Tenis

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ana iz snova!
Goran ČVOROVIĆ, 7. jun 2007

Od stalnog dopisnika

ANA iz bajke, tenis iz snova, radost do neba! Naša Ana Ivanović je u finalu Rolan Garosa! Srpsko tenisko zlato samlelo je u četvrtak drugi reket sveta, Ruskinju Mariju Šarapovu, za samo sat i pet minuta, s astronomskih 6:2, 6:1!
Zapanjena publika pitala se u četvrtak na Centralnom terenu "Filip Šatrije" ko je drugi, a ko sedmi nosilac. Sve je izgledalo kao kad iskusni sparing-partner na terenu uči svog pulena osnovnu tenisku azbuku...
Servis, brejk, servis, i Ana je već povela s 3:0. Šarapova, impresionirana furioznim početkom Ane Ivanović, uspela je, zatim, da izvuče jedan gem. Psiha u ovim trenucima mnogo znači... Dobar sledeći servis, i Ana već vodi s 4:1. Potpuno je Šarapova izgubila samopouzdanje i dvostrukom servis greškom dozvolila našoj teniserki da servira za set.
A, šta je sve Ana stizala u tim momentima! Ispisivala je reketom najlepše stranice srpskog tenisa. Pobednički se nadmudrivala na mreži, overavala uglove, servirala blizu 200 kilometara na sat. Na skali do pet, igrala je tenis za desetku! Uz povike "Srbija" iz gledališta, primorala je Šarapovu na simboličnu predaju, još jednom duplom servis greškom za osvojen set, posle 32 minuta igre.
U drugom setu, ponovo školska igra, atomski tenis, puno srce. I ponovo 3:0. Meč je nezadrživo krenuo u jednom smeru. To više nije mogla da stigne ni Marija Šarapova, naročito ne ona od četvrtka. Tehnika, koncentracija, odlučnost, sve je bilo na strani Ane Ivanović. Gotovo svaka njena loptica prolazila santimetar iznad neca. Odlično je reternirala, a za sve vreme, praktično, nije bila stigla da vrati samo jedan drop-šot! Fantastično se kretala na osnovnoj liniji, sve je stizala, i to je bio ključ meča.
Šarapova, praktično, nije mogla da nađe slobodan ugao, i onda je, logično, grešila. Bila je potpuno dekoncentrisana, mnoge njene loptice završavale su u mreži ili daleko iza osnovne linije, a nije je služio ni servis. Kola su po Ruskinju potpuno krenula nizbrdo.
- `Ajde - bodrila je, za to vreme, Ana samu sebe.
Bila je na poen i gem od pobede. Odmah je povela s 5:0! Šarapova je konačno uzela jedan svoj servis, a onda je na pozornicu opet stupila naša Ana. Servirala je "beli" gem za pobedu: 15:0, 30:0, 40:0, a onda, kako to rade šampioni, asom zapečatila sudbinu Šarapove, dobila gromoglasan aplauz iz publike i zagrejala srca čitave Srbije.
Ana je pred polufinale izjavila da se ježi od sreće pri pomisli na naše, srpsko finale. Svi smo se naježili od radosti, gledajući Anu kako igra.
Nadamo se da će tako biti i u subotu u finalu protiv Žastin Enan, koja je sprečila duel dve naše najbolje teniserke...

"BOMBARDER"

ANA Ivanović je najbolji server Rolan Garosa u ženskoj konkurenciji! Naša teniserka je odservirala najviše asova u dosadašnjem delu turnira (36), sedam više od drugoplasirane Čehinje Nikol Vaidisove, koja je već eliminisana sa turnira. I kada je brzina servisa u pitanju, Ana zauzima visoko drugo mesto (201 km/čas), što je sedmi najbrži servis u istoriji ženskog tenisa.
Prvo mesto drži Venus Vilijams, koja je pre nekoliko dana oborila svetski rekord u brzini servisa (206 km na čas).
PODRŠKA OD KUSTURICE

SRPSKE teniserke u četvrtak su u Parizu imale su podršku porodica (roditelji Ane Ivanović, mama Jelene Janković - Snežana), ali i od našeg proslavljenog režisera Emira Kusturice, koji je svaki osvojen poen mladih Beograđanki pozdravio burnim aplauzom.

