Tek ce da ih mlate

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Vesti
agresija-v.jpg

Eskalacija napada đaka na nastavnike
Tek će da ih mlate!
Četvrtak - 23.12.2010
Napad na Vilmu Grebenarević (51), profesorku geografije u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji, koju su pre tri dana ispred te škole pretukla dva mladića, među prvima je u seriji ovakvih incidenata, koja bi mogli da uslede, upozoravaju stručnjaci.

“Štaviše, mogu se očekivati i teži slučajevi”, smatra psiholog i specijalista za maloletničku delinkvenciju Zoran Musterović, ukazujući na to da problem predstavlja to što su roditelji i društvo u celini zanemarili decu.
- Vreme promocije kriminala iz devedesetih uticalo je na obezvređivanje škole i uspeha, a roditelji kumuju tome jer očekuju od nastavnika da im vaspitavaju decu. Ni društvo nije uložilo dovoljno da se školstvo rehabilituje. Zato mislim da će repovi ove naše produžene tranzicije da dovedu do još sličnih, ako ne i drastičnijih primera - objašnjava ovaj stručnjak.
Ovakvu perspektivu vidi i psiholog-psihoterapeut Nebojša Jovanović.

- Od lomljenja kostiju do ubistva je tanka linija. Šta bi bilo da ta žena ima slabo srce ili da su je udarili u neko nezgodno mesto? Za normalizaciju dece potrebna je normalizacija i uređivanje društva. E, od tog trenutka trebaće jedna ili dve decenije da se stvari ponovo postave na zdrave noge - smatra Jovanović, koji dodaje da na ovakve pojave utiču faktori poput društvene atmosfere u kojoj ne postoje autoriteti, ali i neretke situacije u kojima se sami nastavnici iživljavaju nad učenicima vređajući ih i deleći loše ocene.
Učenici i nastavnici Dvanaeste beogradske gimnazije i dalje su šoku posle brutalnog napada na profesorku Grebenarević. Kako je za “Alo!” rekla direktorka gimnazije Svetlana Miljenović, svi u školi su uznemireni i nadaju se brzom otkrivanju napadača i rešavanju ovog slučaja.
- Ovo je prvi događaj ove vrste u našoj gimnaziji, u kojoj se nikada ništa slično nije dogodilo. Svima nam je potrebno da napadači budu otkriveni - naglasila je direktorka Miljenović.
Forum beogradskih gimnazija najavio je za ponedeljak protest i privremeni prekid saobraćaja u ulici Vojvode Stepe gde se nalazi Dvanaesta beogradska gimnazija, čime žele skrenuti pažnju na to da ovakvi slučajevi ugrožavanja živote profesora i dovode do besmisla proces obrazovanja.
Policija i dalje intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja.


Smrt nastavnice ugovorali na “fejsu”!

Da nasilje ove vrste nije samo srpski izum, pokazao je i slučaj iz Bjelovara u Hrvatskoj. Tamo su se učenici petih i šestih razreda jedne osnove škole na “fejsbuku” dogovarali da ubiju omrzlu im profesorku matematike!
Grupa je dogurala do 200 članova, a kako navodi lokalni list “Bjelovarac”, profesorka, nakon što je doznala za ove planove, nekoliko dana je izostala iz škole.

Milan. S. Prelić
Dobro ne kazu da je vreme promocije kriminala od doba turaka.z:)
Roditelji ne misle da im nastavnici vaspitavaju decu,vec da nastavnici decu obrazuju,sto je uostalom i svrha postojanja skola.A,to sto nastavnike ne zanima obrazovanje te dece,zato treba preslisati ministra obrazovanja.
Ne moze se svaljivati krivica samo na decu,problem je i taj prosvetni kadar koji je srozan na niske grane,postoje statisticki podaci o tome!z:((
 
