Nisu nikad bili saveznici, sve se radilo kako Amerika kaze. Amerika nema saveznike, samo sluge. Ja sam iole mislio da to ne vazi za Britaniju, al sad vidim da vazi.
Pusti te priče. Evropa je od pepela došla do standarda koji je među najpoželjnijim u svetu. To sluge teško da mogu da izvedu. Prijateljstvo je imalo obostranu korist, grešiš ako misliš da nije.
E pa, mozda je pre 30 godina i bila mantra, i jeste, tad je bila prosperitetna,
sad je realnost. Svet se u poslednjih 10 god promenio skroz.
Poenta je da se menjaš. Problem Evrope je tromost i neprilagodljivost. Na tome mora da se radi inače će sve više da kasne.
Seku granu na kojoj sede okrecuci ledja Kini i Rusiji, i jos misle da oni nekom uvode sankcije, a ekonomski tonu li tonu.
Sa Kinom nažalost više nema trgovine. Nije da se ne želi nego nije moguća. Kinezima više niko nema ništa da ponudi. Možeš samo da uzimaš od njih. A kad od nekoga samo uvoziš, onda i sam znaš da je to put propasti, em ćeš da ostaneš bez para, em bez suvereniteta. Zdrava trgovina podrazumeva protok roba i usluga u oba smera a to sa Kinom nije moguće. Prosto nije, i tu ništa ne možeš da uradiš.
Što se tiče Rusije, i sam znaš da je saradnja sa Rusijom bila više nego odlična. I onda je Putin krenuo da baca bombe i iskazao neprijateljstvo. Valjda je svima jasno da u takvim okolnostima biznis ne može da funkcioniše. jel ti sarađuješ sa nekom ko ti baca bombe po dvorištu? Ne bih rekao.
Tako da neke stvari poput trgovine sa Kinom i Rusijom nisu bile stvar izbora EU, to je tako pa je tako odlukom same Kine i same Rusije.
Al sve mimo toga objasnio sam ti, sve se svodi na hladni rat, Evropa je bila unistena nakon drugog svetskog rata, zapad je ustao zahvaljujuci Americi, sad vise nisu predmet interesovanja Amerike, videces, sta da ti kazem. U narednih dvadeset godina zpadna Evropa ce postati teski dzumbus, nisu ovo moje reci vec reci geopolitickih analiticara, sa zapada, mahom SAD.
Ja sam pre da se bavim sadašnjim vremenom nego da komentarišem likove sa kuglama koji nam objašnjavaju budućnost.
Svako je gospodar svoje sudbine pa tako i EU. Ako se prilagode, opstaće, ako se ne prilagode, propašće. Sve ostalo su priče za malu decu.
Ovo sto ti pises su vec neki unutrasnji problemi unije u to ne ulazim. Mislim da oni imaju dosta vece probleme od socijalnih.
Zapravo nemaju. Jer jak socijalni sistem znači i slabu produktivnost. A slaba produktivnost znači i zaostajanje za svetom. Tako da to FAKAT jeste sve povezano.
Mene kad neko nece, ko nas EU, ja ne trcim ko pače za njim.
A što bi neko hteo rusofilsku koruptivnu državu koja se i sama nudi da bude kolonija? Ajde mi to objasni? Jel ponekad malo i razmisliš pre nego što nešto pišeš?
I pri tom kako nas EU tretira? Ucene, prisila, sankcije, ponizavanje... pravi primer demokratije.
Kako nas tretira? Žele da uskladimo svoju politiku sa njima? ne možeš očekivati da budeš deo nečega a da imaš sistem vrednosti koji je bukvalna suprotnost.
U Evropi imaš demokratiju, ljudske slobode, nezavisne institucije i preduzetništvo.
U Srbiji imaš autokratiju, medijski mrak, represiju nad neistomišljenicima, partijske institucije, korupciju i tajkunstvo.
Po kojoj logici se buniš što nas tretiraju kao smeće jer to BUKVALNO i jesmo! Umesto da se trudiš da radimo na sebi i da popravimo sve navedeno, ti bi da se inatiš i duriš.
EU te primi kad joj politicki odgovaras.
Naravno, interes za interes. Niko ti neće dati uređenost i standard džabe. Pokaži da vrediš pa ćeš dobiti benefite. I na kraju smo svi zajedno još veći i jači.
A i sta imamo od EU? Osim Sengen zone, ne vidim benefit.
Ništa osim toga da imamo standard, ljudske slobode, da se ne truješ kad otvoriš prozor ili pojedeš nešto, da ti kamion ne stoji na granici 15 sati, da je diploma važnija od partijske knjižice, da ne moraš da podmićuješ i tražiš kombinacije za sve što hoćeš da uradiš, da deca mogu da ti žive u zemlji a ne inostranstvu... i tako...
Ja sam u HR samo jedno stvar primetio od kad su usli u EU da su cene porasle
Njihov standard je duplo bolji od našeg (BDP po stanovniku). A što ulazak u EU nisu bolje iskoristili, to je njihov problem. Verovatno su mislili kako je dovoljno što su turistička zemlja i da ne moraju ništa da rade.