MARIJA BEZ ŠANSE

POBEDOM nad Šarapovom, Ana je obradovala naciju i postigla najveći uspeh na jednom Gren slemu.
- Veoma sam uzbuđena ulaskom u finale. Presrećna sam! Zaista nisam očekivala da ću dotle stići. Pokušala sam da svaki meč odigram posebno. Dobro se osećam na terenu, i fizički, i psihički. To mi je dalo snagu da napredujem. Još mi se nisu slegli utisci. Teško je u ovakvim trenucima biti smiren... - izjavila je Ana Ivanović posle meča, sijajući od sreće.
Šarapovu je potukla do nogu.
- Očekivala sam težak meč, ali sam se trudila da je napadam i pritisnem, da serviram dobro i, uspela sam. Iako sam bila malo nervozna na početku, odigrala sam, gotovo bez greške. Nadam se da ću tako igrati i u finalu - rekla je Ana.
Meč je, kaže, bio teži na terenu, nego što je to izgledalo iz gledališta.
- Nije bilo lako, iako rezultatski to tako izgleda. Bilo je dosta "tesnih" gemova. Ona je verovatno očekivala da ću više da grešim. Znala sam da se ne kreće dobro na šljaci i da moram da preuzmem inicijativu i napadnem prva. Nisam razmišljala o rezultatu. Igrala sam svaki gem posebno, najbolje što mogu. Znala sam da ako joj dam i najmanju šansu, da će je i iskoristiti - kaže naša finalistkinja.
Svi elementi igre Ane Ivanović su bili bez greške, a servis da zastane dah. Na ovom turniru je zabeležila 201 kilomtar na sat, sedmi po brzini u istoriji!
- Dosta sam napredovala, promenila sam položaj i tehniku kod servisa, što mi je dosta pomoglo - ističe Ana.
Od takvog servisa strepeće u nedelju i Žistin Enen...

RAZGALILA NACIJU
ANA je razgalila Srbiju.
- Jedva čekam da se vratim! Verovatno nisam ni u stanju da zamislim reakciju ljudi koji prate naše rezultate na Rolan Garosu. Nestrpljiva sam da podelim radost sa rodbinom i prijateljima - izjavila je Ana Ivanović.

OD BAZENA DO FINALA

ANA Ivanović je podsetila strane novinare na svoje početke.
- Kad sam počinjala, zimi sam trenirala u - bazenu! Igrali smo na dnu ispražnjenog bezena, a ivice su bile blizu linije, pa smo mogli samo da prebacujemo. Leti je bilo lakše - pričala je Ana, dok su je novinari slušali s nevericom.
Tako je, na "11. aprilu", bilo od Aninih pet i po godina, pa sve do četrnaeste. A danas, evo je u finalu Rolan Garosa...

SRBIJA, ZAUVEK!

- NE. U godinama sam i u situaciji u kojoj to ne predstavlja nikakav značaj. Ja sam iz Srbije, oduvek sam to bila i oduvek ću to biti. Vezana sam za svoju državu, naravno, volim da je predstavljam, jer, zaista, mislim da zaslužujemo bolje mesto u Evropi. Drago mi je što mogu da budem dobar ambasador svoje zemlje - jasna je Ana.

MadonnaGirl:
Jelena mi je delovala dekoncentrisano.Kao da nije tamo.Ana je bila skroz na svom mestu.Zato mislim da ima sanse.

Jbg..ova nije normalna, ali mislim da ana ima sanse posto ima fenomenalan servis dok je Jelena danas ocajno servirala , mislim da je to na najveci razlog sto je tesko porazena

Gledao sam danas uzivo mec izmedju Ane i Marije. Bio sam ponosan sto sam Srbin. A volim i ruskinje. Necu preterano da hvalisem ali ono je bio zaista atomski tenis. Ana ce za godinu dana biti No:1 na svetu. Dvojka ce biti Jelena.

DELIJE HN:
SRBIJA, ZAUVEK!

