Temelj morala - Sažaljenje

Za ludje ljude da ja napisem da ne bih zaboravio...

Kad mi neko nagazi na medju, ili ga zateknem da mi je usao u avliju , dvoriste, ja cu ga odmah u glavu motikom....sta on ima da radi tu....
E zato se moral uvodi ne kao strah od grize savesti....vec kao poboljsanje predikcije ponasanja, tj moral se javlja kao drustveni dogovor opste prihvatljiv da se oba ucesnika iz iste drustvene zajednice mogu bolje prediktivno razumeti....
To znaci da ce onda ako prihvatam moral, moja reakcija prvo biti pozivanje na moralni dogovor, pa tek onda da mu zviznem motiku u celo sto sam ga nasao u mojem dvoristu....
To nema veze sa zakonom, tj pravnim okvirom , koji se trudi da nametne ili da prati moralne zakone u jednom drustvu. Ako uvodi , samim tim menja drustvo, ako prati ,onda se ima osecaj pravde u toj zajednici....

U vezi empatije, polovina ljudi koja se poziva na empatiju to cini tako sto precutno podrazumeva da vec postoji moralni zakon koji funkcionise, i ideja ne povredjivanja drugih , tj "kako bi tebi bilo u tom slucaju".
Greska je sto ljudi nisu isti....a hijararhijski se ne moze uvoditi nista, pa ni sloboda...u slucaju empatijskog kriterijuma...
Ili na primeru....Resi jak da udara zvecke slabijem i da mu ovaj stalno dodje 500 dinara kad god ga vidi..
Tacno je da empatija kazuje da to nije moralno iz ugla gledanja osobe 2 (nize) ali je nemoralno i da se uskracuje potreba da pokaze ko je ko osobi 1 i naplati sredstva za edukaciju i razvijanje misica....
Pozivanje na moral, po principu ovaj jaci moze nesto drugo da radi, ovaj slabiji ima manje slobode , ne smeju da se koriste jer je to uvodjenje kvalifikatora sloboda i nek radi nesto drugo , i direktno stavljanje u poziciju samo jednog od clanova sukoba...
Ili pitanje ako se meni dize na komsijinu zenu, da li je to moralno?Zveknemo se, iz njegovog ugla mu razaram porodicu, iz mog ne postoji ta opasnost, covek ima problema sa ljubomorom, empatijski gledano ja sam obhrvan strascu, moral je na mojoj strani , empatijski gledano komsija je obhrvan ljubomorom i ocajem ljubavnim i moral je na njegovoj strani....i lepo , sve je tu....

Kljucno pitanje da li bi moral postojao da nema mogucnosti sukoba?
Jer onda se nekom libidnom muskarcu u selu i oprasta kad stalno navaljuje na zene, ako je sazaljenje....

• Podržavam
Reactions: DUH
empatija nije posledica precutnog samosporazuma "ne cini drugome..."

ionako samo dvadesetak posto informacija u razgovoru primamo putem govornog jezika..

ostalo se popunjava iz drugih izvora..tzv govora tela npr..

u navedenom slucaju tresspasssinga..uvid u tresspasserovo emocionalno stanje bi mi itekako olaksalo odluku o tome da li da ga zvekenm budakom medju oci carne il da mu ponudim vode

emocija prethodi svakoj akciji koju covek preduzima..

ako taj covek dolazi sa lozim namerama imace jedno emocionalno stanje a ako dolazi sa dobrim namerama neko drugo ili ako je zalutao i nema pojma gde se nalazi trece..

prosto zapanjuje kolicina tumacenja reci moral..

imamo hriscanski moral..imamo drustveno normativni moral..

ako pod moralom podrazumevamo uslovljeno ponasanje u okviru drustvene grupe...to je podloga za zescu konfuziju..jer definicija morala onda potpada pod definicju grupe..tj razlikovace se od grupe do grupe..sto opet proizvodi dvojak tip ponasanja kod ljudi..ili odbacuju moral sto je najcesci vid ili pokusavaju da pronadju univerzalnost morala

u svakom slucaju nametanje nije resenje..

@Navar
Pa hoces reci da neko moral shvata kao univerzalnu vrednost?
Nesto kao etiku, nesto kao apsolut moralnih normi....?

