Teorija Evolucije - komentari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Генетичке нити: Морски јеж, човек и клон
Мале велике разлике
Недавно је на насловној страни часописа „Наука“ освануо је наслов: „Величанствени морски јеж“. Прва и непревазиђена научна љубав проф. др Владимира Глишина
N_CnHEbLdJWPqtSXL913MaD1l2DK7biubcKUi.jpg
Владимир Глишин
Фотодокументација Политике

Генетичари су протеклих дана изјавили да је човеков „наследни отисак” (ДНК) разноврснији него што се претпостављало. Затим су обелоданили да морски јеж има нешто мање гена од човека, а да се шимпанзо – најближи преживели (еволуциони) сродник – више од нас разликује (некад се говорило, највише, један и по до два одсто). У међувремену је клонирање кренуло новим, код нас мало познатим колосеком, изгледа јединим који обећава.

Много новости за новинску причу, у чије смо тумачење укључили проф. др Владимира Глишина, који је – како ће испасти – у нека збивања лично умешан.

Може ли се рећи да је ово сазнање неочекивано?

Да, то је један од неочекиваних резултата. Живо се сећам краја јуна 2000. године у Вудс Холу (САД), у којем смо обележавали 80. годину рођења мог професора Пола Дотија. Управо истог дана су у Белој кући Френсис Колинс (државни сектор!), под државним покровитељством, и Крејг Вентер, из приватне компаније, са председником Билом Клинтоном свечано објавили да је урађена секвенца хуманог генома („прочитан”). У првој верзији објављено је да је било знатних разлика у исходу! Сви смо се питали откуда! Шалећи се на тај рачун, здушно смо закључили да је Френсис Колинс, једноставно речено, омануо! Међутим, после шест година видимо да су и један и други били у праву! Како је то могуће? Управо објављени научни рад показује да појединачне разлике између нас двојице или, чак, између мене и мог детета, могу бити у 360 мегабаза или, отприлике, 12 одсто генома! Дакле, очигледно су секвенцирали ДНК два различита човека.

• Да ли сте се изненадили када је ових дана саопштено да смо веома блиски морском јежу? Шта то, у ствари, значи

Давно се нисам толико обрадовао: на насловној страни часописа „Наука” (Science) освануо је крупан наслов „Величанствени морски јеж”, што је значило да му је геном секвенциран. Сасвим случајно, моја прва и непревазиђена научна љубав! Радећи на Универзитету Харвард преко викенда сам с породицом ишао на камповање, обично близу Вудс Хола, чувене маринске лабораторије, око 120 километра од Бостона. Једне недеље срео сам професора Џејмса Иберта, кога сам знао по чувењу, а он ми је – видевши да радознало посматрам морске животиње у оближњим стакленим базенима – понудио да изучавам морске јежеве! На лицу места ми је показао како се оплођују и готово наредбодавно рекао: ујутру ћу вам неколико спаковати! Уручио ми је књигу и морску со. Када сам се вратио, почео сам да изучавам молекуларну ембриологију морског јежа. По повратку у Београд затекао сам, сада покојног, професора Звонка Дамјановића како приводи крају отварање лабораторије у Заводу за биологију мора у Котору. Придружио сам се пуним срцем. Убрзо сам добио научни пројекат Националног института за здравље и поново боравио у САД. Вративши се опремио сам лабораторију и наставио да проучавам морске јежеве, због којих сам, чак, саградио кућу у Котору!

Читајући недавно резултате утврдио сам да је морски јеж величанствен биолошки узорак. Мала животиња пуна бодљи, која се храни алгама, слично човеку има око 23.000 гена, иако јој је геном само четвртина људског! И један и други су имали заједничког претка пре око 540 милиона година, а данас 7.000 заједничких гена (за Паркинсонову, Алцхајмерову, Хантигтонову болест, мишићну дистрофију итд.)! Друго изненађење: иако је бодљикаво створење без очију, носа и ушију, носи гене који су у току еволуције укључени у чула вида, слуха и мириса. Изненађењу никад краја: утврђено је да има око 20 пута више гена за имуни систем од нас! Узмемо ли да живи и до 100 година, није ни чудо. За усмеравање (регулација) једног јединог гена у ћелијама које облажу „црево“ учествује 14 протеина везаних за 50 места у ДНК! Шта још очекивати од „величанственог морског јежа“?