- NE. U godinama sam i u situaciji u kojoj to ne predstavlja nikakav značaj. Ja sam iz Srbije, oduvek sam to bila i oduvek ću to biti. Vezana sam za svoju državu, naravno, volim da je predstavljam, jer, zaista, mislim da zaslužujemo bolje mesto u Evropi. Drago mi je što mogu da budem dobar ambasador svoje zemlje - jasna je Ana.
ovo podvuceno mi bas ne ide u glavu...
a inace nikako ne volim tekstove u kojima se ljudi preterano prokenjavaju... "ispisuje zlatne stranice srpske istorije svojim reketom".... i slicne suvisne decje fore...
NAPRED NOLE! Jedan set ako mu uzme, bicu zadovoljan. ako mu uzme tri- skakacu dugo i jako!

Ana je faca,mada ako pogledate ranije sta su sve ljudi komentarisali...Kako je Ana ovakva i onakva,a sad je hvalimo ko ludi.OK,ali nije fora da ovde nekolicina ljudi prvo govori kako je Ana bezobrazna a sada je hvali na sva usta.
NAdam se da ce pobditi,ali Enan je ipak jaka...Ali nam nista ne fali da navijamo,i mislim da je to realnije nego da dobije Nole.Ali bih bas voleo da gledam mec Nole - Federer ;)

Djokovic dobio priznanje za otkrice godine

07. 06. - Najbolji srpski teniser Novak Djokovic dobitnik je nagrade "Pri Burgon", priznanja, koje se na Otvorenom prvenstvu Francuske u Parizu dodeljuje igracu za "otkrice godine".
Organizatori Rolan Garosa dodelili su priznanje za fer plej "Pri Oranz", najboljem teniseru sveta Rozeu Federeru iz Svajcarske.
Nagradu za borbenost "Pri Sitron" organizatori Otvorenog prvenstva Francuske dodelili su domacem teniseru Pol-Anriju Matijeu.

Đoković - Nadal, za finale Rolan Garosa
Nole, sruši kralja
Autor: Z. Kecman | 08.06.2007 - 09:41

Srećo, budi danas sa Novakom u Parizu! To je molitva srpskih navijača, jednostavna i iskrena jer će fortuna zaista biti potrebna najboljem srpskom igraču da u polufinalu Rolan Garosa skine krunu kralju šljake Rafaelu Nadalu.
Momak sa Baleara dve godine unazad hara na ovoj vrsti podloge. Od poslednjih 88 mečeva na njoj, izgubio je samo jedan, od Rožea Federera nedavno u Hamburgu, ali Đoković ipak veruje da može da načini podvig i plasira se u svoje prvo grend slem finale.
- Nadal je najbolji igrač sveta na ovoj podlozi. To je svima dobro poznato. Ima veliko samopouzdanje, fizički je izuzetno jak i spreman je za najveća iskušenja kakvo je polufinale jednog velikog turnira. Ali i ja imam svoje ciljeve - kaže Đoković.
Prošle godine u Parizu sreli su se u četvrtfinalu. Novak je tada predao meč zbog povrede pri rezultatu 4:6, 4:6, ali pružio je žestok otpor velikom rivalu. Ukupno, igrali su četiri puta, Španac vodi sa 3:1, ali Đoković je ove godine uspeo da ga pobedi u Majamiju sa 6:3, 6:4.
- Pobedio sam ga u Majamiju, bio je to verovatno moj najbolji meč u životu. To može mnogo da mi pomogne kada budem izašao na teren. Ipak, ne radi se o istom meču, podloga je različita. Na šljaci morate da igrate duže poene, da se potrudite da ih stvarno zaradite, a to je način igre koji njemu odgovara - svestan je Đoković šta ga očekuje.
Nadalu je zasmetalo što su ga uoči meča i uopšte u završnici turnira proglasili velikim favoritom. Svi već pričaju o njegovom finalu sa Federerom, ali on smireno odgovara:
- U polufinalu su četiri igrača, zar ne? Ja još uvek ne razmišljam o Federeru jer igram sa Novakom. Ako me pitate o Švajcarcu, setite se da je on dobio naš poslednji duel, pa onda procenite ko je favorit - skida sa sebe breme tereta mladi španski teniser.
U drugom polufinalu sastaju se prvi teniser sveta Švajcarac Rože Federer i Rus Nikolaj Davidenko. Od tog rezultata zavisiće i Novakov skok na ATP listi. Ako Rus izgubi, eto Novaka na trećem stepeniku!

