- Poruka
- 7.885
Posle jednog neprijatnog razgovora koji je bio namerno oštar, "potonule su mi sve lađe". Izgubila sam veru u sebe, izgubila sam samopouzdanje.
Bilo je potrebno vreme kako bih stekla samopouzdanje i čvrsto sam verovala da ponovo imam samopouzdanje. I dalje verujem u to, ali me muči jedna fraza koju često koristim, izvinjavam se stalno, u svakoj prilici, svakome.
Radim na sebi, tačnije trudim se da se što manje izvinjavam. Zna se u kojim prilikama se izvinjava nekoj drugoj osobi.
Koje su to fraze koje mogu ukazivati na nedostatak samopouzdanja?
- Izvini što smetam. Često korišćena fraza koja može signalizirati osećaj da nismo dovoljno važni da bismo zauzeli nečije vreme
- Možda grešim, ali.. Pokazuje nesigurnost u sopstveno mišljenje i potrebu da se unapred opravdamo.
- Samo sam želeo /želela da... Umanjuje značaj onoga što želimo da kažemo, kao da se izvinjavamo zbog postojanja.
- Ako nije problem... Indirektan način da tražimo nešto, iz straha da ne budemo odbijeni.
- Nije važno Često se koristi kada osećamo da naše mišljenje nije vredno pažnje.
- Zvučim li glupo? Izražava strah od osude i nedostatak vere u sopstvenu inteligenciju.
- Samo sam imao/ imala sreće... Umanjuje lični uspeh i odbacuje sopstvene zasluge.
- Ne znam zašto su me izabrali Pokazuje sumnju u sopstvene sposobnosti i vrednost.
- Verovatno to ne radim kako treba. Izražava nesigurnost i strah od greške.
- Nisam dovoljno dobar / dobra za to. Direktno ukazuje na nisko samopouzdanje i osećaj inferiornosti.
Da li ste se nekad uhvatili sebe kako koristite neke od ovih fraza?
Da li je samopouzdanje urođeno ili se ono gradi?
Ukoliko znate da nemate samopouzdanje, šta radite kako biste ga stekli?
Poslednja izmena: