Teorija Evolucije - komentari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sizif:
Evo jedna lepa stranica, naročito će biti korisna onima koji flertuju sa nekakvim kvazifilozofskim geocentrizmom...

http://www.bigskyastroclub.org/pale_blue_dot.html

Pročitajte sve, a naročito obratite pažnju na Saganov komentar na tirkiznoj pozadini. Dva minuta čitanja.
Коментар као коментар је занимљив, ту нема шта, али човек греши када каже: "Our posturings, our imagined self-importance, the delusion that we have some privileged position in the universe, are challenged by this point of pale light."

Наиме, Земља итекако има привилегован положају у Космосу, јер се по астрономским мерилима налази врло близу центра Универзума који се налази негде у сазвежђу Ориона. Како знамо да смо близу центра? Па зато што посматрано са Земље све галаксије се удаљавају од нас, а то је једино могуће ако смо у центру или близу њега. Поједини креационисти кажу да је то место Божијег престола.

Btw, сад ми је синуло зашто је @Vidusa помињао Орион као једну референтну тачку у односу на Земљу :) Кладим се да је то разлог.

Astral-Blade:
Наиме, Земља итекако има привилегован положају у Космосу, јер се по астрономским мерилима налази врло близу центра Универзума који се налази негде у сазвежђу Ориона.
Ni Zemlja, ni nas Suncev Sistem, ni nasa Galaksija, nemaju nikakav privilegovan polozaj u Kosmosu.

Sizif:
Evo jedna lepa stranica, naročito će biti korisna onima koji flertuju sa nekakvim kvazifilozofskim geocentrizmom...

http://www.bigskyastroclub.org/pale_blue_dot.html

Pročitajte sve, a naročito obratite pažnju na Saganov komentar na tirkiznoj pozadini. Dva minuta čitanja.
Sagan (ili Segan, kako su preveli u knjizi "Kosmos", što je opet malo važno) je bio genijalac. Još uvek se sećam serije, mislim da joj je bio naziv "Kosmos", čiji je autor bio on. Ne zna se šta je bilo bolje, fenomenalni tekstovi, sa posebnom intonacijom koji mi još odzvanjaju u glavi ili briljantna muzika koja je sve to pratila. Nikada posle toga nisam bio tako uzbuđen gledajući neku naučnu seriju kao tada. Mislim kada bi je reprizirali, ne bi izgubila na aktuelnosti i briljantnosti.

Sagan (ili Segan, kako su preveli u knjizi "Kosmos", što je opet malo važno) je bio genijalac. Još uvek se sećam serije, mislim da joj je bio naziv "Kosmos", čiji je autor bio on. Ne zna se šta je bilo bolje, fenomenalni tekstovi, sa posebnom intonacijom koji mi još odzvanjaju u glavi ili briljantna muzika koja je sve to pratila. Nikada posle toga nisam bio tako uzbuđen gledajući neku naučnu seriju kao tada. Mislim kada bi je reprizirali, ne bi izgubila na aktuelnosti i briljantnosti.

Jos uvek mozes da najdes tu seriju na netu. Meni se svidja prica o rakovima samurajima ako se secas toga.

Ono što odmah mogu da primetim, koliko sam uspeo da ispratim diskusiju na temu Teorija Evolucije - komentari, je da 90% postova offtopic ili srpski rečeno promašili ste temu.
Naime kreacionisti napadaju Teoriju evolucije na polju koju ova teorija čak i ne izučava a to je nastanak života zbog toga bi ove rasprave trebali da nastavite tako što ćete da otvorite odgovarajući topic koji se odnosi na nastanak života u prasupi, prekambrijska eksplozija i božanskom uplivu u nastanku života sa druge strane.

Takođe je potrebno da pročitatete teoriju koju napadate da biste argumentovano to i činili neko ko napada teoriju evolucije treba bar da pročita Darvinovu teoriju. Ovako, bez da se iko ljuti, očigledno je da mnogi koji osporavaju Darvina nisu ni pročitali "The Origin of Species" a kamoli neko moderno proširenje ove teorije te dolazimo u nepotrebne rasprave.