Žuto za sreću
Porodica Novaka Đokovića i svi njegovi navijači nosili su na sebi žutu majicu, istu kao i on na terenu.
- Iznenadilo me je kada sam to video. Znali su da mi je žuta omiljena boja i da mi donosi sreću. Nekoliko važnih mečeva ove sezone dobio sam u žutoj majici. Voleo bih da tako bude i protiv Nadala - rekao je Đoković, koji je dobio i nagradu „Pri Burgon“ koja se na Rolan Garosu dodeljuje igraču koji predstavlja „otkriće godine“.

Srbija dobila finalistu Rolan Garosa u singlu
Ana, osveti Jelenu!
Autor: Z. Kecman | 08.06.2007 - 08:00

To više nije san, nego realnost, Srbija ima finalistu grend slema na Rolan Garosu i to u singlu! Ana Ivanović je održala javni čas tenisa drugoj igračici sveta - Ruskinji Mariji Šarapovoj, pobedivši je za samo 65 minuta sa fenomenalnih 6:2, 6:1 i prava je šteta što Jelena Janković, nešto kasnije, nije uspela da joj se pridruži u meču za titulu.
Trostruka šampionka turnira i prva igračica sveta, Žistin Enan, bila je prejaka za nju pošto je slavila sa 6:2, 6:2.
Ipak, Ana će u sutra u meču za veliki pehar imati priliku da osveti Jelenu. Teniski svet video je juče pravi srpski tornado nad Parizom. Ivanovićeva je srcem velikim kao Srbija, učinila da čuvena „sibirska tigrica“ deluje kao najpitomije mače, a kako je Ana igrala, najbolje svedoči podatak da je iskoristila svih pet brejk lopti.
- Odigrala sam zaista veliki meč, nisam puno grešila i to je bilo jako važno. Očekivala sam da će biti jako teško, ali sam i sama iznenađena da sam iskoristila sve prilike koje su mi se ukazale. Znala sam da moram da budem agresivna, jer ako Mariji date i najmanju šansu, ona je iskoristi. Imala sam uvek u glavi i to da joj šljaka ne odgovara i da se na njoj slabije kreće - rekla je Ana posle meča.
Ivanovićeva je početkom 2007. izjavila da joj je jedna od želja u godini da pobedi Mariju Šarapovu. U Tokiju, srpska princeza je u polufinalu vodila sa 6:1, i 1:0 kada je Ruskinja predala meč zbog povrede, ali je prava satisfakcija stigla sada u Parizu.
- Ovo je moje prvo finale u karijeri. Priznajem, vrlo sam uzbuđena, ali najbitnije je sada da pažnju posvetim svojim udarcima i kako se krećem, a ne da razmišljam o tome kako ću da osvojim poen ili gem. Srećna sam i što sam bila jedna od tri tenisera iz Srbije koji su uspeli da dođu do polufinala, a kako je ovaj sport sve popularniji kod nas, nadam se da će se uskoro izgraditi objekti na kojima bismo mogli da treniramo, jer u tom pogledu imamo velikih problema - rekla je Ana, koja je novinare stranih medija iznenadila činjenicom da je kao mala zimi trenirala u ispražnjenom bazenu.
Šarapova je bila u čudu, baš kao i 15.000 gledalaca na terenu „Filip Šatrije“. Ivanovićeva nija popustila ni u drugom setu, naprotiv, u velikom stilu je nanizala pet gemova i došla nadomak pobede. Šarapova se spasla blamaže i gubitka seta sa nulom, ali je kraj stigao koji minut kasnije kada je Ana odservirala as za pobedu od 6:2, 6:1 i ulazak u svoje najveće finale u karijeri.
Jelena treća na svetu,Ana možda četvrta
Pobeda na Rolan Garosu donosi velikih hiljadu poena, a finale čak 500. Prema novim proračunima, Jelena Janković će i pored poraza u polufinalu stići do rekordne treće pozicije. Ukoliko Ana Ivanović osvoji Rolan Garos, desiće se nešto neverovatno, da Srbije ima treći i četvrtu na svetu (Anu), u protivnom, Ivanovićeva će biti šesta, što će biti njen najbolji plasman.
Kada je reč o Đokoviću on je obezbedio četvrto mesto. Plasmanom u finale i pobedom došao bi do fenomenalne treće pozicije i tako potvrdio dominaciju Srba u najužem teniskom vrhu.