И у просвјети има кукоља као и у другим професијама,али пребијања и убијања нису начин да се проблем ријеши.
Имаш ученика који не реагују ни на људски приступ,ни на казну.Шта да радиш са таквом особом која те провоцира,омета час и притом очекује позитивну оцјену?Шта у случајевима кад ни стручне службе,психијатри,... не помажу,а немаш начина да га удаљиш из школе.
Колико наставника трпи тортуру ученика?
Како је држава реаговала на учестале случајеве физичког насиља над наставницима?
 
kako li pojedine nastavnici drzavnih skola obrazovase? mozda su samo hteli da uce? mozda su ih roditelji vaspitavali? mozda se nisu ubijali na utakmicama i nisu, u slucaju da to tuce ipak dodje, bili mazeni i pazeni u ocima javnosti pod sloganom da su deca... mozda, mozda...
 
За образовање,у шта спада и васпитање, је одговоран искључиво родитељ. Не може да се сваљује кривица на другога.

Да сам ја децу пустио да их уче и васпитавају блејачи од наставника, данас би веровали да су настали случајно,падом са крошње ,а сутра ишли у проституцију и алкохолисање јер као "синови мајмуна" могу да се понашају како хоће.

Многи родитељи су неодговорни и правдају се да немају времена за одгој сопствене деце. Деца су благослов и она су дата на чување и одгој. Ко то не схвата и не разуме не треба да има децу. Врло једноставно.
 
Beograd 20. 05. 2010

Press


Direktori kriju slučajeve nasilja

Nastavnici i direktori u školama prećutkuju sve češće slučajeve nasilja u školama kako bi spasli „dobar imidž" ustanova u kojima rade
skola.jpg

Pojedini direktori škola u Srbiji zarad dobrog imidža ustanove koju vode uporno kriju slučajeve nasilja nad učenicima koji su sve brojniji! Direktori štite ugled škole po svaku cenu, pa i po cenu dečje patnje, pokazuje istraživanje Pressa.
a


„Nisu znali" da im je kolega pedofil

Prosvetna inspekcija je utvrdila da je nastavnik iz Novog Sada osumnjičen za pedofiliju Ivan Miović Štasni samo jednom prijavljen zbog alkohola, uprkos činjenici da je godinama dolazio pijan na posao, što je potvrdilo nekoliko roditelja.

- Reč je o prijavi samo jednog roditelja i to od pre sedam godina - kaže načelnica prosvetne inspekcije Ljubica Srđanov.

Ona kaže da inspekcija zasad nema dokaze da je bilo ko u školama prikrivao zlostavljanje dece, te da su svi zaposleni u petrovaradinskoj školi „Jovan Dučić" potpisali da nisu znali šta s učenicima radi nastavnik geografije.

Podaci Unicefa pokazuju da je u periodu od tri meseca 65 odsto učenika jednom, a četvrtina njih više puta izložena nekom obliku nasilnog ponašanja. Ovo su rezultati istraživanja u okviru programa „Škola bez nasilja" sprovedenog na uzorku od 26.947 učenika i 3.397 odraslih u 50 srpskih škola.

Poslednji slučaj nastavnika pedofila iz Novog Sada, koji je godinama zlostavljao učenike u dve osnovne škole, najbolje odslikava stanje u srpskim obrazovnim ustanovama. Najstrašnije je što ni direktor ni zaposleni nisu učinili ništa da zaštite decu nad kojima se manijak godinama iživljavao.

Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić kaže za Press da se u jednoj zemunskoj osnovnoj školi nalazi pravo „osinje gnezdo", kada se radi o zataškavanju nasilja nad decom.

- Za direktorom ove zemunske škole vuče se već mnogo „repova" iz škola gde je nekada radio, između ostalog i kada se radi o nedozvoljenim odnosima sa učenicama. Ali, njegove bivše kolege o tome radije ćute. Čim je postao direktor i u novoj školi je uveo stare, proverene metode pritiska, nasilja nad kolegama, koji mu se suprotstave, šikaniranje i mobing - kaže Dodićeva.

