Temelj morala - Sažaljenje

Добро да си поставила то питање у оквиру ове теме јер захваљујући тој подели можемо разјаснити оно о чему сам ти говорио на теми о за и против абортуса.

Одговор је под 1. Жена која се одлучује на абортус води се егоизмом тј. следи сопствену корист док је равнодушна према штети другога коју ће он можда трпети зарад њене користи.
Док жена која убија своје новорођенче можемо ствити под 2. Јер она тиме не испољава егоизам већ злобу, јер не наноси зло зарад своје користи већ зарад зла самог. Зарад туђе штете.

Иако су и егоизам и злоба антиморлане побуде, међу њима има разлике.

О антиморланим побудама писао сам овде:
http://forum.krstarica.com/entry.php/6563-Antimoralne-pobude
U krajnjem slučaju može da bude i pod 3), iz sažaljenja.
Možeš da mi ne veruješ ali kada sam se lično svojevremeno odlučila za abortus, prvenstveno sam mislila na to buduće stvorenje i osetila sam beskrajno sažaljenje prema njemu/njoj.
Neki ljudi najveću nesreću naprave tako što postanu roditelji, unesreće i sebe i dete i okruženje...neželjeno dete ima potencijal da sutra postane masovni ubica, ako ne tako nešto drastično ono sigurno na neki način socijalna šteta.

Drugo- nije žena zatrudnela sama, gde je tu muškarac u priči?
U čemu je razlika između muškarca koji pobegne u drugi grad i ostavi trudnu devojku i žene koja rodi, pa ostavi dete?

Za vas "dubokoumne" ženomrzačke "filozofe" evo jedna jednostavna istina: ne sudi dok nisi bio na nečijem mestu.
Non stop osuđujete abortus, a ne samo da vam ne pada na pamet da se uzdržite od seksa, što, paradoksalno konstantno prebacujete ženama- već ni bilo najodgovornije da uradite vazektomiju.
Sebični ste u 90% slučajeva, a ovamo morališete nešto.
P.S. Ne moraš da se slažeš sa Kantom, ali to nikako ne znači da je Šopenhauer u pravu- kojom logikom se vodiš, ako nije zelena, onda mora da je crvena? Ili ako nije ljubičasta, žuta je? Shvatio?

Samoodbrana kao argument bi ovde dolazila u obzir jedino ako bi žene postajale trudne spontano.

Ovako je u pitanju najobičnije ubistvo, koliko god racionalizovala.
Ubistvo VS samoubistvo.
Nekada je tako. Lako je muškarcima da pričaju. Pričajte malo o napuštanju trudnih devojaka i ostavljanja istih "na cedilu".
Šta bi ti uradio da si sam, siromašan i prestravljen?
Sama trudnoća kao stanje je užasna i nepravedna, ja se odmah setim filma "Osmi putnik".
Da ti imaš "Eliena" u sebi, da li bi čekao da ti razori grudni koš i izađe, tebe ostavljajući mrtvog?

Pričajte malo o napuštanju trudnih devojaka i ostavljanja istih "na cedilu".

Nema tu šta da se priča... muškarac koji je ostavio devojku koju je oplodio je neodgovorna kukavica isto kao i ovi što se ''brane'' od života koji su sami stvorili.

Šta bi ti uradio da si sam, siromašan i prestravljen?

Isto što radim i sada - preuzeo bih kompletnu odgovornost za posledice koje su se rodile iz mojih dela, nevezano za to da li su bile željene ili neželjene.

• Podržavam
Reactions: DUH
Za vas "dubokoumne" ženomrzačke "filozofe" evo jedna jednostavna istina: ne sudi dok nisi bio na nečijem mestu.
Non stop osuđujete abortus, a ne samo da vam ne pada na pamet da se uzdržite od seksa, što, paradoksalno konstantno prebacujete ženama- već ni bilo najodgovornije da uradite vazektomiju.
Sebični ste u 90% slučajeva, a ovamo morališete nešto.

Nekim od nas ''ženomrzačkih'' filozofa ne samo da pada na pamet da se odreknemo neobaveznog seksa, nego to i činimo... ponekad čak i po cenu da po gradu krenu da kruže priče kako smo homosi.

• Haha
Zapitaj ti sebe o ovome što si napisao- tebi je zabavno mučiti i ubijati, itd?