Evo Vam prvo pročitajte pa onda diskutujte:
http://www.literature.org/authors/darwin-charles/the-origin-of-species/

Original postavio Astral-Blade
Наиме, Земља итекако има привилегован положају у Космосу, јер се по астрономским мерилима налази врло близу центра Универзума који се налази негде у сазвежђу Ориона

Za ime sveta.......kakav centar Univerzuma??? Sta to znaci da on ima granice? i kakav centar Oriona??? Sazvezdja nit imaju centar nit daljinu od Zemlje.

rasa77:
Za ime sveta.......kakav centar Univerzuma??? Sta to znaci da on ima granice? i kakav centar Oriona??? Sazvezdja nit imaju centar nit daljinu od Zemlje.
Rašo, ne uzbuđuj se, zar bi ozbiljno shvatio nekoga ko veruje u astrologiju....

....a tom ko veruje da je centar u "blizini sazvežđa Orion" predlažen da objavi rad i osvoji najzad tu Nobelovu nagradu... neće se baci, para je solidna... (šta god to značilo, jer sazvežđe Orion nema trodimenzionalne nego samo dvodimenzionalne granice, i to gledano sa ovog našeg malog kamenčića od planete...)

stnco:
Ma ristob, krajnje vreme je da shvatiš da ono što ti tvrdiš je zapravo tvoja istina, koja se zasniva samo na tvojim ličnim osećanjima i tekstovima iz Svete knjige u kojoj ima naučnih gluposti, a ono što mi tvrdimo je naučna istina, koja vrvi od dokaza na sve strane.
Ma, zašto ti ja ovo pričam kada znam da si verski zanešen i racionalno razmišljanje si ugušio Bogom, tako da ne vidiš dalje od Njega a on je u tvojoj glavi (ovo kažem 238. put), dakle vidici ti baš nisu široki.
Dobro bi bilo da nisi izričit, toliko samouveren i ciničan. Ja tebe ne prisiljavam ni na što. Ja samo iznosim svoje viđenje sveta.
Naučna istina nije da Bog ne postoji. To može biti samo pretpostavka ili verovanje. Ako ti misliš suprotno, onda si na putu da dobiješ Nobelovu nagradu.
Moji vidici su mnogo širi od tvojih. Na tvoju žalost, ti to ne možeš razuneti.

lightm:
Daleko od toga da su savrseni. Jesu dobri za mnogo toga ali sigurno nisu savrseni. Ruka je kao alat za mnoge stvari previse slaba, osetljiva, neprecizna. Za druge je opet suvise gruba i nedovoljno osetljiva.
Mozak kao "oruzje" je dobar samo ako imas na raspolaganju dovoljno vremena i drugih sredstava. Kada su potrebne prakticno trenutne reakcije mozak je skoro beskoristan.
Tebe pantim u mnogo boljim izdanjima. Sve što je danas na Zemlji, izgradila je čovekova ruka, a njegova ruka bez mozga je nemoćna.

proximo:
.

A sta je svrha zivota???
Mozes ti da pricas sta god hoces i koliko god hoces ali svoju svrhu zivota ces i ti saznati u svojim poslednjim trenutcima kad se osvrnes i osmotris svoj zivot i to sto bio si i cinio si i onda iz tog konteksta izvuces da je svrha tvog zivota bila to i to. A sada, sada mozes samo nagadjati jer ne poznajes svoju zivotnu stazu u potpunosti tako da nemozes doneti sud o necemu sto je nepredvidivo sto se jos uvek desava.
Svrha života se ne može saznati ako se ne vidi Tvorac.

rasa77:
Original postavio Astral-Blade
Наиме, Земља итекако има привилегован положају у Космосу, јер се по астрономским мерилима налази врло близу центра Универзума који се налази негде у сазвежђу Ориона

Рашо, какав те центар Ориона спопао? Говоримо о центру Универзума који се по свему судећи налази у нашој галаксији Млечни пут, јер посматрано са Земље све друге галаксије се удаљавају од нас, а то је могуће само ако смо у центру или врло близу њега.

Наравно да су сазвежђа само привид, дакле једна дводимензионална слика, али кад би главне звезде тог појаса сместили у једну сферу, њен пречник би био неких 1000 светлосних година што је мизерно у поређењу са величиног наше галаксије, дакле представља једну јасно одређену област. Е сад, можда центар Космоса и није у тој регији, али то се намеће као прва опција, јер су супер развијене древне цивилизације налазиле нешто специјално баш у том подручју и истицале га као својеврсну поруку будућим генерацијама, нарочито део који зовемо Орионов појас. Дакле, ништа не тврдим категорички, али би било разумно да се то испита.

