TASOS - u reči i slici

helou,

evo jos jednog kandidata za "prvi put na tasos" :)

Ja sam sa momkom uplatila u turisttrade-u za kraj avgusta u vili meropi u limenasu... Rekose nam da posto vila ima jednu zajednicku kuhinju, imamo polupansion u okolnom restoranu. Da li je neko isao preko njih, da li zna bilo sta o toj vili, restoranu u blizini, bilo sta...

I naravno, nas isto plase sa pricama o pcelama, osama i hladnoci pocetkom septembra...

Iako sam uspela da izvucem milion informacija sa ove teme, pa eto ostade jos nesto nerazjasnjeno...

e da, i jel stvarno treba da imamo u kolima protivpozarni aparat??!!!

Sto se tice pcela ne plase te bez razloga, bila u septembru prosle godine ima ih u rojevima, ponesi kafu i foliju da zapalis da mozes bar na minut da se iskuliras na lezaljci, to je razlog zbog koga nikada ne bih otisla vise na Tasos, bar ne u septembru jer ih tada ima najvise.Inace je prelepo ostrvo.

Sto se tice pcela ne plase te bez razloga, bila u septembru prosle godine ima ih u rojevima, ponesi kafu i foliju da zapalis da mozes bar na minut da se iskuliras na lezaljci, to je razlog zbog koga nikada ne bih otisla vise na Tasos, bar ne u septembru jer ih tada ima najvise.Inace je prelepo ostrvo.

ajoj.... pa sta cemo sad :(

pa dobro, onda cu samo da proverim da li sam alergicna na njih pre nego sto krenem :)

Kinira (Koinira)

koiniraww8.jpg

Hm eto vidis mi smo imali bas suprotno iskustvo. Bili smo u Limenasu prosle god. u periodu od 31.8-10.9 i u vecoj kolicini ih je bilo jedino u Panagii kada smo rucali.... ima ih inace, nije da nema nijedna naravno, ali u rojevima nisam imala priliku da naletim na njih.. eto, zelim vam da i vama bude tako ;)
negde sam vec napisala da sam na jednu stala u svom stanu, na 6.-om spratu, ali na Tasosu nisam :bye:

mm, super je slika Deki :klap:

Jedno pitanje: moj muž, beba i ja 22. avgusta idemo na Tasos u Limenas. Čula sam da su na Tasosu večeri malo hladnije pa me zanima da mi odgovori možda neko ko se upravo vratio sa Tasosa koja je temperatura uveče kako bi smo znali šta da ponesemo od garderobe za nas i bebu. I da li je još uvek voda topla za kupanje? Inače i mi idemo u Efes Garden, pošto se neko već raspitivao za ovu vilu.

Tamara,
malo hladnije to zaista i znaci samo malo-i dalje se ljudi setaju u bratelama i kratkim suknjama ili sortsevima uvece-tako da to ustvari znaci da su veceri samo prijatnije.
Inace su temperature preko dana oko 30'C, sto je super prihvatljivo, jer si kraj mora.

Evo jednog korisnog linka o vremenskim podacima, koji je bio apsolutno tacan u svojim prognozama kada sam ja bila na Tasosu.

http://www.holiday-weather.com/Thassos/index.html

Samo se opusti..
Ipak idete u udarnom letnjem terminu, tj. krajem avgusta, sigurno ce biti topla voda
Posto idete sa bebom, moj savet je da obavezno obidjete plaze blizu Limenasa, koje imaju prirodnog hlada:
1.Tarzanas (na izlasku iz grada prema Prinosu),
2.Pachis (nepunih 10km zapadno od Limenasa, dakle, u istom smeru kao i Tarzanas)
3. Makrijamos (na suprotnu stranu, blizu grada).
Bice vam sigurno super!
Srecno!