Ово не заслужује коментар. Дебилизам.

Inače, moj odgovor nije ni prvi ni drugi, ja jednostavno ne želim i ne vidim kao malu zabavu mučenje.

Дакле, потпуно си равнодушна. То што не мучиш и убијаш људе око себе само је из разлога што ти то није забавно, јел тако?

Nema tu šta da se priča... muškarac koji je ostavio devojku koju je oplodio je neodgovorna kukavica isto kao i ovi što se ''brane'' od života koji su sami stvorili.

Isto što radim i sada - preuzeo bih kompletnu odgovornost za posledice koje su se rodile iz mojih dela, nevezano za to da li su bile željene ili neželjene.
Za ovo svaka čast. Da su svi tako odgovorni i svesni ne bi ni bilo abortusa. Sa druge strane na ovoj planeti ne bi bilo 8 milijardi ljudi već 8 hiljada.
Najgore je što se najviše razmnožavaju najneodgovorniji.
I ne mislim da si ti ženomrzac.

Ово не заслужује коментар. Дебилизам.

Дакле, потпуно си равнодушна. То што не мучиш и убијаш људе око себе само је из разлога што ти то није забавно, јел тако?
Nisam ravnodušna, dapače, uspeo si toliko da me iznerviraš da bih sad ušla u ovaj optički kabl i izašla iz monitora i prebila bih te :lol:
Neću to uraditi jer prosto ne mogu. Ali dokazao si svoje, da mogu, bih ti razvalila šamarčinu. I ne bi mi bilo žao.

@Harmonica
Pitam zašto muškarci ne urade vazektomiju kada neće da imaju više dece?
Recimo imaju već dvoje, troje, sigurni su da neće više, i opet- zanemarljiv procenat se odlučuje na taj korak.
A od žena se očekuje da piju hormonske pilule kao da su bombonice i uopšte, zaštita se generalno očekuje od strane žene- verovatno po principu "Ti radi šta hoćeš, neću ja biti trudan, zabole me đon".

Kako vam nije žao žena?
Kad je već tema sažaljenje...Prezir prema ženama može objasniti nedostatak empatije.
Meni žao kad vidim uopšte ženke sisara, to je brutalno, to nije normalno, trudim se da ne mislim o tome previše da ne "puknem".
Abortus je sporedan u celokupnoj "slici žen(k)e".

Celog života razmišljam da se ubijem, onda kažem sebi da nisam "ja" moje telo, onda sam neko vreme mirna; najmanje sitnice me podsete za šta su žene služile još od pre Hrista, oduvek, gledam kako su tretirane kao objekti, pohotno "uzimane" kad god se muškarcu prohte, silovane, kako su rađale ceo život, umirale na porođaju, nabijale se od muke na kolac da bi izazvale pobačaje, vešale se, skakale sa stena, bile tučene, otimane, prodavane... vrednovane ekonomski "ispod stoke" ("U pohodu mu je uzeo svo zlato, pšenicu, stoku i žene")
I tako dalje...i nije vam žao. Još dodajete "gas" hajde da ih napadnemo da su ubice. Čudi me da mi još uvek niko nije rekao da sam "umno slabija" i da žene nikad ništa nisu stvorile za čovečanstvo- dobro, to je možda i tačno- kad te od malih nogu "zatucaju" umesto obrazuju, posledica će biti umna zaostalost.
A KAD su pored svega navedenog imale VREMENA da bilo šta stvaraju?
One koje su bile tretirane kao ljudi, ljudska bića jesu stvorile, ali vi takve žene navodite kao izuzetke i naglsšavate da su u manjini.
Tačno, ali eto zašto. Da su Milevu Marić udali sa 13 godina kad bi i kako ona došla do izražaja? Nikako.
Bila bi samo još jedna žena na svetu.

Sazaljenje je temelj morala, ako je okrenuto prema onima kojima je potrebno
Kako vam nije žao žena?
Kad je već tema sažaljenje...Prezir prema ženama može objasniti nedostatak empatije.
Meni žao kad vidim uopšte ženke sisara, to je brutalno, to nije normalno, trudim se da ne mislim o tome previše da ne "puknem".
Abortus je sporedan u celokupnoj "slici žen(k)e".

