tenkovi na Kalemegdanu

• Začetnik teme Začetnik teme @ki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Obersturmfuehrer:
jes montazni objekat...
i sagradis objekat i sta onda?
ko ce da reparira tenkove? ko ce da ih farba? ko ce da ih odrzava u tom stanju....skup je to sport...
pa onaj jadni Fiat G50, jedini preostao u svetu trune u podrumu vazd. muzeja jer nemaju kesa da ga restauriraju....takodje imamo jedan FW190, koji se takodje raspada....
******, nema se para za tako nesto....
inace, ja sam pozdravio ono farbanje tenkova....bolje to nego da je po njima bilo ispisano - PFC, Delije, ***** palac....
cak mislim da i neki cuvar tamo bleji, pa ne moze stoka da se vere po tenkovima i sere u topove....
da, da sere, *****, vrsi veliku nuzdu U CEV TOPA....na jednom od matorih topova (onih sa djuletom) sam video ***** U cevi....dakle, u cevi koja je pod uglom od nula stepeni....sto znaci da se neko isro, i stavio ***** u cev....
au yebote...(mislim na ovo sa organskim djuletom) a pazi ovi avioni i tenkovi ce sigurno biti u nepokretnom stanju a i ne vidim svrhu pokretanja istih jer se onda samo izlazu opasnosti od ostecenja.Ono sto hocu da kazem je kod tih avion/tenkova bitna samo spoljasnjost, estetika, niko necje ulaziti u njih i paliti ih , znaci samo ga sredis spolja i gotovo a to moze da ti uradi svaki stolar ili autolimar i sumnjam da ti za to trebaju neke silne pare

pa nije to bas tako jednostavno....
svet je pun replika tenkova i budzenih tenkova...
fora je u tome da to bude originalan tenk sa originalnim delovima, isto vazi iza avion...
znao sam tacno jos koliko je radnih sati potrebno za restauraciju FW-a, i koliko para, ali sam zaboravio tkao da necu da lupam, ali cifra je bila pozamasna...

jos 2003. sam video na nekom forumu jednog lika koji je pricao kako on i jos neki ljudi treba da ofarbaju tenkove na Kalemegdanu.dobili su nesto para od opstine,ali oni su trebali da osmisle kako ce ih ofarbati.Takodje je pricao da ce im staviti oznake tenkovskih divizija kojima su ti tenkovi pripadali.mislim da je rekao da ce na panzer IV staviti oznake ss-ove divizije prinz eugen.Kao sto znate tenkovi su relativno skoro ofarbani ali ni na jednom nisam video nikakve oznake.ko zna,mozda ih jednom i stave?

Picture121ASD.jpg

Obersturmfuehrer:
pa nije to bas tako jednostavno....
svet je pun replika tenkova i budzenih tenkova...
fora je u tome da to bude originalan tenk sa originalnim delovima, isto vazi iza avion...
znao sam tacno jos koliko je radnih sati potrebno za restauraciju FW-a, i koliko para, ali sam zaboravio tkao da necu da lupam, ali cifra je bila pozamasna...
ko da ce neko da zna da li su original delovi...

Bas danas sam setao i video da su obojili tenkove i topove. Mislim da su boje originalne, pogotovo za Renoa (na kraju) jer sam skoro na NET-u gledao neke stvarcice oko tih tenkica. Cak su i topovi ofarbani u kraljevsku jugoslovensku boju. Svi su uglavnom bili u naoruzanju vojske kraljevine ili SFR Jugoslavije. Naravno da je potrebno sagledati i ugao iz koga se gleda (da li je koriscen u nasoj vojsci, da li je zaplenjen pa sacuvabna originalna boja, koje su jedinice koristile itd. Npr. sigurno znam da je CARO AMATI koriscen u Libiji u WWII i da su ispostovli pustinjsku zutu koju su mu dodelili.
Pozdrav za sve ljubitelje istorije, oruzja i vojske

Pozdrav svima.
Tenkove stvarno treba skloniti odande i malo ih pažljivije čuvati. Pogledajte svetske muzeje oklopne tehnike. Oni čak neke tenkove ivoze ili ih iznajmljiuju za snimanje filmova ili raznih parada. Imamo tu i Nemačke Tigrove i pantere itd. Uporedite onda svetske muzeje sa Kalemegdanom. A farba na Nemačkim tenkovima mislim da nije originalna kao što su Nemci imali ( mislim na Šaru ).
Ali mi smo takvi ljudi da će to sve propasti i na kraju biti ili bačeno ili prodato nekom ko stvrano voli te stvari i ko će ih stvarno čuvati. Krivo bi mi palo da se to desi ali možda je i bolje nego da istrule na Kalemegdanu. Kada mi već ne umemo pravi zaljubljenici na zapadu umeju. Međutim ako se nešto organizujete vi na forumu oko zaštite tih tenkova, restauracije i slično - NEMOJTE BEZ OFF MARTINA ! ! !

Back