• Насупрот томе, обзнањено је да се више разликујемо од најближих живих сродника – шимпанзи?

– После свега није чудно да нисмо сасвим сигурни како да опишемо, што се геномике тиче, у чему је суштинска разлика између шимпанза и човека. Сложено за разумевање, зар не?

Ни до данас није расветљена улога тзв. ДНК отпада. Која је претпоставка најуверљивија?

Катарина Полард и Дејвид Хауслер су проучили 202 дела генома шимпанза, миша, пацова и човека који су се највише променили (highly accelerated regions, HAR) и, дабоме, упоредили их са онима који су се најмање мењали. Дошли су до изненађујућег открића: највећа разлика између шимпанза и човека није у нашим протеинима негоу начину како их користимо. Управо се ХАР делови налазе близу гена који регулишу раст и развиће. Најдраматичнија разлика је била код тзв. ХАР1, одговорног за синтезу једне РНК, а она усмерава развиће мозга! Истовремено знамо да је, отприлике, 40 одсто генома укључено у синтезу тзв. регулаторних РНК и да не представља, како се донедавно веровало, „отпад ДНК”.

Клонирање је, изгледа, забасало у ћорсокак. Чему може, свакако, да користи? Где се скрива непремостива препрека?

Радије ћу цитирати Остина Смита са Универзитета Кембриџ, водећег истраживача матичних ћелија, који јасно и гласно каже да користи од клонирања човека за лечење никада неће довести до успеха. Изјаве да ће се клонирањем добити матичне ћелије имунолошки компатибилне с даваоцем соматских једара једноставно не стоје! Овакве тврдње или, боље речено, халабука, увек су долазиле од „стручњака”, лекара или ветеринара, који мало илинимало знају суштину молекуларног развића организма. Епигенетика (један од начина генске регулације током развића) није узимана у обзир. А управо неповратно (иреверзибилно) епигенетско искључивање серија гена, специфично за ћелије сваког органа у нашем телу, представља главну препреку терапеутском клонирању!

Остин Смит је, управо, именован за директора „Велкам траст центра” за изучавање матичних ћелија; до сада је био водећи истраживач у истоименом институту на Единбуршком универзитету у којем је клонирана овца Доли. Он ће своје и знање других и огроман новац усмерити, уместо у матичне ћелије заметка (ембрионалне), у матичне ћелије одраслих јединки (адултне), које имају вишеструке предности! Прво и најважније: властите ћелије леченог не подлежу имунолошком одбацивању. Друго: поступак усмеравања матичних ћелија ка диференцирању у епрувети у ма које ткиво достигао је савршенство – све што одликује матичне ембрионалне ћелије, како се веровало, сада важи за адултне из сржи костију, корена длаке или коже!

Недавно су истраживачи открили да неуронске матичне ћелије, када се убризгају оболелом од рака, теже да се окупљају око метастазираних ћелија. Ако је тако, близу памети је да се оне додатно измене (генетичко инжењерство) убацивањем гена чији ће ензим на лицу места неки процитистатик претворити у цитостатик и тако се заобиђу уобичајене штетне последице оваквих лекова који, осим канцерозних, убијају здраве ћелије!