Važno je sačuvati fotelju

Direktori škola, prema njenoj oceni, zataškavaju nasilje prvenstveno zato da bi sačuvali svoje fotelje i ugled ustanove na čijem se čelu nalaze!

- Oni imaju dva problema. Jedan je da drže „pod tepihom" probleme u svojim školama, da ih Ministarstvo prosvete ne bi prozivalo da su nesposobni. Drugo je ucenjivanje nastavnika s pričom da će, ako se otkrije da imaju problematičnog kolegu u kolektivu, roditelji upisivati decu u druge škole, a oni će onda ostati bez posla. Pritisci idu toliko daleko da u nekim slučajevima predstavljaju klasičan mobing, o čemu Forum sprema dosije - ističe Dodićeva.

Ona upozorava da je sakrivanje ovog problema i dovelo do toga da svaka srpska škola ima među nastavnicima alkoholičare i pedofile.
a2

Unicef i Press pozivaju privrednike

Program „Škola bez nasilja" finansira se isključivo od donacija građana i privrednika Srbije. Ovaj program već živi i daje rezultate u 188 osnovnih i devet srednjih škola u 64 grada. Međutim, to je tek 10 odsto škola u Srbiji! Izaberite školu koju ćete „usvojiti" i svojom donacijom pomoći rad vršnjačkih timova, koji sprovode program „Škola bez nasilja". „Usvojenje" škole zapravo je donacija od 300.000 dinara i od tog novca se finansira sprovođenje programa u toj školi čitavih godinu dana.

Uplatu možete izvršiti na račun Unicefa Srbija broj 908-20501-70, poziv na broj 400702-0070200003240, Svrha uplate: „Škola bez nasilja".

- Svaka škola ima bar po jednog alkoholičara ili pedofila! O tome se ne priča, jer nema iskrene koordinacije Ministarstva prosvete sa bazom! Takođe, Vlada nema konsenzus oko puta reformi u obrazovanju, nema strategiju prevencije nasilništva, respektabilni zakonski okvir izdavanja i oduzimanja licenci za rad u prosveti, kao ni transparentnost u radu. Što se alkoholizma tiče, imamo mi više direktora koji su u tom problemu, pojedine pedagoge ali i neke koji su zaposleni u Ministarstvu prosvete - kaže Dodićeva.

Izopačeni direktor i pijani nastavnik

Istraživanje Pressa pokazuje da gotovo svaka prijava zlostavljanja učenika i zaposlenih nikada ne „izađe" iz školske zgrade. Tako se nedavno nastavnica iz jedne škole u centru Beograda požalila direktorki da se njen kolega neprimereno ponaša prema devojčicama u višim razredima. Reakcija direktorke je bila neshvatljiva.

- Neću da slušam vaše budalaštine! Hoćete da obrukate školu? Pa da ove godine nemamo koga da upišemo u prvi razred - rekla je direktorka, priča za Press ova nastavnica.

U drugoj školi, koja se nalazi na periferiji Beograda, jedan nastavnik stalno dolazi pripit na nastavu. Svi pokušaji njegovih kolega da nateraju direktora škole da reaguje ostali su bezuspešni.

- Nastavnik je notorni alkoholičar, ali i dalje radi s decom, na nastavu dolazi sve pijaniji, nervozniji, a dešava mu se i da zaspi usred časa. Direktor, i sam sklon čašici, na sve njegove ispade uopšte ne reaguje - otkriva za Press nastavnik ove škole.