Poslednja izmena:
Pre nego sto sam otisla na Tasos, raspitala se ovde o vili ILIOS u Limenasu. Neka devojka je napisala sve najgore o njoj...
To nije istina, bila sam 20 dana tamo u toj kuci. Gazdarica je perfektno sredjivala sobe. uopste nije neljubazna kako mi je receno. Ljubila me svaki put kad me je videla. Nemam ni jedan komentar. Ako opet odem na Tasos, otici cu tamo...
E sat bazen sto se zatvara u 20:00,...pa to je normalno. Zena nece da ima probleme. Vila se izdaje samo Srbima...a drugo sta ce ti bazen kad si na moru...
Mi smo ga koristili ujutru uz jutarnju kaficu... i to je to...

Pozdrav svima na Forumu!

Zahvaljujuci ovom mestu smo i odlucili da ove godine letujemo na Tasosu u Potosu, preko niške agencije NITRAVEL u vili Stela. Jutros smo doputovali pa evo i prvih impresija...

:super::super::super::super:

Thassos, Pothos, Vila Stela soba br.10

Razmisljajuci o letovanju ove godine, ni na kraj pameti mi nije bio Tasos, jer sam mislio da je skup, samim tim sto je ostrvo. Medjutim kada su me u agenciji uverili u suprotno, bacio sam malo pogled na forume i vrlo brzo se odlucio za ovu destinaciju. Prelepe slike sa jos lepsih plaza, mir i tisina, miris mora i grckih taverni bili su ono sto je prevagnulo. Smena u spicu sezone, od 6-17.avgusta.

Krenuli smo tacno na vreme u 21h sa parkinga kraj Stadiona FK Radnicki. Klimatizovan autobus, udobna sedista i prijatna muzika, olaksali su nam vec na samom pocetku pomisao na predstojece dugo putovanje. Put je bio dobar, vozaci NITRAVEL-a jos bolji, nisu preterano jurili i sve je bilo onako prilicno opusteno. Nas troje smo dobili cetiri sedista pa je bilo mesta za dete da se ispruzi i lepo odmori i odspava tokom puta. Na makedonskoj granici se nismo puno zadrzali nekih sat vremena na oba prelaza, ali je na granici izmedju Makedonije i Grcke bila katastrofa, ne toliko zbog guzve, jer je, kad smo stigli, bilo samo par autobusa ispred nas, vec zbog neobjasnjivo dugog cekanja od cak tri sata u kom periodu Grci nisu propustili ni jedan autobus. Stigli smo oko 4 ujutru, a usli u Grcku tek oko 7h.

1.dan

Prvi susret sa Grckom je bio pomalo neocekivan, sve ono sto nije navodnjavano je bilo sprzeno jakim Suncem, zuto i golo, polja vec poznjevena i sve u svemu, zajedno sa starim, bledim zgradama i udzericama pored puta odavalo skroman utisak.
Medjutim, kako smo se kretali prema jugu, tako se i situacija lagano menjala, pa su i kuce postajale vece i lepse, a fabrike i prodavnice modernije i bolje. Sunce je uveliko pocelo da greje negde vec oko 10h, ali je klima u autobusu lepo odradila svoj posao.

Na trajekt u Keramotiju smo se ukrcali u 11h i odmah se popeli na najvisu palubu da bi smo uzivali u letu galeba oko broda. Te prelepe ptice su svo vreme puta do ostrva Tasos letele uporedo sa nama i hranile se direktno iz ruku putnika :-) Prelepo!

Aci je ovo bila prva voznja vecim trajektom koji se u par navrata toliko ljuljao da mu je bilo muka. Srecom popio je tabletu "dimigala" pre toga pa je bilo opustenije. I on i mi smo odahnuli kad smo pristali u Limenes. Voznja autobusom do Potosa je potrajala nekih pola sata. Uz put smo prosli pokraj svih plaza na zapadnoj obali ostrva, a najveci utisak na mene je ostavila Skala Merion. Ostale plaze sve obiluju cistim, prelepim morem, ali su pomalo kamenite i nepristupacne, sto u opste ne mora da znaci da su zbog toga lose, naprotiv!