Šakal:
Читајући недавно резултате утврдио сам да је морски јеж величанствен биолошки узорак. Мала животиња пуна бодљи, која се храни алгама, слично човеку има око 23.000 гена, иако јој је геном само четвртина људског! И један и други су имали заједничког претка пре око 540 милиона година, а данас 7.000 заједничких гена (за Паркинсонову, Алцхајмерову, Хантигтонову болест, мишићну дистрофију итд.)! Друго изненађење: иако је бодљикаво створење без очију, носа и ушију, носи гене који су у току еволуције укључени у чула вида, слуха и мириса. Изненађењу никад краја: утврђено је да има око 20 пута више гена за имуни систем од нас! Узмемо ли да живи и до 100 година, није ни чудо. За усмеравање (регулација) једног јединог гена у ћелијама које облажу „црево“ учествује 14 протеина везаних за 50 места у ДНК! Шта још очекивати од „величанственог морског јежа“?
Ne omalovažavam rad naučnika. Međutim, naučniku ni jedno pitanje ne sme izgledati laičko, makar i bilo postavljeno od laika.
Citirani tekst bi trebalo da protumačim kao prilog za dokaz evolucije, jer zaključujete da su morski jež i čovek imali zajedničkog pretka. Naravno da ste od stvarnih dokaza još mnogo daleko i sami ste toga svesni.
Šta je osnovna zamerka vašoj teoriji? Osnovna zamerka je ta što tvrdite da su se živi organizmi sami usavršavali pri čemu spektakularno tvrdite da je to usavršavanje normalna pojava prilagođavanja uslovima sredine. I laik vidi (i to ne možete poreći) da je usavršavanje bilo uvek svrsishodno, visoko osmišljeno, što se može dogoditi jedino ako se pretpostavi da su ili živo biće, ili prirodna okolina, ili obadvoje zajedno imali inteligenciju kojom se osmišljavalo to usavršavanje. Vaša tvrdnja da je proces evolucije živih bića tekao spontano, sam od sebe, bez prisustva ikave inteligencije, pri čemu su se neprekidno prostija živa bića usavršavala u sve složenija i složenija, nikada neće biti dokazana.
Nasuprot tome, ako se pretpostavi da je inteligentno napravljeno (slično postupku kojim danas čovek proizvodi kompjuterske čipove) jedno prosto živo biće (ili više njih) sa genomima u koje su unapred ugrađeni (isprogramirani) mehanizmi za prilagođavanje životnoj sredini i stvaranje novih vrsta, kada se ispune određeni vremensko-prostorni uslovi, onda evolucija postaje sasvim moguća. Znači, ako i postoji evolucija - ona je kreacionističkog karaktera.
Ne bi trebalo da se vaša naučna gordost grozi mog laičkog rasuđivanja. Demantujte me, ali dokazima a ne teorijama (ili omalovažavanjem)!

Pozdrav domaćinu i svim učesnicima...

Pitanje za Šakala:
Kupio sam danas knigu od Karl Segana i En Drajan "Seni zaboravljenih predaka" i to slučajno. Ovako nešto sam tražio godinama. Evo u čemu je stvar: radeći u nadležnim org, pri ministarstvu gde nas je bilo preko 2000zaposlenih (čini mi se da si i ti tu u nekoj sličnoj instituciji), primetio sam da postoje veoma slični politički i društveni odnosi, pa čak i konkretne radnje između ljudi i majmuna (šimpanzi). Možda su kod nas ljudi odnosi složeniji, ali imao sam utisak da su veoma koreniti (iste osnove). U svakom slučaju kada sam malo više prostudirao o šimpanzama postalo mi je sve mnogo jasnije. Upoređenjem, šimpanzi i ljudi, dedukcijom i indukcijom sam povezao (koliko sam mogao) ko skim, zašto, klanovi, alfa mužijaci i ženke, izopštavanja, napredovanja na društvenim lestvicama, , ljubavisanja, protežiranja, svrgavanja i td itd....

