Pozdrav svima koji su bili na Tasosu i onima koji ce tek prvi put ici kao
moja porodica.
Zanima me samo kontretno pitanje bez obzira ako je pominjano vec na forumu ?
Posto idemo preko Argusa Busom u Limenas. Koliko se krece priblizno
cena iznajmljivanja auta tj. Rent-a Car dnevno ili na vise dana ?
Traze li sve agencije uglavnom depozite za sva vozila ?
Molim vas za odgovor od onih koji su proslog leta bili.
Boravicemo u Limenasu ali smo avanturisticki raspolozeni za obilazenje svih
navedenih plaza na predivnom Tasosu.
Ima nas 5 u ekipi.
Hvala svima na predivnim komentarima i slikama.
Evo situacija od prošle godine za sredinu jula.
U Limenasu u Thassos Toursu - koji ujedno predstavlja i sedište mnogih naših agencija, cena auta tipa Daewoo Matiz sa klimom bila je 27 eura po danu, za Srbe 25. Sa punim osiguranjem i bez ograničenja dnevne kilometraže.
U isto vreme, u obližnjem mestu Skala Potamia postojala je ponuda 3 dana za 60 eura, ali mi se čini da je razlika u osiguranju i ograničenju kilometraže na 100 km po danu (što je u principu dovoljno jer je obim ostrva upravo toliki).
Mislim ipak da ove godine ispod 25 eura u tom periodu neće moći da se nađe, a pribojavam se da bi moglo da ide i do 30 eurončića.
Koliko sam upoznat, depozit nije tražio niko. Dovoljno je da podneseš pasoš na uvid.
Naravno i međunarodnu vozačku, mada postoje priče da neke agencije i ne traže.
Put oko ostrva je odličan, uz to prijatan za vožnju i atraktivan za razledanje (ne preporučuje se vozaču da uživa previše u pogledu koji se proža) Na putu nema gužve ni u sred sezone. Ako se odlučite za pohode u sela koja se nalaze u unutrašnjosti ostrva tu već svašta možete da očekujete (uski puteljci, oštećen asfalt, makadam, zemljane puteve itd) Do dva najveća sela u unutrašnjosti - Teologosa i Panagije, koji su za turiste možda i najreprezentativniji - vodi odličan asfaltni put.
Najatraktivniji deo puta oko ostrva je na potezu od Limenasa do Panagije, Golden Beacha i Skala Potamije pa dalje do Paradiso plaže i Alikija. Zapadna strana ostrva je daleko manje atraktivna ali je zato put lakši i ista razdaljina se pređe za daleko manje vremena nego idući istočnom stranom, koja ima dosta uspona i serpentina (ali ne toliko da vozaču i putnicima bude muka, naprotiv)
Sad tek videh da vas je pet u ekipi - hm, ne znam koliko ćete uspeti da se nagurate u Matiza. Mada i mi smo išli petoro tim kolima, 4 odrasla i šestogodišnje dete. Bilo je sasvim OK. Neverovatno koliko je taj autić spolja majušan iznutra u stvari prilično komotan.
Dakle - auto obavezno. Siguran sam da će vam se doživljaj sa letovanja drastično razlikovati sa kolima ili bez. Meni je pravo letovanje počelo tek trećeg dana kada sam se dokopao autića. I to je bilo dalekooo najbolje letovanje u mojoj dosadašnjoj karijeri turiste, zahvaljujući kolima i Tasosu. Osećaj da je sve tu, najviše na 50 km razdaljine pruža posebno zadovoljstvo: Svako jutro je bilo početak jedne nove avanture. Svaki dan različit, sve jedan bolji od drugog.
Neki moji prijatelji koje sam nagovarao da nam se pridruže ove godine na Tasosu - sračunali su da za iste pare mogu da letuju avionom u Tunisu, Egiptu ili Turskoj u hotelu sa ne znam koliko zvezdica i all inclusive.
Pa ja bi se trećeg dana vratio kući posle rute soba - trpezarijski sto - bazen - soba - trpezarijski sto - bazen. A večernje đipanje uz stupidne igre još stupidnijih animatora da ne pominjem. Fuj.
A za to vreme Tasos vas čeka raširenih ruku da zaronite u tajne skrivene u njegovom zelenilu i u njegovim brdima.