Radmilo Armenulić savetuje Anu Ivanović
Samo hrabro
Autor: S. Vrakela | 08.06.2007 - 09:44

Anu sam u meču sa Marijom Šarapovom doživeo kao potpuno novu igračicu u odnosu na to kako je igrala pre samo tri meseca - kaže bivši slektor Dejvis kup reprezentacije, Radmilo Armenulić.
Samo 65 minuta bilo je dovoljno srpskoj teniserki da obezbedi plasman u finale drugog grend slem turnira u sezoni.
- Ivanovićeva je prosto pregazila drugu teniserku sveta, koja nije poznata kao dobra igračica na zemljanim podlogama, što nikako ne umanjuje njenu pobedu. Očigledan je napredak u kratanju, servisu i bekhendu, što je juče i demonstrirala nanevši Šarapovoj verovatno najteži poraz u karijeri - smatra Armenulić.
Nažalost, srpsko finale izostaće ove godine na Rolan Garosu, jer je branilac titule Žistin Enan juče bila, prosto, nepobediva.
- Ključna greška Jelene bila je plašljivost. To je uslovilo prihvatanje ritma protivnice što ju je odvelo pravo u poraz. Međutim, ne treba očajavati, polufinale je sjajan uspeh za Jelenu koju očekuje novi napredak na WTA listi.
Priliku da osveti svoju koleginicu, imaće u subotu Ana Ivanović.
- Ana mora da napada i to konstantno, završavajući poen posle dva do tri udarca. Posebno mora obratiti pažnju na bekhend Enanove koji je nadaleko poznat, kao i kratke dijagonale koje Belgijanka izvodi, gotovo, bez greške. Duel Jankovićeve i Enan sa tribina su pratili Anini treneri, verovatno smišljajući taktiku za sutrašnje finale, što je svakako dobar potez - završio je Armenulić.

Đoković mora da izdrži tempo Nadala
O današnjem meču Đoković - Nadal, Armenulić kaže:
- Najvažnije je da Novak izdrži strahovit tempo igre koji Španac nameće svima. Njih dvojica se vrlo dobro poznaju, tako da naš teniser zna da se mora čuvati Rafinih dijagonala i pasing šotova, jer su to situacije kada on iz defanzive prelazi u napad.

Ljudi, ne bih da izbaksuziram našeg Noleta, ali sviđa mi se veoma kako je ušao u meč. Odlično igra, ne boji ga se, a i sam Nadal je već shvatio da ovaj meč možda i neće biti onako lak kao što je možda planirao.

DeteSunca:
Ljudi, ne bih da izbaksuziram našeg Noleta, ali sviđa mi se veoma kako je ušao u meč. Odlično igra, ne boji ga se, a i sam Nadal je već shvatio da ovaj meč možda i neće biti onako lak kao što je možda planirao.

Izgubio je prvi set, ali nije nishta josh gotovo...Vidiecemo...Sve je moguce...

Ovaj "sirovi" Nadal ima više sreće nego pameti. 5 puta, kad god je odlučujući poen, lopta udara liniju, tj. jednom je Novak i oštećen. :? :roll:
Inače, mislim da Novak igra odlično, ali je Nadal životinja, sve stiže.
Vodi Nadal 2:0 u setovima. :|

v.v.ilic:
Necemo! Ana ide u Finale, Jelena ne! Upsssss.
f045.gif

;)
e bedak..bas bez veze...a bio sam siguran da prolazi...:(((

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back