------------
PITANJE:
1.) Da li si čitao ovu knjigu ?
2.) Da li si posmatrao ove odnose u tvom ministarstvu ? (kada sam konkretne primere ljudi upoređivao sa ponašanjem šimpanzi niko me nije slušao sa simpatijama :), prosto neverujući da su nam ponašanja toliko slična )
-------------

ristob:
....
što se može dogoditi jedino ako se pretpostavi da su ili živo biće, ili prirodna okolina, ili obadvoje zajedno imali inteligenciju kojom se osmišljavalo to usavršavanje.

ne.
to je samo tvoja tvrdnja, koja je zasnovana na dokazu "bog je tako hteo"

ristob:
Znači, ako i postoji evolucija - ona je kreacionističkog karaktera.

:D:D:D
znaci, sam si dokazao evoluciju :)
ok, hvala.

ristob:
Ne bi trebalo da se vaša naučna gordost grozi mog laičkog rasuđivanja. Demantujte me, ali dokazima a ne teorijama (ili omalovažavanjem)!

dokazima si bio demantovan milion puta, samo nema ko to da cita...

nesto sto ne postoji (prelazne forme):

A new dinosaur species was a plant-eater with yard-long (meter-long) horns over its eyebrows, suggesting an evolutionary middle step between older dinosaurs with even larger horns and the small-horned creatures that followed, experts said.

http://www.iht.com/articles/ap/2007/03/04/healthscience/NA-SCI-US-New-Dinosaur.php

...
jos jedan prelazni oblik se svrstao u hiljade prelaznih oblika za koje kreacionisti tvrde da ne postoje..

Obersturmfuehrer:
ne.
dokazima si bio demantovan milion puta, samo nema ko to da cita...
Ti se zbilja sprdaš. Teorija evolucije nema ni jedan dokaz, a kamoli milion! Pa, još uvek je samo teorija. Kako vas možemo ozbiljno shvatati kad je zovete teorijom, kažete da je dokazana, a ni jednog istinskog dokaza nema, nego su sve pretpostavke. Vaša skica geneze konja (ili bilo kojih drugih vrsta) jednako je istinita koliko kad bi ja napravio sličnu genezu atomobila i ustvrdio kako su se automobili sami od sebe razvijali evolucijom!
(Za nekolika milenijuma neko će, pretpostavljam, i u to poverovati).

prvo, prestani da koristis te postapalice "SAMO" teorija...
u PRAVOJ nauci teorija se ne zasniva na nekoj knjizurini od pre 2000 godina, niti na proizvoljnim tvrdnjama kojekakvih...
to sto ti ne volis da vidis dokaze to je tvoj problem, i svih vas vernika cije se znanje zasniva na znanju od pre 2 milenijuma....
kao ono sto sam onome na istoriji pokazao i izracunao da je nojeva barka nemoguca, a ovaj odgovorio, jbg, cim pise u bibliji mora da je istina....

a naravno, ti se ne ustrucavas da odgovoris na sva skakljiva pitanja na koja nemas odgovor, i pitanja koja bi tvoje price stavile na probu...

Obersturmfuehrer:
prvo, prestani da koristis te postapalice "SAMO" teorija...
u PRAVOJ nauci teorija se ne zasniva na nekoj knjizurini od pre 2000 godina, niti na proizvoljnim tvrdnjama kojekakvih...
to sto ti ne volis da vidis dokaze to je tvoj problem, i svih vas vernika cije se znanje zasniva na znanju od pre 2 milenijuma....
kao ono sto sam onome na istoriji pokazao i izracunao da je nojeva barka nemoguca, a ovaj odgovorio, jbg, cim pise u bibliji mora da je istina....

a naravno, ti se ne ustrucavas da odgovoris na sva skakljiva pitanja na koja nemas odgovor, i pitanja koja bi tvoje price stavile na probu...
Zašto impetativ? Jednaka je verovatnoća da smo u pravu.
Naše znanje je sadašnje, a počiva na znanju i mnogo pre nego 2 milenijuma.
Eto vidiš, to je samo tvoje mišljenje, a ništa time nisi dokazao.
Ja razumem sve što ti tvrdiš. Ti ne razumeš ništa što ja tvrdim. Zato ti tvrdiš da sam ja lud. Ako ja tvrdim da nisam lud, gde bi trebalo da tražiš istinu? Znam da nećeš, i nemam ništa protivu. To to je tvoj izbor, po vlastitoj volji.