Pre Potosa, prosli smo kroz Limenariju i pokraj plaze Pefkari, koja je isto dosta obecavala. Sam Potos je malo vece mestasce, sa nekih dve -tri hiljade stanovnika i odprilike toliko i turista. Ima dve glavne ulice koje su poprecno ispresecane manjim ulicicama. Sve one su pune malih prodavnica u kojima se mogu kupiti suveniri, oprema za plazu. Ima nekoliko marketa koji su dobro snabdeveni, sa velikim izborom voca i povrca po povoljnim cenama. U par pekara u centru, nude odlicno pecivo i kolace, ima bankomat, luna park, desetak rent-a-car agencija. Cena zakupa automobila za tri dana je 90 eura bez ogranicenja po pitanju predjene kilometraze. Cena goriva je kao i kod nas, mozda malo i jeftinije. Ulica uz samu plazu je uvece prica za sebe. Svi kafici i restorani su puni ljudi koji uzivaju u hrani i picu.
Gledajuci plazu u Potosu, mozemo je podeliti na tri dela: zapadni, najblizi kaficima i samom gradu, srednji deo, gde se u more uliva reka kad nadodje iz planina i istocni udaljen jedno 500metara od samog grada, koji je i najbolji za porodice sa malom decom, jer je more plitko i sa potpuno peskovitim dnom. More je svuda cisto i u avgustu toplo preko celog dana. Inace preko celog dana su se mogli videti avioni i helikopteri koju sa uzimali vodu i gasili pozar koji je buknuo na nekih par kilometara od grada, ali je istog dana i ugasen tako da nismo imali nikakvih problema oko toga.

2.dan

Ustali smo u 6h ujutru, skuvali i popili kafu i vec u pola sedam smo bili na plazi. Naravno pre toga smo shvatili do pekare u centru i uzeli neko pecivo sa sunkom i jogurt. Bilo je veoma ukusno, mada pomalo skupo za 1.5 euro po komadu. I ako smo poranili, na plazi i u moru je vec bilo nekoliko kupaca. More je bilo toplo i idealno za brckanje i ronjenje s maskom i disaljkom, ali je sunce jos bilo nisko i izlazak na obalu se ne preporucuje pre 8 sati. Hladno je na obali, za razliku od temperature vode.

Turista je bilo sve vise i vise, ali su se za neki masovniji izlazak vecinom odlucili tek oko 10h. Tada se plaza napunila ali je i dalje bilo sasvim dovoljno mesta za sve bez nekog guranja i uznemiravanja od strane ostalih kupaca.

Ostali smo do13.30h, ali smo pobegli u zadnji cas jer bi smo izgoreli nevidjeno da smo ostali jos samo pola sata. Ovako je za nas bilo dobro, ali smo ostavili prilicno punu plazu za sobom, cak i sa kupacima koji su kao i mi ovde tek dan-dva. Jadni oni! Nas je uhvatilo sunce i ako smo bili pod suncobranom poslednjih sat vremena! Kako li ce tek biti njima...

Vila Stela, gde smo smesteni, se nalazi na nekih desetak minuta od gradske plaze. Kuca je nova sa deset soba koje su prostrane i udobne. Ima kuhinju i frizider, TV i uvek toplu vodu za tusiranje. Gazda nam je ponudio da koristimo vodu sa cesme, ali su nam vodici skrenuli paznju da kupujemo vodu za pice, jer mozemo imati problema sa stomakom ukoliko koristimo onu iz slavine. Rucali smo i odremali malo, zatim opet nakon rucka popili kafu na prostranoj terasi u hladu. U sobi je toplo preko dana, ali s obzirom da se izdrzi bez problema i po najvecoj avgustovskoj vrucini, klimu koja je na raspolaganju nismo ni koristili.

