TASOS - u reči i slici

Original postavio OSman
Pozdrav svima koji su ove godine bili pametni i uplatili Tassos a ne Krf kao ja!
Hvali Krf drž' se Tassosa...
Svako mesto ima svoje draži, al je meni Tassos draži.
Upravo se vratih pre neki dan sa Krfa.
na Tassosu sće te susresti komunikativnije i gostoljubivije ljude, iako (da ne grešim dušu) kada na Krfu provale da ste srbin odmah nabace osmeh na lice i sve je posle mnogo lakše ... šta reći čak nas negde stvarno vole!!!!

:D Ovo je dobro, hvali Krf, drž se Tasosa. Iskreno se nadam da ću i ja zaključiti isto. Već sam pisala da sam se malo razočarala Krfom. Naravno, grad Krf je divan, priroda je još bolja, ali zaista tim malim turističkim mestima u kojima su plaže, malo fali više turističke draži. Krf je idealan za provod i obilaženje istorijskih znamenosti uz neizbežan ZAMOR. :D

Elem, htela sam da vas informišem dragi Tasovci da sam uplatila preko Magica u hotelu Sirenas u Potosu za 01.08.2008. Dobila sam popust na Interenet rezervaciju 5%, zatim 5% kao član Magic kluba i još 5% za rastojanje od 5 meseci do polaska na put. Prostorije Magica su me malo razorčarale, nalazi se u stambenoj zgradi, prizemlje, običan stan koji je namešten kao agencija. To ne volim, više mi se sviđa kada agencija izgleda kao prodavnica, izlog i tako to. Nisam zakeralo, ali malo bi mogli i da se renoviraju, upao mi u oči neki pocepani tabure :roll: i sl. Uđem, jedna stranka i mlada devojka radnica, kažem dobar dan, odgovori isto i nošta. Ne kaže ni da sačekam tu ili da idem u drugu prostoriju ili ne daj bože da sednem (ima puno mesta za sedenje), sednem.
Dobro, kada sam došla na red odmah je rekla da važe svi popusti koje su obećali na sajtu i to je ok. ;) Lepo platim avans 30 posto, ali bez nekog razgovora, pa mogla je nešto bar da zucen o vili. Šta da ja ne znam ništa, doduše pošto znam dosta nisam ništa pitala. U tom trenutku dođe neka starija gospođa koja tu isto radi i vidim klinka se unervozila. Počne ta starija gospođa da kinji i mene i ovu malu (izgleda da je učenica na poslu), u fazonu da li znate da ne dobijamo garnatne listove pre aprila, pa ovoj maloj zašto nisi rekla to i sve tako nešto što ih nisam ni pitala. :roll: Daj bre m. oladi. Ništa, odem.
Sva srećna što sam OSTVARILA POPUST, ali kada sam shvatila da nas samo smeštaj košta 800 evrića :shock: i nisam se nešto ovajdila. Skupo 8-). Grčka će nas odrati ovog leta. :-x

U, sada sam se setežila da sam zaboravila da im kažem da hoću pogled na more. :roll: Totalno su me zbrzile. :roll:

milenaidaki,
predlažem da i u pogledu Tasosa budete "oprezniji" kod definisanja svojih očekivanja. Ni mestašca na Tasosu nemaju nekih preteranih draži, bar ne u onom smislu u kojem je dobar deo nas navikao posećujući neke druge destinacije. Dve - tri uličice za šetnju, vrlo malo kuća na kojima bi vam baš zastao pogled, nešto prodavnica, suveniri, med, džidža-bidže i to je to. Video sam mnogo daleko šarmantijih primorskih mesta.

Tasos ima draži, ali one su skrivene ispod površine, a bogami i u nama samima.
Ukratko - selo, ali na moru. Tako da ko voli selo i more, odmor bez puno gužve koju nose turistička mesta u sezoni - tu će naći idealan spoj. Auto pa u brda i planine u zaleđu, tamo ćete naći autentična sela u kojima je vreme stalo. Često će zasmetati i napuštene i ruinirane kuće ali to ipak neće pokvariti utisak da se bar na 10 dana bili deo autentičnog grčkog folklora.

Krf je "blistaviji" ali Tasos je "intimniji".
To vam je kao izbor između noćnog kluba na glasu i malog kafića gde se okuplja društvo iz kraja.

Ja takav odmor volim i zato se opet vraćam Tasosu.

Hasek,

Hvala na ovom upozorenju. Razočaranje Krfom je usledilo posle prevelikih očekivanja. Međutim, najviše mi je zasmetalo to što smo bili u Dasiji gde nema ni šetališta, samo jedna ulica kao magistrala, apartmanske kuće i hoteli. Grad Krf sa druge strane je malo preveliki za moj ukus. Znači, dovoljno je nako šetalište uz more, ili neka uličica... Prodavnice u Grčkim letovalištima su bezveze, to već znam, sa onim kineskim suvenirima :roll:..

Tasos me čeka u budućnosti i veideću kako će da mi se svidi. Sve to zavisi od dosta okolnosti. Što se tiče očekivanja, od toga ne mogu da se odbranim, imam bujnu maštu i uvek pravim neke slike u glavi kako bi nešto moglo da izgleda. Mašta i stvarnost nažalost retko se podudaraju.

To vam je kao izbor između noćnog kluba na glasu i malog kafića gde se okuplja društvo iz kraja.

Ja takav odmor volim i zato se opet vraćam Tasosu.

Hasek, u ovim tvojim recenicama ima toliko istine. Prelepo si svu sustinu sazeo u njih.