Posto sam pitao ona dva pitanja iznad, hocu primer:

1. pozitivne mutacije
2. prelaznih oblika a da nisu:

Sakoperka, koja i dan danas postoji u ribama - Pisces
Arheopteriks - ima kljucnu kost za letenje( isto i Arheornis )

Homo Erectus
Homo Ergastus
Homo Sapiens Archaic

Oni su izumrle ljudske vrste. Posmatranjem skeleta vidimo da je isti kao i nas ali se lobanja razlikuje. Pa znas sta? Meni se crnacka, bela i zuta rasa razlikuje u lobanjama!

Vidak:
Posto sam pitao ona dva pitanja iznad, hocu primer:

izvolte:
http://forum.krstarica.com/threads/133360
i
http://www.teorijaevolucije.com/pf1.html

Vidak:
Oni su izumrle ljudske vrste. Posmatranjem skeleta vidimo da je isti kao i nas ali se lobanja razlikuje. Pa znas sta? Meni se crnacka, bela i zuta rasa razlikuje u lobanjama!

pa sta? i ja imam vecu glavu od tebe, a pripadnici smo bele rase...
i ne pokusavaj da uvedes rasizam u pricu, imas i o tome na prvom linku.

ristob:
Zašto impetativ? Jednaka je verovatnoća da smo u pravu.

naravno da nije..

ristob:
Eto vidiš, to je samo tvoje mišljenje, a ništa time nisi dokazao.

naravno da nije.
2 + 2 = 4.
kraj
tu moje ili tvoje misljenje nema sta da trazi

Original postavio ristob
Logickog rasudjivanja???
Sad religiju zasnivas na logici??? Znas kako je receno, zdrav razum je skup predrasuda stecenih do 18 godine.( misli se metaforicno na period u kome sticemo individualnu zrelost). Ako predrasude postanu ukorenjene i zasnovane na veri, to postaje problematicno kasnije.
U tvom slucaju, ti smatras da je logicno verovati u boga jel???
Pa daj mi jedan konkretan dokaz da on postoji. Samo nemoj mi opet reci on je svuda oko nas, on je ovo stvorio on je ono stoviro jer cu i ja reci da su zakoni fizike svuda oko nas, i da je materija koja je podvrgnuta tim zakonima konfigurisala i ljude i ostala ziva bica. Naravno ako kazes ko je stvorio te zakone ja cu reci ne znam ali znam da su zakoni uticali na razvoj ljudi i da su ljudi stvorili boga i bogove jer nisu razumeli zakone. A 100% od poznatih zakona fizike, mogu se dokazati.

ristob:
Ti se zbilja sprdaš. Teorija evolucije nema ni jedan dokaz, a kamoli milion! Pa, još uvek je samo teorija. Kako vas možemo ozbiljno shvatati kad je zovete teorijom, kažete da je dokazana, a ni jednog istinskog dokaza nema, nego su sve pretpostavke. Vaša skica geneze konja (ili bilo kojih drugih vrsta) jednako je istinita koliko kad bi ja napravio sličnu genezu atomobila i ustvrdio kako su se automobili sami od sebe razvijali evolucijom!
(Za nekolika milenijuma neko će, pretpostavljam, i u to poverovati).

Prvo proveri sta u nauci znaci rec "teorija".
Drugo, na dokaze su te vec upucivali pa se potrudi da procitas.
Trece, za automobile si gotovo u pravu. Razvijaju se po principima evolucije. Oni automobili koji imaju karakteristike koje se smatraju boljima ostaju na trzistu i dalje se usavrsavaju a oni drugi brzo "izumiru" zajedno sa njihovim osobinama. Isto kao i ziva bica oni se razvijaju tako sto se prilagodjavaju uslovima okoline. U slucaju automobila njihova "okolina" su ljudi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back