- Poruka
- 117
Citat:
Original postavio SanjaG
Tu nema nikakvih problema, jedino što mora da ima slika deteta koje je starije od 5 godina. Moja ćera je upisana u moj pasoš već 4 godine i nismo imale nikad nikakav problem.
Deci (maloletna) koja imaju svoj pasoš, on važi dve godine. Možda te to zbunjuje)
To ne važi za decu koja su upisana u tvoj pasoš i koja mogu biti upisana, čini mi se, do svoje 14.-te godine.
Struna Hvala za odgovor nadam se da je tako.
Nije tako. Upis deteta u pasosu roditelja vazi dve godine, nakon cega mora da se upise u pasos drugog roditelja (ili da jedan te isti roditelj izvadi novi pasos i dete ponovo upise kod sebe u pasos). Medjutim, u praksi ovu zakonsku odredbu ne postuju, jer malo ko zna da je zakon izricit u vezi sa ovim, a po najmanje nasi carinici. Ipak, licno nikada ne bih mogao mirno da prelazim granicu znajuci da je dete upisano u moj pasos duze od te propisane dve godine, jer sta ako bas naletim na nekog carinika koji je eto citao Zakon. Zato sam stariju ceru premestio sa zeninog na svoj pasos i mirna Backa (nije skupo).
Sto se slike deteta koje je upisano u roditeljski pasos ticetice, tacno je da mora postojati za dete starije od 5 godina.
Kako citam, po novom Zakonu upis deteta u pasos roditelja nece vise biti moguc (morace da ima svoj pasos), te ovih nedoumica nece vise biti.
Sta sve ovde ima!!!! E i mi cemo ove godine na Tasos....mama,tata i sin
.
Baš sam htela da prokomentarišem, al` ajd da ne ispravljam krive drine 8)