To mi malo trulo izgleda, jer i kodeksi , koji bi bili osnova za bilo kakvo covecije shvatanje u tom pravcu (covek mora razviti licni kodeks da bi imao osnovu za menjanje i hodanje ka tom moralnom apsolut kodeksu koji predlazes kao tumacenje-moral) su promenjljivi tokom zivota i vezani za licnost neke osobe....i njene sposobnosti u nekom trenutku i predistoriju te osobe....

To je poznato svakom , jer su opsteprihvacene reci-pojmovi "lomljenje coveka" (kad ga navedete da ucini nesto i posle toga je sve stvar kontinuiteta i ponavljanje je lakse), "devet puta laz, deseti put istina" (postepeno menjanje odlucnosti tj brisanje licnog kodeksa da bi se prihvatio kodeks grupe)....

-----------------------------------
Posto sa tobom mogu da se nadskacem, hajde da rascistimo rec "nametanje"

Odlucnost nije mnogo cesta osobenost kod licnosti , niti je stalna , niti je i kao nestalna tako cesta....
Zatim tu je psiholoski trik efekat , koji sama osoba bira, a to je "donosenje odluke od strane drugog"-stavljanje pred svrsen cin (prijatelja, roditelja, partnera).
I najbitnija stvar doslednost-nametanje i opozit licemerno-sloboda....
Ovo poslednje je najcesci uzrok potonuca svega kvalitetnog i doslednog, jer je nesto sto licemerni i nedosledni ne mogu da podnesu,a istovremeno osudjuju i kod sebe i kod drugih , pa se uvek uvija i prikriva.....
Doslednost je trazena i zbog poverenja i zbog lakseg manipulisanja i zbog sigurnosti i istovremeno je omca oko vrata...slabima ili trte mrte daj sta das osobama
Zato se sve relativizuje, pa je to vrlo uspesno stvorilo utisak da ne postoji posten i dosledan covek u srbiji, da ne postoji osoba koja bi imala moc i odgovornost i to ne bi uticalo na nju da postane diktator ili pljackas sredstava kojima raspolaze....

Primer kako je stvaranjem opsteg utiska uz pomoc relativizacije totalno izbrisana opcija postenih i doslednih i na taj nacin se i izbor pretvorio u sredstvo uticaja na psihu ljudi....jer najlakse se menja covek ako mu se pri biranju kaze biraj izmedju svih mogucih opcija , a to je veci lopov ili lopovska porodica i tako se stavlja pred kompromis koji je najmanja steta po "moralu" te osobe , ali je ipak kretanje osobe ka licemerju i prevarama.....

SOFT WAR nije nesto sto je vasa uobrazilja , vec je jedna od sastavnih metoda u politicko ideoloskom oblikovanju jedne teritorije, tj u mirnom osvajanju. Naravno i u sledecem stepenu , tj u mirnoj asimilaciji , ali to su vec ozbiljnije price (po meni su iste vaznosti , ali iz iskustva znam da je ljudima malo bitno ko usmerava razvoj drustva i kako , ko bira proizvodne odnose i raspored profesija u drustvu, to se vidi i ovde kroz citat "briga me za to kako ce ici razvoj drustva , ja tu nista ne mogu da promenim i uticem"...)
Tek kad se postavi pitanje da li je upleten cilj asimilacije , ili cak i tihog genocida (izumiranje naroda kroz bolesti i negativnu selekciju,asimilaciju identiteta i kulture) , onda se jave strasni duhovi kod tih politickih idiota, ali mentalno odgovornih prema svom zdravlju......
I nastaju revolucionari tipa "trazi izdajicu u svom komsiji".

Pa hoces reci da neko moral shvata kao univerzalnu vrednost?.

Do pre deceniju-dve vazili su neki univerzalni moralni principi. Npr. ni u jednoj
drustvenoj zajednici se nije cenila izdaja, naprotiv. U vreme globalizacije rec izdaja
je postala demokratski tabu. Ko pomene tu rec rizikuje da ga proglase primitivcem,
divljakom, izgubljenim u vremenu, pa cak i radikalom!

Ne mislim da je moral drustveni dogovor. Pogledaj osnovce, danas ili pre 100 godina.
Socijalizacija klinaca se veoma brzo i spontano vrsila izmedju njih samih pa su
mamine ili tatine maze vrlo brzo naucile da nije dobro biti tuzibaba, bez obzira sto
uciteljica i roditelji "vole sve da znaju". Verujes li da su se to osnovci dogovorili
ili je u pitanju univerzalniji fenomen?