Celog života razmišljam da se ubijem, onda kažem sebi da nisam "ja" moje telo, onda sam neko vreme mirna; najmanje sitnice me podsete za šta su žene služile još od pre Hrista, oduvek, gledam kako su tretirane kao objekti, pohotno "uzimane" kad god se muškarcu prohte, silovane, kako su rađale ceo život, umirale na porođaju, nabijale se od muke na kolac da bi izazvale pobačaje, vešale se, skakale sa stena, bile tučene, otimane, prodavane... vrednovane ekonomski "ispod stoke" ("U pohodu mu je uzeo svo zlato, pšenicu, stoku i žene")
I tako dalje...i nije vam žao. Još dodajete "gas" hajde da ih napadnemo da su ubice. Čudi me da mi još uvek niko nije rekao da sam "umno slabija" i da žene nikad ništa nisu stvorile za čovečanstvo- dobro, to je možda i tačno- kad te od malih nogu "zatucaju" umesto obrazuju, posledica će biti umna zaostalost.
A KAD su pored svega navedenog imale VREMENA da bilo šta stvaraju?
One koje su bile tretirane kao ljudi, ljudska bića jesu stvorile, ali vi takve žene navodite kao izuzetke i naglsšavate da su u manjini.
Tačno, ali eto zašto. Da su Milevu Marić udali sa 13 godina kad bi i kako ona došla do izražaja? Nikako.
Bila bi samo još jedna žena na svetu.
sacuvajboze i nas od nje....

Pravo, pa i pozitivno, mora imati elementarni moralni sadržaj.

Ne mora.

Ni najokoreliji pozitivista danas ne bi podržao zakon o robovlasništvu, aparthejdu ili zakon nacističke Nemačke samo zato što je zakon, bez obzira na moralni sadržaj.

Za pojam pozitivnog prava nije bitno šta ko podržava. Malo ko podržava PDV (malo ko i razume šta je to) pa je opet deo pozitivnog prava i opet je (legalizovana) krađa.

Jer je u tome sadržan moralni princip: naneti štetu veću od one koja se trpi, u svrhu samoodbrane, nije moralno.

Proizvoljan kriterijum. I posve plitak. Citariću opet naš misaoni eksperiment iz oblasti etike:

Zamisli da možemo da izračunamo tvoj nivo patnje zbog života uopšte i moj nivo patnje zbog tvog postojanja. Zamisli da si ti osoba koja je suicidalna, depresivna, pokušala si samoubistvo 2 puta i stalno govoriš kako mrziš život i jedva čekaš da umreš. I zamisli da si moja sestra i treba da nasledimo bogatog oca. Ja sam u dugovima i samo sam zbog toga nesrećan a inače jako volim život. I mrzim tebe od detinjstva. Misliš li da bi onda bilo moralno da ja tebe ubijem i na taj način 1. uklonim tvoju patnju 2. uklonim svoju patnju. Nema više patnje u našem malom svetu!

Vidiš kako je kriterijum trpljenja štete/patnje neadekvatan? Još kada uneseš toliko ekstenzivan pojam samoobrane stvari postaju još neozbiljnije..

"Fetus je posebno ljudsko biće" - da, koje koristi tuđe telo, i bez njega ne može da opstane, isto kao kancer. Oboje parazitiraju. Samo je jedno parazitiranje prihvatljivo, a drugo ne.

Izazvala si ljudsko biće u postojanje radi kratkotrajnog ličnog zadovoljstva. Sada ti on remeti komfor i odlučuješ se da ga ubiješ. Prethodno ga dehumanizuješ svodeći ga na parazit i/ili kancer. Lakše je tako ...

Razlika između kancera i fetusa je arbitrarna: na fetus pristaješ, na kancer ne.

Ne. Fetus je ljudsko biće u ranoj razvojnoj fazi. Kancer nije ljudsko biće već vrsta bolesti.

Ono što nemaš pravo je da zahtevaš od drugih da i oni pristaju na fetus, i da praviš od toga univerzalnu etičku normu.

Ne zahtevam ja ništa ni od koga niti pravim etičke norme. Svašta.

Fetus nije ljudsko biće nego par ćelija sa potencijalom ljudskog bića.*

Bojim se da ti ne razumeš pojmove o kojima pričaš.

Fetus nije par ćelija već je nerođena beba.