Posle podne smo se kupali na istocnom delu gradske plaze, gde je bilo uglavnom puno roditelja sa decom; peskovito dno, prijatno toplo more, ipak za odrasle bez male dece previse plitko i nezanimljivo za ronjenje. Na svim plazama u Potosu zbog ciste vode ima jezeva, mada ih je na ovoj ipak najmanje, video sam tek jednog za celo popodne. Meduza ima ali su to one providne i totalno bezopasne pa ih se ne treba plasiti. Inace sa svih plaza u Potosu koje su inace i fizicki spojene u jednu dugu skoro dva kilometra, pruza se predivan pogled na Atos i Svetu Goru.

3.dan

Prepodne smo opet proveli na centralnom delu plaze, tu je najvise peska i dubina vode je bas kako treba za neplivace, pa su Aca i Danijela uzivali. Ipak zbog opasnog sunca, sa plaze smo otisli vec oko 12h. Nakon rucka i odmora, odlucili smo da poslepodne odemo do toliko hvaljene plaze Pefkari, koja se nalazi na samo kilometar od Potosa prema Limenariji. Zaista, svi koji su rekli da je plaza prelepa nisu lagali, ali su zaboravili da kazu da u opste nije pogodna za kupanje! Za razliku od gradske plaze u Potosu koja je uglavnom peskovita, kod ove u Pefkariju vec od same obale pocinje veoma klizavo kameno dno, prepuno raznog vodenog bilja i jezeva. Aca nije hteo ni da umoci noge u vodu. Drugo i ako je udaljena samo kilometar od plaze u Potosu, na kojoj nije bilo vetra ni talasa, na plazi u Pefkariju je vetar duvao a talasi razbijali, pa o nekom kupanju nije bilo ni govora. Interesantno je u Pefkariju videti zapadni, stenoviti deo plaze, gde je voda prelepa zelena i kristalno cista ali opet o nekom kupanju nije bilo ni govora zbog talasa i ostrih stena. Sam Pefkari je auto kamp, a sem toga ima jos nekoliko hotela i pansiona, ima i samo jednu ulicu dugu nekih stotinak metara sa nekoliko lepih restorana i par prodavnica.
S obzirom da ljudi ovde uglavnom dolaze kolima, verovatno i ne borave mnogo u samom Pefkariju vec prevoz koriste za obilazak ostrva.

Prelepa plaza u Pefkariju

...

Poslednja izmena:
4.dan

Umor nas je toliko stigao da smo spavali dosta dugo, tako da prepodne nismo ni proveli na nekoj od plaza. Vreme oko podneva sam iskoristio da iznajmim auto na tri dana. Cena 78 eura za Fiat seicento. Oko rucka se vec bilo dosta naoblacilo, ali smo krenuli u izlet po istocnoj strani ostrva. Prva stanica na nasoj ruti je bio manastir Svetog Arhangela Mihaila. Manastir je jos uvek u fazi obnove, ali i ono sto se moze videti je prelepo, narocito pogled na Egejsko more, Atos i Svetu Goru. Jedino je steta sto nisu dozvoljavali slikanje, a ulazak je bio obavezan u pristojnoj odeci. Dalje smo nastavili put prema toliko hvaljenoj plazi Aliki. Hvaljena je s razlogom, jer osim lepote prirode u okolini, idealna je i za kupanje zbog svoje zelene boje i kristalno bistre vode. Vidi se i oseca sarm mesta i u okolnim tavernama i restoranima koji su prilagodjeni estetici mesta i ukusima turista. Sve je skladno, lepo i opusteno, kako i dolikuje ovako divnom mestu. Plaza Aliki je bila dosta popunjena i ako je bilo veoma oblacno i pocinjala je polako da prska i kisa. Aca je iskoristio nesto malo vremena koje smo imali i okupao se jednom na Alikiju. Kaze da je odlicna voda i mesto za kupanje.