Verujem da su se dogovorili.....

Drustveni dogovor znaci dogovor, u drustvu....
Neke dogovore donese svesno sam pojedinac, neke zajedno sa bliskim komsijom , a neke mu nije jasno zasto su tako doneseni , dok ne kupi foru....a nekad je toliko svojeglav da ni kad kupi foru ne kapira zasto je to tako bilo....

Veliki almanah morala kao drustvenog dogovora je sama biblija, jer ona upravo daje primere raznih logika i psihologika, zavisno od vaspitanja i obrazovanja, agresivnosti i situacije gladi ili sitosti....

Ali to ne menja moj stav prema moralu kao drustvenom dogovoru, i tu sam potpuno ucenik sociologije socijalistickog drustva....ne vidim netacnosti, a vidim mnoge lose posledice izjednavanje reci moral(drustveni dogovor) sa moral (idealizacija drustvenog ponasanja ili ponasanja pojedinca van drustva)....

Ne razumem otkud ti zamena teza, nisam navikao to kod tebe.
Nisu nikad postojali univerzalniji moralni principi, vec se istom recju moralni principi opisivala renesansna ideologija o nadcoveku i naddrustvu...
Ako to oznacimo kao APS moral , onda ja jesam za to , bas kao i za religiju kao APS ideju...
Ali tu moram odmah da naglasim da sam protiv religije kao prakticno tumacenje koje ide uz tu APS ideju, dok sam za religiju koja jeste prakticno tumacenje zivota.Malo slozeno i ovde nabrzinu objasnjeno, ali ima veze i sa APS moralom i moralom....
APS kompjuter ima ekran 2x1m i touch sensitive ekran, ima mind kontrol, ima brzinu nepojmljivu.
Ponasanje prema mom kompjuteru je totalno drugacije, te se cisti od prasine na 6 meseci, ne otvara se vise od 15 programa u isto vreme , niti vise od 40 programa u sesiji bez restarta,nema zastitu od virusa ali ima zastitu jezgra i podataka.
Ja zelim da se ponasam kao prema APS kompjuteru, ali se ponasam onako kako mi moja masina omogucava (i to je vise nego sto mnogi uspevaju sa athlon 1,8GHz).
Treba da postoji APS komp, ali treba razlikovati komp od APS kompa....

a ne..drustveni dogovor mora da postoji iz jednog razloga..bas tog sto si naveo u daljem objasnjenju (soft war)..

vec duze neko vreme covecanstvo nije vise suoceno sa drzavama napadacima..mislim u vidu jedna drzava osvaja drugu drzavu..nacija na naciju itd..sad imamo nesto ssasvim drugo..ili smo na najbolljem putu da to imamo...

koncentracija kapitala u rukama malog broja ljudi..taj mali broj ljudi danas postavlja vlade predsednike parlamente careve kraljeve itd..(para vrti gde burgija nece) koji dalje donose pravila i propise u vidu zakona i podzakonskih akta koji dalje imaju za cilj umanjivanje vrednosti Coveka kao pojedinca..svodjenje na marvu..raju..ovce..

upravo relativizacija morala..kao i glediste morala kao drustvenog dogovora..su neka od sredstava upravljanja masama

vidi samo tzv trzisnu ekonomiju..ponudu i potraznju itd i ostale usudicu se reci gluposti..

ili najsveziji primer..pirate bay") koga tuze zapravo izdavaci putem svoji sitnih dusa zbog cega? izgubljene prodaje pazi...savrseno fiktivnog elementa..

kako neko moze da zna unapred koliko ce CDova ili DVDova da proda ??i da zbog "piraterije" trpi gubitke..pazi stvar je jasna ..

autori su u svakom slucaju isplaceni ugovorima sa izfdavackim kucama..a piraterija sprecava izdavacke kuce da prave extra profit..

sasvim je razumno da neki stvaralac treba da bude placen za svoje delo ..ali je krajnje nerazumno da neki posrednik uzima vece pare od stvaraoca ..a u ovom slucaju izdavacak industrija je posrednik izmedju sirokih masa i stvaralaca..sto je totalni anahronizam danas u eri interneta..kad ti za distribuciju takvih dela kao sto je muzika nisu potrebni posrednici..