И шта ако Космос има границе, шта је ту чудно? Па једнако, ако не и више је чудно да нема границе. То је тек парадокс. Мислим да цео Свемир треба посматрати кроз аналогију са атомима, где имамо центар и гомилу електрона (замисли да су то галаксије), а све друге субатомске честице би одговарале звездама, планетама и другим телима, а највећи део је празан простор, баш како су грађени и сами атоми.

ristob:
Dobro bi bilo da nisi izričit, toliko samouveren i ciničan. Ja tebe ne prisiljavam ni na što. Ja samo iznosim svoje viđenje sveta.
Naučna istina nije da Bog ne postoji. To može biti samo pretpostavka ili verovanje. Ako ti misliš suprotno, onda si na putu da dobiješ Nobelovu nagradu.
Moji vidici su mnogo širi od tvojih. Na tvoju žalost, ti to ne možeš razuneti.
Ovo je već klasika: znaš sve je tako i tako samo ti to ne razumeš ili ne možeš da razumeš (ili možda još neka varijanta). Zar si i ti počeo da se služiš ovim štosevima onih koji nisu u stanju da nešto objasne, a negde duboko u podsvesti shvataju da nisu u pravu, jer sve okolo ukazuje na to?

Jos jedan super primer za ne upucenog, uzmi jedan lep balon i na njemu nacertaj par tacaka naduvaj ga malo i stani pa izmeri rastojanje izmedju tacaka, zatim naducaj jos malo i izmeri medjusobno rastojanje izmedju bilo koje dve tacke, sta zakljucujes? Ne treba ti da mozgas vec probaj. Naravno znam da sledi komentar " Pa to je samo na povrsini balona tako" no tu vec malo razmisli. ;-)

ej ovu teoriju mogu da demantujem samo ovom slikom! http://images.google.com/imgres?img...channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&sa=X
Dovoljno... A vi koji mislite da su od "tovljenih" crva nastali mekusci... Kako moze, neko ko se tovi, da se transformise u nesto drugo? Morate mi ovaj fenomen sa crvima objasniti.... Ako su od crva nastali puzevi... Rekao bih da ce sumo rvacima, po vama izrasti nesto i da ce postati nindza kornjace!
I daj neka mi neko kaze da li je ovo pauk ili nesto drugo? Ako kazete da nije pauk i dokazete to, ja cu poverovati u teoriju evolucije!

Obersturmfuehrer:
zamisli lastis sa stipaljkama.
zamisli da se taj lastis razvlaci.
zamisli da si jedna, bilo koja, stipaljka.
sta rade druge, opet bilo koje, stipaljke u odnosu na tebe?
Не ваља ти пример из више разлога. Прво, не шири се простор, тј. свемир него се галаксије удаљавају међусобно у космосу који је коначних димензија. Наиме, када би се ширио простор, шириле би се и галаксије унутар себе, јер је сила гравитације знатно јача између галаксија или јата галаксија од оне унутар њих и што још битније, галаксије и звезде се никада не би ни формирале кад би се ширио простор. И шта би то уопште простор потискивао током свог "ширења", на уштрб чега би се ширио?

Даље, посматрано са Земље свемир је изотропан (једнако изгледа у свим правцима на великим скалама раздаљине), а галаксије се удаљавају све већом брзином што су даље од нас. То пример са ластишом или површином балона потпуно обесмишљава. С тим у вези је и једна претпоставка на којој се базира читав модел Великог праска и која је крајње подло названа "космолошки принцип" , а то је да Универзум не само што је изотропан него је и хомоген (изгледа исто без обзира на посматрача и његову локацију) што је немогуће практично проверити. Може се једино апстраховати и здраворазумски закључити да то не може бити истина, јер ако се галаксија удаљава од нас који смо на једном крају свемира (или у његовом центру), у складу са претпоставком о хомогености посматрач који је преко пута нас на другом крају свемира би ту галаксију такође требао видети како се удаљава од њега, што је тешки нонсенс, јер она иде ка њему.

Такође, измерене вредности црвеног помака за бројне галаксије указују да су оне груписане око одређених вредности, што указује да простор није униформан (хомоген) него да постоје огромни празни простори у Универзуму реда величине милион светлосних година, а да су галаксије по свему судећи груписане у концентричне кругове око центра који је негде у нашој галаксији или близу ње.

@proximo, пример са балоном никако не објашњава зашто се галаксије од нас удаљавају све бржи и брже што су удаљеније. И друго, центар треба тражити унутар балона, јер површнина сфере нема центар. Заправо, површина балона је одлична аналогија за раније поменуте концентричне кругове које се шире из центра :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back