Detalji sa Alikija

Put smo dalje nastavili ka Panagiji, a pre toga smo svratili da obidjemo anticku kulu Timoniju koja je nekih petsto metara udaljena od glavnog puta. Sam put do nje je veoma los, ali smo kolima nekako uspeli da dodjemo do ostataka tog mesta iz antickih vremena. Zalosno je sto akcenat moram da stavim na rec ostaci, znaci jedna ogromna gomila kamenja ispod koje se nazire nesto sto je nekad bilo velelepno. Samo mesto je potpuno nesredjeno i neprilagodjeno turistima I ako ih je doslo bar desetak u periodu od nekih 15 minuta i zaista nema bukvalno nista interesantno da se vidi. Zbog toga toplo preporucujem da jednostavno propustite ovo mesto jer je poseta njemu cisto gubljenje vremena.
Kisa je vec pocela obimno da pada pa smo put do Panagije nastavili oprezno zbog cestih i ostrih krivina na istocnoj strani ostrva. Sama Panagija deluje predivno, autenticno, smestena je nekako u brdu i prepuna je malih prodavnica, kafea i restorana. Mi smo rucali u poznatom restoranu pod platanom. Daka i ja smo uzeli po porciju jagnjetina, a Aca malu picu. Jagnjetina je bila super ukusna, socna, taman i kolicinski i po ceni od 8.5 eura za porciju od 250gr. Obisli smo i par prodavnica u selu i kupili originalni med sa tikvom i orasima. Tu se nalazila i jedna antikvarnica, ali osim sto smo bili zadivljeni stvarima u njoj, nismo se usudjivali da pitamo za cene pojedinih artikala.

Detalj iz Panagije

Put, sada vec po mraku, nastavili smo prema glavnom gradu Limenesu. Sam grad je divan uvece, pun interesantnih mesta za obilazak, ali aje vec bila noc i nismo stigli da odemo do Muzeja iz antickog doba, niti da obidjemo neku drugu znamenitost. Zato smo se fokusirali na prodavnice suvenira i izloge sa garderobom. Privukla nas je i poslasticara Stamatis koja postoji jos od 1958, sa svojim predivnim kolacima i sladoledom. Jedna cena je za kolace koji se nose, a druga za one koji se jedu na licu mesta! Posto je vec bilo zahladnelo, krenuli smo nazad ka Potosu, vozeci zapadnom stranom ostrva, onom koja je puno bolja za voznju, narocito nocu i po mokrom kolovozu kakav je bio danas.

Zalazak sunca u Limenasu

5.dan

Danas smo hteli da obidjemo plazu Skala Merion, ali posto smo culi da je i ona kamenita, odlucili smo se za puno blizu plazu Notos. Ona se nalazi na par kilometara od Potosa prema Alikiju, vidno je obelezena, ima mesta za parking desetak automobila pokraj puta, a do nje se silazi stazom dugom nekih pedesetak metara. Sama plaza nije velika, jedva nekih trideset metara dugacka, ali je predivna peskovita, sa kristalno cistom i toplom vodom i predivnim krajolikom. Ispucao sam bar sto snimaka samo na njoj. Kad smo dosli negde oko 10 ujutru, na njoj nije bilo nikoga, ali je ubrzo pocela da se puni turistima, uglavnom Grcima, koji izgleda znaju sta je dobro i lepo. Verovatno bi bilo vise i Srba da su se kao i mi obavestili prethodno na forumu. Iskoristio sam vreme izmedju dva kupanja za obilazak okoline i odusevio se cistotom i netaknutom prirodom mesta.

Notos Beach

Poslepodne smo iskoristili za obilazak plaze Metalia blizu Limenarije. Sama plaza je lepa, kao i more za kupanje. Ineteresantni su ostaci rudnika u blizini, kao i plaza Palataki na samom brdu iznad grada. Istrazivali smo i deo plaze na kome nema kupaca, a do njega se dolazi puzeci kroz tunel u steni, dug nekih desetak metara. Sve u svemu lepo mesto svakako ga vredi obici kad ste na Tasosu. Odusevljava i divna borova suma na brdu iznad plaze do koje se dolazi stazom iz Limenarije.