iako je priaterija protivzakonita savrseno je moralna i pravedna pojava..iz vise razloga..prvo sprecava prekomerno bogacenje neke klike na tudjem radu i tudjoj kreativnosti..pruza vecu dostupnost dela sirom kugle zemaljske gde se zahvaljujuci pirateriji slusa muzika nekog autora koji ni sanjao ne bi da se tamo to slusa..malo banalizujem stvar..nadam se da sam malo uspeo da objasnim na primeru..

sta je zapravo moral..

sa stanovista mog recimo ako sam ja ljubitelj nekog autora..ja cu svakako kupiti CD sa njegovom njenom muzikom..iako imam mp3 blabla..

da se to pokazuje kao merodavno govore i podaci o prodaji pesama putem iTunes servisa

ljudi su ipak spremni da kupe..ali nisu spremni da placaju macke u dzaku i necije aviJone i kamiJone i puteve u brazil na karneval i letovalje na havaje ..samo zato sto taj neko ima deonice izdavacke kuce i sav njegov rad se sastoji u tome da pokupi kajmak..

moral na konacnom stadijumu razvoja kaze sledece...postoje pravedni i nepravedni zakoni i pravila..pravedni zakoni i pravila se postuju nepravedni zakoni i pravila se mogu krsiti..

moral je zapravo iznad svakog zakona ili dogovora

relativizovanjem morala potpomaze se nepravda

ili primere kraljevica marka iz narodne pesme izlustruje moralnost..

"ni po babu ni po stricevima"

i razlog je sto su boginju pravdu vajali sa povezom preko ociju...cime se simbolizuje nepristrasnost i tasom vagom..svima meri jednako..dal je babo dal su sticevi nije bitno

Jos jedan borac za poslovno korektno koji time dezavuise ljudsko korektno...

Ovo mi je bio samo primer u letu....sorry munjo....razlika izmedju konteksta i kompromisa....
-------------------------------------------------------------
@Navara
Cini mi se da moral vezujes za osecanje....pa bilo to i osecanje mere ili moranja pridrzavanja ili osecanje ljudskosti...

Za svako osecanje vaze pravila za osecanja, od kojih je i instrumentalizacija i normativizacija znacajnija od samog osecanja, a ima toga jos.....Osecanjem se obicno bave u filozofiji , a instrumentalizacijom usput, a mozda i normativizacijom pomalo....

Tako da moral, dobrotu,pravdu, ljudskost formira ceo kompleks osecanja, mozda se kod ljudi najvise oseti nada u povratnu spregu, ali to je samo nada , a ne instrumentalizacija na terenu i u konkretnom vremenu....
Reakcije pojedinca koje bi tumacio kao posledica morala su samo posledica dve stvari , licne definicije pojma morala i osecanja morala ili mozda lepse receno moralnosti (u ovom drugom je instrumentalizacija , normativi, cak i pojam trenutnog morala coveka<>licne definicije morala).
Ono sto mogu da primetim da nijedno od nabrojanih nije APS moral....
Ili da uprostim, tvrdim da ce ljudi apsolutno biti sigurni da rade moralno i dobro , a cinice vrlo stetne stvari , samo zato sto se oslanjaju na nesto sto tumace kao MORAL a to je ustvari samo moral rezultat prilagodjenja u jednom vremenu i ponasanja , zelja i nada u tom vremenu....

Time se bavila i biblija dok su jevreji cekali znak i kad se i pojavila ploca sa 10 pravila i 10 smrtnih grehova....Bavila se ustanovljavanjem Morala koji bi mogao da bude apsolutni bas na osnovu trenutnog koji nema dovoljno znanja , ali kroz PIG metodu (pokusaja i greske) stize do tih osnovnih pravila i generise nesto kao religijski moral....APS religijski moral...
Tvrdim da danas ljudi vrlo malo znaju o sebi i svojim reakcijama i odrzivosti tih odnosa , niti su znali dok je postojao taj nama idealizovani moral ljudskosti (socijalizam je divan primer za nepoznavanje sta je lakse uciniti gomili ljudi, a ne sta je bolje uciniti, i kako od intelektualno i naucno prosvecene zemlje napraviti palanku )....
A dobar primer je i naslov teme, jer on upravo pokazuje novo tumacenje reci moral, uokviren sa novim drustvenim odnosima , ego potrebama , hijararhijskim strukturama i kapijama na gore i po horizontali.
Izvadite socio i drustvenu komponentu i ostaje vam kvazisociolosko i samim tim sazaljenje kao temelj morala...

