Telesni nedostatak i ličnost

Šta mislite kako se odražava na detotov psihički razvoj ako ima neki fizički nedostatak, manu, defekt...
Gledaju ga čudno, ismevaju, izbegavaju, sažaljevaju itd...

Neretko, nije moguće medicinskom intervencijom rešiti problem, te detetu ostaje da živi sa trajnim osećanjem frustracije.

Ako pogledamo vekovnu narodnu mudrost i u njoj potražimo nešto lekovito, čak i tamo podla pljuvačina - "čuvaj se čoveka kojeg je bog obeležio". Jedna od najodvratnijih poslovica koju znam.

Da li je put te dece, put samotnjaka?
Starije generacije su sve nedostatke nadomescivali boxom

nameće se pitanje kako roditelji da reaguju u takvim situacijama.

neki se mogu stideti svog deteta.
neki mogu negirati ili minimizirati problem i praviti se da je sve ok.
ne znam šta je gore od ta dva.

čitao sam o slučaju gde je osnovac imao jako klempave uši, zezali ga i sve. i dete počelo da nosi kapu, neće da je skida ni na času ali ne zna ili ne želi da verbalizuje zašto nosi kapu. učiteljica besnela misleći da se dete mangupira, roditelji se ponašali slično, na kraju je valjda školski psiholog provalio o čemu se radi i da je dete izgradilo veliki kompleks u vezi svojih ušiju jer je trpelo nasilje vršnjaka.

Ja sam imala zub (dvojku) iskrivljen za 90 stepeni, kao kljovica, i mnogo me bilo stid, nisam se smejala, pa kao baksuz, a nisam. I sad mi žao. A roditelje boleo tuki, hahaha. Jer to i nije neki problem. Ne mogu da kažem da nisu u pravu bili, ali dečija psiha je osetljiva.

da, stid je jedno od glavnih osećanja.
dete počinje da se stidi svoje mane. sramota ga je, skriva je.

ok je stideti se nečeg ružnog što smo uradili, ali zašto se to moralno osećanje javlja i kada je reč o ovakvim stvarima za koje nismo ništa krivi?
možda je početna funkcija stida da zaštitimo druge od uznemirenja kada vide defekt?

What happened to the Phantom of the Opera's face?
Answer and Explanation: Erik's face was disfigured from birth, which is why his parents sold him. His frightening appearance was interpreted as an ill omen, a sign of a corrupt spirit. Describing his painful childhood, Erik at one point reveals that, prior to meeting Christine, he had never been kissed in all his life.

scena kada mu devojka koja se loži na njega pomera masku u polutami, vidimo kako fantom nema snage da se suoči sa tim defektnim delom sebe

Back