Tehnike učenja

Imam Mape uma i ne deluje mi prakticno za ucenje. Mozda ja prosto nemam smisla za te stvari. A za Zarka Genija sam cuo da mu je firma propala, pitam se zasto... Izgleda da jos nije uspeo da unovci onu super tastaturu :)
 
Truman:
Imam Mape uma i ne deluje mi prakticno za ucenje. Mozda ja prosto nemam smisla za te stvari. A za Zarka Genija sam cuo da mu je firma propala, pitam se zasto... Izgleda da jos nije uspeo da unovci onu super tastaturu :)
Haha,tako je,dugo je pominjao tu tastaturu,nije je unovcio,ali je mnogo hvalio Buzena...
 
Pa kazu da po Buzanu rade najvece korporacije u svetu. U to mogu da poverujem, ali ja naprimer jako lose crtam i kad sam video one svoje mape smucilo mi se.. A pogotovu mi je neprakticno kada preko njih treba da hvatam beleske. No, ja sam mozda ekstrem.
 
Nisi ti ekstrem nego imas predrasude, za par sati vezbe tvoje crtanje sa ocajnog bi moglo da se dovede do odlicnog. He, he! Neverovatno, ali istinito.
Sustina je da nema neinteligentnih i netalentovanih, ima samo pogresnih metoda ucenja, tradicionalno linearno i po logici je ubistvo za mozak i kreativnost. :cool:
 
Jos uvek si mlad da bi imao tako malo vere u ljudski potencijal.
Mozak, bilo ciji, je sam po sebi remek delo prirode. Sta ko moze sa svojim mozgom, uglavnom se ne zna. Prvenstveno zbog neznanja, a zatim zbog lenjosti i nedostatka volje. Trece, to su predrasude! :-P
 
divlja u srcu:
Nije to stvar optimizma nego cinjenica. Mozak je jos uvek nepoznanica, a nova istrazivanja idu u korist moje teze, ekonomisto. :-P
Ako me ne bude mrzelo, iznecu vam neke podatake.

U kom kontekstu si pomenula da sam ekonomista? Inace, sve je to lepo - nauka, paranormalno isl. ali kad je neko glup glup i tu nema pomoci ;)
 
A to sa brzim citanjem ima li neke koristi da se ubrza citanje?
Mislim ono sa citanjem 2 reda paralelno mi nije nekako logicno, kako se to moze?
Cula sam da postoji neko ko je uspeo da cita 200 str. na sat!!!
 
Ni ja nisam uspela da mnogo ubrzam citanje, ni nakon citave procitane knjige. Mogu ubrzati, ali kad je u pitanju pamcenje detalja, to promakne. Jedino sto sam zadrzala iz knjige Brzo citanje, to je upotreba olovke ili nekog predmeta za vodjenje ociju po tekstu. To zaista olaksava koliko god ljudi imalo predrasude.
 
Ja bih vam najtoplije preporučio da se ne zamajavate tim tehnikama, bar ukoliko se bavite književnošću ili nekom humanističkom disciplinom. Divlja, te tehnike su suštinska suprotnost tvojim idealima. Nema tu nikakve vrednosti. Mada na prvi pogled stvatrno dobro izgleda. Posebno ono "Razmišljajte kao Leonardo"... :)
 
Nisam citala tu "Razmisljajte kao Leonardo".
Tacno je da je konkretno brzo citanje meni neprimenljivo na knjizevnost, jer citanje je u ovom slucaju uzivanje. To bi bilo isto kao i da brzo slusate Mocarta! :lol:
Ali je korisno za studente koji uce iz udzbenika koji su zatrpani gomilom nepotrebnih informacija, pa od njih ne vide sustinu.
Mape su sasvim korisne i meni, mogu da sluze kao pomocno sredstvo. Tipa prepricas roman kroz jednu mapu i posle 5 meseci je dovoljno da je pogledas i da se setis najsitnijih detalja. Kad citas brdo knjiga za jedan ispit, zaboravis gomilu detalja. To je neminovnost. Saveti u vezi boljeg pamcenja su takodje ok, frapantna mi je razlika u rezultatima, znam, primenila sam metode.
Sustina svih ovih metoda je da se ne koristi pri ucenju samo leva hemisfera mozga. Znaci, logika, brojevi, nizovi, linearnost, analiza...Vec i desna koja je zaduzena za ritam, boje, prostorno poimanje, trodimenzionalnost, celovitost, imaginaciju i sanjarenje. Nema nijednog velikog mozga da se sluzio samo logikom.
A sa brzim citanjem je fora, kako sam vec negde napisala, da se aktivira 80 % perifernog vida koji ne koristimo. Mi citamo centralnim, koji cini 20% celokupnog vida. Ali za ovo su potrebne vezbe. Meni licno bi bilo dosta 1000 reci u minuti. Al' ne za knjizevnost. :p
Drugo, cinjenica je da se (kad uzmes u ruke knjigu od 2000 strana) sporim citanjem gubi motivacija i sto je najgore koncentracija. Iz iskustva znam da sam najskoncentrisanija kad brzo citam.

Ima bas dobrih saveta Buzan. Eto vam, decurlijo! :razz: :)
 
Znam ja celu tu priču sa mapama, koncentracijom, moždanim hemisferama i ostalim, sve to stoji. Probao sam i ja neke jednostavne tehnike pamćenja i stvarno funkcionišu, zapamtio sam popriličan niz slova za par sekundi... Dakle, nema sumnje da tu ima dobrih saveta, ali nije to poenta.

Sve te tehnike (za pamćenje, čitanje, čak kreativnost!) idu u sklopu jedne ideologije "duhovne robotike" (čuo sam da su joj dali naziv: "filozofija uspeha") koja je čist izraz nihilističkog, tehnokratskog neduha vremena današnjeg sveta.

Neko je rekao da je čovek za sve koristi koje mu je donela tehnika prodao svoju dušu. E ja bih rekao da je ideologija o kojoj pričam upravo to. Ideal je otuđen čovek bez duhovnosti, moralnosti, ma bez ikakve ljudskosti – čovek koji brzo odlučuje, koji brzo čita, brzo misli, brzo dolazi do novih ideja (jer, svako je kreativan! Ogromni su potencijali našeg korteksa!). To je zaista moćan čovek. On drži sudbinu u svojim rukama, gazi sve prepreke, za njega čak nema ni bolesti; nije moralan zato što je "realan", rado bi pomogao ali opet ta "realnost", on možda priznaje da nema lepe ideale ali zato ima lepu stvarnost, dakle očigleno je da je on vrlo realističan, sposoban, preduzimljiv "čovek" a la Donald Tramp.

Dakle, ponavljam, ima Žare dobrih saveta, ali to su samo saveti a ne kamen mudrosti! Zašto bih ja imao nešto protiv tehnika pamćenja (koje su uzgred postojale još u starom Egiptu) ili nekog ko drži kurs o njima? Lepo je kad neko brzo pamti, kao što je lepo i kad neko zna da štrika npr. Ali, jel su ti kursevi možda nevino savetovalište za studente, kako da lakše spreme ispite? Ma daj, to je teška ideologija.

Pozdrav
 

Back
Top