Dakle ono desno dole.

fetal.jpg

Isto je i spermatozoid, tako da svaki put kada ne oplodiš jajnu ćeliju svoje partnerke/žene/koga već, vršiš genocid desetina i desetina potencijalnih života.

Spermatozoid je haploidna polna ćelija. Nije ljudsko biće. Niti bilo koje drugo živo biće (ne može da se reprodukuje već je alatka za reprodukciju pravog živog bića).

Ne, mogu da ne pristanem na sam mehanizam stvaranja života: upotrebu tuđeg tela u tu svrhu, i odbacim ga kao nemoralan.

Mogu i da hoću seks, a neću trudnoću, jer nigde nisam potpisala da pristajem na upotrebu svog tela u svrhu nastavka vrste.

To ti je kao kada pijana sedneš za volan. Kažeš hoću da dođem iz tačke A u tačku B, a to što nisam stigla na vreme da reagujem pa sam raznela pešaka, jbg nesrećan slučaj. Imam pravo da se zabavljam (pijem na žurci) i imam pravo da vozim svoja kola do svoje kuće. Ja nisam htela da ubijem pešaka, nisam ubica, ne treba da odgovaram.

Seks je veoma rizična stvar. U ovom svetu svako zadovoljstvo ima svoju cenu (i to nesrazmernu cenu). Neoprezno stupanje u seksualne odnose može dovesti do emotivnih lomova, veneričnih bolesti i najstrašnije od svega - začeće života čoveka. To je i funkcija seksa (a ne zabava). Vrsta je tako to odredila a zadovoljstvo je tu samo onoliko koliko je dovoljno da namami jedinku u okove samsare. Međutim, to nije razlog da pružimo moralno opravdanje ubistvu.

a ko želi/treba sažaljenje? ja bi reko niko.

i de objasni kako je to sažaljenje temelj morala... i šta je za tebe moral.
Neko je empatiju preveo kao sazaljenje iako empatija nije ni saosecanje vec sasvim licni osecaj potrebe da zastitis one koji su ugrozeni na bilo koji nacin.
Znaci slazem se s tobom oko izraza....
Moral je licni ili kolektivni osecaj za pristojnost, pravednost i empatiju, koji mnogi pogresno pripisuju hriscanskoj religiji....
Pri cemu je jedino empatija osecaj koji se nalazi iza zavese svesti i nije ga moguce kontrolisati svesnim delovanjem...

Poslednja izmena:
Neko je empatiju preveo kao sazaljenje iako empatija nije ni saosecanje vec sasvim licni osecaj potrebe da zastitis one koji su ugrozeni na bilo koji nacin.
Znaci slazem se s tobom oko izraza....
Moral je licni ili kolektivni osecaj za pristojnost, pravednost i empatiju, koji mnogi pogresno pripisuju hriscanskoj religiji....
Pri cemu je jedino empatija osecaj koji se nalazi iza zavese svesti i nije ga moguce kontrolisati svesnim delovanjem...
saosećanje bi bilo srpski. i empatija bi po meni bio osećaj iznad morala pa i iznad osećaja za samog. naprimer, spremnost roditelja da da život za dete.

ali, kako je to, iz saosećanja prema drugima, nastao skup normi za određenim ponašanjem, odnosno, principima koji određuju kakvo ponašanje treba da bude? kako objašnjavaš situaciju da ljudi koji se smatraju moralnim nemaju nimalo saosećaja za one koji su protivni njihovim moralnim načelima? to je suprotno samom saosećanju koje bi trebalo biti bezuslovno.

Poslednja izmena:
saosećanje bi bilo srpski. i empatija bi po meni bio osećaj iznad morala pa i iznad osećaja za samog sebe. naprimer, spremnost roditelja da da život za dete.

ali, kako je to, iz saosećanja prema drugima, nastao skup normi za određenim ponašanjem, odnosno, principima koji određuju kakvo ponašanje treba da bude? kako objašnjavaš situaciju da ljudi koji se smatraju moralnim nemaju nimalo saosećaja za one koji su protivni njihovim moralnim načelima? to je suprotno samom saosećaju koje bi trebalo biti bezuslovno.
Kao sto coveka mozes da dresiras da bude pristojan, mozes da ga naucis i pravednosti,
mozes i bez hormona da izmamis iz njega izraze empatije, ali empatiju ne mozes da mu ugradis, a da ostane isti covek..
Coveka su dresirali zadnjih 2000 godina, zato se i mesa moral sa hriscanskim moralom....i na neki nacin ja to opravdavam, jer je tako napravljen civilizacijski duhovni skok do same sustine coveka....