Sledeca stanica na nasem putu je bila najpre jedna plaza sa terenom za odbojku, do koje se silazi stazom pesice direktno sa magistrale. Na plazi je bilo vetrovito, a bilo je i dosta trave pa smo odlucili da odemo do Skale Merion. Skala Merion je plaza u samom selu, izuzetno siroka i veoma neuredjena. Izgleda da je koriste samo lokalci, a od turista nije bilo ni traga. Vrlo razocarani, nastavili smo dalje do Prinosa u kome smo nakrako zastali jer je Aci bilo muka od voznje, a zatim i do glavnog grada Limenesa. Prinos je mesto u kome apsolutno nema sta da se vidi, jedino vam moze posluziti kao orijentir da tu treba skrenuti za puno poznatije selo u brdima - Kazaviti.

Ispred Limenesa, nalazi se veoma lepo uredjena plaza Tarsanas. I ako mala i uska, obiluje dodacima za turiste; kaficima, standovima sa brzom hranom, koktel barom, kao i travnatim delom koji je povezuje sa hotelom u zaledju. Sve u svemu prelepo mesto za odmor, ciju vrednost dodatno podize i blizina samog Limenesa.

Tarsanas park

Limenes je prica za sebe, sa bezbroj predivnih prodavnica, kafica i restorana. Posetili smo i arheoloski muzej sa ostacima hrama iz antickog doba. Iskoristili smo zatim slobodno vreme da veceramo kod Zorbe. Iskreno, nismo bili odusevljeni picom i sigurno je bilo puno boljih mesta na kojima smo mogli bolje da jedemo. Sta je tu je...

6.dan

Prepodne smo opet proveli na plazi Notos, jer smo ustali malo kasnije pa i nije bilo vremena da odemo negde dalje. Plaza je super, kao sto sam vec rekao, pravi odnos izmedju dobrog kupanja i uzivanja ispod suncobrana. Nakon rucka, iskoristili smo vreme da odemo do Teologosa, starog centra ostrva. Put do sela je dobar za voznju i tih desetak kilometara od Potosa brzo prodje u razgledanju prirode kroz koju se prolazi. Teologos je osim po tavernama sa dobrom jagnjetinom, poznat i po Crkvi Svete Petke u kojoj je bas kad smo ulazili bila u toku sluzba na kojoj su pevali na grckom. Interesantno i nesvakidasnje. Sreli smo i Kostu ispred njegove taverne, ali nismo se ovog puta odlucili za jagnjetinu, posto smo vec rucali, nego mo iskoristili vreme samo za setnju po selu. Ima puno lepih starih kuca, lepe su im i one uske ulice i sve ponekad izgleda kao da je vreme stalo. Krenuli smo nazad i posto nas je put vodio kroz Limenariju, iskoristili smo to za detaljniji obilazak mesta. Grad je lep i bogat atraktivnim lokacijama za videti, narocito uvece. Danas su gostovale recimo i razne folklorne grupe, izmedju njih i jedna iz Srbije. Tu je palata Palataki iznad samog mesta, zatim prelepo setaliste kraj mora sa neprekidnim nizom taverni i restorana, puno je sporednih ulica sa raznovrsnom robom i suvenirima i sve je super osim cinjenice da ceo grad zaudara na ustajalo djubre koje se preko dana ostavlja i gomila pored kanti i kontejnera. Uvece od tog smrada ne moze da se ide gradom. Mozda je i zbog toga primetno puno manje gostiju po tavernama nego u Potosu, gde su svi kafici i restorani uvece puni gostiju.