Milena, citajuci tvoje zadnje postove i razmisljanja, kao da si iznosila sve ono sto je i u mojoj glavi. Isto sam razmisljala u Magic prostorijama, a verovatno i ja previse idealizujem Krf u svojoj glavi, te cu se silno razocarati kad jednom tamo stignem.

Hasek, u ovim tvojim recenicama ima toliko istine. Prelepo si svu sustinu sazeo u njih.

Milena, citajuci tvoje zadnje postove i razmisljanja, kao da si iznosila sve ono sto je i u mojoj glavi. Isto sam razmisljala u Magic prostorijama, a verovatno i ja previse idealizujem Krf u svojoj glavi, te cu se silno razocarati kad jednom tamo stignem.

Ma Krf je idealan za mlade ljude bez dece! Puno mesta za obilazak, dobar noćno provod, veliki grad, dobar šoping, ludi Kavos... Kada idete sa decom to je druga priča, posebno ako dete ima da kažem SVOJU LIČNOST i ne možete da ga mlatite i muvate kako se vama prohte. Poznato je da deca ne vole promene. Naš sin se uvek žestoko bunio kada smo hteli da promenimo onu plažu u Dasiji za neku drugu! Govorio bi "hoću moju plažu"! :p Doduše, plaža u Dasiji nije loša, ali za penzose i lenje strane turiste iz hotela Chandris koji ceo dan leže na ležaljci ispod suncobrna i čitaju knjigu. :roll:

Danas ću da postanem zrikava od izvrtanja očiju. ;):D

Dve - tri uličice za šetnju, vrlo malo kuća na kojima bi vam baš zastao pogled, nešto prodavnica, suveniri, med, džidža-bidže i to je to. Video sam mnogo daleko šarmantijih primorskih mesta.

Tačno. Jedini megapolis na Tasosu je Limenas :mrgreen::mrgreen:

Uslovno rečeno, ovo je tačno za delove Krfa - Kontokali pre svega. No, sela u kojima je vreme stalo naći ćeš i ovde, ako se samo malo mrdneš od mora, pogotovo deo od Pirgija ka Ahraviju i Rodi - sela Spartiljas, Episkepsi...
Sličnost između Krfa i Tasosa je pre svega u zelenilu, tj. bujnoj vegetaciji i lepoti plaža. Ovde je po meni Krf u prednosti, jer je broj raznovrsnih plaža veći, što je i prirodno jer je Krf ostrvo veće po obimu od Tasosa. Ali, ovo je naravno isuviše racionalno razmišljanje...Neka mesta prosto osetite i ne umete uvek ni da objasnite zašto ih više volite od drugih. Meni je i na Tasosu bilo sjajno...bili smo smešteni u Limenasu, u vili Tereza, napravili smo 700km za 10 dana.

:kiss:Imala sam priliku da posetim Krf i Tasos.Nikada nisam razmisljala o poredjenju, jer svako ostrvo ima svoju zivotnu pricu, svoj stil , tempo , harizmu...
Svako u sebi krije tajnu, problem je samo kako cete mu prici i da li ce dopustiti da je otkrijete.Neki je nikad ne uvide, iako im je bila ispred nosa...cak i kad im se tajna poveri na cuvanje.
Svako za sebe poseduje ono…, sto je drugom ostrvu nedostizno.
Danas je lako imati urbane, razvijene, nasminkane turisticke centre koji su za par meseci postali filmska diva, od prosecne devojke.
Velicina Tasosa je u tome sto je uspeo sacuvati onaj iskonski mir i harmoniju prirode nasledjene od predaka, kao kada odrastao covek sacuva dete u sebi, ono cedno ,neiskvareno, najiskrenije sto ima.
A najteze je odgovoriti na decija pitanja, najteze je razumeti decije odgovore!!!
Ja bih volele da Tasos zauvek ostane dete po svojoj prirodi, jer je to ono sto je najteze sacuvati, sto moze biti samo iz duse .Nepodleci urbanizaciji i procesima koji ce mu dusu samleti i pretvoriti u ono sto gladno trziste trazi.
Kad ne bi ostao, ovakav kakav jeste, ne bih vise znala gde bi najradije zelela otici…:heart:

Kad smo vec pomenuli Magic, moram da prokomentarisem njihova DVD izdanja o Tasosu i Sitoniji. Dobro snimljeno, realno prikazano, ali tekst koji neka placena spikerka cita, a koji je ocigledno pisala Milena, vlasnica agencije, je KATASTROFALAN.

Kastro

kastrobj4.gif
[/URL][/IMG]

Ono što sam ispričala za Magic, da sam nabasala izgleda na mladu radnicu i početnicu i da je posle došla starijea STROGA gospođa da je UPADLJIVO ISKONTROLIŠE I IZGRDI pred samim klijentima da li je sve uradila kako treba, isto mi se desilo i prošle godine u Perli. Verovatno ste videli tu onižu stariju gospođu u Perli ako ste išli tamo. A to me nervira i izluđuje. :twisted: Baš sam baksuz :confused:

Prvo ne volim takav odnos prema svojim radnicima pa makar oni bili i novi, drugo ne bi bio na odmet neki osmeh nabaciti na lice a ne samo biti nervozan itd...

Pa reci mi majkoviću da sam izabrala lepu vili ili divno ostrvo ili tako nešto.... ;)

Molim vas da mi detaljnije opisete strukturu apartmana u vili Aleksandros (Skala Potamija).U agenciji su mi dali nepotpune informacije.Nije mi jasno koliko spavacih soba ima, da li krevet u dnevnom boravku smatraju drugim lezajem za dve osobe ili postoje dve spavace sobe?

Back