Ana iz snova!
Goran ČVOROVIĆ, 7. jun 2007
Od stalnog dopisnika
ANA iz bajke, tenis iz snova, radost do neba! Naša Ana Ivanović je u finalu Rolan Garosa! Srpsko tenisko zlato samlelo je u četvrtak drugi reket sveta, Ruskinju Mariju Šarapovu, za samo sat i pet minuta, s astronomskih 6:2, 6:1!
Zapanjena publika pitala se u četvrtak na Centralnom terenu "Filip Šatrije" ko je drugi, a ko sedmi nosilac. Sve je izgledalo kao kad iskusni sparing-partner na terenu uči svog pulena osnovnu tenisku azbuku...
Servis, brejk, servis, i Ana je već povela s 3:0. Šarapova, impresionirana furioznim početkom Ane Ivanović, uspela je, zatim, da izvuče jedan gem. Psiha u ovim trenucima mnogo znači... Dobar sledeći servis, i Ana već vodi s 4:1. Potpuno je Šarapova izgubila samopouzdanje i dvostrukom servis greškom dozvolila našoj teniserki da servira za set.
A, šta je sve Ana stizala u tim momentima! Ispisivala je reketom najlepše stranice srpskog tenisa. Pobednički se nadmudrivala na mreži, overavala uglove, servirala blizu 200 kilometara na sat. Na skali do pet, igrala je tenis za desetku! Uz povike "Srbija" iz gledališta, primorala je Šarapovu na simboličnu predaju, još jednom duplom servis greškom za osvojen set, posle 32 minuta igre.
U drugom setu, ponovo školska igra, atomski tenis, puno srce. I ponovo 3:0. Meč je nezadrživo krenuo u jednom smeru. To više nije mogla da stigne ni Marija Šarapova, naročito ne ona od četvrtka. Tehnika, koncentracija, odlučnost, sve je bilo na strani Ane Ivanović. Gotovo svaka njena loptica prolazila santimetar iznad neca. Odlično je reternirala, a za sve vreme, praktično, nije bila stigla da vrati samo jedan drop-šot! Fantastično se kretala na osnovnoj liniji, sve je stizala, i to je bio ključ meča.
Šarapova, praktično, nije mogla da nađe slobodan ugao, i onda je, logično, grešila. Bila je potpuno dekoncentrisana, mnoge njene loptice završavale su u mreži ili daleko iza osnovne linije, a nije je služio ni servis. Kola su po Ruskinju potpuno krenula nizbrdo.
- `Ajde - bodrila je, za to vreme, Ana samu sebe.
Bila je na poen i gem od pobede. Odmah je povela s 5:0! Šarapova je konačno uzela jedan svoj servis, a onda je na pozornicu opet stupila naša Ana. Servirala je "beli" gem za pobedu: 15:0, 30:0, 40:0, a onda, kako to rade šampioni, asom zapečatila sudbinu Šarapove, dobila gromoglasan aplauz iz publike i zagrejala srca čitave Srbije.
Ana je pred polufinale izjavila da se ježi od sreće pri pomisli na naše, srpsko finale. Svi smo se naježili od radosti, gledajući Anu kako igra.
Nadamo se da će tako biti i u subotu u finalu protiv Žastin Enan, koja je sprečila duel dve naše najbolje teniserke...
"BOMBARDER"
ANA Ivanović je najbolji server Rolan Garosa u ženskoj konkurenciji! Naša teniserka je odservirala najviše asova u dosadašnjem delu turnira (36), sedam više od drugoplasirane Čehinje Nikol Vaidisove, koja je već eliminisana sa turnira. I kada je brzina servisa u pitanju, Ana zauzima visoko drugo mesto (201 km/čas), što je sedmi najbrži servis u istoriji ženskog tenisa.
Prvo mesto drži Venus Vilijams, koja je pre nekoliko dana oborila svetski rekord u brzini servisa (206 km na čas).
PODRŠKA OD KUSTURICE
SRPSKE teniserke u četvrtak su u Parizu imale su podršku porodica (roditelji Ane Ivanović, mama Jelene Janković - Snežana), ali i od našeg proslavljenog režisera Emira Kusturice, koji je svaki osvojen poen mladih Beograđanki pozdravio burnim aplauzom.
MARIJA BEZ ŠANSE
POBEDOM nad Šarapovom, Ana je obradovala naciju i postigla najveći uspeh na jednom Gren slemu.
- Veoma sam uzbuđena ulaskom u finale. Presrećna sam! Zaista nisam očekivala da ću dotle stići. Pokušala sam da svaki meč odigram posebno. Dobro se osećam na terenu, i fizički, i psihički. To mi je dalo snagu da napredujem. Još mi se nisu slegli utisci. Teško je u ovakvim trenucima biti smiren... - izjavila je Ana Ivanović posle meča, sijajući od sreće.
Šarapovu je potukla do nogu.
- Očekivala sam težak meč, ali sam se trudila da je napadam i pritisnem, da serviram dobro i, uspela sam. Iako sam bila malo nervozna na početku, odigrala sam, gotovo bez greške. Nadam se da ću tako igrati i u finalu - rekla je Ana.
Meč je, kaže, bio teži na terenu, nego što je to izgledalo iz gledališta.
- Nije bilo lako, iako rezultatski to tako izgleda. Bilo je dosta "tesnih" gemova. Ona je verovatno očekivala da ću više da grešim. Znala sam da se ne kreće dobro na šljaci i da moram da preuzmem inicijativu i napadnem prva. Nisam razmišljala o rezultatu. Igrala sam svaki gem posebno, najbolje što mogu. Znala sam da ako joj dam i najmanju šansu, da će je i iskoristiti - kaže naša finalistkinja.
Svi elementi igre Ane Ivanović su bili bez greške, a servis da zastane dah. Na ovom turniru je zabeležila 201 kilomtar na sat, sedmi po brzini u istoriji!
- Dosta sam napredovala, promenila sam položaj i tehniku kod servisa, što mi je dosta pomoglo - ističe Ana.
Od takvog servisa strepeće u nedelju i Žistin Enen...
RAZGALILA NACIJU
ANA je razgalila Srbiju.
- Jedva čekam da se vratim! Verovatno nisam ni u stanju da zamislim reakciju ljudi koji prate naše rezultate na Rolan Garosu. Nestrpljiva sam da podelim radost sa rodbinom i prijateljima - izjavila je Ana Ivanović.
OD BAZENA DO FINALA
ANA Ivanović je podsetila strane novinare na svoje početke.
- Kad sam počinjala, zimi sam trenirala u - bazenu! Igrali smo na dnu ispražnjenog bezena, a ivice su bile blizu linije, pa smo mogli samo da prebacujemo. Leti je bilo lakše - pričala je Ana, dok su je novinari slušali s nevericom.
Tako je, na "11. aprilu", bilo od Aninih pet i po godina, pa sve do četrnaeste. A danas, evo je u finalu Rolan Garosa...
SRBIJA, ZAUVEK!
- NE. U godinama sam i u situaciji u kojoj to ne predstavlja nikakav značaj. Ja sam iz Srbije, oduvek sam to bila i oduvek ću to biti. Vezana sam za svoju državu, naravno, volim da je predstavljam, jer, zaista, mislim da zaslužujemo bolje mesto u Evropi. Drago mi je što mogu da budem dobar ambasador svoje zemlje - jasna je Ana.