak po korak? Mogao bih to da uradim kada bih napustio posao i porodicu, i posvetio se ovome non-stop; ali zasto, kada je vec neko to uradio i napisao knjigu, i nazvao tu knjigu udzbenik biologije.
igris987:
Vrlo dobro znam da tebi nije cilj da meni pokazujes istinu, vec svima onima koji nece dublje da ulaze u tu problematiku ili samo da cvrsce postavis oslonac na kome stoje njihova verovanja.
Drugim recima, kazes mi da lazem da bih neinformisanima zamazao oci. Lepo, hvala ti. Ali "neinformisani" mogu da lepo odu i da svojim ocima (bez da im iko zamazuje) pogledaju cinjenice.
igris987:
Mozda i najbitnija stvar od svega jeste, sto pokusavate da date odgovore na sva pitanja koja se postavljaju, a da bi ste odrzali taj korak,
...u tvojoj masti o tome kako funkcionise nauka. Nauka nije zasnovana na mastanjima ili zamisljanjima. Zasnovana je na dokazima.
Niko nece nista postici time sto ce uzeti lobanju, pa reci "ej, ova lobanja mi lici na majmunsku" (kao sto ti i drugi kreacionisti otprilike zamisljate proces). Svaka kost ce se premeriti, skenirati, sklopiti u celinu po principima koji prvo moraju da se pokazu na postojecim zivotinjama i ljudima, i onda se uradi analiza - kolika je zapremina mozga? kakav je oblik lobanje? kakve su promene potrebne da bi se od te lobanje doslo do ljudske? da li su te promene moguce? sta vidimo kada poredjamo ovu lobanju u sled drugih koje imamo, po starosti? Itd - ovo je samo izbor iz najopstijih pitanja, dok dublja pitanja ne bih mogao da ti objasnim kada bih tri dana ovde pisao.
I to se radi istom metodologijom koja je proizvela sve ostale grane nauke. Ako ti se ne svidja kako evoluciona biologija radi, ne moze ti se svidjati ni kako fizika radi (mada, ni ne svidja ti se, jer odbacujes i nuklearnu fiziku - posto odbacujes radiodatiranje - i astrofiziku - posto odbacujes Veliki Prasak).
Ako hoces da budes dosledan, trebalo bi da onda odbacis kao lazne i produkte te iste nauke - antibiotike, automobile, kompjutere... Ali ti koristis sve stvari koje ti je nauka omogucila, dok istovremeno tvrdis da je ona besmislena i da su ljudi koji se njome bave sve idiot do idiota.
igris987:
Mene si naprimer optuzi u vise navrata da citam zastarele naucne radove ili ciste lazi, a sve naucne radove koje Kreacionisti koriste protiv Evolucionista jesu oni koje su sami Evolucionisti objavili, po casopisima, knjigama itd.
Jesu li? "Evolucionisti" su objavili da nema prelaznih fosila? Jesu - krajem devetnaestog i pocetkom dvadesetog veka, posto je do tada nadjeno samo nekoliko prelaznih fosila. Da li ti ozbiljno takve citate mozes koristiti danas, kada postoje hiljade?
Ili jos bolje, napad na nauku potpuno van polja evolucije. Napad, u stvari, na elektromagnetizam. Ti ozbiljno smatras da mozes citirati Lamba, koji je pisao pre sto dvadeset cetiri godine, koji (kao i niko drugi u to vreme) nije znao da postoji cestica elektron, a kamoli o kvantnoj prirodi prenosa elektricne energije...i onda tvrditi da je to argument?
Znaci li to da ja mogu da citiram, recimo, Njutna, i da onda tvrdim da Ajnstajn nije u pravu?
A povrh svega, tema nema veze ni sa evolucijom ni sa staroscu zemlje. Ima veze samo sa jednom konkretnom cinjenicom, magnetnim poljem Zemlje. I ti tu insistiras da je Lambova teorija iz 1883ce godine tacnija od svih modernih opservacija...na osnovu cega?
igris987:
Kreacionista ima vrlo mali broj i oni nemaju tolike novcane fondove da bi ispitivali svaki segment nauke koje vi ispitujete, jedino sto mogu da rade jeste da proveravaju vase argumente i tvrdnje.
Oko 53% Amerikanaca su kreacionisti. U ostalim zemljama je broj manji, osim u Turskoj, gde je skoro 90%.