Coveka su dresirali zadnjih 2000 godina, zato se i mesa moral sa hriscanskim moralom....i na neki nacin ja to opravdavam, jer je tako napravljen civilizacijski duhovni skok do same sustine coveka....
pa dobro. dresirani moralista bez izvornog saosećaja.)

ali i dalje nema objašnjenja kako je to moral nastao iz saosećaja. i posebno zašto je drevni čovek bio saosećajniji od dresiranog moraliste.

biće pre da je izvor morala u potrebi za opštim obrascem ponašanja. sublimaciji iskustvenog.

pa dobro. dresirani moralista bez izvornog saosećaja.)

ali i dalje nema objašnjenja kako je to moral nastao iz saosećaja. i posebno zašto je drevni čovek bio saosećajniji od dresiranog moraliste.

biće pre da je izvor morala u potrebi za opštim obrascem ponašanja. sublimaciji iskustvenog.
O tome ti govorim....zato je empatija osnov moralnosti....kada ukines sve dresure ostaje empatija...iz empatije je i nastala dresura kao potreba....

O tome ti govorim....zato je empatija osnov moralnosti....kada ukines sve dresure ostaje empatija...iz empatije je i nastala dresura kao potreba....
pre bih rekao da je to svojstvo života a ne sama empatija. u životu se dešavaju tipske situacije koje se ističu u odnosu na druge. ljudi su ih prepoznali i uobličili u racionalne obrasce. tako je u biti nastalo sve racionalno u ljudskoj istoriji . i moral i religija i zakoni i nauka...

osećanje i saosećanje predstvljaju integralni (složeni, neracionalni) odgovor ljudskog bića. empatiju možemo sresti i kod životinja a racionalni moral ne.

Proizvoljan kriterijum. I posve plitak. Citariću opet naš misaoni eksperiment iz oblasti etike:

Zamisli da možemo da izračunamo tvoj nivo patnje zbog života uopšte i moj nivo patnje zbog tvog postojanja. Zamisli da si ti osoba koja je suicidalna, depresivna, pokušala si samoubistvo 2 puta i stalno govoriš kako mrziš život i jedva čekaš da umreš. I zamisli da si moja sestra i treba da nasledimo bogatog oca. Ja sam u dugovima i samo sam zbog toga nesrećan a inače jako volim život. I mrzim tebe od detinjstva. Misliš li da bi onda bilo moralno da ja tebe ubijem i na taj način 1. uklonim tvoju patnju 2. uklonim svoju patnju. Nema više patnje u našem malom svetu!

Mrzeti nekoga nije dovoljan kriterijum, jer je proizvoljan. Možda si mentalno oboleo, od paranoidnih deluzija, pa umišljaš da ti nanosim štetu, ili još gore: umišljaš da ti nanosim štetu svojim postojanjem?

Trpeti patnju nije dovoljan kriterijum, moraš da trpiš jednaku patnju kao onu koju želiš da naneseš, i moraš da želiš da je naneseš samo onome koje je i tebi objektivno nanosi da bi bilo moralno, a ne bilo kome i nesrazmernom količinom patnje. U tom slučaju je nanošenje patnje u svrhu odbrane i moralno i legalno.

Ako ti objektivno ugrožavam život, imaš pravo da me ukloniš. Imaš pravo, moralno je i legalno, da me strpaš u zatvor, ili ubiješ u samoodbrani (zakon je vrlo jasan po tom pitanju: http://www.politika.rs/sr/clanak/396758/Hronika/Kad-zakon-dozvoljava-ubistvo-u-samoodbrani).

Ne pravi se budak.

Izazvala si ljudsko biće u postojanje radi kratkotrajnog ličnog zadovoljstva. Sada ti on remeti komfor i odlučuješ se da ga ubiješ. Prethodno ga dehumanizuješ svodeći ga na parazit i/ili kancer. Lakše je tako ...

Nikada nisam pristala na mehanizam izazivanja ljudskog bića u postojanje. Nisam pristala na upotrebu svog tela, nisam pristala ni na zadovoljstvo u vidu koktela adiktivnih supstanci kojima priroda obilato nagrađuje čin seksa da bi nas navukla na još i još i još... ni na šta od toga nisam pristala. Samim tim, nema nemoralnosti ako odlučim da odbacim nešto na šta na prvom mestu nisam pristala.