Ovo je izuzetno zanimljivo (mozda i za moderatore, ali za postavljaca teme svakako), a na to sam slucajno naleteo - Tema (na drugom forumu, koju je dala jedna devojka) Temelj morala - sazaljenje [/URL](citat naslova)

Ono sto je ovde interesantno jeste "prevod" mog posta na hrvatski. :) Sto se tice ostalog....cemu uzbuna ? Cilj je razgovarati o filozofiji i razmenjivati znanja sa ljudima na internetu, a nisu bitna "autorska prava" bilo cijih postova iznesenih na javnom forumu. Ako je doticna nasla moju temu zanimljivom, i ako je nije mrzelo da je "prevede" na hrvatski ..zasto da ne ?

@Patak
cini mi se da se i dalje vrtimo oko forme koju moral moze da zauzme u nekom odredjenom trenutku...odnosno na nacine na koji se moral moze ispoljiti..
slazem se da su ljudi uvereni da cine najbolje cinili svakakva zverstva..istorija je dakako prepuna primera.ionako se kaze da je "put u pakao poplocan dobrim namerama"
i 10 zapovesti i 7 grehova su samo jedan od pokusaja da se nesvesno i nerazumno stado privoli putem pritiska na odredjeni tip ponasanja..

u svakom slucaju sve su to samo definicije..i zavise od vremena u kome nastaju..slazem se sa tim..medjutim moral kao i neke druge stvari uslovno receno o kojima smo raspravljali ovde na forumu nekako uvek izmicu svakoj definiciji..mi sada svesni da definisanje nekog pojma zavisi od vremena i prostora u kome se vrsi definisanje..imamo svakako bolji uvid u stanje stvari nego oni koji su pokusavali da pre nas definisu nedefinisivo ..
uostalom zato i delimo stvari na saznajne i spoznajne..ili precinzije na intuitivnu sopznaju i racionalno saznanje..mislim da ni jedna ni drugi nacin nisu potpuni ali se itekako dopunjuju..
po mojoj proceni ovakvim postavljanjem stvari mi ih svakako nismo resili..mozda nismo ni blizu resenja ali smo svakako korak blize od onih koji su to pokusavali da rese pre nas:)

To jeste onda problem, ako tvrdis da postoje stvari koje su saznajne i nisu spoznajne ili su spoznajne ali nisu saznajne....

Moj pristup je mnogo ostar po tom pitanju, tj sve stvari su saznajne....a to da li cu ja uspeti da ih zaokruzim da budu jednostavno recene i zaokruzene da ne budu lelujave kao sto je elektromagnetizam bio vezan za etar, za kamenje poreklom iz grcke , za marsovsku tehnologiju i ko zna sta je jos bilo u opciji....

Ako sam dobro primetio tebi je vrlo vazan onaj deo instrumentalizacije i normativizacije osecanja morala, dok ti sam moral nije bitan toliko , a najmanje ti je bitno osecanje morala....Izgleda da osecanje morala svodis na lepo raspolozenje i elan , motivaciju koju mozemo zameniti sa necim drugim...
Nemam nista protiv ovakvog stava, tezinski oznaceno ono sto je tebi mozda blize ili sto mislis da je znacajnije...

Mozda pomogne da totalno zaboravimo temu i da se bacimo na instrumentalizaciju osecanja morala....
Kako se osecanje morala ispoljava?
Na koje sve nacine covek reaguje ili sta sve oseca kad oseca moralnost?
To bi bila usmerenja ka instrumentalizaciji osecanja moralnosti...

Mislim da je to korisna etapa, jer ako se odmah krene na normativizaciju , onda ispadne totalna anarhija...
Mada vidis, kod osecanja se obicno ide prvo na normativizaciju , pa onda na instrumentalizaciju , pa tek na osecanje....Iliti u prevodu npr ljubomora, prvo se ide na normative i podelu prema meri sredine, na patolosku i opsesivnu i na normalnu i pozeljnu (sad se tu ubacuje ono da je ljubomora potrebna mnogim zenama kao dokaz da je muskarac uopste voli , a plus sto je prisutna i kao laso oko vrata da bi se muskarac valjda zadrzao , kontrolisao, menjao).
Onda se ide na instrumentalizaciju , pa se napomenu ponasanja , kontrole , prebacivanja, gledanja u mobilni , iznenadni telefonski pozivi, svadje, itd....
Tek na kraju ide definisanje , jer je onda polje pojma vec dobro izresetano sa prva dva (ima tu jos polja, ali da ne sirim) polja , pa se lakse covek orjentise sta je tacno to osecanje ....
Svako osecanje ima za mnoge ljude nejasnoce, pa su to braca i sestre...
Tako se za ljubomoru cesto kaze da je sestra ljubavi a brat joj opsesija......
Tako ti je i kod svakog osecanja, cesto su cak toliko priblizeni da ih mnogi i ne razaznaju , npr postenje i cast u danasnjim vremenima kad ne postoji cast....Korektnost i eufemizam, snishodjenje i kukavicluk...itd....

mislim da svakako postoji jedan vrlo veliki problem a svodi se na lingvistiku..

npr test..nekoliko ljudi sedi u krugu.,,i jedan zapocne neku pricu koju isprica onom do sebe..taj dalje treba da prenese tu pricu drugom do sebe..itd..sta mislis recimo posle koliko krugova ce ta prica da izgubi svoj pocetni smisao i svoju poruku?

nece istarjati ni prvi krug..jer ce ona druga karika..prvi slusalac..da shvati pricu na svoj nacin..pa ce je preneti dalje onako kako ju je on shvatio i na svoj nacin..i tako dalje..smisao price se vec izgubio..jos na prvoj karici..
kakve to veze ima sa moralom?
e sad zasto ja delim stvari na saznajne i spoznajne?
mi mozemo nesto izraziti samo pojmovima koji su nam trenutno dostupni..i recimo da naprvimo novo saznanje..kako cemo ga moci iskazati dostupnim pojmovima? verovatno nikako pa cemo morati da stvorimo nove pojmove..ti novi pojmovi bice totalno nerazumljivi nekom drugom ko nije imao to saznanje..
pa bi ja napisao ovako..saznanje se moze jasno i precizno recima/pojmovima iskazati.tako da i drugi razumeju.a spoznaja se moze samo recima/pojmovima inicirati.kod drugih.a ne moze se jasno i precizno iskazati.

u mom sistemu..spoznaja prethodi saznanju
spoznaju bih mogao opisati kao osecaj da je to to ili pak da to nije to a saznanje kao odgovore na pitanja koja proizilaze //zasto je to to? kako je to to itd..ili zasto i kako nije to to..tj kad covek nadje formulaciju koja jasno i precizno odredjuje zapazeno tj omogucava da se prenese smisao drugim ljudima..

Slazem se....

To sto ti pricas, da bi bilo jasnije , ja uvek volim da istu stvar ako je moguce kazem na sto vise mogucih nacina....ako je moguce...

Da bi neko svhatio nesto o cemu pricamo mora ili da ima iskustveno zaledje ili da ima odgovarajuce izgradjenu mrezu pojmova....
Posto je predrasuda da je mreza pojmova drustveno i jezicki uslovljena (sa tim se ne slazem , ali zvanicno bi trebalo da bude tako , ali ljudi sami kompenziraju kad osete neobrazovanost i javnu lose postavljenu definiciju (koja odgovara vecini npr emancipacija,lucidno i ludo je isto itd....) to je znaci nemoguce svaki pojam , pa i moral o kome je rec , dostojno preneti ako ne postoji povoljno izgradjena mreza pojmova...

Ako se oslanjamo na iskustva , tu je tek mrka kapa , bar kad je moral u pitanju , a to nisi naglasio....
Jer je licemerje i konformizam sastavni deo svake licnosti (prvo kroz personu privata i personu publica).

U svetlu svega ovoga, moram da priznam da sam mozda pogresio , jer onda postoje spoznajne a nikad opste saznajne stvari , pojave , odnosi....
To je van domasaja mediokritetskog koje je neodvojivo od opsteg....
Za pojedinca to nije slucaj....
Ali da li ista vredi to sto je pojedinac saznao vise od spoznajnog (nacini stvaranja ljubavi , odrzanja ljubavi, zaljubljivanja , NLP i slicno)?