Kreacionisticke organizacije ubiru milione dolara od svojih pratilaca. Ukupno, kreacionisticke organizacije samo u Americi imaju godisnji budzet od oko 300 miliona dolara. Vecina tog novca ide za platu velikim imenima medju kreacionistima koji pisu izmisljotine koje ostali onda ponavljaju. Ostatak ide za propagandu, publikacije, i gradjenje "kreacionistickih muzeja" (u kojima nema fosila, vec su sve vestacke rekonstrukcije kako su Adam i Eva ziveli zajedno sa dinosaurusima).
Za jednu desetinu tog novca, 30 miliona, kreacionisti bi mogli da otvore sto laboratorija u kojima bi mogli naucno da dokazuju svoje tvrdnje. Zasto toga nema? Zasto nema nijedne jedine laboratorije?
igris987:
Niko vama nije kriv kada izadjete u javnost sa dokazima recimo da na zemlji padne oko 20 miliona tona kosmicke prasine, pa posle toga kada vidite kakve sve implikacije takve tvrdnje imaju, vi optuzite coveka da nije koristio adekvatne instrumente, onda povucete takve tvrdnje i izadjete sa novim,
Znaci, ti mi kazes da je cifra od 20 miliona tona istinita, i da sva moderna satelistka merenja lazu?
I takodje, "covek" nije optuzen, vec je sam nasao gresku, i ispravio je. Niko ga ni za sta nije optuzivao. Njegova osnovna pretpostavka, da sav nikl u atmosferi dolazi od meteora, je dokazano netacna. Ili ti tvrdis da je tacna? Na osnovu cega?
igris987:
Prvo pitanje na koje nisi dao odgovor a koje sam ti postavio vise puta jeste da li verujes u drugi Hristov dolazak, to sto ti meni ukazujes je tvoje tumacenje, bilo bi umesno isto onoliko koliko kada bi i ja tebi tumacio Darvinove izjave tipa one kada je priznao da nista ne moze da nastane samo po sebi.
Ja verujem da je cela prica o Bogu kroz generacije takvih kao ti umesana u toliku masu lazi da se nijednom delu ne moze bezrezervno verovati. Verujem da pravedan covek ne mora da se boji pravednog Boga, i da nista ne moze na kraju biti u suprotnosti sa voljom svemocnog Boga.
Doslovnu veru u konkretne stvari - kao sto je fizicki, direktan, drugi Hristov dolazak, ostavljam tebi i slicnima. Ako se ispostavi da ce Bog osuditi ljude koji u to nisu doslovno verovali samo zato sto nisu (bez obzira kakvi su ljudi bili inace, i kakav su zivot vodili), nije ni vazno, posto takvog Boga u svakom slucaju ne bih stovao.
Da li je ovo zadovoljavajuci odgovor?
igris987:
Zasto kazes da je kod rekonstrukcije Neandretalca bilo malo i umetnicke slobode, i to nije umetnicka sloboda nego Mastarija Evolucionista. Tacno je da kada se rade rekonstrukcije izmere mesta na kojima se misici povezuju sa kostima. Na osnovu oblika i dubine moze se proceniti snaga, velicina i polozaj misica. Kada se onda izgrade misici, preko njih se prevuce koza.
Ono sto ti ubrajas u umetnickom slobodom ne spadaju samo Boja koze, dlakavost, oblik grudi,vec spadaju i Usi, Nos, Usta, Oblik ociju, Dubina bora, dovoljno je samo to kod neke osobe da se promeni pa da podseca na Majmuna.
Rekonstrukcije Neandertalaca izgledaju ovako:
Znaci, nema reci o usima, usnama, ili bilo cemu slicnome. Opet, po ko zna koji put, optuzujes naucnike da rade nesto sasvim deseto od onoga sto rade.
Za one pretke coveka koji lice na majmune, slicnost nije zasnovana na zadebljanim usnama ili na maljavosti. Pogledaj, recimo, lobanju Homo habilisa:
Vidis li gde se nalazi celo u odnosu na oci? Vidis li duzinu lobanje u odnosu na visinu? Uporedi sa lobanjom modernog coveka. Pogledaj ocnjake. Pogledaj velicinu i dubinu useka za vilicni misic. Kako bi ti tu lobanju rekonstruisao? Ne bi licila na majmuna?