Sad ćeš da kažeš da smo moralno odgovorni jer smo pristali na zadovoljstvo, čije je dete posledica. Ne. Dete je eventualna posledica seksa, a ne zadovoljstva.

Zadovoljstvo je trik prirode. Podli trik kojim te priroda navlači na seks, čini zavisnim od seksa. I kao svaki trik, nemoralan je.

Da nema zadovoljstva, ljudi se ne bi seksali. Dakle, ljudi se uglavnom i ne seksaju zbog reprodukcije. Da nema adiktivnog hormonskog koktela koji nagrađuje seks, niko se ne bi ni seksao. Možda čak ni u svrhu reprodukcije.

Ljudski otpor tiraniji prirode u vidu zadržavanja seksualnog zadovoljstva a odbacivanja eventualnih posledica seksualnog čina, nije nemoralno po sebi, nego odbrana od nemoralnosti.

Ne "svodim" embrion/fetus na parazit, on objektivno parazitira. Crpi resurse majčinog tela (čak i jebeni kalcijum iz zuba), izaziva gestacijski dijabetes, povišen pritisak, trovanje krvi, smrt na porođaju... Parazit par ekselans. To što mi volimo te parazite i pristajemo da parazitiraju u nama neko vreme, a zatim van nas ali i dalje na našoj grbači decenijama, ne čini ih manje parazitima. Kao i svakoga od nas.

Ne. Fetus je ljudsko biće u ranoj razvojnoj fazi. Kancer nije ljudsko biće već vrsta bolesti.

Nebitna je terminologija, abortus se ni ne vrši u fazi fetusa. Tako da tu reč možeš da koristiš da udariš na emocije, dok je stvarnost da se ne abortira u fazi fetusa, i da niko ne misli na fazu fetusa kada govori o abortusu.

Par ćelija ne konstituišu ljudsko biće. A i da konstituišu, i dalje bi postojao temelj za odbranu telesne autonomije od neželjenog ljudskog bića.

A ako par ćelija konstituiše potencijal ljudskog bića, konstituišu ga i spermatozoid i jajna ćelija. Vrdaj od ove činjenice koliko god želiš, tako je. To što ti biraš da arbitrarno otpočneš uzročno-posledični lanac u momentu začeća, a ne još od spermatozoida ili jajne ćelije bez kojih ono ne bi bilo moguće, je druga stvar

Opet fetus vs kancer. Pristajanje da se trpi je kriterijum koji čini razliku, i nešto kvalifikuje kao poželjno, a drugo odbacuje kao nepoželjno.
Neki ljudi kancer vide kao dar, lekciju. Pristaju na njega, nalaze opskurne spiritualne razloge zašto im se desio, izvlače lekcije iz njega, transformišu se, menjaju, oplemenjuju život i odnose u njemu. Vidiš kako su granice arbitrarne i zavise isključivo od onoga ko pristaje da trpi?

Fetus po svom dejstvu na organizam majke ili na budući život u koji ulazi može biti podjednaka, pa i gora bolest nego kancer. Kancer može i da se izleči, posledice neželjenog deteta... teško. Da ne govorimo o odgovornosti koju imaš za to dete da mu objasniš da je neželjeno, i da ništa u životu ne možeš da mu obezbediš jer nisi bio spreman za njega, ništa nisi stvorio... Nema veće neodgovornosti od zagovarati život u svim situacijama i bilo kojim okolnostima.

To ti je kao kada pijana sedneš za volan. Kažeš hoću da dođem iz tačke A u tačku B, a to što nisam stigla na vreme da reagujem pa sam raznela pešaka, jbg nesrećan slučaj. Imam pravo da se zabavljam (pijem na žurci) i imam pravo da vozim svoja kola do svoje kuće. Ja nisam htela da ubijem pešaka, nisam ubica, ne treba da odgovaram.
Nije. Imati seks nije ekvivalent pijanoj vožnji.

Osim ako sad nesvesno nisi priznao zadovoljstvo kojim priroda navlači na seks moćan narkotik koji pomućuje čovekovu moć rasuđivanja.

Argument više zašto je nemoralan.

• Tužan

Back