Tu pojedinac nema neki uticaj, jer je moral u pitanju....tj pojedinacni moral je kodeks pojedinca , bez obzira na opravdanost zasnovanu na saznajnom....
Treba formirati polje svog uticaja, sto se svodi na hijararhiju (zbog danasnjeg mentaliteta)....ali ipak odvojivo od hijararhije....

Polje svog uticaja je fiktivna tvorevina koja pokazuje sinhonizaciju ili kompatibilnost vise jedinki u stavovima ili razmisljanjima....ili ciljevima i namerama...

Kako to uklopiti sa moralom ako moral definisemo kao drustveni dogovor....
Zajednice subkulture su jedan od odgovora, getoi su drugi odgovor....
Ne bih da povezujemo tradiciju sa moralom , kako se obicno cini , pa se prikazuje da je Srbija tradicionalno ratnicka , alava , potkazivacka, egoisticna, svadjalacka i naravno zakljucak posle sveg prethodnog varvarska i seljacka....

Jer u doba socijalizma je Srbija vise od ostalih pokazala da moze da bude kooperativna, humana, sputana aka nazalost neaktivna , obrazovana i empaticka....

TV daju globalni moral kao ukaz i recepturu preko kulture i floskula u svakodnevnom programu....
Ocigledno je da onda takvo jednoumlje moze da se iskoristi kao zamah i voditi ga ka vrednosnom , sto je skoro perpetum mobile cim se naleti na uspon....
Ili se TV i svaki medij linearnog i push metodologije mora iskljuciti....

To je za drzavu smrt nad smrtima....ljudi ce poceti da razmisljaju i stvaraju moralne norme koje mogu da ih osakate....Jedan od najvaznijih zadataka svake upravljacke elite je da odrzava moralne norme onakvim kakve ih nece pogadjati u nelegalnostima i zloupotrebama koje cine....

Dolazim do toga da je moral, temelj morala, trenutna verzija morala, samo odabrana varijanta od strane upravljacke elite i da je vrlo lako preko medija i polupismenim seljacima (cak i nas parlament i vlada je preobrazovana za ovo) da formiraju moral....u tom trenutku i usmerenje u duzem petogodisnjem planu....

APS moral, ili sto turk kaze moral univerzalnih moralnih vrednosti (koje ni u to doba nisu bile univerzalne tj primenjivane od strane svih u tom drustvu) se toga pretvara u nesto sto je vise etika, art socio odnosa....

ne zaista nisam naglasio..i tu nastaje i sva ta velika zbrka oko morala..iskustveni nedostaci...generalno gledano..iskustvo je najbolji ucitelj..i nikakva pisanija nas i pametnijih od nas tu ne ne mogu pomoci..

sasvim si u pravu da "elita" danas na sve moguce nacine ogranicava prosecnog coveka gradjanina u sticanju iskustava..svakako moram da dodam da je znanje u svakom slucaju dostupno..ali je samo po sebi irelevantno sta vise nezanimljivo ljudima koji imaju ogranicene iskustvene mogucnosti ili cak uopste nemaju nikakve..

sta meni recimo licno znaci to sto ja mogu da iznadjem gomilu podataka o zivotu coveka u njujorku ili moskvi ili ili ...ako ja nisam u mogucnosti da odem u njujork ili moskvu i zivim tamo neko vreme i steknem ISKUSTVO zivota u moskvi ili njujorku?

svi ti podaci koje iznadjem mogu biti i lazni nastelovani itd itd..ali ja..obogacen iskustvom zivota u njujorku ili moskvi mogu..bez razmisljanja odbaciti neki podatak kao obicnu nebulozu ili pak potvrditi ispravnost podatka..

tako je i sa obrazovnim sistemom..koliko ucitelja..nastavnika profesora nekog ..bilo kog..predmeta mogu da se pohvale iskustvom ..ne u domenu drzanja predavanja vec u domenu samog predmeta..? da banalizujem...koji to masinski inzenjer-profesor fakulteta moze da se pohvali nekom prakticnom i korisnom konstrukcijom..registrovanim patentom..inovacijom..uopste receno radnim iskustvom iz struke..?
znaci..dobar ucitelj se od loseg ucitelja razlikuje ne po tome sta i koliko zna jer i dobar i los ucitlja svakako poseduju znanje..ali dobar ucitelj poseduje i neophodno iskustvo koje mu omogucava da svoje znanje prenese na druge..tj da ga rasformulise preformulise nadje odgovarajuci input za ucenike i tako im omoguci da shvate i razumeju..ovaj drugi los ucitelj svoje znaje koje poseduje zna na plejbek..naucio iz knjiga teoriju koju cesto uopste ne razume..jer mu nedostaje prakticna primena iz koje se izvlaci razumevanje znanja..