V. NEDELJKOVIĆ

Verovatno su roditelji i za ovo krivi.z:((
 
LESKOVAC 06. 04. 2008

PRESS

PIJANI PROFESOR MALTRETIRAO ĐAKE

Profesor geografije R. S. iz leskovačke Osnovne škole „Vasa Pelagić" doteturao se u učionicu pred kraj četvrtog časa i vređao i udarao decu
1402.jpg

ĐACIMA PRESELA GEOGRAFIJA... Osnovna škola „Vasa Pelagić" u Leskovcu

Nastavnik geografije R. S. iz leskovačke Osnovne škole „Vasa Pelagić" suspendovan je s posla jer je u alkoholisanom stanju držao nastavu i šikanirao učenike! On je pijan došao na kraj četvrtog časa i teturajući se vređao i udarao decu!

Direktor škole Zoran Karapandžić potvrdio je u izjavi za Press da je nastavnik suspendovan i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog „teže povrede radne obaveze i psihičkog i fizičkog ugrožavanja integriteta dece i kolega".

- Deca su me obavestila da nastavnik nije održao treći čas i da je došao pred kraj četvrtog, kao i da imaju problem u komunikaciji s njim. Pokušao sam da razgovaram s njim, ali se on teturao i nije mogao da priča razgovetno. Samo sam uspeo da razumem da je pio negde u blizini škole - kaže Karapandžić.

Deca su u svojim izjavama do tančina opisala šta se sve dešavalo, ali sadržaj će analizirati disciplinska komisija kada sasluša i ostale nastavnike. Kako Press saznaje, deca su se prvo smejala pijanom nastavniku koji nije mogao da kaže šta hoće, a onda su se uplašila jer je počeo da ih vređa i udara.

- Dete je došlo kući prestravljeno i reklo mi da ga je taj nastavnik udario pesnicom u stomak. Prvo nisam verovao, ali kada su došli njegovi drugovi iz škole i ispričali šta se sve dešavalo, bio sam zapanjen - rekao je Pressu otac jednog učenika.
1403.jpg

SUSPENDOVALI SMO GA... Direktor Zoran Karapandžić

Direktor škole „Vasa Pelagić" najavio je da će i ova prijava biti ispitana.

- Jeste, došao je u moju kancelariju jedan roditelj i ispričao mi šta je čuo od deteta. Disciplinska komisija ispitaće kako je došlo do toga da nastavnik udari dečaka pesnicom u stomak - kaže Karapandžić.

Nastavnik R. S. protiv koga se vodi disciplinski postupak nije bio dostupan za komentar, a njegove kolege nisu bile voljne da zvanično razgovaraju s novinarima o ovom slučaju. Nezvanično su kazali da taj nastavnik ima „drugarski" odnos s đacima, ali da u poslednje vreme ima problem s alkoholom. Pored toga, sličan incident dogodio se i prošle godine, ali je nastavnik tada obećao da se to više neće ponoviti.

U Odeljenju ministarstva prosvete u Leskovcu, načelnica Bojana Milenković potvrdila je da je obaveštena o ovom slučaju i da je sada sve na školskim organima i direktoru, koji treba da preuzmu zakonom propisane mere protiv nastavnika geografije.

Inače, u Leskovcu je javna tajna da u nekim školama ima prosvetnih radnika koji na pauzama ili velikim odmorima skoknu do obližnje kafane ili u nekom od kabineta popiju po jednu „za bolju cirkulaciju". Takođe, bilo je i pritužbi roditelja da još postoje oni koji ošamare đake, jer je to stara, dobra vaspitna metoda. Ipak, do sada nijedan direktor nije kaznio ovakvo ponašanje prosvetnih radnika.

B. Ilić

Opet krivi roditelji.:aha:
 
to je samo pochetak, profesori i nastavnici su burania, bice interesantnije kad se budu lovili zhutaci i njihovi koalicioni partneri.
i njih nece loviti deca vec zreli ljudi kojima je pun ***** lazhi obmana pljachke gladi...
a situacija polako vri, niko ih nece moci sprechiti, lekcije su nauchene
 
За образовање,у шта спада и васпитање, је одговоран искључиво родитељ. Не може да се сваљује кривица на другога.