7.dan

Danasnji dan, inace i poslednji dan zakupa automobila, iskoristili smo za obilazak jos tri mesta koja su nezaobilazna stavka svakom ko poseti Tasos; Paradise Beach, Giola i selo Maries. Jutro smo naravno proveli na plazi i to jednoj od najlepsih na celom ostrvu. Tamo smo krenuli rano, pa smo i stigli medju prvima. Do same plaze se silazi kolima strmim putem koji je dovoljno sirok da na njemu mogu da se mimoidju dva automobila. Bilo je i dovoljno mesta za parking uz samu plazu, a i restoran-bar u blizini je bio otvoren. Paradise Beach je plaza prekrivena finim sitnim peskom, plicak je dosta dug, ali nema kamenja niti jezeva kao na plazi u Potosu. Voda je kristalno zelena i cista i jednom recju, ovde smo se najlepse okupali na celom odmoru. Narocito odusevljavaju planine koje nadkriljuju celu plazu, a interesantno je i ostrvce koje se nalazi prekoputa uvale. Oko podneva se plaza potpuno napunila kupacima, a krenuli su i malo veci talasi, medjutim sa njima imali nikakvih problema, naprotiv, uzivali smo!

...

Poslednja izmena:
Oko 14h smo krenuli sa plaze da bi smo imali vremena da stignemo do Giole i nadjemo je. I ako smo iz prve uz pomoc uputstva sa foruma nasili skretanje za Sirines desno, dalja uputstva su bila beskorisna jer ograda od pletene zice o kojoj se govori nema kraj, vec samo skrece ulevo. Inace nigde nema nikakve table ili bilo kakve naznake da je taj prirodni fenomen u blizini. Kad stignete do kamene kucice okruzene maslinama, znajte da ste blizu na samo stotinak metara od mesta gde ta ograda skrece ulevo. Znaci, odatle se nadesno zapocinje sa silaskom pesice veoma krivudavim ali dva metra sirokim i jasno vidljivim zemljanim putem koji vodi do samog jezerceta tik pored mora. Ako zelite da pratite narandzaste oznake po kamenju, cinite to na svoj rizik, jer jednostavno u jednom trenutku se one gube i vi ostajete u sred pustare bez ikakvog resenja sta dalje. Verujte nam, govorimo iz licnog iskustva. U tom slucaju, ako se izgubite i ne znate kako do Giole, jer se zaista ne vidi sve dok ne dodjete tik do nje, oslusnite malo graju i glasove, jer uvek ima Grka koji se tu kupaju i provode po ceo dan na jezercetu. Prizor koji zaticete odusevice vas na prvi pogled, jer se plavo-zeleno kristalno cisto jezerce nalazi okruzeno stenama koje kao da su delo ljudskih ruku, secene kao nozem, prave i ravne. Samo jezerce je mnogo vece nego sto sam zamisljao sudeci po slikama i prilicno je duboko, pa ga mladi cesto koriste za skakanje. Jednom recju, prelepo je i sigurno ga vredi videti. Najbolje je ako imate vremena da tu dodjete ranije i provedete neki deo dana kupajuci se u Gioli, ali obavezno ponesite dovoljno vode i hrane, jer nigde u blizini nema nicega gde bi ste mogli da kupite nesto. Obavezno krenite ranije, jer ako vas uhvati mrak moze biti problema da pronadjete put nazad, ili se izlazete opasnosti da nocu vozite po strmim i ne bas sigurnim putem nazad do magistrale.

Pogled na Giolu

Selo Maries je prica za sebe, ne toliko zbog onog sto u samom selu vredi videti, vec zbog druge atrakcije - jezera u sumi na nekih par kilometara dalje zemljanim putem, koje je samo po sebi nezaboravan prizor. Mi smo tamo stigli skoro u sumrak, naisli na mirno jezerce kao iz bajke, sa svih strana okruzeno vrbama i zelenilom. Cuo se poj zrikavaca i jednom recju prizor nas je ostavio bez reci. Mir i tisina kao da su bili odseceni od ovog sveta. Pescane obale jezera su izgleda omiljeno mesto za kampovanje, sudeci po mestima gde su bile logorske vatre. Okolina toliko odudara od nekog morskog ambijenta da stvarno ne mozete da se otmete utisku o tome koliko toga novog i jedinstvenog ostrvo Tasos moze da vam ponudi.