ili drugi primer..obican seljak..koji je karijeru zapoceo kao nadnicar..i koji nakon nekog perioda od recimo 20 godina zaima i kuci i imanje i traktor i automobil..i stalu punu stoke..itd itd..vise zna o ekonomiji od bilo kog profesora ekonomskog fakulteta ili ministra u vladi..kako? pa covek poceo iz niceg a napravio nesto za razuman vremenski period..a sve do cega sam recimo ja uspeo da dodjem ..mislim iz ekonomije su resenja i uputstva sta i kako da radim kad imam milion evra..pha..pa ja ako imam milion evra meni nikakvo drugo znanje iz ekonomije ni ne treba..cim sam bio sposoban da napravim taj milion:D

ako govorimo o moralu ne mozemo da izbegnemo i moralno pravo..u skladu sa gore ispricanim pricama..kakvo moralno pravo ima ministar da bude ministar ako nikad u zivotu nije nigde radio? ako nista u svom zivotu nije stvorio..niti umeo da stvori? nijednu firmu nije oporavio? ili nijedan USPESAN biznis nije vodio? itd itd ili pak za profesora..kakvo on moralno pravo ima da predaje deci ako nikakvo radno iskustvo iz struke nema..? sta taj kome moze sta da predaje?

Poslednja izmena:
Sta je sad moralno pravo....skup dva osecanja, pravde i osecanja moralnosti....?
E kume mnogo je.....
I moralnost kao osecaj je vec kritican jer ce svaku analizu i iole dobro usmerenje analize osakatiti i izrelativizovati drustveni oportunisti....a sad jos dodaj pravednost.....pa jos moralnu pravednost....ajoj....

Pre bih takve proglasio ludima, i usmerio ih na tekovine helenizma i kreiranje novog aleksandrijskog drustva .....Jel bese Ptolomej bio imperator egipta i aleksandrije u vreme svetionika i muzeja i biblioteke....?
Covek napravio po ugledu na Makedonskog , drzavu znanja , imali i okruglu zemlju i putanje planeta i zvezda, imali hidrauliku i mehaniku , Herona u mehanici, onu bracu u hidraulici.......

Ja ne verujem u bogom dano pravo, ja verujem u boziji zakon dejstva ljudi za ljude, tj ako hoces bolje isprsi se i izbori se sa ucmalim oko sebe....
Opreza nikad dosta jer rekoh nekad je opasno javno izreci i da je zemlja okrugla.

Ja bih bezao od nepodjarmljivih kategorija , a to su autoritet iskustva, ono sto navodis za internet....a ne ono za profesore....
Bezao bih i od pravde (ne znam sta bi bilo moralno pravo) jer je kreacija koja je neotudjivo vezana za manipulaciju i agitaciju....

A bezao bih i od svojih cunamija nezadovoljstva....postoje pedagozi sa talentom bez hijararhijske ili prakticne potvrde tog svog talenta...trazenje bilo kakvog autoriteta ti je pitanje forme, a ne sustine....
A to je cista lagarija, traziti argumentativni razlog za opanjkavanje, a ne jednostavno reci slab pedagog....
Statisticki ti si u pravu....statisticki si lopov i seljak , cim zivis u srbiji....razumes li sta je problem sa statistikom ....

kako god da tumacis moral van apsoluta dobijas vrcenje u krug..i na kraju ces ga apsolutno napustiti i zameniti nekom nizom kategorijom...

negativan efekat je postignut..potonuce u sadasnje stanje stvari..besmisao bedu itd itd..

"kad se nadjes u rupi..prestani da kopas"

te sve razloge koje si naveo kao razloge za bezanje ..su uparvo efekat koje je zeljen..saginjanje glave ..navedeni razlozi su upravo pravi razlozi za dizanje glave..pruzanje otpora..za rat

Back