Да сам ја децу пустио да их уче и васпитавају блејачи од наставника, данас би веровали да су настали случајно,падом са крошње ,а сутра ишли у проституцију и алкохолисање јер као "синови мајмуна" могу да се понашају како хоће.

Многи родитељи су неодговорни и правдају се да немају времена за одгој сопствене деце. Деца су благослов и она су дата на чување и одгој. Ко то не схвата и не разуме не треба да има децу. Врло једноставно.

pa ja bih mogla da se slozim s ovim donekle, ali ne treba zaboraviti da i deca imaju slobodnu volju, to jest da neke odluke donose sami...
takodje, ostaje cinjenica da je puno profesora koji to ne zasluzuju da budu i da se ne moze cela krivica svaliti na roditelje, treba procistiti redove u shkolstvu.
 
ma to je samo igla u plastu sena nashibali profanku

shta bi sa prostitucijom u shkoli, sa heroinom, ostalim nasiljem, pink uzorima i krimi uzorima shto sijaju na telki?

to oni drugi roditelji citaj drzava prim prev skoro da ohrabruje ne javno ali ono

znaju se dileri pa opet padne retko ko retko kad - klincima heroin sa ulice, prostitucija u wc, iz radnje alkohol..

ali nasha drzava je i dzanki i alkos i nasilnik i retardirani moron
tako da kakav roditelj takva deca..
 
Ta zastava je kriva za bahatost, lopovluk, nepotizam, nemoralnost, kriminal,
korupciju, nasilništvo, nesposobnost, stranačko ulizištvo, glupost...???

Samo da sklone tu zastavicu i sve će biti u redu...z:D

ta zastava je velikim delom kriva za otimanje dela teritorije srbije, ubistva i otmice ljudi i trgovinu ljudskim organima... itditditditd.... itditditditd... itditditd...
a da ne prichamo tek o tome da su svi pobrojani epiteti svojstveni upravo vladajucoj eliti koja se zdushno zalazhe za ulazak u tzv eu :zcool:
 
nek pozatvaraju bar klince kad ne smeju kriminalce
al nek pozure dok klinci ne skontaju da im ne moze niko nista pa da ne smeju ni njih

mada sve se to vraca ko bumerang mozda ne istim ljudima ali vraca se jer u nashoj prosveti pogotovo onoj u provinciji voleli su dobro profani da leshe klince
 
ta zastava je velikim delom kriva za otimanje dela teritorije srbije, ubistva i otmice ljudi i trgovinu ljudskim organima... itditditditd.... itditditditd... itditditd...
a da ne prichamo tek o tome da su svi pobrojani epiteti svojstveni upravo vladajucoj eliti koja se zdushno zalazhe za ulazak u tzv eu :zcool:
Pa,to je poenta!Kada roditelj dodje kod direktora da se pozali na neku pijanduru,nasilnika ili pedofila,prvo sto vidi kod gosn.direktora je ta zastava,taj vizuelni utisak zastrasivanja je dovoljan da se roditelj u momentu prevaspita,gde se sme zaliti,jos ce i u corku da zaglavi z:shock:
 
ta zastava je velikim delom kriva za otimanje dela teritorije srbije, ubistva i otmice ljudi i trgovinu ljudskim organima... itditditditd.... itditditditd... itditditd...
a da ne prichamo tek o tome da su svi pobrojani epiteti svojstveni upravo vladajucoj eliti koja se zdushno zalazhe za ulazak u tzv eu :zcool:


Hajde recimo da je prva rečenica tačna (mada opet, nije to baš tako crno-belo),
druga rečenica ti je čista glupost i demagogija.

U lokalnim skupštinama se vidi da su SVI takvi, nema nikakve razlike, bitno je
samo parče vlasti kako bi moglo da se krade i da se zapošljavaju rođaci.

Na to nas nije primorala ni EU niti NATO pakt, to je naša slika.

Trudiš se ti ali tvoja priča ne pije vodu...z:D
 

Back
Top