Jezerce iznad sela Maries

8.dan

Kupanje na plazi u Potosu prepodne i poslepodne, obilazak grada uvece. Razgledanje prodavnica sa suvenirima.

9. dan

Kupanje na plazi malo duze, skoro do 14h. Onda rucak pa popodnevni odmor. Vece rezervisano za kupovinu suvenira. Kupili Metaxu, Uzo, med sa orasima, slatko od smokvi, ikone i zavrsili u glavnoj ulici kod El Greka na girosu. Usluga brza i odlicna, giros jos bolji.

10.dan

Jos jedno poslednje kupanje na plazi u Potosu ciji sredisnji deo je besprekoran, bez kamenja i jezeva. Sve u svemu jedno sjajno i nezaboravno letovanje, bez ikakvih problema i nerviranja.

Prelepi Potos

I da ne zaboravim!
Nikako ne propustite da u povratku posetite Freeshop Evzoni jer su cene odlicne! Npr, flasa ouza od 2lit je 9,90eura, cigare su duplo jeftinije nego kod nas i sve u svemu isplati se da svratite!

Svake pohvale turistickoj agenciji, kao i vlasniku vile Stela, koja ruku na srce jeste malo dalja od plaze, ali je zato mirna i tiha za razliku od vila u samom centru gde ljudi nisu mogli da spavaju cele noci od beke skutera i kafica. Nismo stigli da posetimo sve ono sto smo zeleli, jer nismo dosli kolima, ali i onim sto smo videli smo prezadovoljni!

Jos jednom pozdrav svim forumasima i hvala vam sto ste nam omogucili predivno letovanje!

Poslednja izmena:
..diiivnoo..jako mi je drago da ste se tako lepo proveli...

..mala ispravka u vezi narandzastih oznaka na stenama, od kamene kucice ka gioli:
oznake su tu, sve su na broju, ponekad ima 7-8m izmedju dve oznake, a i na stenama
mestimichno ima nekog crvenkastig lishaja koji moze da zbuni,
ali pre mesec dana smo se prepustili odushevljenju orijentiringa :)
nashe dece (8 i 12 god) koji su nas bezbedno, brzo i bez lutanja, za desetak minuta
doveli do giole..istovremeno smo stekli nekoliko parova grchkih pratilaca, koji su
bili odushevljeni nashim poznavanjem njihove zemlje :lol:
..na samom jezercetu mozete mirno ostati dok god ima sunca, poshto zbog polozaja
giole imate od tada josh sat-sat i po do sumraka..

..a za sve ono shto niste stigli ove godine..ima dana..dogodine.. :)
..pozdrav..

Evo i mene da se ukljucim u ovu temu, iako sam je do sada detaljno proucavao. Svaka cast svima koji su ucestvovali u njoj, skoro da nema odgovora na koje vec niste dali odgovor. Juce sam se vratio iz Limenarije, bio sam smesten u Liani, nije lose, studiji su mali, ali sasvim pristojni, mada moja preporuka su apartmani Meni. Tasos je naravno sjajan, one plaze i sve ostalo ne treba komentarisati, vec je sve receno, treba samo uzivati. Upoznao sam neke forumase, ovom prilikom ih pozdravljam, a moram da pohvalim i Relaxove vodice Natasu i Ivanu, stvarno su sjajne, zaista su radile svoj posao na najbolji nacin.

Galence,
svaka čast na izveštaju! :klap:
Vidim da je Tasos i na tebe i tvoju porodicu ostavio lep utisak, ne bi inače imao toliku želju da sa nama podeliš vaše iskustvo.
Hvala na korisnim informacijama i savetima..
Mnoga mesta koje ste vi obišli ja nisam videla i obrnuto, ali je to definitivno dokaz da je Tasos čarobno mesto na koje se uvek treba vraćati :super:

Sve najbolje i lep pozdrav! :bye:

Back