Zbogom, zauvek zbogom, jako-boleći nezaboravu moj
------------------------------------------------------------
Da, posve si u pravu, nezaboravu moj, taj lik sa slike, mada sam na istom upodobljen, i današnji ja nismo isti - zlo vreme, preteško životno breme i mnogo pakosne žene su mi u zadnjih devet meseci naneli nove ožiljke u srcu, povredili dušu i ščepali za gušu, baš tako, jako naopako, da jedva-jedvice duram, a još teže mi je da taj čemer od uspomena i zlih vremena mogu srcem da opišem...
U to vreme sam, kao najblistaviji dragulj mog bledunjavog, timornog i zamornog sećanja, a i usnebrideće-caklećeg nadanja, u svom kuckuljavom srculencu nosio, i njime prkosio odmetnutim psima i "domaćim" dušmanima, titravo-sladunjavi lik jedne prelepe anđeluše, bezobrazno-slatko vižljaste Sr. Karlovčanke, opevavao ga i uvek se vraćao njemu kada mi slabo krene, ucvele me žene, mnogo oteža životno breme, il`posve dotuku svakodnevne životne teme, šeme i dileme...
Da, jako-boleći nezaboravu moj, tada sam verovao da je sve oko nas crno i zlatno - crno je zlo, a zlatno to što si jak i pobeđuješ sve to, muvaš vreme dosadno i iskorenjuješ seme pogano. Danas, samo nekoliko meseci posle, saznao sam da su i te iluzije crne da crnje i ne mogu da budu, te iz tog razloga i mogu da konstatujem:
SVE JE CRNO, MOJA SRNO,
I U ROGU, I U BOGU,
I U NAMA CRNJAD IMA,
NAROČITO U GRUDIMA !
Hvala ti, jako-boleći nezaboravu moj, što si mi razblinula i tu iluziju da ću nekada moći da budem srećan sa tobom, no ne mogu da ti se zahvalim na novoj rani u srcu, nemiru u duši i bolu koji sada osećam. Gospoda usrdno molim da te neko drugi usreći upravo onako, i onoliko, kako sam ja to oduvek želeo, sanjao i decenijama priželjkivao...
Ne, nije nam se dalo, lane moje malo, no vreme nije stalo - tebe će, svakako - zaslužila si to, moja lepoto,da obline sreća, a mene tuga još veća i veća...
Zbogom, zauvek zbogom, jako-boleći nezaboravu moj !
Krstan Đ. Kovjenić